Groen zonder poen: curry couscous met kikkererwten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Couscous, curry en kikkererwten. Een gouden combinatie! Dit recept is super simpel, gezond én low-budget.

De komende maanden zijn voor mij low-budget maanden. Dat komt door een wisseling van werk (ja, alweer) waardoor ik een paar maanden geen salaris ontvang, maar ook doordat ik een aantal flink hoge kostenposten heb gehad. Zeg maar dag tegen je geld! Kortom, dat wordt een beetje afzien de komende tijd. Maar ach, laten we er maar het beste van maken. Ik kocht een zak kikkererwten van een kilo. Dat kostte €2,95. Heb je enig idee hoeveel maaltijden je met een zak kikkererwten van een kilo kan maken? Heel veel. Dat wordt lekker experimenteren de komende tijd. Natuurlijk is het even wat meer gedoe: de kikkererwten wellen, daarna koken en in porties invriezen. Het is natuurlijk veel makkelijker om een blik open te trekken. Maar ook duurder en slechter voor het milieu. Dus, we doen het maar lekker zo!

Persoonlijk ben ik een groot fan van alles wat op een curry lijkt. Die heerlijk zoet-pittige sauzen, met rijst, groenten en aardappeltjes.. heerlijk! Dit keer keek ik naar wat ik nog in huis had en ik bleek nog spelt-couscous (te koop bij de supermarkt) in huis te hebben. Ik zocht op internet naar lekkere sauzen of dressings en gaf er mijn eigen draai aan. Zo is dit recept ontstaan en het bleek een groot succes!

Wat heb je nodig voor 2-3 porties? (hangt er vanaf hoeveel je eet natuurlijk) 

2 porties couscous (ik hield 75 gram per persoon aan)
2 grote wortels – geraspt
1 flink stuk komkommer
2 handjes rozijnen
1 verse ui met het look eraan
1 cup (ongeveer 150 gram) gewelde en gekookte kikkererwten

Voor de dressing:

1/4 cup appelazijn
2 eetlepels plantaardige olie
2 eetlepels maple syrup (of agave of een andere vloeibare zoetstof)
2 eetlepels currypoeder (ik gebruikte een pittige curry)
1 eetlepel kurkuma poeder
1 eetlepel groentebouillon-poeder
een snuf zout en peper

Wat moet je doen? 

1. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. (ik vind couscous stomen het lekkerste)
2. Roer alle ingredienten + een scheutje water voor de dressing door elkaar. Als de couscous klaar is, roer je deze dressing er alvast doorheen.
3. Val de wortels aan met een juliennerasp, snijd de komkommer in fijne reepjes.
4. Mix de rozijnen, wortelreepjes, het look van de ui en kikkererwten door de couscous. Goed doorscheppen!
5. Fruit de ui in een pan, voeg de (al voorgekookte) kikkererwten toe. Roerbak een paar minuten.
6. Schep de ui en kikkererwten nu ook door de couscous en garneer met komkommer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip: dit gerecht is zowel warm als koud lekker. Een eventueel restje kan je dus prima meenemen als lunch, de volgende dag!

Hopelijk vinden jullie het gerecht net zo lekker als wij! We horen het graag van je als je het recept geprobeerd hebt. Dat kan hier bij de comments, via Twitter (@degroenemeisjes) of via Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Groen zonder poen: curry couscous met kikkererwten

 1. Ik ben benieuwd naar hoe dit smaakt, die combi tussen hartig en zoet lijkt me echt bijzonder! Maar couscous is altijd goed, dus dit gerecht is vast heerlijk :) Ik heb zelf afgelopen week nog een hele lekkere couscous salade met rode biet gegeten, echt een favoriet van mij! (recept staat op mn blog) En succes met eventjes wat minder geld, maar ach, dat moet vast lukken toch? Heb je wel weer wat inspiratie voor low-budget artikelen de komende tijd ;)

 2. klinkt lekker zeg! receptjes zonder poen kan ik even goed gebruiken, deze ga ik snel eens uitproberen :)
  xo, cheyenne

 3. Wat grappig dit is bijna hetzelfde recept hoe ik het ook maak..
  Mijn kinderen vinden dit heerlijk.. ik maak het ook wel klaar als ik tappas hapjes heb en i.p.v brood doe ik er salades (sla) bij en deze “salade” .
  Is ook lekker bij een bbq :-) (met gegrilde courgette met feta kaas! jam!)

 4. Lekker recept! Ik heb de laatste tijd veel te veel uitgeven aan eten (ok, vooruit, snacks), dus ga het zeker maken aankomende week. Vroeg me alleen af wat een verse ui is, bedoelen jullie bosuien?

  1. Nou, ik kocht het op de markt. 3 middelgrote uien, met de stengels er nog aan! Ze zijn heel zoet en mild, geen scherpe uien dus.

 5. Dit is echt een recept voor mij. Ik ben dol op curry, heb sinds kort de couscous ontdekt en zweer bij kikkererwten. Top! Thanks voor het recept!

 6. Bij welke winkel precies hebben jullie de spelt couscous gehaald?

 7. Wanneer je last hebt van tarwe in ‘gewoon’ brood zou je eventueel brood van traditionele bakkerijen zoals het Vlaamsch Broodhuys of brood Van Menno kunnen proberen. Het gebruik van ver doorgefokt meel kan problematisch zijn, maar soms kan het niet lang laten rijzen van brood ook al serieuze verteringsproblemen geven. Bij fabrieksbrood gaat het brood vaak zo de oven in, bij traditionele bakkerijen staat het brood soms 36 uur te rijzen. Ik ben helaas heel erg gevoelig, dus voor mij ook geen spelt of producten waar zelfs maar een piepklein beetje tarwe in is verwerkt. Toevallig had ik laatst echt een enorme craving naar couscous, heb toen online couscous op basis van rijst gevonden (niet gekocht nog). Bloemkool kun je ook fijnmalen en is op die manier ook een soort van glutenvrije ‘couscous’ optie :-)

 8. Leuk al die recepten de laatste tijd :). Ga zo door, als er nog inspiratie is tenminste :)
  Ik ga deze curry en het ijs met cookie-dough zeker uitproberen!

 9. Leuk en lekker jullie recepten. Wij zijn zelf geen vegetariërs, maar zijn blij met jullie recepten,
  omdat we nu andere dingen leren eten!
  In het kader in dit low-budget recept. Deze week zijn een aantal producten bij de Lidl in de aanbieding
  o.a. de kikkererwten 1 kg voor 1.59 (ook verkrijgbaar zwarte bonen 1.99 en cranberry bonen) en de couscous 1 kg voor 1.99
  Dus staan de kikkererwten nu te weken en hopen we morgen van dit lekker recept te kunnen genieten.

 10. De extra stress van 4 maanden zonder salaris had je bepaald niet nodig! Ik wens je veel sterkte. Gelukkig dat je er het beste van maakt met deze heerlijke low-budget curry. Mijn dank voor dit recept.

 11. Klinkt errug lekker! Ik vroeg me alleen wel af, of nou de helft van de kikkererwten door de couscous moet en de andere helft even roergebakken wordt?

 12. Ik heb dit vanavond gemaakt en het was echt heerlijk! Was op zoek naar een recept waar ik de ingrediënten in kwijt kon die ik nog in huis had dit recept had ze allemaal! Behalve wortel dan, die heb ik vervangen voor een restje spinazie en wat cherry tomaatjes. Echt een aanrader :)

  1. Nee, maar zij plaatsen recepten van verschillende bloggers :) We zijn ervan op de hoogte dus!

 13. oeh dit wordt een serieuze kandidaat voor morgenavond. Vriendin komt oppassen en ik heb vrijdag tot vegan friday gebombardeerd thuis. En ze wilde geen maaltijd met knoflook vanwege een date de volgende dag.. ideaal dit recept :-)

 14. Heel lekker recept! Al een aantal keer gemaakt. Kun je dit gerecht ook invriezen als je de komkommer er nog niet bij doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *