Gastrecept: chocolade fudge ijsjes van Susan

Vegan chocolade fudge ijs van o.a. avocado cacaopoeder plantaardige melk ahornsiroopMaak ook deze vegan chocolade fudge ijsjes. Vegan chocolade fudge ijsjes, gemaakt door Susan van het blog Mesa Verde. Makkelijk om te maken en ook nog wel een béétje verantwoord om te eten
CODE AFBEELDING
Vegan chocolade fudge ijsjes, gemaakt door Susan van het blog Mesa Verde. Makkelijk om te maken en ook nog wel een béétje verantwoord om te eten
gastrecept susan

Ik geef meteen maar toe: toen we dit recept inplanden, hadden we ook niet verwacht dat het vandaag zo’n druilerige dag zou zijn. Susan en ik mailden elkaar nog: ‘laten we hopen dat het die dag super zonnig is, zodat het recept extra goed in de smaak valt!’ Helaas. Maar goed, dat mag de pret eigenlijk helemaal niet drukken, want 1) het wordt wel weer een keer mooi weer, ooit, en 2) waarom zou je ook eigenlijk alleen ijs kunnen eten als de zon schijnt? Dit recept is sowieso een ontzettende aanrader, dus waarom wachten op beter weer? Ik laat Susan meteen even aan het woord, zodat ze jullie wat meer kan vertellen over haar mooie blog.

Over Mesa Verde

gastrecept susan

Toen Merel een oproepje op Twitter plaatste voor bloggers die een recept wilden delen op de Groene Meisjes, hoefde ik niet lang na te denken. Dat leek mij een leuke uitdaging als redelijk ervaren blogger, maar beginnend veganist.

Ik blog sinds 2012 op MesaVerdeblog.nl over leuker en lichter leven. Dat is heel breed: van eenvoudige recepten, toffe boeken en leuke hotspots, tot verhalen over zelfliefde, minimalisme en duurzaamheid. ‘Mesa verde’ betekent ‘groene tafel’ in het Spaans en is ook de naam van een prachtig National Park in de Verenigde Staten, wat ik tijdens een uitwisselingssemester bezocht. Dat vond ik wel een toepasselijke naam voor mijn blog over bewust eten en leven.

Toen ik net begon met bloggen volgde ik het paleo dieet. Veel groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vlees en vis. In mijn ogen was dit het meest gezonde eetpatroon wat er was. Ik werd behoorlijk strikt en wilde anderen ook overtuigen; een blog was het perfecte middel daarvoor. Door de jaren heen merkte ik echter dat ik steeds minder inspiratie kreeg en me vaak schuldig voelde als ik het niet kon volhouden. Ook begon ik me oncomfortabel te voelen over alle dierlijke producten in mijn eetpatroon.

Ik begon me daarom te verdiepen in plantaardige voeding en ontdekte dat ik eigenlijk prima tegen granen en peulvruchten kan. Iets wat absoluut niet past binnen het paleo dieet. Ik houd wel van een uitdaging en besloot daarom dit voorjaar de proef op de som te nemen met een 30-dagen vegan challenge. Ik had echt niet verwacht – als vleeseter die bijna bang was voor koolhydraten – dat ik me er zó goed bij zou voelen. Een rustigere huid, geen last van mijn darmen en een veel beter gevoel over mezelf.  Nu, een paar maanden later, eet ik nog steeds grotendeels vegan. Ik merk dat ik het soms wel lastig vind om het vol te houden. Vlees mis ik niet, maar ik heb echt een zwak voor kaas. Ik gun mezelf de tijd en probeer me niet schuldig te voelen als het een keertje niet lukt. Voor mij is dat de meest gezonde manier, ik voel me er super bij.

Benieuwd naar meer van mij? Neem eens een kijkje op MesaVerdeblog.nl, dat zou ik heel leuk vinden!

Chocolade fudge ijsjes

gastrecept susan

IJsjes en zomer, de perfecte combinatie. Het liefst kies ik echt lekker romig ijs met chocola, noten of vanille, maar dat is vaak niet veganistisch. Ik maak regelmatig de banana softserve van Merel, maar deze ijsjes zijn nog voller van smaak (en calorierijker, hihi). Moet kunnen af en toe! Je maakt de ijsjes extra speciaal als je ze versiert met toppings, maar naturel zijn ze ook al heel erg lekker. Afhankelijk van de grootte van je ijsvormpjes, haal je uit dit recept 4 tot 6 ijsjes.

Wat heb je nodig?

1 rijpe avocado
50 gram (rauwe) cacaopoeder
2 eetlepels notenpasta
150 ml plantaardige melk (zoals amandel-, haver-, rijst of sojamelk)
6 eetlepels ahornsiroop
1 tl vanille-extract
snufje zout
optioneel: toppings naar keuze, zoals gesmolten chocolade, nootjes, zout of kokosrasp

Wat ga je doen?

gastrecept susan

Schep het vruchtvlees van de avocado uit de schil en doe in een keukenmachine of blender. Doe de rest van de ingrediënten erbij en pureer tot een glad geheel. Voeg eventueel wat meer melk toe als het erg dik is, al mag redelijk stevig blijven, ongeveer als vla.

Vul 4 grote of 6 kleine ijsvormpjes met het mengsel en steek in ieder vormpje een houten stokje. Pak de ijsvorm vast en tik een paar keer stevig op het aanrecht, zodat alle luchtbellen eruit gaan. Zet voor ongeveer 6 uur in de vriezer, totdat het volledig is bevroren.

Zet de ijsvorm heel kort in warm water en haal voorzichtig de ijsjes los uit de vorm. De ijsjes blijven een beetje zacht, dus gauw opeten!

Versier eventueel met gesmolten chocolade, gehakte nootjes, een snufje zout of geraspte kokos.

Tip: geen ijsvorm? Je kunt het mengsel ook in een bakje in de vriezer laten bevriezen. Laat even op het aanrecht zacht worden en schep er bolletjes van.

gastrecept susan

Wow. Chocolade en ijs en fudge en toppings – allemaal dingen die ik lekker vind. Dit lijkt me trouwens ook niet-bevroren toestand lekker. Misschien handig om te onthouden voor als je een keer geen geduld hebt om te wachten op ijsjes.

Susan, dankjewel voor het delen van dit super lekkere recept en de prachtige foto’s! Ik hoop dat iedereen een kijkje neemt op je blog, want dit is veelbelovend!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Gastrecept: chocolade fudge ijsjes van Susan

  1. Njam njam njam wat een leuk idee om avocado te gebruiken, geeft me zeker goesting :)

  2. Wat een zalig recept! Dit ga ik onthouden! Ben echt zo mega dol op chocoladeijs, maar bij mij in de buurt kan ik die vegan nergens vinden… Bij mij zijn de supermarkten nog niet zo vooruitstrevend… Zelf maken op deze semi-gezonde manier zie ik echter ook wel zitten!

  3. Hmmmmm… Yummmie! Ik ben al heel lang opzoek naar de vormpjes. Enig idee waar ik die kan kopen?

    1. Ik heb ze ooit bij de Blokker gehaald, maar ze zijn bij veel kook-/huishoudwinkels wel te vinden. En online bij bol.com!

  4. Wat leuk dat Susan een van de gastbloggers is, mesaverdeblog is echt een aanrader mocht je nog niet volgen! Het recept ga ik zeker bewaren klink heeeeel vervelend ;)

  5. […] Kinderen vinden dit super leuk, maar de meeste volwassenen ook: ga zelf ijsjes maken. Waarschijnlijk heb je ergens achterin je keukenkastjes nog wel een mal liggen om ijsjes mee te maken en anders kan het ook in een klein glas. Bespaart je ook nog eens een hoop afval vergelijken met ijsjes uit de supermarkt. Wil je helemaal duurzaam gaan? Maak dan Vegan ijsjes bijvoorbeeld met dit recept van de Groene Meisjes! […]

  6. […] Kinderen vinden dit super leuk, maar de meeste volwassenen ook: ga zelf ijsjes maken. Waarschijnlijk heb je ergens achterin je keukenkastjes nog wel een mal liggen om ijsjes mee te maken en anders kan het ook in een klein glas. Bespaart je ook nog eens een hoop afval vergelijken met ijsjes uit de supermarkt. Wil je helemaal duurzaam gaan? Maak dan Vegan ijsjes bijvoorbeeld met dit recept van de Groene Meisjes! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *