Favoriete gerechten met kikkererwten

kikkererwten

De kikkererwt is denk ik wel mijn favoriete peulvrucht. Ik bedoel, je kan er echt alle kanten mee op. Als je op een gegeven moment denkt dat je alle hartige gerechten met kikkererwten wel gehad hebt, dan kan je altijd nog aan de slag met het vocht uit een blik kikkererwten (aquafaba) en er eiwitten mee nabootsen, voor op je vegan citroen-merengue taart bijvoorbeeld. Zelf doe ik dat niet zo vaak, eerlijk gezegd, maar dat is misschien gewoon omdat ik niet heel vaak iets bak. Maar kikkererwten gebruik ik iedere week wel een paar keer in allerlei gerechten. Het is het perfecte plantaardige eiwit (en daarmee een goede vleesvervanger) en omdat je er zoveel kanten mee op kunt, verveelt het nooit.

Wil jij ook eens aan de slag met deze peulvrucht, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, ik maak het je makkelijk. Ik heb mijn favoriete recepten (die ik in de loop van de jaren heb gemaakt voor op de Groene Meisjes) met kikkererwten voor je op een rijtje gezet. Uiteraard hield ik een beetje rekening met dit zonnige seizoen, dus zijn het allemaal lichte, makkelijke gerechten met lekker veel groenten.

Hummus 

kikkererwten

Als je denkt dat je nog nooit iets met kikkererwten hebt gegeten: heb je wel eens hummus gegeten dan? Vast wel toch? Nou, daar ga je al. De lekkerste hummus maak je zelf, ook omdat je er dan iedere smaak aan kan geven die je maar wenst. En een tip, voordat je aan de slag gaat: het is wat meer werk, maar haal de velletjes van de kikkererwten voor een extra romige hummus. Dat loont de moeite echt, dat beloof ik.

Falafel

kikkererwten

Nog zo’n gerecht dat je ongetwijfeld al eens hebt gegeten: falafel. Kun je ontzettend makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld in de oven (waardoor je minder vet nodig hebt dan wanneer je het bakt in een pan met olie). Mocht je het maken van de falafel toch te veel werk vinden, dan kun je ook altijd nog uitwijken naar de falafelbowl. Dat is eigenlijk gewoon al het lekkere van falafel, maar dan in een kom, zonder dat je balletjes hoeft te maken. Aanrader!

Gevulde broodjes 

kikkererwten

Dit is zo’n lekker recept en toch heb ik het al heel lang niet meer gemaakt. Zonde! Je maakt het met onder andere plantaardige kwark en bleekselderij en dat maakt het tot een enorm fris geheel. Ook perfect als lunch!

Kikkererwtensoep 

kikkererwten

Huh? Soep gemaakt ván kikkererwten? Ja zeker! Kan gewoon. Dit is echt een heel verrassend recept, met onder andere spinazie en abrikozen en pittige kruiden. Echt heel erg lekker!

Geroosterde kikkererwten

kikkererwten

Ook lekker, bijvoorbeeld voor door een soep (zoals deze wortelsoep met gekruide kikkererwten!), op een salade of gewoon als snack: geroosterde kikkererwten. Je kunt hiervoor ook weer allerlei verschillende kruiden gebruiken, probeer gewoon alles uit wat je maar lekker lijkt!

Kikkererwtenburgers 

kikkererwten

Zoals eigenlijk bijna alle peulvruchten en bonen geschikt zijn om vegan burgers van te maken, geldt dat ook voor kikkererwten. Nu is het maken van vegan burgers wel iets wat een klein beetje oefening en geduld vraagt, maar als je dat kunt opbrengen, dan wordt het ook echt iets heel lekkers!

Pastasalade 

kikkererwten

Zoek je een lekkere maaltijd die je bij de barbecue in het park kunt serveren komend weekend? Dan zeg ik: maak deze Griekse pastasalade. Uiteraard mét kikkererwten. Ten onrechte denken mensen vaak dat er in een pastasalade iets van tonijn, ham of kaas moet, maar dat hoeft dus helemaal niet. Chickpeas will do.

En? Heb je zin gekregen om eens te gaan experimenteren met kikkererwten? Ik ben benieuwd welk recept je zou willen maken! Laat het me weten in de comments, of deel – wanneer je een recept hebt gemaakt – een foto met me op instagram (@merelwildschut) Vind ik leuk :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

2 gedachten over “Favoriete gerechten met kikkererwten

  1. Wat heerlijk, Merel! Ik vind zelf hummus maken ook zoveel lekkerder dan de kant en klare uit de winkel. Ik mieter er altijd een heleboel knoflook in.. :D

    Burgers van kikkererwten ken ik nog niet. Lijkt me leuk om eens me te experimenteren!

  2. Jammer dat kikkererwten maar heel weinig opbrengen en dat ze in arme landen woorden verbouwt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *