Groen in het seizoen: cranberry compote

IMG_0205

Voor het jaar 2014 had ik een paar gerechten op mijn ’to cook’ lijstje staan. Het waren eigenlijk heel eenvoudige gerechten die ik al heel lang wilde maken, maar waarvoor ik nooit eerder de moeite had genomen. Denk aan homemade salsa en ‘iets met rabarber.’ Dat werd – onder andere – dit rabarberbrood. (Als je op de linkjes klikt, kom je bij het recept.) Iets met cranberry’s was ook nog een puntje op dat lijstje. Vroeger kwam ik ieder jaar op Terschelling, waar je bij aankomst in de haven al wordt bekogeld met de friszure rode bessen. Ik vond het altijd al heerlijk, maar ik had nog nooit zelf verse cranberry’s bereid. The shame of it! Nou, nog net voor het einde van het jaar heb ik hier verandering in gebracht. Ik kwam op het mooie blog van Ianna een lekker recept tegen en besloot het – met een kleine aanpassing – te maken. Vandaag delen wij het met jullie.

IMG_0172

Ben jij op dit moment je huis aan het verkopen en krijg je geregeld kijkers over de vloer? Vergeet the good old appeltaart. Door het maken van deze cranberry compote gaat je huis zó lekker ruiken, niet te geloven. Het frisse van de cranberry’s en de sinaasappel, het warme van het kaneelstokje…Ik weet niet zo goed hoe ik het moet omschrijven, maar ik ga een poging doen: ik noem het “christmassy.” Snappen jullie dan wat ik bedoel? Goed, let’s cook!

Wat heb je nodig?

250 gram verse cranberry’s
200 ml water
2 flinke eetlepels kokossuiker (andere of meer suiker mag natuurlijk ook)
1 kaneelstokje
rasp van de schil van een sinaasappel

Wat moet je doen?

1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de pan en breng aan de kook.
2. Laat vervolgens op een zacht vuurtje een minuut of 10 pruttelen. Je zult merken dat de cranberry’s zacht worden en uit elkaar vallen. Roer af en toe om ze een handje te helpen.
3. Vis het kaneelstokje uit de pan en schep de compote in een bakje. Laat eventueel eerst afkoelen. Zelf vind ik het warm ook erg lekker!

Een tip: dit smaakt zó lekker op een portie warme havermout. Jouw ontbijt voor de komende dagen staat klaar! Ik bewaar de compote in een goed afgesloten pot in de koelkast. Ik gebruik hiervoor een mason jar.

IMG_0211

Als ik had geweten dat het zo simpel was om cranberry’s te bereiden, dan had ik het veel eerder gedaan. Maar dat zei ik ook over pompoensoep, rabarber en appelmoes. Vroeger kocht ik die dingen allemaal kant-en-klaar. Nu weet ik hoeveel lekkerder (en gezonder) het is als je het zelf maakt! Trouwens, vaak is het ook nog goedkoper om dingen zelf te maken. Je hoeft immers niet voor de verpakkingsmaterialen en alle toevoegingen te betalen.

Ga jij deze cranberry compote ook maken? We zouden het heel erg leuk vinden als je ons laten weten wat je ervan vond. Je kunt ons een foto sturen als je wilt. Dat kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes.) Alvast heel erg bedankt, we vinden het echt heel erg leuk om jullie creaties te zien!

PS ik dacht altijd dat het compôte was. Zo van: het is een Frans woord, dus dan doen we er een accent op. Maar dat is dus helemaal niet zo, leerde ik op Twitter. (geloof me, ik heb al zoveel geleerd op  Twitter, niet normaal.) Jammer wel, want ik vond dat dakje op die o wel gezellig.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “Groen in het seizoen: cranberry compote

  1. Dat doet me echt denken aan mijn ontbijtje van gisterochtend bij Hortus by Doppio. De kersen over de warme havermout kunnen hier perfect door vervangen worden. Dit weekend eens uitproberen want het ziet er heerlijk uit!

  2. Heel lekker over (vegan) cheesecake ook! Al kook ik ‘m dan vaak met iets meer water ozdat het net wat meer een saus is dan een compote.

  3. […] zuurkool (zuurkool heeft iets winters en dus iets kerstigs – een lekker lunchideetje!) Cranberry Compote (voor de ultieme kerstgeur in huis) Gevulde portobello’s (een lekkere starter of een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *