Maaltijdsalade met parelcouscous en gegrilde nectarine

Recept2_004

Zit ze hoor, je groene meisje met haar laatste creatie. Te weten: een maaltijdsalade met parelcouscous en gegrilde nectarine. Brood erbij, kleed en mandje mee en op naar het park! (of in dit geval: op naar het water)

Ik weet niet hoe het met jullie gesteld is, maar mijn zin om te koken daalt echt met iedere stijgende graad. Hoe doen mensen in écht warme landen dat? Hoe brengen mensen in Zuid Italië het op om ’s avonds vrolijk huisgemaakte pasta te maken? Hoe maken mensen in Tel Aviv in die hitte toch vrolijk hun eigen hummus? Ik heb er respect voor. Ik kreeg deze week een paar verzoekjes binnen – van jullie dus, – met de vraag of ik alsjeblieft recepten kan bedenken die heel makkelijk en heel snel zijn en die het liefst ook nog vooruit te koken zijn, zodat je ’s avonds überhaupt niet in een keuken hoeft te zijn. Geen probleem, doe ik voor je.

Een paar dingen over dit recept voordat ik begin met de instructies:

– je kunt het helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Zo koos ik er bijvoorbeeld voor om het een beetje neutraal te houden qua kruiden, en de couscous alleen te koken in groentebouillon. Maar misschien vind jij het wel heel lekker om juist wel kruiden te gebruiken, voel je vrij om dat te doen.
– ik gebruikte nectarines, maar ik kan me zo voorstellen dat perziken of abrikozen het ook príma zouden doen.
– ik gebruikte noten en pijnboompitten, maar als je daar allergisch voor bent, dan kun je die uiteraard weglaten. In dat geval zou ik adviseren om geroosterde kikkererwten te gebruiken. Ook lekker voor een beetje bite!
– ik gebruikte parelcouscous, omdat ik dat persoonlijk heel lekker vind, maar een ander graansoort kan natuurlijk ook. Zoals gewone couscous, parelgort of boekweit.

Recept2_001

Wat heb je nodig voor een maaltijdsalade voor 4 personen?

een zakje parelcouscous (400 gram)
tuinkruidenbouillon
3 nectarines
2 bosuitjes
1 limoen
een paar takjes munt
1 stronkje radicchio (dit is een soort rood-met-witte witlof)
cashewnoten, macadamia’s en pijnboompitten (zoveel als je wil)
krulsla (of andere sla, naar keuze)

Recept2_005_1

Wat ga je doen?

1. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking. Dit kost maar een minuut of 10, en ik kook altijd meteen de hele zak, zodat je eventueel nog wat apart kunt houden voor een andere maaltijd – mocht je het te veel vinden. Ik kook de couscous in een liter tuinkruidenbouillon, dat geeft een lekkere smaak mee. Ik gebruik zelf geen zout, maar dat kun je natuurlijk wel doen als je dat lekkerder vindt.

2. Verhit een grillpan op het vuur – zorg dat ie echt goed heet wordt. Snijd de nectarines in dunne plakjes en grill deze, met veel beleid (want het vruchtvlees wil nog wel een beetje vastplakken aan de pan) en liefde. Wat je natuurijk wil, is van die mooie grillstrepen zien, dus daar gaan we voor.
Leg de gegrilde nectarineplakjes apart.

3. Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en de radicchio en munt in flinterdunne reepjes.

4. Rasp de limoenschil en pers de limoen uit. Vang het sap op in een kommetje.

5. Rooster in een droge koekenpan (let op: géén olie toevoegen dus!) de nootjes-pittenmix tot ze een beetje beginnen te kleuren en lekker ruiken. Hak de nootjes een beetje fijn, maar laat ook wat stukjes over, voor wat meer bite in de salade.

6. Was de sla en verdeel deze over de bodem van de schaal waarop je het gerecht gaat opmaken.

7. Schep de couscous los (het wil nog wel eens een beetje gaan plakken) en voeg een scheutje olijfolie en en een eetlepel of 2 limoensap toe. Roer dit goed door de couscous heen. Voeg nu ook de bosui, munt en radicchio toe.

8. Maak de schaal op door de couscous (met inhoud) erop te scheppen en de gegrilde nectarine er met beleid op te leggen. Verdeel de gehakte nootjes-pittenmix over de salade en strooi ten slotte wat geraspte limoenschil over het geheel. Done!

Recept2_002

En dan? Dan stel ik voor dat je er een goed flesje olijfolie en een broodje bij pakt. Neem die maar mee in je picknickmand. Een flesje rosé met bubbels zou er ook niet bij misstaan, maar huisgemaakte limonade is natuurlijk ook lekker. Serveer het gerecht op een mooie grote schaal, leg een kleedje in het gras en geniet!

Ga je dit recept ook maken en heb je zin om een foto met met te delen? Dat zou ik heel leuk vinden, dus doe dat vooral! Je kunt me taggen, zodat ik je gemakkelijk kan terugvinden: @merelwildschut.
Ik zie jullie resultaten graag tegemoet!

De foto’s zijn gemaakt door Sam van Rij. En het lieftallige fotomodel is Jennie, van het toffe ‘Jennie from the blog.’ 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Maaltijdsalade met parelcouscous en gegrilde nectarine

  1. Hahaha ohh wat een leuke foto is het geworden! Ik ga de salade gauw ook een keer maken. Had al een snelle poging gedaan na de fotoshoot maar nu heb ik het echte recept :-) Zo lekker. Tot snel!

    1. zeker eens doen! ik vind het echt nóg lekkerder dan gewone couscous!

  2. Ik volg je al een tijdje, ook op Instagram en wat ben je toch een heerlijk, puur mens! Love it! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *