Froyo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je me vroeger vroeg welk ijs ik het allerlekkerste vond was mijn antwoord: citroen sorbetijs en frozen yoghurt. Dat eerste is gelukkig (in 99% van de gevallen) vegan, maar frozen yoghurt natuurlijk niet. Ik kon mijn geluk niet op toen we twee jaar geleden in Berlijn frozen sojayoghurt tegenkwamen bij Goodiez. Ik viel aan alsof ik in jaren niet gegeten had. Later nam ik er nog eentje. WAAROM verkopen ze dit niet in Nederland? Ik heb serieus nog contact opgenomen met Frozz (waar ik vroeger heel graag kwam) om te vragen of ze alsjealsjeblieft frozen een vegan variant wilden gaan maken. Helaas bleek dit niet mogelijk te zijn, omdat dat daar een andere machine voor nodig is. Een sad panda was ik. Maar goed, de aanhouder wint; ik heb gewoon zelf vegan frozen yoghurt gemaakt. En nee, het is niet zo stevig als het origineel, maar wel net zo lekker én je kan zelf de smaak bepalen! Natuurlijk maken we ook regelmatig banana softserve, maar soms heb ik zin in dat fris-zure van een froyo. Benieuwd naar het receptje?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor twee porties? 

Een stevige blender (eentje die ook ijs kan crushen, anders raakt de motor oververhit)
250 gram bevroren fruit (ik ging vandaag voor frambozen)
tussen de 150 en 200 ml plantaardige variant op yoghurt van soja (kies bijvoorbeeld voor de neutrale smaak van Provamel, daar is geen suiker aan toegevoegd)
toppings naar keuze (ik ging voor kokossnippers)

Wat moet je doen? 

Doe het fruit en de sojayoghurt in de blender en laat draaien tot het ijs is geworden. Easy!

Tip 1: wat je ook kan doen, is vers fruit pureren met de plantaardig variant op yoghurt en dat geheel invriezen. Na een nachtje vriezen haal je het uit de vriezer en doe je het in de blender, om er een smeuïg ijs van te maken.
Tip 2: misschien wil jij wat meer of minder plantaardig alternatief op yoghurt gebruiken. Ik doe het een beetje op gevoel: de frambozen moeten bedekt zijn. Als ik denk dat er wat meer in moet, doe ik dat.
Tip 3: omdat dit zo’n gezond receptje is ( er zit niet eens suiker in! ;)) vind ik dat het ook best als ontbijt kan. Sterker nog: ik doe dat regelmatig en het voelt als een feestontbijt!

Ook al was het een druilerige zaterdag vandaag (de dag waarop ik deze froyo maakte,) met een gezellig kaarsje erbij kan het prima!
Wie van jullie maakt er ook wel eens froyo? En welke toppings lijken jou lekker? Laat je het me weten bij de comments?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Froyo

 1. ok.. dit is een superrecept die ik asap ga maken! ff checken of mijn blender wel ijs kan crushen… feestontbjjt!!!

 2. Lekker! Ik heb dit laatst ‘per ongeluk’ gemaakt, toen ik een smoothie wilde maken, maar het verse fruit nog niet in de blender gedaan had. Mijn blender kan het niet zo goed, de keukenmachine wel.

 3. Gelijk heb je, als iemand anders het niet doet, kun je het net zo goed zelf doen. Misschien moeten we met z’n allen gaan zeuren bij ijssalons om frozen sojayoghurt. Heineken is zo succesvol gelanceerd in Amerika…

 4. Oeh dit ziet er zo lekker uit!
  Ik ben fan van tip 3 haha, dat is zo leuk aan gezond eten. IJsjes als ontbijt, chocolade mousse als ontbijt.. jummie!

 5. Oeh! Ik heb nog wat volkoren pannekoekjes van vanmorgen over. Denk dat ik daar voor vanavond (voor mijn mama-slap-op-de-bank-avond) dit heerlijke ijs bij ga maken. Nu zin in! Thanks voor het goeie idee!!

 6. ik maak het zelf dmv zelfde soort recepten als jullie nu posten, en daarna gaat het de ijsmachine in die mijn moeder nog had staan :D
  dan word het echt stevig ijs :j

 7. Ik maak regelmatg een froyo van normale yoghurt en gebruik daarvoor een passieve ijsmachine. Dat kan echt die uit een zaakje evenaren. Wat let me om het met sojayoghurt te proberen.. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *