Groen zonder poen: Shakshuka met hummus

shakshukablog

Al tijden wilde ik eens een ‘Shakshuka’ maken. En niet alleen omdat ik dit gewoon een te gek woord vind, maar ook omdat ik het er altijd zo ontzettend lekker uit vond zien. Het enige nadeel van dit gerecht is dat er altijd eieren in gaan. Je moet het je voorstellen als een pan met bonen en groenten in een tomatensaus. En dan laat je daar een aantal eieren in garen. Een supergoed vega-recept  dus, maar not so vegan at all. Ik dacht: het moet toch ook zonder eieren kunnen? En ja hoor, dat kon zeker. Toen kwam The Green Kitchen Stories (aka het mooiste vegablog ter wereld) met een fantastisch combinatie-recept. Hummus, met daarop Shakshuka. Ik was verkocht! Nu heb ik het hummus recept van The Green Kitchen gebruikt en het Shakshuka recept uit Paulines Keuken. Ik heb dus mijn eigen combi gemaakt en wat bleek? DELICIOUS.

Dit recept is om meerdere redenen awesome. Ten eerste is het heel erg lekker. Daarbij komt dat het mega goedkoop is (je hebt ook bijna niks nodig) en het is ontzettend snel klaar. Echt zo’n typische ‘ik kom uit mijn werk en heb geen zin om te koken-‘ maaltijd. Dit kan werkelijk íedereen maken. Ja, ook jij. Probeer het binnenkort maar eens. Ik denk dat ik dit gerecht de komende herfst en winter regelmatig ga maken, want ik heb in geen tijden zo’n gemakkelijk en voedzaam gerecht gemaakt. Die heerlijk pittige, dampende groenten-bonenmix op superzachte hummus. Love it!

Even een disclaimer van tevoren: dit recept is al goedkoop als je bonen en tomatenblokjes uit blik gebruikt, maar natuurlijk nóg goedkoper als je gedroogde bonen laat wellen en dan zelf kookt. Omdat mij dit allemaal teveel tijd kostte en me dat niet lukte naast mijn drukke baan, heb ik voor bonen en tomatenblokjes uit pot gekozen. Ik weet dat er heel veel donkergroene mensen zijn die hier van gruwelen, maar ik vind het helemaal prima om dit af en toe te doen. Maar ik ben dan ook geen donkergroen meisje, daar ligt het waarschijnlijk aan.

Wat heb je nodig voor twee grote porties?

1 pot witte bonen
1 blik tomatenblokjes
1 rode paprika
1 rode peper
1 ui
2 tenen knoflook
komijn, oregano en zeezout

voor de hummus:
1 blik kikkererwten
1/3 cup warm water
3 eetlepels citroensap (vers!)
2 teentjes knoflook
1/3 cup tahini (van die dunne, die je bij de Turkse winkel koopt)
komijn, een snuf zout

Wat moet je doen? 

We maken eerst de hummus: 

Doe alle ingrediënten in je keukenmachientje (ik heb een heel eenvoudige en die werkt prima) en laat lekker draaien tot je een mooie, smeuïge hummus hebt. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe voor een nog ‘soepel’ resultaat. Ik was echt verbaasd. Deze hummus deed me denken aan de lekkere hummus die ik bij restaurant Mana Mana heb gegeten en voor de oplettende lezers onder ons: die hummus heb ik toen uitgeroepen tot lekkerste hummus van de wereld. Dus, dat zegt wel iets.
Zet de hummus apart.

Maak nu de Shakshuka: 

1. Snijd een ui, de tenen knoflook en de roder peper fijn.
2. Fruit deze drie ingrediënten in de pan. En snijd ondertussen de paprika in blokjes.
3. Voeg de paprika bij de eerste drie ingrediënten en laat even lekker meebakken.
4. Voeg nu de tomatenblokjes toe.
5. En vervolgens de witte bonen. Laat lekker pruttelen.
6. Breng op smaak met rozemarijn, komijn en zeezout.

Schep op een diep bord een bodem van hummus, daar bovenop de nog dampende Shakshuka en serveer er een lekker broodje bij. Dippen maar! Mmmm.

shakshukablog2

Laat je het ons weten als je dit recept gemaakt hebt? Dit kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt en heel veel kookplezier gewenst!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Groen zonder poen: Shakshuka met hummus

 1. Ziet er heerlijk uit, maar ik hou echt niet van witte bonen. Brrrrr. Misschien met kikkererwten proberen? Maar dan wordt het weer zoveel kikkererwten..

  1. Herkenbaar Malou, en t lijkt me zoooo lekker met die hummus! Misschien linzen, of bruine bonen?

 2. Ja ik heb dit ook gezien bij green kitchen stories, en denk iedere keer, dat moet ik ook eens proberen.. lijkt me lekker maar simpel. Nou eet ik wel eieren, dus probeer het misschien is met een biologisch eitje.
  Met bonen is het wel een voordeel dat je het ook vantevoren kan doen, ik doe het wel is in het weekend dan wel ik een pan bonen en kook het en doe het in bakjes in de vriezer.. maar ik neem idd ook net zo goed gewoon een blik.. net zo makkelijk :-)

 3. Ik ben vegetariër en heb het volledige gerecht van Green Kitchen Stories gemaakt, dus ook met zoete aardappelchips.
  Ik vind het heerlijk! Ook een aanrader om met vrienden te eten met een soepje/pitabroodje & salade erbij. Kan ook echt aanraden de shakshuka lang te laten pruttelen… daar wordt het echt nog beter van.

 4. Wat klinkt dat grappig, nog nooit van shakshuka gehoord. Maar ik ben dol op hummus dus ga dit kostje snel eens proberen!

 5. Echtgenoot is niet zo’n fan van bonen, maar het lijkt e een lekker nachtdiensthapje..

 6. Ik had vanavond een ander gerecht met pompoen en kikkererwten in gedachten maar manlief houdt daar niet zo van. Toen dit voorbij dacht ik gelijk dat het wel eens in de smaak kon vallen, en dat was het geval! Heerlijk!! Komt hier vaker op tafel.

 7. Heb de humus zojuist gemaakt; super goed gelukt! Ik heb minder tahin toegevoegd, want die smaak vind ik snel overheersen, en juist wat meer citroen. En wat chillivlokken voor de pit. Bedankt voor dit recept, mijn humus werd nog nooit zo smeuïg!

 8. Wat een heeeeeerlijk recept! Ik eet geen brood dus heb witlof schepjes gebruikt, misschien nog wel lekkerder!

 9. Tip: haal de velletjes van de kikkererwten. Je hummus wordt er creamier van dan ooit te voren. (en het geeft je een goede reden om fijn naar je favoriete serie te kijken zonder dat je je daarna schuldig hoeft te voelen dat je een uur of wat dom naar de tv hebt zitten kijken :) )

 10. Wat is het uitlekgewicht van die pot/blik witte bonen. Ik heb hier thuis nog een zak gedroogde Gigantes staan die ik dan wil gebruiken.
  Ben het met je eens dat een blik gebruiken best weleens kan.
  Tip: 1kg gedroogde peulvruchten gedurende de nacht laten weken, daarna koken volgens voorschrift ZONDER zout. Als ze gaar zijn afgieten en in porties invriezen. Altijd lekkere gare peulvruchten binnen handbereik, ook voor druk bebaande mensen waarbij het soms gewoon lekker snel en makkelijk.mag gaan. Succes ?

   1. Ja, zielig is dat hè. :-( Het schijnt dat de eieren van Kipster dit niet hebben.. de haantjes mogen dan in ieder geval nog opgroeien. Ik heb ook gelezen dat er een techniek zou zijn ontwikkeld om al te weten wat er in het ei zit voordat het is uitgekomen. Hopelijk worden hier stappen in gezet om deze nodeloze verspilling van dierenlevens te voorkomen.

    Dit recept lijkt me lekker, maar ik vind juist ook de combi met allerlei kruiden (tijm, peterselie, koriander) erbij heel lekker. Ik ga eens nadenken of dit recept te veganizen valt: https://www.culy.nl/recepten/shakshuka-een-heerlijk-gerecht-met-tomaat-en-ei/
    Ik lees veel over silken tofu en dan in combinatie met kala namak, om de eiersmaak te benaderen.

 11. Hoeveel zit er in een blik kikkererwten? Ik heb groot blik van een liter ofzo gekocht bij de Lidl en wil de verhoudingen graag goed hebben. Uitlekgewicht mag ook. Ik verslind hummus ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *