Recept: geroosterde kikkererwten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze geroosterde kikkererwten maakte ik ‘s middags om ‘s avonds op een salade te doen. De arme stakkers hebben de avond bijna niet gered. ZO lekker waren ze! Het is echt ontzettend makkelijk om te maken. Tel daar bij op dat je weinig nodig hebt (low-budget!) en dat het ook nog eens heel erg gezond is. There you go!

Eet deze geroosterde kikkererwten zoals ik deed: op je salade of als snack. Een goede vervanger van bijvoorbeeld borrelnootjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

  • zoveel kikkererwten als je wilt
  • zeezout
  • paprikapoeder of zoals ik gebruikte: hete knoflook-paprika kruidemix van de Turkse winkel
  • bakpapier

Je leest het goed: geen olie. Ik kook zo min mogelijk met olie, omdat ik niet van vet eten houd.
Je kan allerlei soorten kruiden gebruiken. Een variant met currypoeder? komijn en koriander lijkt me bijvoorbeeld ook wel wat!

Wat moet je doen?

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
  2. Bedek de bakplaat van je oven met bakpapier.
  3. Indien je kikkererwten uit blik gebruikt: spoel ze om en laat ze goed uitlekken. Indien je gedroogde kikkererwten hebt geweekt en gekookt: deze kan je direct gebruiken.
  4. Strooi wat zeezout en wat paprikakruiden (of andere kruiden, het is maar wat je lekker vindt) over de kikkererwten
  5. Laat de kikkererwten eerst voor 15 minuten in de oven staan. Schep daarna om en laat daarna nog 10 minuten staan.

Je kikkererwten zijn klaar als ze lekker krokant en hartig zijn. Eventueel kan je het geheel nog op smaak brengen met zoiets als citroensap, of extra zout als je het nog niet hartig genoeg vindt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enjoy je healthy snack!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

74 gedachten over “Recept: geroosterde kikkererwten

  1. Geroosterde kikkererwten zijn zo lekker! Ik kwam het tegen in een kookboek van Ottolenghi. Smaakt super in een salade met peterselie, radijs, rode ui, komkommer en tomaat :D

  2. Dit lijkt me echt lekker, ga het vandaag gelijk uitproberen! Ik gebruik zelf liever geen kikkererwten uit blik omdat blik schadelijke stoffen afgeeft… ;)

    1. Haha ik ken het!

      Ik had het idee dat dit bij mij kwam doordat de kikkererwten nog vrij nat waren ?
      Maar dit weet ik niet heel zeker,

      Liefs

  3. Ik kwam op jullie website via een andere website met een interview met jullie :) ik vind jullie website ontzettend leuk al eet ik zelf ook geen vegan. Ik had overigens nog nooit van kikkererwten gehoord haha

  4. AAh, geroosterde kikkererwten lijken me zo lekker, maar mijn poging om ze te maken mislukte nogal. Geen idee waarom, maar de kikkererwten werden helemaal niet krokant.

    Als ik de kikkererwten zelf week en kook, hoe lang moet ik ze dan op het vuur laten staan? Misschien heb ik ze te kort/lang doorgekookt?

    Je ne sais pas, maar ik denk wel dat ze de moeite van een tweede poging waard zijn ;).

  5. dit klinkt lekker! ga ik eens proberen, zeker weten! Ik mag geen noten en het niet erg gezond om elke keer een handje chips te snacken;-) Over de salade klinkt ook goed!

  6. Jam! Awesome. Heb al twee weken een blik in huis omdat ik het wilde proberen.. Haha. Toevallig.
    Ik weet wat er gesnacked gaat worden vanavond!

  7. Hmmm, lekker! Ik ga het eens met shoarmakruiden proberen.. Als mijn broer shoarma heegt gehaald, zit er altijd heerlijk gekruide patat bij!

  8. Ze staan nu eindelijk in de oven, het ruikt al heerlijk! Ben alleen bang dat ik er iets teveel kruiden over gedaan heb.
    Zelf heb ik gekozen voor ras-el-hanout. Leek me wel lekker bij kikkererwten.

  9. Bij mij werden ze maar niet krokant, zo jammer want het lijkt me zo lekker! Deze zijn taai. Had ze uit een kookboek. Maar misschien had ik ze eerst goed moeten droogdeppen? En zonder olie moeten doen? Ik heb ze 45 minuten op 170 graden gedaan. Hoop dat ik nog een goed recept vind. Misschien wel dat die van jullie werkt!

  10. hmmmm.. ik kwam jullie recept tegen en dit weekend maar eens gemaakt. eerst nachtje laten wellen, toen koken (hele uitzoekerij wat nu een juiste kooktijd was!!) en daarna in de oven. iets te lang gebakken denk ik want ze waren behoorlijk krokant :) de kruiden bleven helaas ook vooral aan het bakpapier kleven ipv aan de erwten.. nog tips hiervoor?

  11. Ik lees een aantal keer over wat de juiste kooktijd zou zijn. Zelf heb ik ze alleen 10 uur laten weken en daarna in de oven gedaan. Bij mij plofte er ook zo nu en dan een erwtje, ik denk dat de oven te warm werd (heb meerdere ladingen gebakken). Moest hierdoor alleen uitkijken met het openen van de oven, heb er steeds gauw een theedoek overheen gegooid voordat ik de schaal er uit haalde. Behalve dat de ene erwt harder was (of juist zachter) dan de andere, vind ik het met wat zeezout echt een aanrader! Super bedankt voor dit top idee!!!

  12. Ik heb het ook gemaakt, precies volgens recept. Sommige ‘nootjes’ zijn erg lekker en knapperig, anderen heel zacht, terwijl ze tegelijk in de oven zaten. Enig idee hoe dit zou kunnen komen?

    1. Hi Elsbeth,

      heb je ze halverwege een keertje omgeschept? Dat wil nog wel eens helpen. Verder schijnt wat (meer) olie erop ook te werken, maar dat doen wij zelf nooit.
      Succes!

  13. Klein vraagje: is het 200 graden in een gewone gasoven of hete lucht? Want dan ga ik zo morgen ook lekker maken, lijkt me heerlijk om te snacken. :)

  14. Ha! Dit zag er zo goed uit, dat ik ze meteen heb gemaakt en omnomnom opgegeten heb bij arg-bel. Niet eens kunnen bewaren voor oranje.

    Heerlijk!!

  15. Ik heb ze met chilikruiden gemaakt, heerlijk pittig! Ze zijn trouwens ook lekker in een tomatensoepje…. Bedankt voor jullie fantastische recepten!

  16. Dus, ik kom hier nav ‘De 10 beste recepten van 2014′, en ga helemaal stuk om alle spam! ‘Nice steamshowers’,’I found your blog using msn’??What the hell! Naja back on topic, ik heb ze vandaag gemaakt, vet toevallig! Ik had heel veel kikkererwten gekookt voor mijn foodprep/hummus, dus ik heb ook een lading geroosterd. En lekker joh! Zeker een aanrader :)

  17. Hoi!
    Gisteren couscous gemaakt volgens een heerlijk recept van Jamie Oliver en had nog kikkererwten over. Ik heb ze gemaakt met currykruiden uit een molentje, met zeezout. Ik kan niet wachten tot ze klaar zijn!

  18. Dit is een klassieker op surinaamse gelegenheden en hindoestaanse feesten ui peper beetje kerrie zwarte peper bijv. zonnebloem olie en dan gewoon in de koekenpan… En krokant hoeft niet tis zo voedzaam dat t veel lichaamavocht verbruikt bij de vertering..

  19. P.s. en tis binnen 15 min klaar.. Ik kwan hier terecht op zoek naar een luie manier in de oven. Haha maar na alles gelezen te hebben doe ik t oldschool… En snel , doch, superrrheerlijk ! En nog steeds gezond :)

  20. Ik maak ze regelmatig voor bij een maaltijdsalade of als borrelnootjes en doorgaans kruid ik ze in garam masala, heerlijk!
    Ik heb wel een vraagje, behouden de kikkererwten wel hun voedingswaarde als je ze roostert/bakt in de oven?

  21. Super lekker receptje!
    Heb ze reeds 2x gemaakt volgens de aanwijzingen (dus geen olie) en als ze uit de oven komen zijn de telkens heerlijk krokant, maar tegen dat ik op mijn bestemming/feestje aan kom zijn ze steeds plat :( Enig idee hoe het komt en hoe ik het kan vermijden? Heb al in een volledig afgesloten potje en een potje met verluchting geprobeerd..
    Groetjes,
    Maja

  22. Hoi Maja, heb je de kikkererwten helemaal laten afkoelen voordat je ze in een potje deed? Dit maakt nl het verschil.
    Dit recept is werkelijk fantastisch en zò veelzijdig. Top!!!

  23. Ik heb ze net gemaakt maar ze zien er heeeel anders uit! Textuur van nootjes, had meer iets luchtigs verwacht… klopt dit??
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>