Gastblog Puur Suzanne: vegan taartjes en meer

vegan taartjes

Zo af en toe vind ik het leuk om iemand anders aan het woord te laten op mijn blog. En volgens mij is dat voor jullie ook leuk om te lezen, omdat jullie – neem ik aan – inmiddels wel eens weten wat ik van dingen vind. Dat is dus wel echt een beetje een dingetje: als je al zes jaar blogt, dan begin je dingen te denken als ‘zit er íemand nog op mijn mening te wachten?’ En: ‘wat heb ik nog níet verteld?’ Luxeproblemen, ik weet het. Gelukkig ken ik genoeg leuke mensen die interessante dingen te vertellen hebben. Vandaag laat ik Suzanne, van het foodblog Puur Suzanne, aan het woord. Suzanne is nog niet heel lang geleden wat gaan experimenteren met vegetarisch en veganistisch eten en besteedt daar ook de nodige aandacht aan op haar blog. Ik stelde Suzanne een paar vragen en ze deelt ook een lekker – uiteraard vegan – receptje met ons.

Suzanne is haar blog begonnen vanuit haar interesse voor voeding en omdat het haar leuk leek om recepten ‘met de wereld’ te delen. Het begon met het delen van foto’s op Instagram, maar omdat recepten delen op dit medium niet echt een succes bleek, (het wordt al gauw onoverzichtelijk als je met veel tekst wilt werken op Instagram,) besloot ze al gauw te beginnen met bloggen. Dit is een heel goede keuze geweest, want inmiddels heeft Suzanne haar day job op kunnen zeggen en is ze fulltime blogger! Dat is toch tof?

Suzanne eet zoveel mogelijk vegetarisch: ze eet geen vlees. Maar omdat ze af en toe nog een stukje vis eet – en hier geen geheim van maakt – wil ze zichzelf niet het label ‘vegetariër’ geven. Nog niet, in ieder geval. Onlangs heeft Suzanne een maand lang strikt vegetarisch gegeten – als een soort uitdaging voor zichzelf – en hierover heeft ze uitgebreid verslag uitgebracht op haar social media kanalen en blog. Over deze maand vertelt Suzanne:

” Ik ben eigenlijk al heel lang klaar met vlees om verschillende redenen (denk aan klimaat, gezondheid, dierenwelzijn) maar toch at ik het af en toe nog wel. Uit gemakzucht ofzo? Raar hoe je hoofd dan toch werkt. Een echt antwoord waarom ik af en toe vlees eet kan ik jou niet geven. Er zijn mensen die zeggen: ‘Suus, het is al super goed dat jij zo weinig vlees eet!’ En misschien is dat ook wel zo maar toch voelt het alsof ik het half doe. Het voelt gewoon niet goed meer. Op het moment dat ik dit artikel van de correspondent las dacht ik: wie houd ik nu voor de gek? Alleen mezelf toch?! Dit artikel gaf mij de doorslag om het eens een maand te proberen zonder vlees. Dit deed ik in maart. Het is mij gelukt om elke dag te koken zonder vlees. Ik vond dat absoluut niet lastig of moeilijk. Ik werd enorm uitgedaagd in de keuken, ik heb heerlijke vleesvervangers gegeten en heb leuke nieuwe gerechten gekookt. (Ik mis alleen wel bitterballen dus mocht iemand de tip hebben voor vega(n) bitterballen uit de oven laat het mij vooral weten!)”  (ik sluit me hier bij aan voor vegan bitterballen, want ik heb tot nu toe alleen frituurbare versies gevonden en ik heb geen frituurpan…)

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik niet zo’n fan van challenges. Mijn mening hierover is dat veel mensen aan iets beginnen, vol enthousiasme, het dan alleen volhouden omdat dat ‘moet’ (van jezelf,) en daarna weer vervallen in oude patronen. Maar aan Suzanne heb ik gezien dat het wel degelijk kan werken. Suzanne vertelt dat ze het vlees ook na maart heeft laten staan. Omdat het leven als vegetariër verder gaat dan alleen vlees laten staan, noemt ze zichzelf nog niet zo, maar ze heeft in ieder geval zichzelf aangeleerd om geen vlees meer nodig te hebben of te willen eten. Dat is al een heel mooie verandering! Ook vertelt Suzanne dat haar interesse voor plantaardig eten is gegroeid na deze maand, omdat ze op zo’n andere manier met eten bezig was. Ze geeft dan ook aan dat ze een plantaardige maand (dus een nieuwe challenge,) ook wel zou zien zitten. In restaurants gaat Suzanne al vaker voor de vegan optie en ze is dol op raw taartjes, die je op steeds meer plekken kunt kopen. Thuis probeert Suzanne steeds vaker plantaardig te koken en het enige dierlijke dat ze nog wel eens eet is vis en kaas. Misschien doet ze wel mee aan de volgende Vegan Challenge. Zo zie je maar :)

Toen ik vroeg wat Suzanne’s favoriete vega(n) kookboeken of blogs zijn, antwoordde ze met: “Klink ik als een fangirl als ik zeg de Groene Meisjes? Ik ben wel geïnspireerd door jouw recepten om nog wat vaker plantaardig te eten. Door jou kwam ik op het idee om een keer edelgistvlokken te gebruiken in plaats van kaas en heb ik gehakt in mijn pasta vervangen door fijngemalen walnoten. Maar verder heb ik geen echte favorieten ik vind het juist ook leuk om recepten uit de standaard kookboeken om te bouwen naar vega of vegan.” – Ik heb Suzanne niet betaald om dit te zeggen. Lief is het wel! ;)

 

Vegan taartjes met Hollandse aardbeien en chocolade  

vegan taartjes

Zoals ik in de inleiding al vertelde, wil Suzanne ook graag een lekker recept met ons delen. Dat mag altijd! Ik vroeg haar hoe ze op het idee voor dit recept was gekomen en ze vertelde: “De eerste Hollandse aardbeien zag ik begin mei in de winkel liggen. En ik dacht: ja daar moet ik een lekker taartje mee maken! Ik keek wat ik in de kast had liggen en dat was een zak amandelmeel. Ook stond er een blik kokosmelk in de koelkast waar ik graag kokosroom mee wilde maken. En aardbeien met chocolade is gewoon de perfecte combinatie en dan opeens “popt” het idee voor deze taartjes in mijn hoofd.” Dat is hoe de beste ideeën ontstaan! Goed, laten we beginnen.

Wat heb je nodig voor 6 kleine taartjes?

6 siliconen muffin vormpjes, keukenmachine, mixer, vriezer

Voor de bodem:

100 gram amandelmeel of amandelen
50 gram pecannoten, ongebrand
4 eetlepels ahornsiroop of een andere zoetstof
4 eetlepels kokosolie
halve theelepel vanillepoeder

Voor de vulling: 

6 grote aardbeien, gehalveerd
flinke eetlepel ahornsiroop
klein blikje kokosmelk (270 ml), let op: deze moet een nacht in de koelkast hebben gestaan.
50 gram pure chocolade

Hoe maak je deze taartjes?

Meng de pecannoten, het amandelmeel, de kokosolie,de ahornsiroop en de vanillepoeder in de keukenmachine tot een egale massa.

Doe het beslag in de vormpjes en druk het goed aan. Zet de vormpjes in de vriezer voor minimaal 30 minuten.

Nu kun je de pure chocolade au bain-marie gaan smelten en de kokosroom gaan maken.

Hoe maak je de kokosroom? Haal het blik kokosmelk uit de koelkast en maak het open. Giet het witte troebele vocht af. Dit gebruik je niet voor de room. Je kunt dit eventueel bewaren voor een smoothie. Schep de dikke room en een eetlepel ahornsiroop in een mengkom. Pak nu de mixer erbij. Begin met de lage stand en voer de snelheid langzaam een beetje op. Ga door tot het glad en romig is. Zet het in de koelkast totdat de taartje bodempjes lang genoeg in de vriezer hebben gestaan.

Na 30 minuten kan je de taart bodempjes uit de vriezer halen. En kun je de vormpjes gaan vullen. Schep in elk taartje een flinke schep kokosroom. Leg op elk taartje een halve aardbei.

Druppel nu de pure chocolade (die je au bain-marie hebt gesmolten) over de taartjes heen. Bewaar de taartjes in de koelkast. Geniet ervan!

WOW. Dit klinkt precies als hetgeen waar ik nú zin in heb. Ik ga deze taartjes dan ook zeker zelf een keertje maken, want het is sowieso te lang geleden dat ik taart heb gebakken én inderdaad, Hollandse aardbeien schreeuwen om het maken van iets lekkers. Thanks Suus! :) Sowieso, thanks Suus, voor je bijdrage en je lekkere recept. Ik hoop dat je nog veel mensen – op jouw beurt weer – mag inspireren om vaker vega(n) te eten! Check voor meer leuke verhalen en heerlijke recepten Suzanne’s blog: Puur Suzanne

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Gastblog Puur Suzanne: vegan taartjes en meer

 1. Wauw.. Die taartjes zien er echt heerlijk uit! Nu heb ik helemaal zin om ze te gaan bakken (en het is pas net 7 uur geweest haha). Leuk om eens een gastblog te lezen!

 2. Dit is lekker wakker worden :-) Interessante gastblog. Ik volg Suzanne nu een tijdje en word heel blij van haar vegan recepten. Leuk om nu hier ook meer achtergrond te lezen! En een lekker recept natuurlijk :-)

 3. Jaa ik vind het zo tof dat Suzanne ook het vega/vegan pad heeft genomen! Zeker als een grote foodblogger zo’n besluit neemt worden zoveel anderen geïnspireerd, ik ben haar daar stiekem gewoon dankbaar voor, haha! De taartjes zien er ook heerlijk uit! Heel toegankelijk ook, als je niet zegt dat ze vegan zijn zal niemand ze ervan verdenken! ^^

 4. Die taartjes hebben echt alles wat ik lekker vind :D! Ga ik zeker een keer maken!

 5. Hmmm dat ziet er lekker uit! En wat goed dat je ze met Hollandse aardbeien maakt :) Ik was gisteren op de markt tevergeefs op zoek naar aardbeien uit Duitsland (waar ik woon), dus ik hoop volgende week meer geluk te hebben, zodat ik deze taartjes kan maken :D

 6. Ah die taartjes zien er heerlijk uit!
  Over de bitterballen gesproken: Mora heeft voor in de oven groentebitterballen en champignon ‘Happas’. Deze zijn helaas niet vegan, maar voor de vega’s onder ons zeker een aanrader!

 7. Bitterballen van de Vegetarische Slager!! Volgens mij niet vegan, wel vega en ZO lekker!

 8. Wat fijn dat steeds meer mensen aandacht besteden aan de vegetarische/vegan lifestyle! En deze taartjes zien er ook heerlijk uit. Klinkt als een makkelijk recept, dus misschien binnenkort maar eens proberen ;)

 9. Hmmm deze lijken me heerlijk! En leuk eens een recept van Suzanne voorbij zien te komen. Ik eet nu ook al een aantal weken geen vlees meer en heb er ook geen moeite mee nee tegen te zeggen. Het voelt zo veel beter, voor het milieu maar ook voor mijn lichaam, om gewoon zo natuurlijk mogelijk te eten. Gebruik ook steeds meer recepten van De Groene Meisjes nu, heel fijn!

 10. Leuk om hier ook wat van Suzanne tegen te komen :) En grappig (en mooi) hoe heel veel mensen langzaamaan meer creatief worden in koken zonder vlees, mooi dat jullie beide daar ook in inspireren!

 11. Bij de Aldi hebben ze vegan bitterballen! Ik doe ze altijd in de airfryer dus in de oven kan denk ik ook wel, ze worden niet zo heel mooi bruin maar smaken heel goed!

  1. dit heb ik een keer geprobeerd! maar deze bitterballen ‘ontploften’ in de oven :'(

 12. Wauw wat een leuke en lieve reacties. Ik hoop dat de taartjes bij jullie net zo goed smaken als bij mij! Liefs, Suzanne

 13. Wauw dit ziet er fantastisch goed uit! Deze sla ik op voor als ik een gebakje nodig heb en lactose/gluten intolerante vriendinnetjes er ook zijn. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *