Groen in het seizoen: rabarber crumble

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O my o my, wat ben ik blij dat er weer rabarber te koop is. Ik kom het tegen op de markt, in de supermarkt, bij Landmarkt (een winkel met veel lokale producten) en bij Ekoplaza… en ik kan er bijna niet omheen. Het ziet er gewoon zo mooi en lekker uit, dat ik het iedere keer opnieuw wil kopen. Ik heb dan ook verschillende manieren bedacht om de groente te kunnen verwerken in recepten en een vrij voor de hand liggende manier leek me om er een crumble van te maken. Ik ben DOL op crumble. Normaal gesproken maakte ik altijd apple crumble, wat echt heel erg makkelijk is om te doen. Met rabarber bleek het net zo simpel te zijn. Ik pakte mijn retro ovenschaal uit de kast en ging aan de slag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

3 stengels rabarber
200 gram aardbeien
2 eetlepels kokossuiker*

1 cup speltvlokken
1/2 cup gehalveerde gemengde noten
1/3 cup rijstmeel**
1/4 cup rijststroop
1/4 cup vloeibare (gesmolten) kokosolie
2 flinke eetlepels kokosschaafsel
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel (himalaya) zout

*je kan elke vorm van suiker gebruiken. Wij kiezen voor kokossuiker.
** ik gebruikte glutenvrij rijstmeel, maar je kan ook kiezen voor havermeel, speltmeel, boekweitmeel…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 190 graden – 

1. Kook de rabarber met de aardbeien in een pan zonder water. Pas wanneer de rabarber en de aardbeien al uit elkaar beginnen te vallen, voeg je de kokossuiker toe. Blijf goed roeren (kokossuiker heeft de neiging om aan te branden)
2. Doe de helft van de speltvlokken in een keukenmachine en laat eventjes draaien. De vlokken hoeven niet helemaal fijn gemalen te zijn.
3. Doe het meel, de gemalen speltvlokken, de hele speltvlokken, de noten, het kokosschaafsel, kaneel, zout, gesmolten kokosolie en de rijststroop in een grote kom. Roer goed door, zodat alles goed gemixt is.
4. Op de bodem van de ovenschaal schep je de rabarbermoes. De crumble schep je hier overheen. Top eventueel af met extra kokosschaafsel of speltvlokken.
5. Dek de crumble af met ovenbestendig folie en prik hier een paar gaatjes in. Zet de ovenschaal voor 25 minuten in de oven.
6. Verwijder het folie en zet de ovenschaal nog eens voor 10 tot 15 minuten in de oven staan. Check of de crumble een beetje krokant en goudbruin is geworden en zet dan de oven uit.

Pas op: heel erg warm!

Het lijkt me ook heel lekker om dit met een bolletje soja-ijs te eten. Helaas had ik dit niet in huis, maar een volgende keer weet ik wat ik ga doen!

Ik ben benieuwd wie van jullie er ook aan de slag gaat met deze rabarber crumble! Laat je het ons weten via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes)? Vinden we leuk!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Groen in het seizoen: rabarber crumble

 1. oooh yumm.. morgen ben ik vrij en is er bij ons altijd markt, dus rabarber staat al op mijn boodschappenlijstje!

 2. Ziet er heerlijk uit! Kan het denken jullie ook met quinoavlokken ipv spelt?
  Dan hoef ik namelijk niet naar de supermarkt..

  1. Vast en zeker! Ons motto is altijd: gewoon proberen ;)

 3. Yum! Heb nog nooit zelf crumble gemaakt, of iets met rabarber. Het klinkt als een heerlijke combinatie! Is het erg zoet of valt dat mee?

 4. Rabarber is juist erg zuur. Je maakt het zoeter door de aardbeien en de (kokos)suiker! Het is heerlijk verfrissend:)

 5. Rabarber en aardbei is sowieso al een super combinatie! :-) Voor hoeveel personen is het?

 6. Yum! Rabarber is zo heerlijk. Mijn supermarkt had het niet, maar ik maak elk jaar wel een paar porties. Gewoon op grootmoeder’s manier: kapot koken met weinig water en een beetje suiker toevoegen. Zo heerlijk!

 7. ahhh laat ik nou net rabarber hebben gekocht op de markt! Ik wilde vanavond even zoeken naar een recept.. heb er in elk geval 1 gevonden ;) Thanks!

 8. Dit komt echt als geroepen! Ik heb het hele weekend al zin gehad aan crumble, maar wist niet zo goed hoe ik het op een relatief gezonde manier kon maken. Ik denk wel dat ik het met appel of peer ga maken, mijn moeder kan niet zo goed tegen rabarber.

 9. Hij staat nu in de oven!
  Uiteindelijk is het wel anders geworden.
  Heb alleen rabarber gebruikt, geen noten en havervlokken in plaats van spelt!
  Wordt vast heel lekker! Een bolletje soja ijs zou inderdaad erg lekker zijn erbij!

 10. Kan ik de rijststroop ook vervangen voor een andere suikervervanger?
  en help…cup maten gaat altijd mis bij mij. heb je een handige omrekening? dank!

  1. Hi Brenda, ja hoor, je kan ieder zoetmiddel gebruiken! Wij hebben geen omrekentabel voor de cup maten, maar die kan je wel op Google vinden. Google: “cups to ml” en dan vind je het. Succes!

 11. Dank voor jullie snelle reactie. Nog een vraagje..weten jullie of je alle zilverenfolie kan gebruiken. Kan er op internet niks over vinden en heb alleen vershoud folie. Lijkt met geen probleem maar toch… dit recept staat voor mrgochtend op het vaderdagontbijtje:-)

 12. Deze is echt heerlijk! De combi rabarber-aardbei zoetzuur mmm.. Erg blij met jullie recepten altijd! Heb nog wat citroenrasp door de rabarber-aardbei gedaan, en dan met beetje hangop: ook lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *