Even iets over yin yoga

yin yoga

Beeld: Bette de Wit 

Sinds ongeveer een jaar doe ik aan yin yoga. Daarvoor had ik al wel wat dappere pogingen gedaan, maar iedere keer bleek de vorm van yoga, of de plek waar ik het deed, niet bij me te passen. Op aanraden van een vriendin probeerde ik een yin en eigenlijk was ik na de eerste les meteen al blij. Nu zijn we een jaar en twee yogascholen verder en yin yoga is gebleven.

Laat ik eerst beginnen met vertellen waarom het in het verleden nooit lukte om langere tijd aan yoga te doen. Ik denk dat ik een jaar of 26 was toen ik mijn eerste pogingen deed. Het paste toen helemaal bij mijn chronisch overspannen staat van zijn. Ik werkte in het onderwijs en mijn blog begon succesvol te worden, en daarnaast probeerde ik een sociaal leven en een relatie te onderhouden – niet zo’n succes. Ik dacht: yoga is het antwoord. Immers, iedereen doet het, dus het zal wel goed zijn. Yoga kan natuurlijk helemaal geen quick fix voor dat soort problemen zijn, dus dat was een beetje een illusie. Toen stopte ik er weer mee.

Later pakte ik het weer op, maar helemaal op de verkeerde plek, bij de (voor mij) verkeerde docent. Nog weer later probeerde ik zo’n fancy yogastudio, waar iedereen in zijn naveltruitje naartoe komt. Ik hou best wel van mensen in naveltruitjes, maar ik kijk daar liever naar op feestjes, of zo. Als ik naar een yogales ga, wil ik het gevoel hebben dat het bij yoga niet gaat om hoe je lichaam eruit ziet – wat ook zo is. Maar bij die fancy yogastudio’s lijken mensen dat nog wel eens te vergeten en nou ja, dat was niet zo goed voor mijn zelfvertrouwen. Daarbij komt dat ik de groepen daar veel te groot vond. Het was geen uitzondering om met ruim dertig man in een studio te staan. Dat is voor mij echt te veel. Je op je gemak voelen in een yogastudio is echt heel erg belangrijk. Ik zat duidelijk niet op de goede plek. Dus ik ging weer weg.

Inmiddels volg ik lessen op twee plekken. Restorative yoga (waar ik straks nog iets meer over zal vertellen) volg ik bij een yogaschool in het centrum van Rotterdam en yin yoga doe ik op mijn werkplek, waar een fantastische yogadocente de lessen wekelijks komt verzorgen. Eens per twee weken organiseren we ook ‘Dikke Vinger yoga’, wat zoveel betekent als: een yogales voor dikke mensen. Dat is dus heel erg fijn, want als je dik bent kan zo’n naveltruitjesschool echt een warzone zijn en daar hoeven we gewoon lekker niet meer naartoe. Bij Dikke Vinger yoga ben ik het meest op mijn gemak, maar ook bij mijn andere lessen gaat het inmiddels erg goed.

Ik heb dus meerdere plekken, en dus ook meerdere docenten, uitgeprobeerd en ik denk dat dat ook een beetje bij het proces hoort. Uiteindelijk vind je een vorm en een plek die bij je past. Daar vertrouwde ik totaal niet op toen ik ermee begon en ik frustreerde me alleen maar, maar het is wel gebleken dat het voor mij echt zo werkt.

Over yin en restorative yoga

Wat deze yogastijlen met elkaar overeen hebben? Beide zijn heel kalme, ontspannende vormen van yoga. Beide hebben (vooral) veel grondoefeningen, waarbij je zit of ligt. Bij restorative yoga gaat het erom dat je je lichaam zo min mogelijk inspant, zodat het kan herstellen. Dat wil zeggen dat je allerlei hulpmiddelen (kleedjes, kussentjes, blokjes, enz) gebruikt om je lichaam te ontlasten. Bij yin gebruik je ook wel eens hulpmiddelen, zoals kleedjes en blokjes, maar minder dan bij restorative. Yin vraagt iets meer inspanning van je lichaam, maar er wordt altijd gestreefd naar een ‘80% stretch.’ Nooit te ver, en zeker nooit tot het pijn doet.

Bij beide vormen van yoga blijf je vrij lang (soms vijf minuten, bijvoorbeeld) in een houding. Dat vind ik heel prettig, omdat je lichaam helemaal de kans krijgt om in een houding te ‘zakken.’ Dat is voor de ontspanning heel erg belangrijk en je zult ook merken dat je lichaam vaak tot meer in staat is dan je denkt – vaak willen we namelijk te snel, en heeft je lichaam gewoon iets langer nodig om zich comfortabel te gaan voelen.

Als je een beeld wil krijgen van de houdingen die bij yin en restorative yoga passen, zou je eens kunnen kijken op YouTube. Je zult dan waarschijnlijk opmerken dat deze yogastijlen er makkelijker of kalmer uitzien dan andere yogastijlen. Dat het kalmer is, is zeker waar. Dat het makkelijker is, niet per se. Het vraagt namelijk veel van je geest om je volledig te kunnen ontspannen (en concentreren) en om lang in houdingen te blijven. Je hoofd kan heel gemakkelijk met je aan de haal gaan, en dat is tijdens een yogales nog wel eens lastig. Bij yin en restorative krijgt je hoofd daar vrij veel ruimte voor, dus je zult je geest daar een beetje op moeten trainen. Sommige mensen vinden dat heel confronterend en moeilijk en doen daarom liever een meer lichamelijk inspannende vorm van yoga. Inmiddels ben ik een jaartje getraind en merk ik dat het me steeds beter lukt om los te weken uit mijn hoofd en meer in mijn lichaam te zijn, maar dat heeft wel echt wat oefening gevraagd.

Wat (deze vorm van) yoga mij brengt

Zoals ik hierboven al benoem, lukt het me tijdens de lessen steeds beter om een beetje los te komen van mijn gedachten. Hiermee bedoel ik: om meer in mijn lichaam en minder in mijn hoofd te zijn. Yoga is voor mij een heel effectieve, maar ook een heel belangrijke, manier om meer contact te maken met mijn lichaam. Ik heb de neiging om naar mijn lichaam te kijken als een object dat ergens in de ruimte zweeft. Tot nog niet heel lang geleden had ik het over ‘dit lichaam’ in plaats van over ‘míjn lichaam,’ dat zegt misschien wel iets. Tijdens een yogales voel ik heel bewust dat mijn lichaam mijn lichaam is. Ik maak er echt contact mee. Ik voel allerlei dingen, zoals dat het warm en zacht en veilig is en daar heb ik dan bijpassende milde gedachten over. Yin heeft mij geleerd om met zachtere ogen naar mijn lichaam te kijken, maar ook om echt naar binnen te kunnen keren.

Ook dit is weer niet iets wat over één nacht ijs gaat. Ik heb best wel wat frustratie moeten tackelen, omdat ik bijvoorbeeld niet alle oefeningen meteen kon doen. Mijn lichaam moest nog een beetje soepeler worden (hey, ook dat is een bijkomend voordeel hoor, een lichaam dat sterker en soepeler wordt) en ik moest een beetje meer geduld met mezelf krijgen. Ook heb ik wel eens heel emotionele momenten gehad op de yogamat, en dan met name bij restorative yoga. Soms raak ik overspoeld door gevoelens, vaak over mijn relatie met mijn lichaam. Soms voel ik oude pijn over de tijd dat ik fulltime lelijk deed over mijn lichaam. Ik heb mijn lichaam lang verwaarloosd en misbruikt en dat wordt dan soms even pijnlijk duidelijk op onverwachte momenten.

Wat een heel fijne bijwerking van yoga is, voor mij, is dat ik beter voor mijn lichaam wil zorgen. Ik wil het voeden met vitaminerijke dingen, maar ook met slaap, buitenlucht en nog meer ontspanning. Die dingen lijken onlosmakelijk verbonden voor mij en dat werkt erg goed. Dat wil niet zeggen dat ik een fitgirl word door yoga te doen, zeker niet, maar ik merk wel dat ik bewuster naar de conditie van mijn lichaam kijk sinds ik geregeld aan yin en restorative yoga doe en daar ben ik erg blij mee.

Het gevoel dat ik van een goede yogales krijg, kan soms nog uren doorwerken. Dan zit ik op de fiets naar huis ‘me heel erg zacht te voelen.’ Of ik lig in bed en dan gloeit mijn lichaam nog een beetje na. Ik zou willen zeggen dat het voelt als na heel goede seks, maar dan zonder de opwinding? Kijk zelf maar even of jullie iets aan deze omschrijving hebben.

Misschien is yin yoga niet iets waar je te lang over moet praten, maar wat je gewoon eens moet ervaren. Ik kon me er nooit een voorstelling bij maken als ik dit soort verhalen van anderen las, dus ik ben heel blij dat ik het gewoon maar eens ben gaan doen, inmiddels een jaar geleden. Mocht je in Rotterdam wonen en interesse hebben in fijne yin lessen, schroom niet, ik help je graag aan contactgegevens. 

Wie van jullie doet er ook aan yin of restorative yoga? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

37 gedachten over “Even iets over yin yoga

 1. Hi Merel!

  Ik heb wel interesse in adresgegevens. Woon sinds een jaar in Rotterdam en ik heb nog geen fijne yin les gevonden! Deed het wel in mn vorige woonplaats, maar ben eigenlijk nog op zoek naar iets omdat ik het heel erg mis.

 2. Ik doe sinds een aantal jaar aan Hatha yoga. Heel toevallig bij een kleine yogaschool (max 7 personen per les) twee straten achter m’n huis terechtgekomen met een hele fijne docente. Ik ben nog elke les blij dat ik er mee begonnen ben. Ik kan er ontspannen en ben er veilig. Fijn om te lezen dat het jou zoveel goeds brengt!

  1. Fijn is dat he, die kleine groepjes. Ik vond dat bij die fancy studio ook helemaal niet fijn, dat je echt met 40 man in zo’n studio staat. Brrrr.

 3. Heel fijn om je ervaringen met rustigere yoga te lezen. Ik doe ook regelmatig yin en restorative yoga :) Doet echt deugd. Maar het kan ook heel moeilijk zijn niet meegesleept te worden door die monkey mind!

  Een paar jaar geleden toen ik nog heel fit was, ging ik elke week in een yogastudio actievere yogastijlen meedoen. Door de CVS kan ik nu zelfs geen volledige yogales meer volgen, dus ik kruip elke dag thuis 20 of 30 minuten op mijn mat. (YouTube bulkt helemaal van de fantastische yogaleraars!) En eigenlijk zit ik zo veel meer in mijn lijf dan vroeger tussen de spierbundels in de yogastudio ;)

 4. Wat een fijne blogpost! Ik heb zelf deze vorm van yoga nog nooit gedaan maar doe wel sinds een jaar of 2 hatha yoga. Hierbij wordt inspanning en ontspanning afgewisseld en dat vind ik heel fijn. Ik merk dat, wat jij ook beschrijft, mijn gedachten soms met me op de loop gaan en ik het heel moeilijk vind om te ontspannen. Ook al is dat vooral in het begin van de les en ervaar ik dat op het einde helemaal niet meer. Dat bewijst dus al hoe goed yoga voor je geest is :-)

  1. Precies! Ik merk dat verschil tussen het begin en het einde van de les ook vaak heel duidelijk. Echt fijn!

 5. Heerlijk hè, ik ben ook yin fan :) Zit bij een fijne school in Rotterdam maar wil er wel eentje bij voor de afwisseling, zou je me de gegevens willen sturen?

 6. Dank je wel Merel Wildschut​ voor dit mooi beschreven stuk over de inhoud van een yin yoga les. Het gaat over zoveel meer dan een snel resultaat of even het weg ademen van je dag om erna weer op dezelfde manier door te gaan. Juist de verdieping in zo’n yoga les kan een enorme uitdaging zijn in deze versnelde maatschappij en het verder toepasbaar maken in al je dagelijkse bezigheden. Ik kwam vandaag deze quote tegen via The School of Life Amsterdam​ en vind hem erg toepasselijk voor de reis tijdens de yin yoga lessen: “Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen”. Geloof in je proces en neem alle tijd die er nodig is om te zakken… Je komt zoveel tegen onderweg. Diep in je yin energie <3!

  1. Jeetje Lenneke, wat goed van je. Ik ben benieuwd hoe yin je zal bevallen. Geniet ervan!

 7. Het is inderdaad moeilijk om te begrijpen als je het zelf nog niet ervaarde, ik had ook geen idéé voor ik begon wat yoga was. Maar het is wel erg fijn en herkenbaar om te lezen als je het wél weet. Ik ben zo iemand die echt serieus flipte op yin yoga, mijn allereerste yin les zorgde voor lichte moordneigingen (haha) en dat is ondertussen bijna 6 jaar geleden. Daarna stopte ik er jarenlang mee en focuste ik me helemaal op ashtanga en (vooral) vinyasa yoga, het zal vermoedelijk altijd mijn grote liefde blijven, die laatste. Nu ben ik bezig met een teacher training (vinyasa) en doe ik héél veel yoga en ook heel vaak aanvullend op een vinyasa les een uurtje yin. Inmiddels doet het me soms deugd. Niet altijd. De grootste uitdaging is inderdaad je mind stil krijgen en daar ben ik geen held in. Maar practice and all is coming hé ;-). Yoga is inderdaad geen quick fix, het gaat over het lange termijn effect dus ik vind het ook niet erg als het me eens een keertje tegen stak. Daar zal ik wel weer iets anders uit leren, denk ik dan. Ik vind het ook grappig dat ik al vaak dacht dat ik wel kon uitleggen wat yoga is en wat yoga kan doen, maar sinds ik de yoga teacher training doe denk ik ongeveer elke maand “man! tot vorige maand snapte ik er eigenlijk niks van!” en meer en meer ervaar ik dat ik het niet meer kan uitleggen aan leken, gelukkig zijn er mijn “fellow yogi’s” die dezelfde reis aan het maken zijn. En yogai’s all over the world. Yoga man, yoga ❤️.

 8. Wat een leuk artikel! Ik doe sindskort ook aan yin yoga in Rotterdam, maar ben ook wel benieuwd naar andere adresjes om daar eens te kijken. Zou je de gegevens kunnen sturen?

 9. Jaaa, fijn om te lezen! Ik kreeg dit artikeltje doorgestuurd en vind dat je het mooi verwoord hebt! Zelf ben ik yin en restorative lerares in Nijmegen en Arnhem, maar ik ben regelmatig in Rotterdam en zou daar zeker een keer een lesje willen volgen. Ook ik ben dus wel geinteresseerd in contactgegevens van jouw fijne teacher of studio. Liefs!

 10. Wat fijn dat je een manier van yoga hebt gevonden die bij je past!

  Ik doe nu een paar jaar vooral vinyasa yoga, en meestal thuis met YouTubefilmpjes. Ik hoop ooit nog te leren om me bij rustigere yoga niet mee te laten slepen door mijn hoofd, maar dat lukt nu nog niet zo. Ik heb wel hoop dat dat goed komt, want ik ben wel op de goede weg met tevredener worden over mijn lijf en niet te veel van mezelf vragen en zo. Wie weet denk ik over een jaar hetzelfde over yin yoga als jij nu. Ik vind het knap wat je allemaal geleerd hebt.

 11. Jaaaa yin yoga is fijn! Ik heb een tijdje yoga gevolgd bij Bodywise in Enschede en dat was ook heel fijn. Helaas kon ik door een (niet-yoga-gerelateerde) pols blessure de helft van de oefeningen niet meer doen (downward dog was al onmogelijk) en door mijn burnout destijd kostte het meer energie om naar yoga te gaan dan dat ik tijdens de les terugkreeg. Toen ben ik gestopt en dat vind ik nog steeds heel jammer – maar destijds was dat gewoon nodig.

  Het fijne aan de yoga daar vond ik dat je kon kiezen uit verschillende lessen: yin yoga, aerial yoga, hot yoga, pilates, power yoga – precies waar je op dat moment behoefte aan had. Nog fijner: het was geen zweverige toko, maar heel erg gericht op het fysieke: wat voel je op dit moment in je lichaam? Hoever kun je stretchen? Of je nou tot je knieën komt of tot je tenen, zoek je eigen grens op en blijf daar lekker hangen. Bij sommige oefeningen werd juist aangemoedigd om het lekker “sloppy” te doen omdat dat lekkerder voelde voor je lichaam ;-) Iedereen kon zich daar gewoon welkom en thuis voelen, of je nou dik of dun was, man of vrouw, naveltruitje of oud slobberT-shirt. Topschool.

  Door jouw artikel krijg ik weer helemaal zin om het weer eens op te pakken – bij een yogaschool of thuis met youtube. :)

 12. Ik herinner me nog dat ik tijdens de eerste keer yin yoga echt dacht ‘wat een saaie bedoeling is dit,’ maar toen ik de dag daarna merkte hoe ontzettend uitgestrekt en ontspannen mijn lichaam was ben ik daar gelijk van teruggekomen haha. Helaas geven ze bij mij in de buurt geen yin yoga meer, maar gelukkig is er op youtube genoeg te vinden! (vooral yoga with kassandra heeft hele fijne yin yoga filmpjes)

  1. Ha, ik kan me dat voorstellen ja, dat dat je gedachte is na een eerste les, zeker als je andere vormen van (actievere) yoga gewend bent. Leuk om te lezen :)

 13. Ik heb al een paar keer een poging gedaan om yoga te doen (lessen, thuis), maar iedere keer denk ik ‘is dit nou de bedoeling?’ en ben ik helemaal gefrustreerd aan het raken omdat het niet lukt zoals ik wil ;). Maar misschien is restorative yoga wel iets voor mij, nu ik dit zo lees. Ik ga eens op zoek!

 14. Heel herkenbaar! Ik vind, afhankelijk van mijn mentale staat (en het seizoen), yin yoga en hatha yoga de meest prettige vormen. Zeker in deze koude periode heeft yin mijn voorkeur, als het wat warmer is vind ik hatha weer fijner. Ik doe elke januari de 30 days of yoga van Adriene (zie youtube) en ook dat geeft me heel veel rust en ruimte (geest en lichaam) :-)

 15. Ook ik ben geïnteresseerd in je adresje! Jouw verhaal is nl heel herkenbaar. Afgelopen jaren ben ik al heel vaak gestart met verschillende soorten yoga om na een aantal lessen ermee te stoppen omdat het niet bij mij paste. Yin en Restoritive yoga zou ik graag willen uitproberen. Alvast dank!

 16. Hoi Merel,

  Mooi je over deze vormen van yoga schrijft en over hoe je ertoe gekomen bent. Heel mooi te lezen wat het voor je doet en betekent. Zelf geef ik restorative yoga in Schiedam en ik volg zelf ook heel graag restorative les :-) dus ik ben benieuwd waar jij restorative volgt in Rotterdam.

  Groetjes,

  Rianne

 17. De les valt steeds samen met mijn vergaderingen. :( Ik hoop wel dat ik snel weer kan, want de zumbalessen die ik nu doe brengen wel een zekere zelfhaat teweeg, haha.

 18. Hoi Merel! Ben weer eens terug gekomen naar dit artikel. Ik wil al jaren yoga een keertje uitproberen maar durf de eerste stap niet te zetten. Ik ben erg benieuwd naar adressen. Liefs

 19. Hallo!

  Zelf sinds kort woonachtig in R’dam, en een aantal yogascholen geprobeerd maar nog geen ‘klik’.
  Mag ik het adres waar je in je in artikel naar verwijst?

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *