Hoe is het gegaan met mijn goede voornemens voor 2016?

tabblad1

Ik weet het. De één leeft ervoor en de ander heeft er een hekel aan: jaaroverzichtjes en lijstjes. Zelf vind ik het heel fijn om aan het einde van het jaar de balans op te maken en alvast een beetje vooruit te kijken, en daar neem ik jullie graag in mee. Vandaag kijk ik naar hoe het mijn belangrijkste groene/goede voornemens, die ik voor 2016 had bedacht, is gegaan.

Zoals ieder jaar had ik eigenlijk weer te veel goede voornemens – dat is nou eenmaal hoe het vaak gaat. De conclusie is eigenlijk ieder jaar weer dat ik vaak te veel wil of verwacht en dat er helemaal geen tijd is om aan al die goede voornemens te werken. Maar ik moet zeggen, dit jaar hield ik het vrij haalbaar en ik kan dan ook met gepaste trots concluderen dat het is gelukt om aan alle voornemens op zijn minst aandacht te besteden. Ik wil niet zeggen dat alles 100% is gelukt, maar dat hoeft ook niet. Daarvoor staat er weer een nieuw jaar op ons te wachten. Ik deel mijn lijstje even met jullie.

Meer inzicht krijgen in mijn financiën

Je zou denken dat iemand die een onderneming runt wel een beetje weet wat er met haar geld gebeurt. Nou.. heel eerlijk? Ik had echt geen idee. En ik ben nog steeds blij dat het grootste gedeelte van mijn administratie bij mijn boekhouder ligt, want de echt belangrijke en grote dingen snap ik nog steeds niet, maar meer inzicht heb ik zeker gekregen. En daar ben ik best wel trots op.

Ik ben me langzaamaan een beetje gaan verdiepen in dingen als ‘hoe werkt btw?’ en ik ben  zelfs fanatiek bonneninscanner geworden, met mijn app Jotnot. Ik houd tegenwoordig precies bij wat ik uitgeef en wat er binnenkomt, ik heb allerlei administratieve dingen geregeld van privé naar zakelijk en ik open mijn post meteen wanneer het binnenkomt. Dat zijn allemaal dingen waar ik eerder voor wegliep, omdat ik er gewoon een beetje bang van werd. Maar het geeft me een goed gevoel dat ik meer grip op de zaak (letterlijk) heb en dat ik beter weet waar het financieel gezien naartoe gaat met mijn onderneming.

En doordat ik hier zoveel actiever mee bezig ben, kreeg ik ook meer behoefte aan structuur en overzicht op andere vlakken. Dat betekent dat ik mijn inbox tegenwoordig leeg houd en dat ik mappen heb gemaakt waarin ik papieren meteen opberg. Ook heb ik tegenwoordig een geheim documentje met al mijn wachtwoorden en inlogcodes van alle denkbare sites die ik gebruik – ook iets wat ik nooit eerder had en waarover ik altijd paniekeerde. Ik gooi alles in de Cloud en ik ben daardoor eigenlijk nooit meer iets kwijt. Wow, het wordt nog wel eens iets met mij! Een goede volgende stap zou zijn om degelijke backups te gaan maken, zodat ik mijn laptop en telefoon wat leger houd. Een mooi voornemen voor 2017!

Artikelen over deze onderwerpen die leuk zijn om terug te lezen:

Een lege inbox, een leeg hoofd 
Hoe blijf je (het hele jaar) financieel in shape?

Minder spullen hebben

sharpie1

2015 was het jaar waarin we massaal ‘aan de Marie Kondo gingen,’ wat zoveel betekende als: iedereen ruimde zijn huis grondig op. Zo ook ik en ik in 2016 ging ik hier vrolijk mee door. Ik verhuisde afgelopen zomer van Amsterdam naar Rotterdam, naar een kleiner huisje dan ik had, dus ik besloot: er kunnen een heleboel spullen weg! En zo geschiedde. Ik deed héél veel weg en nu nog, als ik om me heen kijk in huis, zie ik genoeg dingen waar ik zo vanaf zou willen.

Wat ik hiervan heb geleerd? Dat een mens echt veel minder nodig heeft dan hij denkt. En ook: dat ik zorgvuldiger met spullen mag omgaan. Zo vond ik in een verhuisdoos een oude laptop terug, die ik zo heb dichtgeklapt toen ik een nieuwe kocht, zonder ooit een back-up te maken en zonder te kijken of ik misschien nog geld voor die laptop kon krijgen. Dat slaat natuurlijk nergens op en is ook op geen enkele manier duurzaam te noemen. Aan dat soort dingen wil ik in 2017 graag iets doen.

Artikelen over dit onderwerp die leuk zijn om terug te lezen:

Wie heeft de minste spullen?
Marie Kondo

Minder afval produceren

drankenkartons recyclen

Een beetje in het verlengde van minder spullen hebben: minder afval produceren. (toch iets met less is more, hè?) En ik ga heel eerlijk zijn, ik vind het niet het makkelijkste onderdeel van de groene lifestyle. Op de een of andere manier valt het me altijd weer tegen hoe gemakkelijk je heel veel afval produceert, zelfs met een klein huishouden.

Ik doe mijn best om meer verpakkingsvrij te winkelen en ik ben me daardoor ook veel bewuster geworden van hoeveel producten er toch in verpakkingen zitten. Plastic is echt óveral. En karton ook, maar daar ga ik tegenwoordig wel bewuster mee om. Sinds ik in Rotterdam woon gaat het scheiden van afval wat gemakkelijker, merk ik. Dat komt misschien doordat ik hier in de buurt meer mogelijkheden heb aan verschillende afvalbakken en ik hoef er niet heel ver voor te lopen. Bepaalde dingen moeten ook een gewoonte worden, merk ik. Sinds een tijdje ben ik bijvoorbeeld heel trouw pakken aan het vouwen, met de dop erop, en dan breng ik de pakken naar de oranje plastic bakken. Dat mag namelijk hier in Rotterdam, maar ik moet wel meteen bij zeggen dat dat in iedere gemeente anders is. Check deze website voor alle tips en instructies rondom het recyclen van drankkartons.

En hoewel ik er dus wel degelijk meer mee bezig ben tegenwoordig, vind ik toch dat dit onderwerp in 2017 meer aandacht mag krijgen. Dus we schuiven dit groene voornemen gewoon door :)

Artikelen over dit onderwerp die leuk zijn om terug te lezen:

Drankenkartons recyclen
Minder afval, minder spullen  
Minder afval, praktische tips en inspiratie 
Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen?

Meer lezen en leren

miraclemorning

Ik nam me voor om in 2016 meer te lezen en te leren. Nou, dat is ruimschoots gelukt! Ik heb heel wat boeken gelezen en podcasts geluisterd dit jaar. Dat doe ik omdat ik het ontspannend vind, maar ook omdat ik het fijn om steeds nieuwe dingen te leren – over allerlei onderwerpen. Zo las ik een heel goed boek over veganisme en gezondheid, maar ik leerde ook heel veel over ondernemen, goed voor jezelf zorgen en je talenten inzetten.

Het is één van de dingen die ik zo fijn en leuk vind aan voor mezelf werken: ik kan blijven groeien en mezelf blijven ontwikkelen. Toen ik nog in het onderwijs werkte had ik dat gevoel op een gegeven moment niet meer. Het had wel gekund hoor, door cursussen te volgen en andere functies te ambiëren, maar daar moest ik wel heel erg zelf achteraan. En daar had ik het eigenlijk te druk voor, of ik had er geen energie voor. Maar nu ik mijn eigen baas ben, bepaal ik ook zelf waarin ik wil investeren – in tijd, energie en geld. Een belangrijk onderdeel is voor mij dat ik wil werken aan persoonlijke groei en dat ik het tof vind om steeds beter te begrijpen hoe ondernemen nou eigenlijk werkt. Ik maak daar graag tijd voor en dat wil ik in 2017 ook zeker blijven doen.

Artikelen over dit onderwerp die leuk zijn om terug te lezen:

Luisterboeken via Storytel (30 dagen gratis luisteren) 
Deze boeken wil jij in 2017 lezen
Leuke podcasts (deel 1)

Dat waren ze voor nu. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er dingen heel goed gegaan, maar is er ook nog genoeg ruimte voor verbetering in het nieuwe jaar. Maar dat is goed, want zo houd je jezelf scherp. Ik heb dus nu ook al zin om een lijstje te maken met groene goede voornemens voor 2017 – want ik heb er nog wel een paar meer op de plank liggen. Maar eerst dit even laten bezinken. Soms is het goed om even te bekijken wat er allemaal goed gaat- vind je ook niet?

Wat is er dit jaar bij jou allemaal goed gegaan? Had je (groene) goede voornemens? En wat heb je daar zoal aan of mee gedaan? Laat het me weten bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Hoe is het gegaan met mijn goede voornemens voor 2016?

 1. Ik houd echt van overzichtjes en lijstjes! Mooi overzichtje heb je gemaakt. Je had echt mooie doelen! Minder afval produceren lijkt mij erg lastig.

 2. Mooie doelen en fijn dat het zo ging gaat! Ik wil ook heel graag minder spullen hebben; in 2016 heb ik al redelijk wat weggegooid, maar er kan nog veel en veel meer weg. Mooi doel voor 2017.

 3. Ik doe niet echt aan goede voornemens (toch niet op 1 januari), maar eigenlijk is het wel goed om er af en toe eens bewust bij stil te staan. You go, girl!

 4. Wat fijn om zo even te reflecteren op het afgelopen jaar! En het is indd de kunst om niet teveel doelen te hebben. Ik vind het fijn om mezelf één duidelijk doel te geven of hooguit twee waar ik het hele jaar op ga focussen. Het hebben van minder spullen en letten op het minder produceren van afval vind ik ook mooie dingen om aan te werken. Ik probeer er op te letten vooral bij het kopen van groente. Ik vind het zo zonde al het plastic wat erom zit. Gelukkig kunnen wij goed recyclen doordat we ook een oranje container hebben (voor plastic, blik en drankkartons), papier/karton wordt hier ook opgehaald. Dat scheelt enorm. Het glas sparen we op en gooien we steeds weg in de glasbak als we naar de supermarkt gaan. En ook de luiers die we tegenwoordig hebben brengen we naar speciale containers die vervolgens apart worden verwerkt.

 5. Wat een goed idee om ze even terug te kijken. Ik schrijf wel altijd een soort samenvatting van het afgelopen jaar op oudjaarsdag. Wat gebeurde er, wie was er belangrijk, etc. Goede voornemens maak ik eigenlijk nooit dus dat wordt lastig terugblikken, maar ik vind het eigenlijk wel leuk wat jij doet. Het heeft iets meer dan ‘meer sporten’ en je kan er goed op reflecteren. Wie weet ga ik er deze keer ook wel mee aan de slag!

 6. Leuk om zo je evolutie te volgen. 2 positieve veranderingen bij mij dit jaar zijn:ik ben eindelijk vegan geworden en ik doe elke dag 10 minuten ochtendgym voor mijn ontbijt. Lijstjes en voornemens maken is zo leuk. Ik ga meteen beginnen aan een voornemens planning voor 2017.

 7. Wat fijn dat het zo goed is gegaan!
  Mijn doel dit jaar was om te scoren bij voetbal en jawel jawel het is me gelukt, 2 keer zelfs!
  Ik heb nog niet echt goede voornemens voor volgend jaar.

 8. Wow, volgens mij zijn er weinig mensen die zich zo goed aan voornemens hebben gehouden!
  Een documentje met wachtwoorden klinkt wel eng, vind ik… of heb je ze op één of andere manier zo opgeschreven dat iemand die het documentje zou hacken er niets mee kan? Er zijn ook apps zoals lastpass waarin je je wachtwoorden op kunt slaan.

 9. Ik ben zo iemand die niet van lijstjes houdt…maar volgens mij heb je het goed gedaan!

  Ps. Heb je ‘letterlijk’ meer grip op de zaak?

 10. Wat een fijne voornemens! Ik had ook als voornemen om meer te lezen, maar dat is nu niet echt gelukt… Dus schuif ik die nu door en ga ik het meteen concreet maken door een paar van de door jou getipte boeken meteen aan te schaffen en een lijstje te maken waar ik op kan terugvallen als ik een boek uit heb! ;) Ook heb ik als groen voornemen voor 2017: mijn kledingkast verduurzamen.

   1. In dezelfde flow als meer lezen en je wereld vergroten, vind ik de 3voor12 luisterpaal website erg fijn. Hier kun je gratis luisteren naar artiesten waar je misschien nog nooit van had gehoord, dingen die niet per se je genre zijn of mensen die dingen in eigen beheer uitbrengen.

 11. Jaaa podcasts, echt DE uitvinding van 2016! Voor mij dan, want ze bestonden natuurlijk al veel langer, maar dankzij jouw blog ben ik er dit jaar achter gekomen hoe fijn het is om naar podcasts te luisteren. Ik luister momenteel naar Serial, de NOS op 3 tech podcast, en natuurlijk de immer populaire Happier met Gretchen Rubin. Oh en niet te vergeten de Selfhelphipster Podcast, waarvan inmiddels het tweede seizoen begonnen is. Dus dank voor de tip Merel! Anders was dat paarse appje altijd ongebruikt in mijn menu blijven staan.

  1. Podcasts zijn geweldig! Heel fijn om te horen dat je zo blij bent met die ontdekking ;)

 12. Wat een goed overzicht! En wat goed dat het je gelukt is om je aan je voornemens te houden! Ik stel mezelf ook elk jaar wat doelen, maar dit keer heb ik het sober gehouden. Ik streef vooral naar een bewust 2017. Ik hoop dat ik dit jaar meer tijd neem om stil te staan en om me heen te kijken. Ik heb geen zin meer om alle ballen in de lucht te houden, en dat ga ik dus gewoon mooi niet doen. Benieuwd of het me lukt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *