Groen zonder poen: Thaise kokossoep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al tijden had ik in mijn hoofd zitten dat ik een kokossoep wilde maken. Ooit, in Berlijn, at ik een heerlijk romige kokossoep. En hoewel de soep die ik nu heb gemaakt niet zo romig is geworden (ik denk dat je daarvoor echt nog veel meer kokosmelk nodig hebt) vind ik het toch een heel geslaagd recept! Ik heb alle ingrediënten bij de toko en supermarkt gekocht, hier komt geen speciaalzaak of dure webshop aan te pas. Je maakt een grote pan soep; genoeg voor twee keer eten met twee personen. Het wordt een lekker zachte soep. Ik vind de soep daardoor erg geschikt om als lunchgerecht te eten, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor een flinke pan kokossoep?

 • 400 ml kokosmelk (1 blik)
 • 1 paksoi
 • een half bosje koriander
 • 1 rode peper
 • 1 bosje bosuitjes
 • 1 bakje champignons
 • 1 bakje taugé
 • 1 stengel citroengras
 • 1 limoen
 • 200 gram mihoen
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 750 ml water
 • een scheut sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman Less Salt, onze favoriet)

Wat moet je doen?

 1. Pak een soeppan en breng hierin het water met de bouillon en de kokosmelk aan de kook.
 2. Snijd de stengel citroengras open en leg hem in de pan bij het water en de kokosmelk. (straks haal je de stengel er weer uit, dus je hoeft hem niet te snijden)
 3. Haal de zaadjes uit de rode peper en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de bouillon.
 4. Snijd de champignons en het witte gedeelte van de paksoi in stukken en doe dit in de pan. Laat meekoken.
 5. Kook ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kan dit doen door gekookt water op de mihoen te schenken, in een kom, met een bord erboven op. Mihoen is in een paar minuutjes klaar.
 6. Snijd de bosuitjes en de koriander fijn, voeg dit toe aan de soep.
 7. Voeg tot slot het groene gedeelte van de paksoi en de taugé toe en laat dit nog heel eventjes meekoken. Let op: taugé en paksoi moeten een beetje knapperig blijven.
 8. “Vis” de citroengras stengel uit de soep.
 9. Voeg nog een scheutje sojasaus toe voor wat extra smaak en garneer de soep met koriander en een partje limoen.
 10. Leg de mihoen op de bodem van je soepkom en giet hier de soep overheen.

Tip 1: kook citroengras uit de vriezer bij de toko. Zo blijft het lekker lang goed en heb je genoeg stengels op voorraad om mee te koken.
Tip 2: deze kokosmelk bevat twee E-nummers. Ik heb hem gekocht omdat het de enige goedkope Fairtrade kokosmelk was die ik kon vinden. Fairtrade vind ik erg belangrijk bij een product als kokosmelk, vandaar. Als jij het belangrijker vindt om E-nummer vrij te eten, dan adviseer ik je om eens te kijken bij Ekoplaza. Het recept kan dan wel iets duurder uitpakken.
Tip 3: probeer de mihoen niet met stokjes te eten, zoals ik deed. Gaat niet werken. Maarja, toen waren de foto’s al gemaakt ;)
Tip 4: misschien heb je wat meer boodschappen in huis gehaald en houd je ingrediënten over. Kijk eens naar de vorige editie van Groen zonder Poen. Misschien kan je sommige ingrediënten ‘opnieuw’ gebruiken!

Als jij deze lekkere kokossoep ook gaat maken, zouden we het heel leuk vinden als je het resultaat met ons zou willen delen. Dit kan je doen door ons een tweet te sturen (@degroenemeisjes) of door op Instagram #degroenemeisjes te gebruiken. We waarderen iedere foto die we van jullie ontvangen echt enorm!

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Groen zonder poen: Thaise kokossoep

 1. Mooie foto’s, jullie foodfoto’s zijn altijd zo mooi! Ik ben gek op soep, en deze lijkt me ook heerlijk! Ik wil ook altijd nog een keertje pindasoep uitproberen, lijkt me ook erg lekker!

 2. Bedankt voor het recept, het klinkt erg smakelijk.

  Voor de mensen die helemaal zonder E-nummers willen eten, bedenk dat bijvoorbeeld citroenzuur E330 , Johannisbroodpitmeel E410 en vitamine C E300. En het maakt voor het resultaat echt niet uit of er citroenzuur of E330 op de verpakking staat.

 3. Lekker hoor! Misschien i.p.v. kokosmelk kokosroom gebruiken. Bij de toko verkopen ze het merk Kara, dit is heerlijke (romige) kokosroom.

 4. jummy jummy in my tummy! Volgende week ben ik een weekje alleen dus kan ik lekker experimenteren! Wil het graag maken! Bedankt voor het delen!

 5. Ziet er goed uit, ga ik zeker onthouden! *inspiratie!!!* Ik zou de paddenstoelen wel vervangen want die lust ik niet maar genoeg geschikte groentes om in de soep te doen :)

 6. Jammieeee, vanavond gemaakt want iets met poen ;-) Was heerlijk maar dikke tip; een hele rode peper erin is héét!

 7. Ik ga morgen snel de ingrediënten in huis halen! Hier maak ik vriendjelief heel blij mee denk ik zo!

 8. andere kokosmelk gebruiken (zonder toevoegingen) en ik ga ook binnenkort smikkelen, jippie!

 9. Zou je de paksoi kunnen vervangen door Romeinse kool? :) Ze verkopen deze bij ons namelijk nt…

 10. Lekker! Ik zou de koriander er na het serveren over heen strooien. Meekoken = smaakverlies.

 11. Wat een soep zeg, super lekker!
  Ik maak hem vandaag voor de 9e keer en elke keer verander ik iets, met kerst moet ie optimaal zijn.

  Er gaat bij mij kokos cream in en paddenstoel melange, soms kipreepjes, de mie laat ik weg als ik meer dan drie gangen heb. Ook is ie lekker met stukjes witvis erin of een eetlepel vet wat je overhebt van het bakken van spek.

  Bedankt Groene meisjes voor dit heerlijk recept…..

  Jasper I love Breda

 12. Absolute aanrader!
  Wat een lekkere soep, deze ga ik zeker vaker maken..!

 13. Ik ben zó fan van dit recept!! Erg budget en ik eet er vaak 3 dagen van :) Kook zelf altijd de mihoen mee met de soep. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *