Inspirerende zelfhulpboeken #4

zelfhulpboeken6

We hadden gedacht dat er iets meer tijd tussen deel 3 en deel 4 van ‘Inspirerende zelfhulpboeken’ zou zitten, maar nee hoor, we hebben alweer vijf leuke titels voor je! Vijf boeken waar wij erg enthousiast van zijn geworden en die we graag met jullie willen delen. Als je benieuwd bent naar alle zelfhulptitels die wij dit jaar, tot nu toe, hebben gelezen; scroll even door naar het einde van dit artikel. Veel leesplezier!

Running Buddha – Sakyong Mipham

zelfhulpboeken7

Nu ik actief bezig ben met hardlopen (heb je mijn hardloopupdates al gelezen?) vind ik het fijn om boeken over hardlopen te lezen. Zo las ik ‘Running like a girl’ en nu ook Running Buddha. Dit boek werd me door meerdere mensen op Twitter aangeraden en Twitter never lies, dus ik ging ervoor. Het bleek een prachtig boek te zijn, dus ik ben weer eens heel blij met jullie tips!

Running Buddha is geschreven door Sakyong Mipham, een Tibetaanse meditatiemeester die in de Verenigde Staten woont. Nu klinkt dat misschien meteen een beetje…apart. Wat heeft een Tibetaanse meditatiemeester uit Amerika nu met hardlopen te maken? Nou, die twee dingen blijken dus heel goed bij elkaar te passen. Hoewel het misschien lijkt alsof je hardlopen vooral met je lichaam doet, doe je toch eigenlijk een groot deel van het werk juist met je geest. Net als bij meditatie. En wanneer je bepaalde meditatietechnieken onder controle hebt, kun je sommige dingen daaruit ook toepassen tijdens het hardlopen. Kortom: mediteren en hardlopen kunnen elkaar mooi aanvullen en verstevigen.

Sakyong Mipham loopt marathons om geld op te halen voor het goede doel. Het is een sterke, snelle loper, maar trots is hij nooit. Ik vind het ontzettend knap hoe hij omschrijft dat je ego eigenlijk geen deel zou moeten uitmaken van het hardlopen of welke lichamelijke prestatie dan ook maar. Het boek heeft, uiteraard, een Boeddhistische inslag, en ik vind dat erg mooi – ook al weet ik eigenlijk bijna niks van het Boeddhisme. Het boek heeft me geraakt en aan het denken gezet. Bovenal heeft Sakyong me geïnspireerd om door te gaan met hardlopen, omdat ik van zijn boek heb geleerd dat het echt mogelijk is om bergen te verzetten. Een aanrader voor iedereen die loopt of wil gaan lopen!

Running Buddha, Nederlandstalig, hardcopy
Running Buddha, Nederlandstalig, eBook

Skin Cleanse – Adina Grigore

zelfhulpboeken5

Een tijdje geleden las Jamie het boek Skin Cleanse en op haar aanraden ben ik dit ook gaan doen. Wat een heel goede beslissing leek, want ik heb van dit boek een hoop geleerd.

Skin Cleanse gaat over het goed zorgen voor en het verbeteren van je huid. Zoals je misschien al een beetje voelt aankomen, gaat het boek over natuurlijke huidverzorging en manieren om je huid te ‘sparen.’ Zo behandelt het boek bijvoorbeeld ook hoe je je huid tegen de zon moet beschermen. Maar dat is niet waar het boek mee begint. Een goede huid begint namelijk van binnenuit. Gezonde voeding, genoeg slaap en beweging zijn heel belangrijke factoren – belangrijker dan wel ‘smeerseltje’ dan ook maar. Skin Cleanse is geen vegan boek, maar leert je wel welke voedingsmiddelen (die vaak ook vegan zijn,) bijdragen aan een mooie huid.

Natuurlijk bespreekt het boek ook op welke manier je je huid dan moet verzorgen. Kant-en-klare zalfjes en middeltjes van de drogist? 9 van de 10 keer verkopen die verpakkingen alleen maar leugens, helaas. Veel beter kun je zelf aan de slag met het maken van cleaners en gezichtsmaskers – en dat is nog leuk om te doen ook! In het boek vind je dan ook de nodige DIY receptjes, ideaal!

Skin Cleanse is leuk geschreven, grappig, maar bovenal heel boeiend en leerzaam. De leuke illustraties in het boek maken de boel nog wat vrolijker. Het boek heeft er voor ons voor gezorgd dat we toch weer wat actiever en bewuster met onze huidverzorging aan de slag zijn gegaan. We hebben periodes dat het er niet van komt en dat is jammer, want goed voor je huid zorgen is echt heel belangrijk!

Skin Cleanse, hardcopy
Skin Cleanse, eBook

Blijven ademhalen – Hedi de Vree

zelfhulpboeken2

Dit boek las ik op aanraden van Lianne, aka the Selfhelphipster. Op haar blog las ik een review en ik wist: dit boek moet ik lezen. Dus dat deed ik en ik kreeg er absoluut geen spijt van. Want wát een inspirerend boek is dit!

Het boek is geschreven door en vanuit Hedi, een jonge vrouw die yoga ‘ontdekt.’ Na allerlei lastige omstandigheden in haar persoonlijk leven, besluit ze dat het tijd is om niet langer ontevreden te zijn en genoegen te nemen met minder. Ze begint, onzeker als ze is, met een lesje yoga en eigenlijk stopt ze nooit meer. In de afgelopen jaren heeft Hedi ontzettend veel geleerd van yoga, zowel op de mat als daar buiten. Yoga heeft haar heel veel en heel ver gebracht.

Nog los van het feit of je erover denkt om yoga te gaan beoefenen, of dat je dat misschien al doet; dit boek is enorm inspirerend. Ik denk dat ik wel kan zeggen: voor iedereen. De lessen die ik uit dit boek heb geleerd, pas ik toe ik op allerlei situaties. Zo schrijft Hedi over een bekende yogi die de uitspraak ‘ik was gewoon benieuwd of ik het kon’ deed. Deze uitspraak helpt mij bijvoorbeeld bij het hardlopen, maar ook nu ik zelf, voorzichtig aan, aan yoga ben begonnen.

Ook de hoofdstukken over het overwinnen van angst (“het is maar angst”) en het iedere dag weer opnieuw maken van keuzes in het leven, motiveren en inspireren mij. Het boek is prettig, hier en daar grappig en nuchter geschreven. Het heeft me geen moment geïrriteerd of verveeld; ik las het boek in één ruk uit. Kortom: ik ben erg enthousiast en ik weet zeker dat dit boek nog heel veel mensen enorm gaat inspireren!

Blijven ademhalen, hardcopy
Blijven ademhalen, eBook

 

Dieren Eten – Jonathan Safran Foer

zelfhulpboeken4

Dit boek las ik jaren geleden en toen ik het uit had wist ik: ja, nu word ik écht vegetariër. Daarvoor speelde ik al jaren met het idee en heb ik  al verschillende pogingen gedaan, maar na het lezen van dit boek wist ik het zeker. Als iemand ons nu vraagt welk boek wij aanraden om meer te leren over vegetarisch of vegan eten, dan raden we standaard dit boek aan. Laatst dacht ik ineens: ik ga dit boek opnieuw lezen. Helaas blijk ik het niet meer in huis te hebben – ik denk dat ik het heb uitgeleend, maar dat geeft niet. Ik kocht het boek opnieuw en begon meteen te lezen. Om weer niet te kunnen stoppen. Ik wist meteen weer waarom dit boek voor mij zo overtuigend was geweest een paar jaar geleden.

Ik wil eigenlijk niet teveel over dit boek zeggen, omdat ik echt hoop dat je uit nieuwsgierigheid besluit het gewoon te gaan lezen. Dit boek vertelt je alles over hoe oneerlijk er met dieren wordt omgegaan. Het laat je inzien hoe gek het eigenlijk is dat we nooit zouden overwegen om ons huisdier op te eten, maar dat we het de normaalste zaak van de wereld vinden om een koe op te sluiten in een veel te kleine stal. Het boek beschrijft de misverstanden in de voedingsindustrie en laat je zien hoe commercie ons van alles laat geloven. Het beschrijft hoe ongelooflijk ongezond ons eten vandaag de dag is geworden en dat het eigenlijk geen voeding meer te noemen is.

Ik ben best wel een watje met documentaires over dierenleed en daarom kijk ik er ook niet heel vaak naar – ik wéét hoe erg het er aan toe gaat. Dit boek is voor mij niet te heftig en dat komt door hoe nuchter het is geschreven. Ik ken écht geen beter boek over dit onderwerp dan Dieren Eten, die conclusie heb ik nu, na het boek na jaren weer opnieuw te lezen, echt getrokken.

Dieren Eten, Nederlandstalig, hardcopy
Eating Animals, Engelstalig, hardcopy
Eating Animals, Engelstalig, eBook

Happy is the new healthy – Dave Romanelli

zelfhulpboeken1

En tot slot: “Happy is the new healthy.” Als je een beetje op de hoogte bent van wat er momenteel in de social media wordt besproken, dan zul je er al gauw achterkomen dat het heel veel over gezondheid gaat. Een fit lichaam krijgen, gezond eten, diëten… het internet staat vol mee. De schrijver van dit boek gaat er vanuit dat geluk tot gezondheid leidt en niet andersom. Hij gelooft dat je nog zo hard kunt trainen of diëten, maar dat je nooit échte resultaten zult boeken als je niet gelukkig bent.

Dit boek zouden wij in de categorie ‘light selfhelp’ willen scharen. Het boek is grappig en luchtig geschreven, waardoor het lekker makkelijk wegleest. Ook worden er geen diepgaande theorieën of ingewikkelde materie aangehaald – het is gewoon een boek over hoe je gelukkiger in het leven kunt komen te staan. Op de achterkant van het boek staat dan ook dat het boek ‘simpele manieren om het leven te vieren en je beter te voelen’ biedt. Dat klopt helemaal!

De schrijver haalt allerlei grappige, herkenbare en soms ook gênante ervaringen uit zijn leven aan. Hij vertelt je vooral wat hij van die momenten heeft geleerd en hoe jij daar misschien ook iets aan kunt hebben. De focus ligt in het boek op leven in het nu en momenten op de dag uitkopen om eventjes wat tijd voor jezelf en voor reflectie te hebben. Mindfulness voor beginners, zou je het kunnen noemen. Na elk hoofdstuk geeft de schrijver een paar zinnen die je hardop kunt voorlezen voor jezelf. Je zou dit mantra’s kunnen noemen, maar als dit te ‘zweverig’ voor je is, kun je het ook gewoon zien als zinnen om te overdenken.

Kortom: een lekker luchtig en ‘relaxed’ zelfhulpboek. Misschien leuk om mee te beginnen, als je nog niet zoveel uit dit genre hebt gelezen!

Happy is the new healthy, hardcopy
Happy is the new healthy, eBook

Benieuwd naar welke zelfhulptitels we nog meer lazen? Check:

editie 1
editie 2
editie 3

Boeken die we op dit moment aan het lezen zijn: Eat and Run, Food for the brain en Steeds Beter. Een nieuwe editie is dus alweer in de maak! We zijn heel benieuwd of jullie bovenstaande titels kennen of nu misschien ook gaan lezen! Ook horen we het natuurlijk graag als jij weer nieuwe leestips voor ons hebt! Laat je het ons weten? Dankjewel!

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

Ps Vraag je je af hoe wij het voor elkaar krijgen om ‘zoveel’ boeken te lezen? Check dit artikel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Inspirerende zelfhulpboeken #4

 1. Mooi lijstje boeken! Running Buddha had ik nog niet eerder van gehoord. Die wil ik graag lezen. Een tijdje terug las ik een deel van What I Talk About When I Talk About Running. Was ook een leuk en inspirerend boek. Heb h’m helaas niet helemaal uit kunnen lezen (want niet van mij).

 2. Jonathan Safran Foer was vóór Eating Animals al mijn favoriete auteur (lees ook zijn fictie!) en toen het boek uitkwam heb ik de kans gehad om hem een keer te ontmoeten. *nerd crush* Het is echt één van de betere boeken die ik over het onderwerp heb gelezen. Zonder fanatiek te worden of té hard te willen overtuigen beschrijft hij misstanden in de industrie.

 3. Wauw, ze zijn echt allemaal in mijn straatje! Ga ze zeker even bemachtigen als ebook binnenkort en dan kunnen ze lekker mee op verre reis:)! Oja en de eerdere edities die ik heb gemist ook nog even checken. Bedankt meiden!

 4. Vovooral skin cleanse, blijven ademhalen en dieren eten zijn boeken die me heel erg aanspreken, vooral die latdte in het rijtje’ omdat ik nogsteeds het idee heb dat ik te weinig van de behandeling van dieren afweet ” heb je wel eens de documentaire ‘our daily bread’ gezien? Hele indrukwekkende documentaire waardoor ik uiteindelijk veel meer erop ben gaan letten dat ik minder vlees eet, en dat het vlees dat ik eet zo biologisch mogelijk is.

 5. Sinds een jaar of twee loop ik een paar keer per week een half uur in het park. Het gaat niet altijd even makkelijk en om mezelf te motiveren, lees ik hardloopboeken. Running Buddha heb in huis, nog niet gelezen (ga ik nu zeker doen – ik mediteer sinds kort ook), Scott Jurek “Eat & Run in een woord: WAUW! Wat een inspirerend boek! En kennen jullie “eenzame uren” van Jolanda Linschooten: een Nederlandse ultraloopster? Daarin schrijft ze hoe zij zich voorbereid op 5 ultralopen die ze in 1 jaar gaat doen. Zo’n inspirerend, bespiegelend boek over hardlopen en mentale kracht. In de trant van Scott Jurek, maar dan zonder het vegan gedeelte.

 6. Wat een leuk lijstje! Ik wil zelf heel erg graag blijven ademhalen gaan lezen! Zelf ben ik fan van de mindfullness boeken van Jon Kabat-Zinn. Boeken qua voeding en sport heeft altijd mijn interesse, dus ben erg benieuwd wat jullie van de volgende boeken vinden.

 7. Ik wil al heel lang het boeken ‘Dieren eten’ lezen, maar ik durf niet..Ik heb hetzelfde als jij Merel. Ik ben een megawatje. Ik weet hoe het er aan toe gaat en hoe vreselijk oneerlijk het is. Ik weet niet precies wat ik er zo eng aan vind. Dat ik met mijn neus op de feiten gedrukt wordt? Ik heb 10 minuten van de docu’s Earthlings en Meat Video gezien en dat vond ik zo zo ongelooflijk heftig en erg en vreselijk dat ik het jankend heb afgezet. Maar als jij zegt dat het echt een aanrader is, wil ik me er toch wel aan wagen. Ik kan me een artikel herinneren waarin dit soort zaken werden besproken. Het gevoel van woede en onmacht na het zien/lezen van boeken en documentaires die gaan over dierenleed.
  Enerzijds vind ik dat het een eye-opener moet zijn en dat bewustwording heel belangrijk is. Aan de andere kant, ik kan me er echt weken druk om maken..Ik vind het maar lastig.

  1. Voor Dieren Eten hoef je niet bang te zijn, echt niet! Absolute aanrader. Serieus, bij Earthlings heb ik zo hard gehuild en dagen daarna kon ik zo weer huilen als ik er aan dacht. Zo heftig is Dieren Eten absoluut niet.

 8. Wow wat een fijne inspiratie is dit! Dieren Eten staat al heel lang op mijn leeslijst, maar ik ben er nog steeds niet aan toegekomen. Bij mij hebben juist die nare docu’s mij overgehaald om echt geen vlees meer te eten, omdat het beeld zo pakkend is. Ik ben nu toch wel heel benieuwd naar het boek! Eigenlijk naar alle boeken, haha.

 9. Dieren Eten las ik vorig jaar voor het eerst; ik dacht toen dat ik alles wel zo’n beetje wist, maar dat boek heeft me toch nieuwe (verdrietige) dingen geleerd over wat we dieren aandoen…

  Dat boek ‘Blijven ademhalen’ klinkt erg interessant, mede door de citaten in het artikel. Klinkt wel als een boek voor mij =)

 10. Wat een fijn lijstje alweer, ik heb er 3 genoteerd en eentje las ik al… Dat van Jonathan Safran Foer, heel aangrijpend. Ik was al langer vegetariër maar wou het boek toch lezen en zo heeft mijn vriend het ook gelezen en heeft hij besloten om ook veggie te worden! *hoera*

 11. Wat een mooi lijstje. Dieren eten had ik net gereserveerd bij de bieb, ben erg benieuwd want heb er goede verhalen over gehoord. Skin Clease lijkt me ook een heel fijn boek, vooral omdat je huid toch wel een heel belangrijk orgaan is maar ik er vrij weinig van af weet. Blijven ademhalen lijkt me niet echt wat, maar misschien moet ik het toch een kans geven.

 12. Leuk lijstje! Ben net begonnen met ‘Rennen met Evy’, dus ‘Running Buddha’ lijkt me wel wat om gemotiveerd te blijven. ‘Eating animals’ ga ik niet lezen, want daar word ik vast te verdrietig van. Ik eet al vegetarisch en als ik me niet al aan een heel streng dieet moest houden, dan was ik vast ook al vegan. (Hoewel een leven zonder kaas maar moeilijk kan voorstellen.) Bedankt voor de tips!!!

 13. Bedankt voor de inspiratie Groene Meisjes! Op dit moment spreken vooral Running Buddha en Blijven Ademhalen me aan. Na jullie enthousiasme heb ik het boek van Marie Kondo verslonden en heb ik m’n hele huis al opgeruimd. Maar ik merk nog elke dag (ook) op andere gebieden dat het boek me wat gebracht heeft :)

 14. Er zijn overigens een paar boeken die mij heel erg hebben geholpen in mijn leven en die ik jullie niet wil onthouden. Naast ‘De alchemist’ van Paulo Coelho en ‘Siddharta’ van Herman Hesse vond ik ‘De zetel van de ziel’ van Gary Zukav fantastisch en ik ben een enorme fan van Byron Katie (er staan fantastische filmpjes van haar op YouTube) en Eckhart Tolle. Ook een leuk boek is ‘Als het leven een spel is, dan zijn dit de regels’ van Cherie Carter-Scott.

  1. Dankjewel voor de tips Maggie! Ik heb alleen de Alchemist gelezen uit jouw lijstje, dus ik heb weer wat nieuwe titels. thanks!

 15. Niet een zelfhulpboek maar wel inspirerend.
  Het boek eet & ren van Scott Jurek.
  Het gaat over ultra-marathon loper Scott Jurek die naast ultra-marathons lopen een veganistisch dieet volgt.

  1. Ik ben het boek aan het lezen momenteel (vorige week begonnen,) maar op de een of andere manier kom ik er moeilijk doorheen…

 16. Oh ben heel benieuwd naar “Happy is de nieuw healthy”! kende het nog niet. maar in mijn speurtocht naar geluk ga ik het zeker eens lezen. Dank voor de inspirerende tip:)

 17. Ik vind ‘Leven in je leven’ (Young) een heel fijn boek om inzicht te krijgen in mijn eigen valkuilen. Ik heb zelf op reis wat boeken van Robin Sharma gelezen, die zijn ook heel inspirerend (‘The Monk Who Sold His Ferrari’, ‘Who Will Cry When You Die?’, ‘Family Wisdom’, ‘The Cure For Fear’, etc.). Bedankt voor deze nieuwe tips, ik heb er weer 2 van besteld!

 18. Leuke boeken staan in het rijtje. Ik vind het altijd zo jammer dat ebooken in mijn optiek nog best prijzig zijn. Bovendien vind ik de ervaring van een echt boek lezen ook veel plezieriger. Maar om ze nou allemaal te kopen.. Dit zijn helaas ook geen boeken die je kan lenen bij de bibliotheek.

  1. Klopt, de prijzen lopen vaak niet echt uiteen. De uitgever van ons boek (dat in oktober uitkomt) vertelde ons dat dit komt doordat de kosten van het drukken op papier eigenlijk maar een fractie van de verkoopprijs van een boek is. Kortom: of je nou een hardcopy boek of een e-book koopt, je betaalt voor andere dingen. Zoals het dekken van de uitgeef-kosten en ook natuurlijk het salaris van de schrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *