Gaan de Groene Meisjes kamperen?

kamperen5

In onze zoektocht naar manieren om groener te reizen, kunnen we er natuurlijk niet omheen om het onderwerp ‘kamperen’ te bespreken. We geven toe: we zijn over het algemeen gewend om in hotels en appartementjes te verblijven en zijn wat dat betreft niet bijzonder avontuurlijk ingesteld. We hechten best wel veel waarde aan comfort, niet per se aan luxe, en vinden een hotel of bed and breakfast daarom erg prettig. Maar, we zien ook wel in dat kamperen heel veel charmante kanten kan hebben. Althans, dat denken we. Het idee dat je zo lekker buiten bent in de natuur, je moet redden met dat wat je bij je hebt, eenpansmaaltijden kookt op een gammel gaspitje.. ja, dat klinkt stiekem wel heel erg leuk. In dit artikel zetten we op een rijtje wat onze ideeën over kamperen zijn en welke vormen (ja, want kamperen kan op allerlei manieren hebben we geleerd!) er mogelijk zijn.

Wat is onze kampeerervaring tot zover? Merel: een keertje heb ik gekampeerd op een camping in Luxemburg. Dat was toen ik een jaar of 16 was en ik was met een groepje vrienden. De eerste ochtend werd ik wakker en was de halve tent ingestort door de regen. Ach, geeft niet, droogt wel weer. Gelukkig was het een zonnige dag. De tweede ochtend werd ik wakker en liepen er honderden mieren rond in de tent. Vrij traumatisch. Oké, later bleek dat er iets zoets in de tent had gelegen, waar al die mieren op af waren gekomen, dus het was onze eigen schuld. Het slapen in een tent vond ik een niet heel groot succes, maar dat lag misschien ook aan het soort tent. Lees: oud en totaal niet comfortabel. Mijn tweede ervaring met kamperen was in een stacaravan, dus dat telt eigenlijk niet. Behalve dan dat het ook op een camping was en dit keer in Limburg. Ik herinner me dat ik het heerlijk vond om zoveel buiten te zijn, de hele dag eigenlijk, en om je een beetje te moeten redden met dat wat je hebt: niet zoveel. Het geluk was dan ook dat het prachtig weer was en dat er een zwembad was waar je ter verkoeling af en toe in kon duiken. Ook had het sfeertje op de camping wel iets. Mensen groetten elkaar, maar vielen elkaar niet lastig, met praatjes, de hele dag door.

Ook Jamie heeft niet heel veel kampeerervaring. Vorig jaar bezocht ze haar ouders die voor drie weken in Spanje met een caravan op een camping stonden. Ze sliep in een tentje,  maar omdat het zo hard waaide en de tent amper bleef staan, besloot ze de laatste nachten maar in de caravan te kruipen. Het mooie van deze vakantie was dat het heerlijk weer was, ze 24/7 buiten was en de caravan op loopafstand van het strand stond. Ideaal!

Goed, dan de verschillende kampeermogelijkheden waar we over na hebben gedacht: 

Kamperen hippiestijl 

Totaal afgezaagd, we weten het, maar ons lijkt het te gek om eens met een elektrisch (!) hippiebusje op pad te gaan. Misschien gewoon naar een camping in Nederland of hooguit in België, want heel ver ga je niet komen met een elektrisch busje, ben ik bang. De ideale roadtrip. Zo’n Volkswagen busje met foute gordijntjes en kerstlichtjes ter decoratie. Lekker een beetje toeren langs leuke dorpjes en steden, ondertussen genietend van de natuur – want natuurlijk vermijden we dan de snelwegen. We zijn op vakantie, dus we hebben geen haast. Onderweg halen we boodschappen (asperges, mais en kersen langs de weg, om een voorbeeld te noemen,) en ’s avonds zitten we tevreden voor onze roadtripbus te barbecuen. Op de achtergrond klinkt, uiteraard, een of ander hippiemuziekje en de volgende ochtend delen we een watermeloen met de buren, die, zoals je dat misschien wel zag aankomen, rawfoodies zijn.

Kamperen in combinatie met een festival

kamperen2

ph. Festival Mundial

Wat we ook nog nooit hebben gedaan: kamperen combineren met een festival bezoeken. We gaan al niet heel vaak naar festivals en als we gaan, gaan we een dagje. Het tofste lijkt het ons om dit te doen in het buitenland en om dan naar een of ander vaag festival te gaan waar nog niemand van heeft gehoord. Niet om daar nou interessant over te doen, maar omdat die enorme mensenmassa’s bij festivals als Lowlands ons totaal niet aanspreken. Sowieso kunnen wij mensenmassa’s niet heel goed handelen, dus het wordt ons al gauw te benauwd. Van een kennis hoorde ik dat ze een paar jaar geleden naar een totaal onbekend festival in Polen was geweest. En dat ze toen ook op een camping stond, wat eigenlijk gewoon de voortuin van iemand in het dichtstbijzijnde dorp was. Geweldig had ze het gehad! Als ik zoiets hoor, denk ik: misschien moet ik mijn grenzen toch eens wat gaan verleggen. Misschien ontwaakt de avontuurlijke Merel na mijn dertigste verjaardag? (dat is volgend jaar, just so you know)

Kamperen bij een boerderij

Hoe tof zou het zijn om te kamperen bij een boer? We weten dat er alleen al in Nederland heel veel van dit soort kleinschalige campings zijn. Wat ons zo leuk lijkt aan dit concept, is dat je terwijl je van je vakantie geniet, ook nog veel leert over bijvoorbeeld moestuinieren. Een beetje educatie op vakantie kan geen kwaad. Als je dan op een boerderij bent, dan moet je ook in een echte tent slapen, vinden wij. Niks geen luxe caravans, gewoon the real deal.   Als je niet te veel bagage mee wil nemen kun je het best kiezen voor een koepeltent. Dit is een compacte tent met relatief veel ruimte, leuk voor een paar daagjes weg. Wanneer je de tent hebt moet je nog op zoek naar een staanplaats. Natuurcampings (niet te verwarren met naturistencampings, waar iedereen naakt rondwandelt, hihi) zijn er in Nederland in overvloed. In mijn jeugd heb ik er op Terschelling altijd met bewondering naar gekeken. Misschien moet ik dat alsnog eens gaan doen: kamperen op Terschelling. Moet ook prachtig zijn!

Wildkamperen

Als je het dan hebt over ’the real deal,’ dan moeten we eigenlijk naar Zweden. Daar mag je namelijk kamperen in de open natuur, waar je maar wilt. Als dat niet avontuurlijk is…? Hmm, misschien moeten we even beginnen bij een veilige boerderij, voordat we straks opeens oog in oog met een beer staan. (ja, serieus, in Zweden zijn beren! no kidding. Het idee alleen al maakt dat ik nog amper naar Stockholm durf) (oké, dat was wel een grapje)

Kamperen aan zee

Wat mij ook een droom lijkt, is als je vanuit je tent zo naar de zee kunt lopen. Dit kan ongetwijfeld ergens in Zeeland, of aan de kust in België. ’s Avonds lekker het zand van je afspoelen en daarna neerploffen voor een makkelijke eenpansmaaltijd. Dat zouden we liever doen dan in een all inclusive resort verblijven, in zo’n mega hotel, waar iedereen uit het hotel in hetzelfde zwembad ligt. Om vervolgens ook weer met al die zelfde mensen weer aan de bar te zitten, voor de ‘gratis’ cocktails. Nee, zo’n resort lijkt ons helemaal niks. Doe dan maar de zee en een camping!

Luxe kamperen 

kamperen1

Mocht je nou toch een beetje verlangen naar een all inclusive resort, maar je wilt echt heel graag kamperen, dan zou je ‘glamping‘ kunnen overwegen. Voor wie nog niet van dit begrip heeft gehoord: glamping is glamoreus kamperen. Luxe kamperen dus. De campings die hiervoor zijn ingericht zijn luxe, met mooie zwembaden, winkels en misschien zelfs spa faciliteiten. De accomodaties (vaak luxe caravans) zijn van alle gemakken voorzien. Vaak zit er zelfs een complete keuken in zo’n caravan, waardoor je gewoon alles kunt koken wat je thuis ook zou maken. Zo kun je toch op verjaardagen vertellen dat je hebt gekampeerd, terwijl het voelde alsof je in een hotel verbleef. Nee hoor, zonder spotten: glamping is misschien wel super leuk en ook nog eens een goede overgang, als je van een leven lang in hotels verblijven toch eens naar kamperen wilt kijken. Je hebt dit soort campings overal en nergens in Europa. Ik weet dat er in Spanje en Italië veel van dit soort campings te vinden zijn. Het zou me overigens niet verbazen als je hier heel veel Nederlanders als buren zult hebben!

Fietsen en kamperen 

Een vriendin van mij is op dit moment een heel geweldige fietsvakantie aan het beleven. Iedere dag plaatst ze een update op Facebook en die lees ik vol interesse en een beetje jaloezie. Ze is helemaal alleen op pad, vanuit Haarlem naar Zuid Frankrijk. Haar fiets is volledig bepakt en bezakt met fietstassen waar alles in zit om zich drie weken mee te kunnen redden. WOW! Ze heeft een tentje mee en slaapt afwisselend op campings, maar soms ook in bed and breakfast en af en toe bij mensen thuis. Ze vertelde me over stichting ‘Vrienden op de fiets.‘ Dit is een organisatie waarbij je je kunt aansluiten als je 1) ook een fietser bent en 2) je een kamer wilt verhuren aan iemand die op fietsvakantie is en op de route een slaapplek nodig hebt. Mijn vriendin vertelt me dat ze op deze manier bij de liefste mensen thuis komt, heerlijke ontbijtjes geserveerd krijgt en de mooiste verhalen verzamelt. Echt ongelooflijk tof!

Na het schrijven van dit artikel kan ik eigenlijk niks anders zeggen dan dat ik ontzettend veel zin in een kampeervakantie heb gekregen. En nee, dat zou ik vorig jaar nog niet zo snel hebben gezegd. Hoe komt het dan dit ik hier nu anders over denk? Ik denk door twee trips naar Gozo, Portugal en Italië  dit jaar. Ik ben al jaren (en dan hebben we het over 10 jaar en langer) eigenlijk niet anders gewend dan stedentrips. En nu houd ik enorm van steden bezoeken, maar het is soms echt heerlijk om iets anders te doen. Dit jaar maakten wij een persreis naar Evora in Portugal en daar zaten we in the middle of nowhere. Ik merkte hoe lekker ik het vond om eens even in de natuur te zijn en niet zoveel te doen te hebben. In steden ben je toch altijd van hot naar her aan het ‘rennen,’ omdat je zoveel mogelijk wilt zien en alles uit die drie dagen dat je er bent wilt halen. Ik kom van een stedentrip eigenlijk altijd moe thuis. Met Portugal, Gozo en met onze kookvakantie in Italië van vorige week, was dat helemaal niet het geval. Ik voelde me uitgerust, ik was lekker veel buiten geweest, had veel gewandeld en echt genoten van de natuur. Ik denk dat ik dat vaker moet doen! (zou het iets te maken hebben met ouder worden? dat je dan meer behoefte krijgt aan buiten zijn?)

Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw kampeerervaringen. Houd je ervan of vind je het juist verschrikkelijk? Wat is jouw meest favoriete kampeeroptie, als je naar bovenstaande opties kijkt? En welke tips zou je ons willen geven? Alvast bedankt voor je reactie! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met bezigebijen.nl –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

60 gedachten over “Gaan de Groene Meisjes kamperen?

 1. Zou echt graag een keer gewoon op de fiets Europa intrekken, maar dat vind ik ergens toch heel eng als meisje. Al mag wildkamperen dan weer niet in Europa geloof ik. Ben niet zo’n kampeerheld hahaha.

  1. Gewoon doen, hier in Europa hoeft dat als meisje totaal geen probleem te zijn.

   1. Nee, dat hoeft nergens, maar heb genoeg vieze verhalen gehoord hier, zelfs gewoon in Nederland! Maar wie weet, ooit, als ik superpowers krijg ;)

  2. wild campeeren gaat per land en gebied in Noorwegen mag het op sommige plekken wel dus vooral doen

 2. Als kind ging ik altijd mee met mijn ouders. Met het hele gezin met de tent weg, kamperen in Frankrijk. Later werd die tent een vouwwagen en nog weer later een caravan.
  Zelf ben ik nog nooit gaan kamperen. Als ik op vakantie / reis ga slaap ik meestal in een hostel.

 3. Ik vind kamperen veel fijner dan op hotel. Je kookt je eigen potje, eet wanneer je wil, en kan lekker heel de dag buiten zitten. Ik moet toegeven dat ik de laatste jaren wel altijd een stacaravan boek hoor, het comfort van een eigen toilet, waardoor je niet midden in de nacht de halve camping moet aflopen, geeft voor mij de doorslag :-)

  1. Daar kan ik me inderdaad iets bij voorstellen ;) Ik zou er vooral tegenop zien om ’s nachts naar het toilet te moeten gaan, in het donker over de camping…

 4. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders naar Zuid-Frankrijk ik zwoer ik dat als ik later groot was, ik NOOIT MEER zou gaan kamperen. Toen kwam ik mijn vriend tegen, een die-hard outdoor type, dat het liefst in een minitentje in het bos wildkampeert, dus moest ik er als nog aan geloven. En gek genoeg ben ik het steeds leuker gaan vinden. Hoe meer basic, hoe beter. Ik zie het als een avontuur. Ik heb liever helemaal géén sanitaire voorzieningen, dan matige voorzieningen (zoals je ze vaak tegenkomt op de goedkopere campings). Je wordt er inventief van (waar graaf ik het makkelijks een gaatje voor mijn behoefte) en ik word nou eenmaal enorm blij van fysieke uitdagingen zoals hoe lang kan ik blijven lopen met 15 kg op mijn rug en hou ik het nog een uurtje uit zonder warm eten (geen wonder dat ik ook altijd af val op vakantie, haha!). Dus mijn mening: doe het vooral. Als je het nooit geprobeerd hebt, kun je er ook weinig over zeggen. Misschien ontdek je wel een nieuwe hobby, zoals ik! :)

  1. haha wow, ja zo te lezen houd jij inderdaad van een fysieke uitdaging! Ik iets minder en dat is dan ook wel meteen het dingetje waar ik tegenaan loop. Want hoe ga ik zo’n tent opzetten? Dat alleen al! Maar goed, dat moet je gewoon eens gaan doen natuurlijk, ipv erover in zitten ;)

   1. Je hebt tegenwoordig supermakkelijke tenten die – ongelogen – binnen 5 minuten staan. Geen gehannes met stokken en zware doeken, gewoon klik-klik-klik, flapper, haringen erin en klaar! Wij hebben een piepkleine, eentje van max. 2 kg, maar mijn ouders hebben een supergrote waar je in kunt staan en met 5 volwassen in kunt overnachten, en ik denk dat je over alletwee even lang doet om ‘m op te zetten :)

 5. Vroeger ging ik altijd bij me opa en oma kamperen in de stacaravan. Mijn ouders houden niet van kamperen dus echt kamperen is er toen nooit van gekomen. Nu heb ik samen met mijn vriend een eigen tentje en gaan we deze zomer met z’n tweeën op 1 motor op vakantie daarmee. We kunnen daardoor maar heel weinig mee nemen en ik ben erg benieuwd hoe het word.

 6. Ik ben totaal niet van het kamperen, en heb ook met mijn ouders nog nooit gekampeerd. Mijn enige kampeerervaring was een keer met de verjaardag van een vriendinnetje toen ik 10 was, maar dat was ook maar voor één nachtje. Mijn vriend is wel helemaal into het kamperen, dus deze zomer gaan we ook een paar daagjes kamperen in Italie. Ben heeeeeel benieuwd hoe ik het zal vinden haha. Ik ben normaal gesproken best wel op mn luxe gesteld, dus ik denk dat het wel een flinke omschakeling zal zijn.

 7. Het maakt een wereld van verschil op welke camping je staat. Er zijn afschuwelijke campings met rijen witte stacaravans en veel lawaai en tokkies. En er zijn oases van rust, groen en meer heerlijks. Ben zelf net terug van drie weken kamperen. Kijk goed waar je naar toe gaat. Koop een gids, bv Cool Camping gidsen en De groene vakantiegids van de ANWB zijn uitstekend.

  1. Kijk, dit zijn handige tips! dankjewel :) (en fijn dat je een goede vakantie hebt gehad!!)

 8. Wat een leuk artikel!
  Vroeger kampeerde ik veel met mijn ouders, in een tent in Nederland met altijd te veel regen, daar heb ik weinig warme (letterlijk en figuurlijk) herinneringen aan.
  Afgelopen winter woonde ik, samen met mijn man, 5 maanden in een simpele oude caravan op een camping op Gran Canaria. Dat was fantastisch! Het buiten zijn, de simpelheid van alles, creatief met eenpansmaaltijden, zelfs van met de hand wassen kon ik genieten!

  Groetjes, Willemijn

  1. Je wordt er inderdaad, denk ik dan he, heel creatief van! En doordat je beperkter bent en dingen anders moet doen dan dat je ze thuis zou doen, kom je wel helemaal los van alles… lijkt me.

 9. Geweldig dat jullie dit overwegen!

  I love kamperen! Dankzij mijn vriend, want bij mij thuis kampeerde we nooit! Tot dat mijn vriend zei zullen we kampeerspullen aanschaffen en gaan kamperen?? Ik dacht omg, ik wete niet hoor. Nu hebben we inmiddels een fietsvakantie gemaakt, van Venlo naar de Biesbos in 1 dag gefietst ( das zo’n 165 kilometer in 1 dag) En daar op een BOEREN CAMPING ons tentje opgezet, en daar heerlijk gefietst en gewandeld. Sinds dien ben ik om! GEEF MIJ EEN GOEIE FIETS/KAMPEER VAKANTIE! En dan ben je echt uitgerust!

  Ik ben benieuwd meiden!

  Groetjes Yvon

 10. Ik heb vroeger altijd gekampeerd met mijn mijn ouders (en de helft van nederland) in zuid-frankrijk.
  Dat waren voor ons gezin de mooiste weken van het jaar.
  Gek genoeg heb ik vanaf mijn 16de niet meer gekampeerd.
  De vakanties die ik daarna heb gehad waren naar een hotel of een huisje maar nooit meer naar een camping.
  Nu ik 44 ben heb ik er ook eerlijk gezegd geen trek meer in.
  Mijn vriend en ik gaan tegenwoordig naar chambre d’hotes (de franse B&B) bij altijd hele aardige mensen die maar maximaal 2 kamers verhuren.
  En dit jaar (voor het eerst!!!) naar een all-inclusive op Rhodos. Ik ben enorm benieuwd hoe dat ons gaat bevallen….
  Maar ik bewaar hele mooie herinneringen aan het kamperen dus vooral doen!

 11. Wat een leuk overzicht, zo met de zomer voor de deur! Ik krijg helemaal zin om buiten te zijn. In Denemarken heb ik ook eens ‘wildgekampeerd’: er zijn daar speciale plekken, aangegeven met coördinaten op een Deense website, waar je gratis mag staan. Wij moesten eerst ongeveer 500 meter langs de kust lopen en kwamen daarna aan op een plekje waar barbecues gereed stonden en bootjes aan konden meren op een steiger. Wij waren het enige tentje. Heerlijk! Wisten jullie trouwens dat je in Nederland ook een soort van wild kunt kamperen. Staatsbosbeheer heeft zogeheten ‘paalkampeerplekken’ waar in de zomer een aantal tentjes tegelijk mogen staan.

  1. Wow, dat klinkt geweldig zeg!! En Denemarken lijkt me zo ontzettend mooi!

 12. Vroeger heb ik altijd gekampeerd met mijn ouders en broers in o.a. Frankrijk, Duitsland en Italië. Ook ben ik wel eens naar Buitenkunst geweest en heb ik daar gekampeerd in mijn eentje. De afgelopen jaren ga ik twee of drie keer per jaar kamperen op verschillende festivals in het (buiten)land, bijvoorbeeld in Duitsland, Portugal, Kroatië en in Nederland. Nu willen ik en mijn vriend zo snel mogelijk een busje kopen en daarmee lekker op vakantie. Een douche en wc hoeven daar niet in van mij, ik ben het liefst zoveel mogelijk buiten en zelf een douche bouwen of wassen in een (schone) rivier :D.

 13. Kamperen is mij echt met de paplepel ingegoten. Vroeger zijn we veel in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland geweest. Toen heel wat jaren niet meer echt gekampeerd (wel op festivals, maar das toch weer echt anders) maar nu weer helemaal de smaak te pakken. Noorwegen en Zweden zijn idd erg mooi (hou wel rekening et minder mooi weer…)
  Dit jaar tot nu toe twee weekendjes gedaan, een in Zuid-Limburg omgeving Gulpen en twee weken geleden in het Amsterdamse Bos. Het is wel erg fijn als je zeker weet dat je een tent hebt die regen-proof is. Dat ligt een stuk rustiger! Verder is het buiten zijn heel de dag het grote voordeel van kamperen. En ik hou ook van dat gepruts voor de tent met een gaspitje een gammele tafel en zonder stoelen :)
  Als je een “beginner” bent zou ik beginnen met een weekendje in Nederland. Veel plezier!

 14. kamperen.. kijk daar heb ik nou wel “verstand” van.
  met mijn ouders ging ik al kamperen en nu al bijna 8 jaar met vriendlief.

  Het belangrijkste is altijd in de gaten houden wat jij aan minimaal comfort nodig hebt.
  Als kind mochten ik en mijn broertje om de beurt een camping uitzoeken.
  Binnen een bepaald budget.
  Onze vaste eisen waren een zwembad, gratis warme douches en zit wc’s ( vooral in Frankrijk iets om op te letten)

  Sinds ik met vriendlief ( en de hond) kampeer heb ik andere eisen.
  We hebben een 10 persoons-tent. Dat klinkt wat excessief maar toen we hem kochten hadden we nog 2 vrij grote honden ( dogo argentino’s) en die hebben ook wat ruimte nodig. Bovendien wilden we een tent met een redelijke binnenruimte zodat je bij regenweer niet per se alleen maar in bad hoeft te liggen. En vanwege gedeelde rugklachten is recht op kunnen staan in de tent een must.

  Goede nachtrust is voor mij ook essentieel. Dus we kamperen met ons eigen winterdekbed, eigen kussens, zelfopblaasbare matjes van 10 centimeter dik met een warme fleecehoes. En dit jaar ligt dat geheel voor het eerst op een veldbedje. IDEAAL!
  Ook nieuw is een kastje. Voor kleine dingen als thee, zout en peper, de zak chips en de pot jam. Al onze spullen zaten in klapkratten en ik was elke dag zo veel tijd kwijt aan het alweer zoeken naar de thee, koffiefilters en dergelijke..
  Ennuh.. we hebben gewoon ons 2 pits gastelletje op het kastje staan. ;-)

  Ik moet wel bekennen dat we een vrij grote auto hebben ( Caddy) dus best wel veel me kunnen nemen ;-)

  1. Hier spreekt een pro! Wat goed om te lezen zeg, dankjewel voor het delen :)

 15. De Urban Campsite in Amsterdam(naast Blijburg) combineert kunst met kamperen. Als architect heb ik ook zelf een verblijfje van houten latjes mogen neerzetten, slapen in een tentje, mét echt matras en verse denkens, net iets luxer! En binnen ruikt het naar sauna, echt een aanrader. De camping heeft composttoiletten en verlichting op zonne-energie :) http://www.studioPlots.nl/uithoutgesneden/

 16. Ik heb eigenlijk al jaren gekampeerd en heb juist wat minder ervaring met appartementjes en hotels. Geniet eigenlijk van beide! Deze vakantie ga ik lekker met mijn vriend een roadtrip doen in Frankrijk met een tentje. Daar heb ik echt heel veel zin in. Wie weet gaan we ook nog een weekendje weg, dat plannen we altijd met aanbiedingen :)
  Een paar tips voor kamperen zijn:
  – Wanneer je met de tent gaat een extra zeil mee nemen (tarp), is fijn voor in de schaduw bij veel zon of om de tent met veel regen wat extra te beschermen.
  – Rekening houden met rotsige bodems, daarvoor heb je spijkerharingen nodig en bij de tent zitten meestal alleen dunne haringen.
  – Vrieselementen kun je vaak bij de balie afleveren en daar in de vriezer koelen, zodat ze later in de koelbox kunnen. Hoef je dus geen extra stroom te nemen op de camping. En mobiel kan daar vaak ook aan de lader.

  Nou dat zijn een paar tips, zijn nog wel meer maar kan er even niet opkomen :)

  1. Kijk, lekker praktische tips. Houden we van, dankjewel!

 17. . Ik ben ook echt van het (alleen) kamperen. Ookal is het soms een strijd met mezelf.. Loop tegen van alles aan maar met vallen en op staan is het wel echt mijn manier van vakantie vieren geworden. Lekker alleen, zonder verplichtingen naar een ander, en gewoon doen wat ik zelf wil en lekker goochelen met mijn mini brander! Ik ga altijd met de trein en neem mijn vouwfiets mee, zo hoef ik geen rekening te houden met bus/OV. En na wat verregende vakanties zorg ik dat er een ruimte is waar je droog kunt zitten.. En zo ontmoet ik ook wat mensen.

 18. Voor beginnende kampeerders is Denemarken ideaal. Alle campings hebben een keuken, dus geen gekloot met gaspitjes.
  De meeste campings hebben ook trekkershutten, basic hutjes met een bed en tafel +stoelen. (Soms ook wel wat luxe)
  Kun je wel de sfeer proeven, maar je hoeft niet gelijk dik te investeren.

  1. Je bent de tweede die Denemarken tipt. En dat lijkt me al zo’n fantastisch land!

   1. Ik ben er inmiddels een keer of 20 geweest, het is echt een fantastisch land!

    1. vind het nadeel van Denemarken de strenge regels wat betreft “gevaarlijke” honden..
     Ik kom er dus tegenwoordig niet meer in. Met de dogo’s niet maar met onze huidige mini bullterriër ook niet..
     Zo jammer want het is een prachtig land ( ben er pre-hond wel eens geweest)

 19. Kamperen is fijn, geen zorgen aan je hoofd en een veel simpeler, maar daarom niet saaier, leven. Heb het afgelopen weekend nog gekampeerd, flink wat regen gehad, een beetje behelpen maar zo fijn!

  1. dat lijkt mij inderdaad ook :) Je niet zo druk maken om spullen, of hoe je eruit ziet, of hoe je je gaat vermaken. Gewoon lekker chill, buiten zijn (als het weer mee zit,) makkelijk koken en kijken wat de dag je brengt. Dat is absoluut wat me aanspreekt aan kamperen!

 20. Vroeger heb ik met mijn ouders altijd in Nederland op Staatsbosbeheercampings gekampeerd, toen ik naar de middelbare school ging, verlegden we onze grenzen en werden het camping in Europa (Frankrijk, Duitsland, Tsjechië) uit de ‘kleine camping’ gids van de ANWB. Zo heb ik heerlijke vakanties gehad.
  Later kreeg ik een vriend die nooit gekampeerd had en dit ook helemaal niet zag zitten om te doen. Met een deal (ik dit jaar in een hotel, jij volgend jaar in de tent) heb ik hem toch aan het kamperen gekregen, we zijn sindsdien niet meer in hotels geweest in de zomer. Heerlijk die vrijheid van het buiten-zijn. Een eigen pretje koken op ons (niet zo instabiele) trangia-setje. Wandelschoenen aan en een rondje lopen in het bos. We wonen in een stadscentrum en willen daar voorlopig nog niet weg, maar voor vakanties kan het ons niet rustig genoeg zijn, heerlijk!
  Tip: leen van kampeervrienden een keer een goede uitrusting, met uitleg. De uitrusting maakt of breekt je kampeerervaring.
  Een koepel is inderdaad een kleine compacte tent, echter wanneer het regent heb je direct je tent nat (door de schuin lopende rits ->/). Wanneer je een tent zoekt, zorg er dan voor dat de rits verticaal loopt.

  1. Handige tips, dankjewel! Ook een heel goed idee om eerst alles een keer te lenen om het uit te proberen. Thanks!

 21. Hoi!

  Zelf woon ik in Leuven (België) en ik vind het heerlijk om van daaruit met de fiets (of de fiets op de trein) een eind verder te gaan gaan, soms met overnachting. Of Nederland is ook lekker dichtbij en weer iets helemaal anders !

  Maar dit jaar blijven we gewoon lekker in eigen stad ‘kamperen’. Ik heb vorige zomer samen met mijn vriend namelijk een boot gekocht in de haven bij ons in de stad en we hebben er heel wat in gewerkt toen. Nu is hij helemaal klaar en hebben we al super fijne mensen ontmoet (veel Nederlanders hehe) die een citytripje in Leuven kwamen doen en via airbnb ons bootje vonden! Zo heb ik echt een instant vakantiegevoel als ik hen kan vertellen over wat er te doen is en erna te horen krijg hoe zij onze stad beleefden!

  Dus als jullie op nog een andere manier willen ‘kamperen’ kan je altijd kiezen voor een caravan op het water en zijn jullie zeer welkom in Leuven! Op airbnb zie je onze boot liggen op de kaart aan de vaartkom van Leuven :)

  En als er geen ’toeristen’ op onze boot zitten, gebruiken wij hem optimaal en ga ik gewoon van de boot naar het werk!

  Veel groetjes en succes nog met het schrijven, ik vind het alvast super inspirerend!
  Hanne
  Leuven, België

  1. Wat tof dat jullie een airbnb op een boot hebben! Dat klinkt ook ontzettend leuk zeg. Ik ga het eens opzoeken!!

 22. Ik had tot een paar jaar terug nog nooit in een tent gelegen. De eerste keer keek ik er best een beetje tegenop (inderdaad: tenten die in elkaar storten na regen, eten dat maar half gebakken kan worden, stoelen die boven een compleet mierennest staan etc.) maar als je het eenmaal een keer hebt gedaan is het onwijs leuk, misschien zelfs wel verslavend te noemen! En zo’n elektrisch hippiebusje lijkt me ook wel ontzettend gaaf!

 23. Kamperen is super leuk :) Ik heb mijn hele jeugd met mijn ouders gekampeerd. De beste herinneringen heb ik aan korte vakanties waarbij we gingen kamperen in Nederland op een boerencamping. Dat was altijd heel erg leuk, je kon naar de dieren toe en ze hadden altijd heerlijke verse producten die je kon kopen. En daarnaast vond ik de langere vakanties (3 weken) in Italië en Spanje ook geweldig. Kamperen is dan zo leuk omdat het lekker warm is en je continue buiten kunt zijn. Je wordt wakker en je eet je ontbijtje voor de tent, overdag lekker lezen, in de zon zitten of plaatsen en steden in de buurt ontdekken. ’s Avonds primitief koken op je gasstelletje of lekker barbequen. Geen laptop of tv nodig, heerlijk :)

 24. Afgelopen zomer ben ik met drie vrienden, drie weken wezen wildkamperen afgewisseld met ‘gemeentecampings’ in Frankrijk. Officieel mag je er niet wildkamperen maar meestal word het gedoogd. De mooiste vakantie ooit! Via google maps/streetview zochten we een mooie plek uit, tomtom op ‘kortste route’ en maar zien waar je uitkomt. Echt een aanrader!

 25. Als kind ging ik altijd met mn ouders naar een huisje in de rimboe. Echt, kilometers bij anderen en dorpjes vandaan. Had je alleen broers en zusje om mee te spelen.
  Nu kamperen we graag met onze drie kinderen.
  We hebben tweedehands een grote tent gekocht met 3x een tweepersoonscompartiment. Plus nog 24 m2 leefruimte. Want als het hard regent, hebben de kids ook een beetje ruimte nodig. ‘T Is een beetje geluk hebben, maar zeker als je begint, is een tweedehands tent een prima optie.
  Onze ervaring: als de handleiding er in drievoud geplastificeerd bij zit en alle haringen perfect afgewassen zijn, heb je ideale deal!

  Wij haten hutje-mutje-campings en gaan voor max 40 staanplaatsen met minimaal twee toiletgebouwen.
  En wij hebben in het buitenland graag een nederlandse eigenaar. Iets te vaak naar de huisarts/ziekenhuis/apotheek gemoeten op vakantie. Dan is het handig als iemand a de weg kan uitleggen en b zo nodig kan tolken. Want ons frans/deens was niet goed genoeg om specifieke medische dingen uit te leggen…

  En wij namen een elektrisch kookplaatje mee. Veiliger dan gasbranders…

 26. Ik heb de laatste jaren alleen gekampeerd toen ik naar festivals was en dat viel toch wel een beetje onder de categorie: ‘overleven’. Het is vaak zo koud ’s nachts of juist snikheet. Toch wil ik deze zomer in ieder geval een nachtje op een camping in de buurt voor een beetje vakantiegevoel. Gewoon als experiment! Want ik vond het vroeger met mijn ouders in Frankrijk juist superfijn. En we blijven in de buurt, best groen dus. ;)

 27. Je zou 2 van deze kunnen combineren door met een hippiebusje op het Gorcumse Hippiefestival in Gorinchem (spreek uit als Gorcum) te komen staan. :) Tof kleinschalig festival met muziek en kraampjes. Dit jaar is deze van vrijdag 3 t/m zondag 5 juli.

 28. Wow nu heb ik echt zin in kamperen . Ik vind het zo chill dat je zo bewust wordt van de simpele dingen. Zoals niet eten waar je slaapt, balans tussen genoeg nuttige spullen en teveel om te sjouwen. Als je op één plek woont stouw je alles maar vol met troep, maar als je een beetje rondtrekt maak je die afwegingen automatisch. En dat je bijv meer oplet waar de zon en de wind vandaan komen. En zeker super lekkere eenpansgerechten die dan super luxe voelen :)

 29. Wij vinden het een uitdaging om met zo min mogelijk zoveel mogelijk te genieten!
  Als je gaat kamperen zul je dat zeker ontdekken! En zoek dan eens onder de campinggidsen naar ‘rustiek kamperen’. Daar zijn vaak de leukste campings op de mooiste plekjes in te vinden.
  Veel plezier!!

 30. Een beetje een late reactie, want het is mijn ’teruglees’-maandag… Ik ben praktisch opgegroeid, tijdens de zomers dan, op een camping op Terschelling. Ik heb daar leren schommelen, honderden zandkastelen gebouwd en een fantastische tijd gehad. Bij ‘strand’ denk ik aan het uitgestrekte, wijde strand van Terschelling… hierdoor vind ik het overbevolkte, smalle Scheveningen/Zandvoort maar niks. Voor eeuwig ‘verpest’, ghehe.

  Ook nu nog vind ik kamperen de ultieme vakantie, al doe ik het veel te weinig. Want in je eentje in een tentje, nee, dat vind ik een beetje suf. Hoewel (single-) kamperen tijdens Oerol wel echt genieten is! Maar ’s ochtends wakker worden, je hoofd buiten de tent steken en met de buren koffie drinken. Je erover verbazen hoeveel maaltijden je kan bereiden op een enkel pitje (genoeg! paella, chili, soepjes!), de hele dag buiten zijn… Ik krijg de neiging nú mn tent te pakken en de dichtstbijzijnde natuurcamping op te zoeken! :-D

  Hoog op mijn kampeer-verlanglijstje staat het Boom Festival, volgend jaar in Portugal. Kennen jullie dit al? Lijkt me echt supertof! Wellicht gecombineerd met wat vrijwilligerswerk daar, zodat ik ook wat kan doen. En heel hard genieten van al het moois. En dan ook Portugal ontdekken (staat ook op mn “amour de voyage-lijst”). Heerlijk. Nu al zin in.

  1. Leuke reactie Daphne, dankjewel! Jaaaaa BOOM festival, daar ging een vriendin van mij van vroeger een paar jaar geleden voor het eerst naartoe en dat zag er ZO tof uit!

 31. Wat een leuk artikel! Ik ben persoonlijk erg fan van kamperen. Ik ging vroeger altijd al met mijn ouders mee naar de camping in Spanje. Het fijne aan kamperen vind ik dat je de hele dag lekker buiten bent in de natuur.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *