Gezonde ontbijtjes voor de lente

3x gezond en vegan ontbijten. MAkkelijk om te maken en makkelijk om mee te nemen.
gezonde ontbijtjes

De afgelopen maanden ben ik mijn liefde voor ontbijtjes een beetje kwijt geraakt. Of nee, dat zeg ik niet helemaal goed; ik hou nog steeds even veel van mijn ontbijtjes, maar ik at de afgelopen tijd gewoon voortdurend hetzelfde. Dat betekende: warme havermout op de echt koude ochtenden, en sojayoghurt met granola op de wat warmere dagen. Saai, ik weet het. En dat voor iemand die al jaren roept dat het ontbijt haar favoriete maaltijd is. Kan eigenlijk niet. Ik ga mijn leven vandaag beteren door drie lekkere en gezonde ontbijtjes voor de lente met jullie te delen.

De ontbijtjes die ik met je deel, zijn alle drie ontzettend makkelijk te maken. Je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan en je hoeft ook al niet bang te zijn dat het ingewikkeld is om je schaaltje er mooi uit te laten zien. Laat de toppings hun werk doen en je hebt zo een instagramable ontbijt op tafel staan. Je kunt de ontbijtjes ook gemakkelijk meenemen, bijvoorbeeld in een goed afsluitende glazen pot met een deksel. Ziet er nog leuk uit ook, mocht je je ontbijt meenemen naar je werk en je collega’s willen imponeren. Ja, ik bedoel, het is al gauw charmanter dan die plak ontbijtkoek met boter. (wat ik, als ik heel eerlijk mag zijn, ook érg lekker vind op z’n tijd.) Genoeg gepraat, laten we beginnen.

Kurkuma overnight oats

gezonde ontbijtjes

Een lekkere manier om buiten de winter om havermout te eten: overnight oats. Mocht je nog niet bekend zijn met dit gerecht: dit is eigenlijk gewoon koude havermout die je een nacht in de koelkast hebt gezet, zodat de (plantaardige) melk goed opgenomen kan worden. Het maakt de havermout lekker zacht en daarmee erg makkelijk eetbaar. Los daarvan: ik vind het ideaal om de avond van tevoren mijn ontbijt al klaar te zetten in de koelkast, zodat ik het schaaltje de volgende ochtend alleen maar hoef te versieren met wat fruit en kokos. Perfect!

Even over de kurkuma: ik vind de smaak van een kurkuma latte, ook wel golden milk genoemd, zo ontzettend lekker in de winter. Maar ik associeer het dan ook wel echt met dat seizoen. Vooral omdat ik het graag drink wanneer ik me niet helemaal fit voel, of wanneer ik het heel koud heb… in de winter dus. Vorig jaar hebben wel al eens een koude variant op het drankje bedacht, deze iced kurkuma latte. Ook lekker, maar dat is dan misschien weer meer voor de zomer. Toen dacht ik: laat ik de smaak meenemen, maar het in een andere vorm gieten. En dat werd deze ‘kurkuma overnight oats,’ met lentefruit. Misschien moet je een beetje wennen aan het idee, omdat je kurkuma ook wel eens gebruikt om bijvoorbeeld een curry mee op smaak te brengen. Maar geloof me maar: kurkuma en zoete smaken gaan heel goed samen. Sterker nog, dit is gewoon heel erg lekker!

Wat heb je nodig? 

1/2 cup havermout
1 cup havermelk (of een andere plantaardige melk)
1 halve banaan (geprakt)
een halve theelepel kurkumapoeder
eventueel: agavesiroop, als je van een lekker zoet ontbijtje houdt
toppings: rood fruit, kokos, munt (of wat je maar lekker vindt)

Wat ga je doen? (de avond voordat je dit ontbijt wilt eten)

1. Meng de havermout met de melk en de geprakte banaan in een kom. Voeg eventueel een beetje agavesiroop – naar smaak – toe. (let op: alleen als je van zoet houdt)
2. Roer de kurkuma hier heel goed doorheen.
3. Dek de kom goed af en zet een nachtje in de koelkast.
4. Roer de volgende ochtend de havermout goed door en versier de kom met de toppings van jouw keuze.

Açaibowl

gezonde ontbijtjes

Op dit moment veruit mijn lievelings: açaibowls. Ik schreef er een hele post over, omdat ik er zo gek op ben, dus dat ga ik hier allemaal niet herhalen. (lees hier de blogpost van een paar weken geleden maar ;)) Laat ik het kort houden: hoe maak je een açaibowl? Het is écht ontzettend simpel.

Wat heb je nodig? 

2 bevroren bananen
een handje vriezerfruit of een handje verse bramen of blauwe bessen
een theelepel açaipoeder (of een sachet açaipuree als je dit in huis hebt)
toppings: kokosyoghurt, fruit, nootjes, cruesli – wat je maar lekker vindt

Tip: haal de schillen van de bananen voordat je ze invriest en breek alvast in stukjes. Dit maakt het blenden straks makkelijker! 

Wat ga je doen? 

1. Gooi de stukjes bevroren banaan, het rode fruit en het açaipoeder in je blender. Laat draaien tot het een mooie gladde (roomijs-achtige) substantie is. Giet er eventueel een beetje plantaardige melk bij als de massa niet glad genoeg wordt.
2. Versier je paarse açaibowl met wat je maar lekker vindt, maar let op: een beetje kokosyoghurt toevoegen is echt héél lekker gebleken!

gezonde ontbijtjes

Ook erg lekker: helft açaibowl, helft kokosyoghurt. Handig voor als je een stevig ontbijt nodig hebt voordat je gaat sporten, of als je wat minder fruit wilt gebruiken. (halveer de hoeveelheden en vervang door kokosyoghurt)

Kiwi-kokosparfait

gezonde ontbijtjes

Omdat je voor dit ontbijtje één of twee stappen extra moet zetten, bombardeer ik het hierbij tot weekendontbijtje. Of een ontbijtje voor op je vrije dag, als je geen haast hebt. Als je namelijk haast hebt bij het maken van deze masterpiece, dan kan ik je verzekeren dat je keuken er helemaal onder zal zitten. Neem dus eventjes je tijd en geniet dan vervolgens ook wel dubbel en dwars van al dit lekkers!

Deze parfait – want zo noem ik hem gewoon lekker, ook al weet ik niet eens zeker of dit wel een juiste term voor een ontbijtje zoals dit is – bevat een pudding van kokos met chia, een groene smoothie (een lekkere manier om meer vitamientjes binnen te krijgen!) fruit én amandelboter. Kortom, een behoorlijk ‘killerontbijtje,’ waar je wel eventjes vol van zit.

Wat heb je nodig?

voor de kokos-chia pudding:

3 eetlepels chia zaadjes
200 ml kokosmelk (ik gebruik graag rijst-kokosmelk van Provamel)
een drupje vanille extract

voor de groene smoothie:

1 banaan
1 halve kiwi
1 handje bladspinazie
een scheutje sinaasappelsap (of water)
eventueel, voor een romiger effect: 1/4 avocado

voor het versieren:

1 halve kiwi in plakjes
blauwe bessen
een theelepel pindakaas of amandelpasta
een mini beetje cruesli

Wat ga je doen?

1. Maak de avond voordat je dit ontbijt wilt eten alvast de kokos-chia pudding. Dit doe je door de kokosmelk in een glazen potje te mengen met de chia en vanille extract en het een nacht in de koelkast te zetten. De chiazaadjes doen hun werk: het wordt vanzelf een puddingachtige substantie.
2. Maak de volgende ochtend de groene smoothie, door de banaan te blenden met de spinazie en een scheutje water of sinaasappelsap.
3. Snijd plakjes van de kiwi.
4. Pak nu het glas of de pot waarin je je parfait wil serveren en begin heel voorzichtig laagjes te maken. Start met een laagje kokos-chia pudding, omdat dit de meest stevige substantie is. Let op: na 1 laagje plak je de kiwiplakjes aan de wanden van het glas en schep je de rest er tussendoor. Zo blijft de kiwi goed aan de wanden van het glas plakken en dus rechtop staan.
5. Vul het glas laag voor laag. Top vervolgens – heel voorzichtig! (overstromingsgevaar!) – af met wat blauwe bessen en een theelepel amandelpasta of pindakaas.

Ik hoop dat je een beetje geïnspireerd bent om met lekkere gezonde ontbijtjes aan de slag te gaan deze lente! Laat je me weten welk receptje je wilt gaan uitproberen? Of misschien wil je ze wel allemaal proberen en heb je bedacht met welke je gaat beginnen? Laat het me weten!

Foto’s: Sam van Rij 

PS laat het even weten bij de comments als je dit artikel over ontbijten zit te lezen terwíjl je zit te ontbijten. Vind ik leuk. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Gezonde ontbijtjes voor de lente

 1. Ik zit te ontbijten terwijl ik dit lees; havermout met muesli en plakjes kiwi :p

 2. Ik moet dringend meer tijd besteden aan mijn ontbijt. Ik zit nu muesli met chocolade te eten. Al is dat eigenlijk al heel wat, want doordat wij tijdelijk geen keuken hebben (verbouwingen), was mijn ontbijt de afgelopen maanden vaak gewoon een koek … Ik ga er meer aandacht aan besteden van zodra we opnieuw een keuken hebben, net als aan de andere maaltijden. ;-)

 3. Haha, hier ook een ontbijter! Ik ga morgen eens het kiwi-ontbijtje proberen; weer eens anders dan anders. Lekker!

 4. Mmm! Ik eet elke dag soja yoghurt met zelf gemaakte granola. Maar ik mag wel wat meer experimenteren haha ;)

 5. ik ontbijt nu met pannenkoekjes met rozijnen en agavesiroop, vanille havermelk met chiazaad erin, een schaaltje fruit (banaan en appel) en een kop gember citroen thee. ik hou niet van haast ;)

 6. Haha, ik was dit aan het lezen terwijl ik mijn havermout met banaan eet ;) ik ben heel erg benieuwd naar die acaibowl, ziet er zo goed uit!

 7. Mmm.. ik maak mijn havermout ook weleens met kurkuma en dat is inderdaad super lekker! :D Ik ben ook wel heel erg benieuwd naar de parfait, binnenkort een keertje proberen! ^^

 8. Die laatste ga ik eens uitproberen! Ik heb net een kom kwark met havermout, mango, kokos en gehakte cashewnoten op, echt een heerlijke combi!
  Morgen maak ik een banaan ei pannenkoekje met een scheut kokosmelk erdoor, met daar bovenop (gepureerde) mango en kokos, nu al zin in haha!

 9. Ik at vanochtend een overnight speltmout met kiwi maar dat had toch niet het effect dat ik gewend ben met havermout.
  Morgen probeer ik die met kurkuma! Alleen al voor die kleur ;-)

 10. Wauw, lekker allemaal! Ik heb ook net ontbeten met m’n granola met rode vruchten en amandelmelk. En een kopje thee natuurlijk :-) Ik ben benieuwd naar de smaak van zo’n açaibowl, moet ik toch echt eens proberen. En naar de textuur van zo’n chia-pudding!

 11. Ik moet zo nog gaan ontbijten, maar dit ziet er heerlijk uit! Ik eet meestal alleen havermout, dus tijd voor wat afwisseling ;)

 12. Aangezien wij de laatste maanden met de verbouwing van ons nieuwe huis bezig bleef mijn ontbijt steken bij een smoothie.
  En dat terwijl ik gek ben op ontbijten….
  We zijn afgelopen vrijdag in het nieuwe huis getrokken met alle chaos die erbij hoort maar zodra wij weer op orde zijn, ga ik mij weer storten op de ontbijtjes.
  Ik ga in ieder geval alvast rauwe cacao poeder bestellen :-)

 13. Leuuk! Iedereen maakt van die speciale diners, maar ’s ochtend eet ik het meeste 😄 Soms 7 boterhammen met beleg en 4stuks fruit 😄 en ja… Meestal iets met havermout! Mmmm! Super receptjes! En die overnight oats met kurkuma en banaan vind ik een verrassende combi! Ben benieuwd 😄

 14. Wat een heerlijke ontbijtjes! Ik eet ook bijna iedere dag hetzelfde en ik ben ook vaak te lui om veel werk te stoppen in mijn ontbijt. Wellicht dat ik dit artikel er eens bij pak als ik ’s ochtends iets meer tijd en zin heb..

 15. Havermout met kurkuma, dat moet ik echt eens proberen. Ik gebruik dat zo graag met koken en zo’n mooi geel ontbijtje zit er ook wel aantrekkelijk uit.

 16. Het ziet er weer prachtig uit! Mijn ontbijt was avocado toast met peper en zout :)

 17. Zo leuk om al die ideeën te zien. Ik ben sinds kort vegan dus moet nog aardig wat leren.
  Ik eet iedere ochtend bruine rijst met gebakken uitjes en knoflook in kokosolie. Aangezien ik een stevige start moet hebben in mijn maag om verdere honger te voorkomen hehe. Ik ben benieuwd naar wat er nog meer staat op deze website.

 18. Als je kurkuma gebruikt moet je er altijd wat peper bijdoen anders wordt de kurkuma nagenoeg niet opgenomen door het lichaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *