Groen zonder poen: amarant met koriander en granaatappelpitjes

IMG_1895

Zoals ik in ons artikel over budgetteren al aankondigde, wilde ik de €3 challenge van Serena eens aangaan. Wat houdt de challenge in? Je gaat met drie euro naar de winkels en haalt de boodschappen die je nodig hebt. Daarbij mag je dus niet boven de drie euro uitkomen en hoewel dat niet heel moeilijk klinkt, is het toch best wel een uitdaging. Ik heb de challenge een beetje aangepast om de volgende reden: ik wil eerst een beetje opgebruiken wat ik nog in huis heb. Dat is ook een vorm van budgetteren. Voor twee andere recepten kocht ik een zak amarant en ik vond het zonde om deze zak niet eerst op te maken. Daarom verlaagde ik mijn boodschappenbedrag naar €2. Hopelijk zijn jullie dat met mij eens!

Even een disclaimer tussendoor: op het lijstje zie je meerdere prijzen staan. Dat komt doordat ik er nog cherrytomaatjes bij wilde, maar wat we ook probeerden, we kwamen niet op €0,15 uit. Uiteindelijk heb ik besloten om de tomaatjes maar te laten zitten, maar ze stonden wel op de bon. Vandaar! 

Trouwens, ik had ook nog één pitabroodje over (en die kosten nog geen €0,20 per stuk, dus dat kon er nog wel bij) en ik besloot deze ook te gebruiken. Ik maakte er een snelle versie van deze pitachips (volg de link voor het recept) van. Goed, over naar de rest van de maaltijd.

Ik besloot voor een lunch te gaan, want het was rond twaalf uur toen ik boodschappen ging doen en ik had trek. (op zich is dat trouwens niet aan te raden – boodschappen doen als je trek hebt, maar ja, soms komt het nou eenmaal zo uit) Waar kwam ik op uit? Een frisse lunchsalade van amarant met limoen, koriander en granaatappelpitjes. Heerlijk!

IMG_1905

Eerst ben ik naar Lidl gegaan. Toen naar Albert Heijn. En uiteindelijk ben ik geëindigd bij Lale Kasabi in de Javastraat, mijn favoriete toko. Ik moest en ik zou die granaatappel kopen, dus moest ik eerst even checken hoeveel prijsverschil er tussen de winkels zat. Om een indicatie te geven: bij Albert Heijn kostte een granaatappel bijna €2, bij Lale Kasabi heb ik er €1,21 voor betaald. Dat is toch een flink verschil. Zeker als je maar twee euro te besteden hebt! Verder had ik weinig nodig, want kruiden en olie had ik thuis al, dus kocht ik alleen een bosje koriander en een limoen. Voor de amarant heb ik €1 gerekend. Dat is veel te ruim, want een zak kost €2,91 en daar kan je echt veel vaker dan drie keer mee koken. Maar goed, ik moest toch een beetje een uitdaging voor mezelf stellen.  Benieuwd naar het recept?

Wat heb je nodig voor 2 porties?

100/120 gram amarant
een paar takjes koriander
een granaatappel
een limoen
kruiden naar smaak (ik gebruikte een tabouleh kruidenmengsel, waar onder andere munt, knoflook en peterselie in zit)
een beetje olijfolie
eventueel peper en zout

Wat moet je doen?

1. Kook eerst de amarant volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg tijdens het koken alvast wat van de kruiden toe.
2. Maak nu de pitachips alvast. De aanwijzingen vind je in dit recept.
3. Snijd de koriander.
4. Haal de pitjes uit de granaatappel.
5. Als de amarant gekookt is, mix je de kruiden erdoor en sprenkel je het limoensap erover. Schep goed door.
6. Roer ook een deel van de koriander en de granaatappelpitjes erdoor.
7. Top af met de rest van de granaatappelpitjes.
8. Serveer met de pitachips.

Amarant is best een apart graan. Het is glutenvrij, dus dat is fijn voor de mensen die zich aan een glutenvrij dieet moeten houden. (sorry van de pitabroodjes… ik weet niet of er glutenvrije pitabroodjes te koop zijn..?) Verwacht alleen geen heel stevige salade. Het heeft misschien zelfs meer van een stevige dip weg, dan van een salade. Amarant heeft de neiging om tot pap te willen koken, als je te lang door kookt. Ik zelf vind het heerlijk om met de pitachips de amarant te ‘scoopen,’ maar dat is natuurlijk persoonlijk!

Laat je het ons weten als je dit recept gaat maken? Vinden wij altijd leuk. En laat je het ook weten als jij ook een keer een €3 challenge aan gaat? En als je graag meer van dit soort recepten zou willen zien, dan horen we het graag van je. Sowieso besteden we de komende maand extra aandacht aan koken op een budget, omdat we hier zelf erg druk mee bezig zijn. Tips voor goedkope gerechten zijn altijd welkom!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Groen zonder poen: amarant met koriander en granaatappelpitjes

 1. Leuk recept! Ziet er echt lekker en gezond uit. Ik heb zelf ook een paar keer gekookt voor zo min mogelijk geld. Leuk om te doen en je geniet er extra van. Ik heb weer meteen zin om de keuken in te gaan ;)

 2. Ik heb zo’n honderd keer geprobeerd om amaranth te poffen. Vele filmpjes hiervan bekeken en alle mogelijke manieren geprobeerd. In koekenpan, steelpan, koperen pan, met deksel, zonder deksel, hoog vuur, laag vuur….maar de amaranth brandt aan en poft niet. Terwijl dit me nou zo leuk, lekker en budget leek. Bijvoorbeeld voor op de salade of in de granola. Als jullie nog tips hebben, dan houd ik me aanbevolen!

  1. Het is ons één keer gelukt maar dat was in een hele oude pan. In de andere pannen lukte het niet. Ik denk dat het dus echt aan de pan ligt!

  2. Pas moest ik dat doen voor een recept. De eerste poging mislukte. Maar ik ben toen gewoon doorgegaan en de tweede poging ging veel beter, waarschijnlijk was de pan echt nog niet warm genoeg de eerste keer. Toen ik het tweede deel erin gooide stond de pan namelijk al zoeen 5 minuten of langer op het vuur, omdat ik bleef hopen dat de korrels van deel 1 gingen poffen, ondanks dat ze al redelijk zwart begonnen te worden. Bij deel 2 van de korrels ging ik eigenlijk al redelijk snel (denk aan seconde) pofgeluiden horen. Alle delen daarna gingen ook snel en goed. Dus mijn (enige) ervaring is dat als je niet binnen 10 seconde pofgeluiden hoort was de pan nog niet heet genoeg en gaat dat deel ook niet meer lukken, ondanks dat je het langer in de pan laat.
   Misschien heb je er wat aan. Deed mij wel denken aan hoe de eerste pannekoek altijd mislukt, wegens een te koude pan.

 3. Oh lekker dit ga ik een keer proberen! Ik kijk ook vaak op de site budgetbites.com voor ‘groen zonder poen’ receptjes ;) Zij doet ook vaak challenges en er staan leuke en lekkere recepten (veel vegan recepten maar niet allemaal! op!

 4. Wat goed dat je eerst spullen in huis gaat opmaken. Ik denk dat dit ook een beetje de achterliggende gedachte is achter dit project? (minderen)

 5. Ja, er bestaan ook wel glutenvrije pitabroodjes (bij de AH oa te koop :-)) Alleen dat is wel een heel stuk duurder, haha!

  Ik kan bij dit recept niet echt een voorstelling maken van hoe het zal smaken, misschien omdat ik nog maar een keer granaatappel heb gegeten :P Het klinkt wel interessant!

 6. Leuk zo’n challenge, ik vind het knap dat mensen voor zo weinig geld iets lekkers op tafel kunnen zetten! Dit recept ziet er heerlijk uit, lekker zo met de granaatappelpitjes erbij.

 7. Drie euro voor een maaltijd is toch niet weinig ofzo? Wel als je een granaatappel gaat kopen. ;) die zijn trouwens lastig te verwerken vind ik maar wel de moeite waard. Ik had het eergisten door mijn sojayoghurt met een drupje of twee stevia. Echt verrukkelijk.

  1. Ik vind 3 euro voor een gezonde maaltijd voor 2 personen toch wel goedkoop. Zeker als je bedenkt dat je biologische amarant gebruikt en ook nog vers fruit/groenten. Maar natuurlijk, het kan altijd goedkoper ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *