Affiliate: hoe verdien ik daar mijn geld mee?

affiliate

Beeld: Sam van Rij 

Jaren geleden – in 2015 en 2016 schreef ik meerdere blogposts over hoe ik mijn geld verdiende. Dat kun je hier, hier en hier teruglezen. Ik heb het altijd leuk gevonden om te vertellen over hoe je de dingen kunt doen die je leuk vindt om te doen – én hoe je er ook nog je geld mee kunt verdienen. Zo schreef ik dit jaar ook nog een persoonlijke blogpost over hoe ik groei als ondernemer. Zelf vind ik het heerlijk om dit soort verhalen van mensen te lezen omdat het heel inspirerend en motiverend kan werken. Om die reden, en ook omdat ik altijd transparant wil zijn, schrijf ik vandaag een blogpost over je geld verdienen met affiliate marketing. Het geeft niet als je nog niet weet wat dat is, want ik leg het je uit. Laten we beginnen!

Wat is affiliate marketing en hoe werkt het?

In makkelijke taal uitgelegd is het dit:

een blogger/influencer/podcaster/YouTuber promoot een product of dienst van een merk/bedrijf via een gepersonaliseerde link. Iedere keer dat jullie (lezers/volgers/luisteraars/kijkers) die link gebruiken, krijgt de blogger/influencer/podcaster/YouTuber daar een percentage of een vast bedrag voor betaald. De desbetreffende link kan gedeeld worden in allerlei vormen van content; video, blogposts, Instagram stories, podcasts, enz.

Vaak zijn het langer lopende samenwerkingen. Mijn ervaring is dat ik soms wel een half jaar tot een jaar,  of soms zelfs langer, met een bedrijf of merk samenwerk op affiliatebasis. De reden daarvoor is dat je eerst iets moet opbouwen voordat het gaat werken.

Als influencer zou ik de hele wereld wel aan elkaar vast willen affiliaten. Om je een voorbeeld te geven: laatst was ik met Mare eten bij een restaurant en ik maakte een uitgebreide Instagram story omdat ik heel enthousiast was. Kénnelijk kwam dat enthousiasme over, want twee weken later hoorde ik dat er na mijn stories 140 reserveringen binnen waren gekomen, waarvan 80% aanwijsbaar via mij kwam. Op zo’n moment denk ik: had ik maar een affiliate samenwerking afgesproken! Ik had daar namelijk echt best een leuk bedrag aan kunnen verdienen :)

Met welke partners werk ik samen?

affiliate

Er zijn een paar partners met wie ik op dit moment een vaste samenwerking heb. Voor sommige partners geldt dat ze een programma hebben waar iedereen zich voor kan aanmelden. Dat betekent dat jij dat dus ook kunt doen! Voor andere samenwerkingen geldt dat ik zelf een samenwerking heb geregeld met het bedrijf in kwestie. Dat gaat dan zo: een merk/bedrijf wil graag dat ik iets promoot op mijn Instagram, dus sturen ze me een mailtje. We mailen dan vaak heen en weer over budgetten en meestal wordt het product in kwestie naar me opgestuurd. Vaak maak ik dan een story op Instagram waarin ik het product of de dienst laat zien. Wanneer ik dan héél enthousiast ben over een product én wanneer ik merk dat jullie heel positief op de stories reageren, dan weet ik: dit kon wel eens een goede affiliatepartner zijn!

Ik ga niet met iedereen een affiliate-samenwerking aan, want dan zou ik dag in dag uit niks anders meer doen dan alle partners met wie ik samenwerk promoten. Als ik dat zou doen, zouden jullie gauw genoeg van me krijgen… en ik zelf zou ook geen inspiratie meer overhouden om nog originele content te maken. Dat ik de hele wereld aan elkaar zou willen affiliaten is dus iets overdreven, dat snap je.

Ik ben lid van het partnerprogramma van bol.com. Deze webshop biedt natuurlijk een enorm breed scala aan producten aan; van keukenmachines en herbruikbare koffiebekers tot boeken. Ontzettend veel van mijn favoriete producten en artikelen worden in deze webshop aangeboden, dus dat is heel erg handig. Je krijgt trouwens maximaal 8% van het bedrag waarvoor mensen iets bestellen via jouw link. Bij sommige producten ligt dat percentage wat lager, maar het is toch mooi meegenomen!

Sinds een week of twee ben ik weer helemaal into de luisterboeken. Die luister ik op Storytel; een app waarop echt ontzéttend veel boeken (luisterboeken en e-books) staan. Als je je via mijn link aanmeldt mag je 14 dagen gratis luisteren en krijg ik €7 per nieuwe klant! Mooie deal, toch?

Wakuli is een partner die jullie ongetwijfeld wel eens voorbij hebben zien komen op mijn kanalen. Ik ben een grooooot koffieliefhebber en Wakuli is de lekkerste thuiskoffie die ik ooit heb gedronken. Ik meen het. En daarom heb ik een affiliate samenwerking met hen. Die loopt overigens als een trein! Al ontzettend veel mensen hebben de code GROENEKOFFIE gebruikt om 50% korting te krijgen op hun eerste koffiebestelling. Naast dat ik een bijdrage per nieuwe klant krijg, vind ik het ook ongelooflijk leuk om te zien dat jullie net zo van de koffie genieten als ik! Ik krijg heel geregeld berichtjes van blije nieuwe klanten met hun eerste koffiebestelling en dat maakt me helemaal blij!

Sinds kort heb ik een samenwerking met het prachtige Vlaamse en duurzame label Wolvis. Ik ben hélemaal gek op de sjaal die ik van hen heb (zelf gekocht) en nu mag ik met de code DEGROENEMEISJES een korting van 10% geven aan jullie. Bij zeven nieuwe klanten mag ik een nieuwe sjaal uitzoeken. Ik hoorde gisteren dat ik nog maar één nieuwe klant nodig heb, en dan heb ik weer een nieuwe sjaal :) Dit soort samenwerkingen doe ik niet zo vaak, omdat ik natuurlijk ook mijn huur moet betalen en dat gaat niet met spullen. Maar voor de sjaals van Wolvis maak ik een uitzondering omdat ik er zó gek op ben.

Misschien heb je wel eens op Instagram voorbij zien komen dat ik de prachtige handdoeken en het geweldige beddengoed van Yumeko gebruik? Alle producten van Yumeko zijn eerlijk geproduceerd en ook geproduceerd van biologische, verantwoorde materialen. Ik kan niet meer zonder! Als je via mijn link iets besteld bij Yumeko (dat kan zijn van een handdoek tot een kussenovertrek en alles er tussenin) en je gebruikt code degroenemeisjes, dan krijg jij 10% korting en ik krijg 10% van het totaalbedrag waarvoor jij iets besteld. Deze samenwerking is net gestart en de kortingscode loopt voorlopig tot eind oktober, dus wees er op tijd bij!

Tot slot heb ik nog een partnership met Vandebron. Overstappen naar een groenere energieleverancier doen mensen iets minder snel dan het bestellen van een koffiebeker of een tuinbroek, maar toch kan ook deze samenwerking best zoden aan de dijk zetten. Wanneer jij je aanmeldt voor Vandebron via mijn link krijg jij €50 euro korting als je alleen voor energie kiest en €100 korting als je voor energie en gas kiest. Ik krijg dezelfde bedragen betaald. Dus je snapt, áls iemand dat doet, dan tikt het ook meteen lekker aan.

Affiliate programma’s waar jij ook aan kunt deelnemen

Een voorbeeld van een partner met wie jullie zelf ook kunnen gaan samenwerken is Lucy&Yak. Je weet wel, dat Britse merk van die geweldige kleurrijke tuinbroeken die ik graag draag. Als je een kledingstuk (ze hebben naast tuinbroeken ook truien, tassen, sokken, noem maar op) via mijn link koopt, krijg jij 5% korting op je eerste bestelling en ik krijg 300 punten per nieuwe klant. Bij 5000 punten kan ik een nieuwe tuinbroek bestellen. Daarvoor heb ik dus zo’n 17 mensen nodig die mijn link gebruiken. In de tijd dat ik de link promoot heb ik dit al twee keer kunnen doen en ik ben aardig onderweg naar mijn derde tuinbroek. Yay! Zin om die in de herfst te bestellen. Maar zoals ik al zei: jij kunt dit ook doen. Dus als je eerst een kledingstuk via mij bestelt, dan kun je vervolgens zelf je eigen code/link gaan gebruiken om de mensen in je omgeving enthousiast te maken en zo ook te sparen voor een nieuwe tuinbroek. Hoe cool is dat?

Ook iets wat ook jij kunt gaan doen: sporten via OneFit en dan je vriendenlink gebruiken om korting op je abonnement te krijgen. Als jij je aanmeldt via mijn link krijg jij €5 korting op je eerste maand en ik krijg €5 korting op mijn abonnement! Iedere keer dat ik een mailtje krijg met de melding dat iemand mijn vriendenlink heeft gebruikt doe ik een dansje. Gisteren was dat er eentje, vandaag twee! Als je dus heel hard je best doet met het promoten van OneFit, dan sport je uiteindelijk gratis. GOALS.

Waarom werkt deze vorm van samenwerken zo goed?

Ik denk dat affiliate marketing zo goed werkt omdat het heel natuurlijk aanvoelt. Die koffie, die drink ik toch al. Kleine moeite om er even een foto van te maken met de code erbij. En doordat jullie mij al máánden Wakuli zien drinken, weten jullie ook: this is for real. Ze is écht fan.

Daarnaast ben ik er een groot voorstander van om er heel transparant over te zijn, door jullie dus te vertellen: als jij deze code gebruikt krijg jij korting (what’s in it for you) en ik krijg een bijdrage (what’s in it for me). Jij blij, ik blij. Dat is natuurlijk ook het leuke van affiliate samenwerkingen: er zit altijd een korting of een cadeautje voor jou bij. Logisch dat je dan sneller geneigd bent om een code te gebruiken – dat doe ik zelf ook!

Tot slot denk ik dat veel influencers – net als ik dus – sneller geneigd zullen zijn om een affiliate samenwerking aan te gaan dan een andere vorm van samenwerken, omdat je niet van tevoren een belofte hoeft te doen over de KPI’s en targets. Wanneer ik een vast bedrag betaald krijg door een adverteerder voelt het ook als: ik heb iets waar te maken. Ik moet minimaal X-aantal verkopen opleveren, anders hebben ze me voor niks betaald. Het affiliate systeem is no cure no pay en dat vind ik eigenlijk een grote opluchting. Het motiveert me om interessante content te maken maar ik voel niet die constante druk. Heel fijn!

Hoe kun jij je favoriete instagrammers en bloggers supporten?

(random Beppiefoto die ik terug vond en die te lief was om niet te gebruiken – niet gerelateerd verder)

Het is eigenlijk heel simpel: door te checken welke affiliate samenwerkingen zij hebben en hun linkjes en codes te gebruiken – áls je daar interesse in hebt, natuurlijk. Ik krijg bijvoorbeeld wel eens DM’s van mensen die iets bij bol.com willen gaan bestellen (bijvoorbeeld een XXL pakket luiers voor hun baby, voor de komende maanden) en dan last minute bedenken: ‘hey, ik kan Merels linkje gebruiken!’ Voel je vrij om mij of je (andere ;)) favoriete Instagrammer of blogger daar een berichtje over te sturen. Ik weet zeker dat ze je met liefde hun linkje sturen, want alle beetjes helpen! Zéker nu veel campagnes stil zijn komen te vallen en veel adverteerders hun budgetten hebben bevroren due to COVID-19.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe affiliate marketing werkt. Persoonlijk vind ik het een wonderlijk idee, die hele affiliate marketing. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, dus laat het me weten in de comments! Oh en mocht je een goede nieuwe affiliatepartner voor me weten; let me know! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Affiliate: hoe verdien ik daar mijn geld mee?

 1. Ik vind het heel goed dat je hier zo open en eerlijk over schrijft Merel. Voor ‘buitenstaanders’ kan het hele influencerwereldje soms verdraaide lastig zijn. Dit geeft een fijne uitleg. :)

 2. Vond het leuk om te lezen, en ook heel interessant. Maar als je voor een samenwerking een korting op een produkt krijgt, en geen geld uitbetaald, dan is dat voor mij niet echt “geld verdienen”. Omdat ik het niet vrij kan besteden. En ik dacht dat dat ook mogelijk was.
  Leuk te horen, dat je ook zelf samenwerkingen zoekt.

  1. Ja dat kan dus ook zeker, zoals ik heb met bol.com en Wakuli. Van die twee partijen krijg ik maandelijks een factuur uitbetaald :)

 3. Interessant om te lezen hoe je geld verdient via affiliate marketing. Het is inderdaad een wonderlijke manier om geld te verdienen. Ik ben heel dankbaar dat het mogelijk is en dat ik zelf met mijn websites op een passieve manier geld kan verdienen.

 4. Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Ook heel fijn dat je er zo open over bent! Ik vroeg mij altijd al af hoe dat juist werkte en nu weten we dat weer :) Ik ga er meer aandacht aan besteden als ik iets koop via vb. Bol dat ik zo een link gebruik.

 5. Interessant! Ik wilde al een tijdje de koffie via je bestellen en met deze goede uitleg maar meteen gedaan :)

 6. Super tof dat je dit uitlegt! Ik heb gelijk een zak koffie besteld. Weet nog niet of ik het abonnement aanhoud, maar ik volg je graag en vind het leuk om dit te proberen in de wetenschap dat dit jou ook iets oplevert. Dankjewel voor je eerlijkheid :)

  1. nah wat lief! en wat leuk! hoop stiekem heel erg dat je de koffie zo lekker vindt dat je het abonnement houdt. Niet omdat ik er dan nog geld voor krijg (dat krijg ik alleen bij eerste bestellingen,) maar wel omdat ik Wakuli echt iedereen gun, het is zoo lekker en echt koffie met een goed verhaal <3 Enjoy!

 7. Wat een interessant blogpost! Ik heb zelf een vrij kleine blog en gebruik het affiliate programma van Bol.com, maar niemand heeft nog een van mijn linkjes gebruikt. Ik blijf gewoon lekker bloggen en linkjes plaatsen en wie weet komt het dan vanzelf een keer :)

  1. Het is inderdaad zo dat het vaak een beetje een aanloopfase heeft hoor! de eerste jaren dat ik bol.com affiliate deed verdiende ik er ook echt maar heel weinig mee. Tegenwoordig is het nog steeds niet op het niveau waar ik het zou willen hebben, maar ik zie het wel ieder jaar groeien :)

 8. Wat een interessante open blogpost weer, Merel. Je hebt het concept helder uitgelegd, dank! Ik ben altijd wat huiverig geweest over ‘samenwerkingen’ met m’n blog (naast dat ik sowieso een relatief klein bereik heb ;-)), maar zoals je het schetst klinkt het inderdaad prima. Zeker als – wat jij ook aangeeft – je de producten sowieso aanschaft. Want da’s het enige minpunt dat ik kan bedenken; mensen aanzetten tot (meer) koopgedrag. Maar voor de duidelijkheid, zo te horen ben jij daar niet mee bezig.

  Denk je trouwens dat Instagram een ‘must’ is voor succesvollle affiliate marketing? Ik heb nu ruim een jaar geen account meer en dat geeft véél rust (en tijd!), maar dit soort dingen zijn de enige reden dat ik soms denk: hmm, misschien moet ik toch terug…

  1. Nee hoor! Ik doe affiliate pas sinds een jaar via Instagram, daarvoor deed ik het alleen via mijn blog.
   Ik moet wel eerlijk zeggen dat het sneller gaat sinds ik het ook op Instagram doe, maar goed, dat heeft ook nadelen. Het is extra werk, Instagram onderhouden kan sowieso een dagtaak zijn ;) en het moet maar je ding zijn.
   Dus voel je nergens toe verplicht en blijf lekker doorgaan via je blog, zou ik zeggen! :)

 9. Leuk om te lezen hoe jij dit toepast! Ik ben ook groot fan van affiliate marketing, net voor Corona verdiende ik via m’n reisblog in een maand €200 via Booking.com, maar daarna stortte dat natuurlijk in. 😭 Nu zijn het vooral kleinere bedragen, maar alles is mooi meegenomen! Zo verdien je toch iets terug voor je harde en veelal gratis werk. 🙂

  1. Oh god ja, dat lijkt me heel lastig in jouw branche. Wat balen zeg!
   Maar we komen er wel weer doorheen en we vinden weer andere, creatieve manieren om geld te verdienen <3

 10. Helder verhaal, goed dat het zo voor je lezers uitwerkt die er minder mee van doen hebben. Ik zit zelf ook in de affiliate en verdien er inmiddels een leuk zakcentje mee. Maar mensen denken vaak dat het vanzelf komt aanwaaien en dat is het zeker niet, het is hard werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *