Gastrecept: seitan hotdogs van Joyce

Recept voor vegan chorizo hotdogs van seitan met tomatenmayonaise en guacamole
Recept voor vegan chorizo hotdogs van seitan met tomatenmayonaise en guacamole
seitan

In Barcelona at ik een paar jaar geleden mijn eerste vegan hotdog. Dit was bij het restaurant ‘The Dog Is Hot,’ tegenover mijn AirBnB appartement. Later at ik nog vegan hotdogs in New York en in Berlijn, maar ik kan me niet herinneren dat ik er ooit eentje in Nederland at. Daar moet maar eens verandering in komen, vind ik eigenlijk. Het komt daarom heel goed uit dat ik vandaag een gastrecept van Joyce, van het toffe blog ‘Never not cooking‘ met jullie kan delen. Joyce maakte hotdogs van seitan en als je het volgende recept goed bestudeert, dan kan jij dat ook gaan doen. Vanavond nog, mocht je daar zin in hebben.

Over Never Not Cooking 

never not cooking

 

Hoi, mijn naam is Joyce, ik ben 28 jaar, woon in Leiden en ik ben altijd bezig met koken en eten.

Stiekem ben ik kok, maar ik heb mijn koksbuis ingeruild voor een laptop en het gemak van mijn eigen keuken. Ik blog op www.nevernotcooking.nl, sinds 1 april (geen grap) enkel nog vegan recepten. Koken is altijd al een passie geweest, maar door het werken in de horeca verdween die liefde steeds verder naar de achtergrond. Er is (weinig) creatieve vrijheid, de uren zijn moordend en mijn privé leven (en psyche) leden er behoorlijk onder. Wat ik nu doe geeft me energie en maakt me intens gelukkig én ik kan al mijn creativiteit er in kwijt. Daar kan iedereen van profiteren; ik deel het maar wat graag met de wereld. Mijn recepten zijn uniek en helemaal door mij bedacht en uitgewerkt.

Met mijn blog hoop ik mensen te kunnen laten zien dat vegan eten leuk, lekker en makkelijk is. Ik dacht dat een leven zonder kaas geen leven zou zijn, maar zelfs ik kan zonder kaas. Op mijn blog kun je naast de recepten ook genieten van een kijkje in mijn (soms) chaotische bestaan, deel wat ik zoal eet op een dag, schrijf over lekkere vegan producten en zoek ik naar vegan friendly hotspots.

Recept: vegan hotdogs met tomatenmayonaise en guacamole

seitan

Ingrediënten zongedroogde tomatenmayonaise

5 eetlepels( vegan) mayonaise
2 eetlepels zongedroogde tomaten + 1 eetlepel van de olie
1 eetlepel citroensap
½ theelepel rode peper vlokken
zeezout

Ingrediënten guacamole

2 avocado’s
2 eetlepels limoensap
1 teen knoflook geperst
½ theelepel rode peper vlokken
1 theelepel zout
zwarte peper

Ingrediënten seitan chorizo hotdogs

175 gram tarwegluten
3 tenen tenen knoflook
1 ui
4 eetlepels gezeefde tomaten
1 theelepel sojasaus
3 eetlepels edelgistvlokken
2 eetlepels cabanossi kruiden (kun je deze kruidenmix niet vinden? Check onder het recept de notitie om te lezen hoe je zelf een vergelijkbare kruidenmix kunt samenstellen)
2 eetlepels kokosolie gesmolten
180 ml water
1 theelepel liquid smoke

Overig ingrediënten

4 broodjes
2 eetlepels gebakken uitjes
aluminiumfolie
stoompan/stoommandje

Wat ga je doen? 

Eerst maak je de seitan chorizo worst:

Hak de uien en knoflook fijn in een foodprocessor. Voeg alle andere ingrediënten van de seitan worst toe, behalve de tarwegluten.

Meng tot een egale massa ontstaat. Schenk in een beslagkom en voeg beetje bij beetje de seitan toe. Meng het met een vork tot een plakkerig deeg. Meng het niet te lang, dan word het taai. Zorg dat alles net gemengd is met elkaar.

Neem 4 stukken alumniumfolie, deel het seitan-deeg in vieren en rol ze op in de folie tot worsten van ongeveer 2 centimeter dik. Draai de uiteinden dicht.

Breng een pan water aan de kook, zet een stoommandje bovenop de pan en stoom de worsten in 45 minuten gaar.

Haal na 45 minuten de worsten uit de folie en grill zo’n 3 minuten per kant of bak in een koekenpan.

Maak nu de zongedroogde tomaten mayonaise:

Doe alle ingrediënten voor de mayonaise in een hoge beker en maal fijn met een staafmixer. Je kan dit ook in een blender of foodprocessor doen, alleen doordat het een kleine hoeveelheid is werkt een staafmixer sneller.

En de guacamole:

Prak de avocado’s fijn met een vork en voeg de overige ingrediënten toe. Proef of het naar smaak is en breng eventueel hoger op smaak met peper en zout.

Beleg de broodjes

Verdeel wat guacamole over beide kanten van het opgesneden broodje, leg de gegrilde seitan chorizo worst er in, verdeel wat mayonaise erover en garneer met gebakken uitjes.

Notitie: 

Als je geen cabanossi kruidenmix hebt kun je deze vervangen door:

2 theelepels korianderpoeder
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel cayennepeper
1 theelepel knoflookpoeder
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel zout

 

Toegegeven, dit is geen ‘mik maar in de pan en klaar is Kees’ recept. Maar dat is ook wel eens leuk, toch? Een uurtje langer in de keuken misschien, maar ongetwijfeld wel met heel geweldig resultaat. Ik heb nog nooit gewerkt met seitan en tarwegluten, maar ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig geworden om dit eens te gaan doen. En daarbij komt, die vegan hotdogs schreeuwen mijn naam, dus ik kan nu eigenlijk niet anders meer dan het gewoon maar proberen ;)

Joyce, dankjewel voor het delen van dit fantastische recept! Ik hoop dat de lezers van de Groene Meisjes massaal doorklikken naar Never Not Cooking, want ik heb gezien dat er nog véél meer vegan lekkers op je blog te vinden is!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Gastrecept: seitan hotdogs van Joyce

  1. Hij ziet er lekker uit! Bij Dogma in Utrecht kun je ook heerlijke vega(n) hotdogs eten. Zeker de moeite waard als je te lui bent om ze zelf te maken ;-)

  2. Oeeeh houd hiervan. Heb al een tijdje een nog ongeopende zak gluten/seitenpoeder-spul in de keuken staan maar wist nog niet zo goed wat ermee te maken. Dit klinkt lekker!

    1. Waar kan je tarwegluten kopen. Zelf seitan maken staat al een poosje op mijn verlanglijst. Maar tot nu toe heb ik nog geen tarwe gluten kunnen vinden.

  3. Oeh, lijkt me heel lekker! Ik heb wel eens vegan hotdogs bij Dogma in Utrecht gegeten, daar doet de foto me ook een beetje aan denken.

  4. Hier ga ik helaas niet aan beginnen. De ingrediënten zijn in een gemiddeld dorp niet te vinden en om nu meteen drie kwartier naar Brussel te rijden, een halve dag winkels zoeken en weer terug voor een hotdog. Nee, dat gaat me iets te ver. Als iemand anders de moed hiervoor heeft dan kom ik wel heel graag proeven 😉

  5. Altijd het zelfde gezeik met die vegans.. Ze willen geen dierlijke producten gebruiken maar wel een vegan knakworst.. lusten zonder lasten? Mensen hebben dierlijke proteïne nodig om volledige potentie te bereiken. De moraalridders te paard bakken biefstuk van champignons? Dat is dus geen biefstuk.. Als je geen vlees wilt eten heb je ook geen recht op een knakworst. Als je geen melk gebruikt heb je geen recht op room. Ga op een wortel zuigen ofzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *