Makkelijker ontspannen

ontspannen

Er zullen vast een hoop mensen zijn die het volgende heel vreemd gaan vinden, maar ik ga het toch maar zeggen: een van de dingen die ik het allermoeilijkste vind, is ontspannen. Ik ben er nooit heel goed in geweest. Van nature ben ik iemand die altijd iets te doen wil hebben en die het lastig vindt om uit te rusten. Als niemand me tegenhoudt vlieg ik van hot naar her, plan ik vijftien afspraken in een week en sta ik iedere dag om 6 uur op om zoveel mogelijk uit de dag te halen. Een tijdje werkte dat wel voor mij. Ik voelde me ontzettend productief en had veel energie. Maar op een gegeven moment hield dat een beetje op. Dat is niet zo gek denk ik, als je er eigenlijk niet aan toekomt om nieuwe energie op te doen, door eens goed uit te rusten.

Ik kan je vertellen dat het nog knap lastig is om op commando te ontspannen. Dat is een beetje hetzelfde als op commando genieten van iets. Het zijn geen gemoedstoestanden die je kunt afdwingen, heb ik gemerkt. Als je dat wel gaat doen, dan blijft er weinig ontspannends aan het ontspannen over. (snap je hem nog?) Maar omdat ik voelde dat mijn lichaam en geest wel degelijk de behoefte aan meer rust begonnen te krijgen, ben ik gaan nadenken over manieren om mezelf meer rust  te geven, maar op een manier die voor mij toch goed (of zelfs leuk) voelt. Ik zet vandaag een paar van deze dingen op een rijtje.

In en met de natuur bezig zijn

Toen ik in januari in Amerika was, merkte ik hoe ontzettend goed het hiken door de natuur mij deed. En toen ik een hotelkamer aan zee had en in slaap viel met het geluid van de golven, bedacht ik hoe weinig ik in Nederland, en in mijn dagelijkse leven, in de natuur kom. Terwijl dat nou juist een manier is – of je nou naar het strand, de bergen of het bos gaat – om even helemaal los te komen van alles. Even uitwaaien, lekker bewegen en je hoofd leegmaken. Heerlijk. Toen ik thuis was, en de stapels werk zich weer opstapelden, waardoor ik op zaterdag weer een uitpuilend brein had, nam mijn vriendinnetje me mee naar het strand voor een frisse wandeling. Het begon zelfs te regenen, maar dat gaf helemaal niks. Na de wandeling dronken we nog ergens wat en zaten we bij een open haard. Ik viel bijna in slaap,  zo ontspannen was ik. Voor mij is dat dus echt een vreemd gevoel. Ik ken dat niet echt. Maar jemig, wat was dat fijn. Twee weken daarna waren we op de Veluwe en maakten we wandelingen door de sneeuw. Dat deed me ook al zo goed. Het liet me inzien dat het voor mij heel goed is om echt  vaker de natuur in te gaan.

Van vrienden en kennissen uit Australië, Nieuw Zeeland, Amerika en Zuid Afrika hoor ik altijd hoe normaal het daar is om in het weekend de natuur in te gaan. Je gaat hiken met vrienden, of skiën met familie. Je rijdt een paar uur met je campertje en je bent in een prachtig gebied waar je in alle rust het weekend kunt doorbrengen. Ik vind het jammer dat het hier in Nederland niet gebruikelijk is om dat soort dingen te doen. Het zou volgens mij heel goed bij me passen.

ontspannen

Misschien lukt het je niet om regelmatig  de natuur in te gaan. Dan kun je de natuur ook naar je toe halen. Bijvoorbeeld door leuke planten in huis te halen, of een mooie bos bloemen. Ik vind het zelf heel ontspannend om bloemen uit te zoeken op de markt. Of om mijn plantjes te verzorgen. Ook ga ik binnenkort met een vriendin een workshop met bloemen volgen en vonden we gisteren nog een workshop waarbij je leert je eigen terrarium met plantjes te maken. Soms worden er lezingen over het verzorgen van kamerplanten aangeboden bij toffe stadstuinwinkels. Bloemen en planten zijn natuurlijk ontzettend populair, dus je kunt allerlei leuks vinden. Het is misschien van een hoog kneuterigheidsgehalte, maar ik vind het echt heel fijn om hiermee bezig te zijn. Dus ga dit voorjaar lekker los op het inrichten van je balkon, of ga stekjes van je pannenkoekplant maken en uitdelen aan vriendinnen – met bloemen en planten bezig zijn maakt mij altijd heel rustig.

Luister eens een boek

ontspannen

Er zijn periodes waarin in stapels boeken verslind en er zijn tijden waarin ik geen boek aanraak. Een boek lezen lukt mij pas wanneer ik echt helemaal niks anders aan mijn hoofd heb. Dat is eigenlijk alleen maar op vakantie geweest, de afgelopen jaren. (en dat is niet zo vaak geweest, want ik ben alleen maar op reis geweest voor mijn blog en niet echt op vakantie) Boeken lezen kost natuurlijk ook wel flink wat concentratie en een beetje inspanning, dus daar moet je hoofd naar staan. Voor de een is het heel ontspannend en voor de ander ook juist helemaal niet – ik bedoel, als je niet van lezen houdt, moet je jezelf niet forceren.

Boeken luisteren is dan misschien een beter idee. Ik doe dat met de Storytel app, waarover ik jullie al vaker heb verteld. Ik heb al regelmatig lijstjes met mijn favoriete luisterboeken gedeeld, maar misschien is je daar ook iets aan opgevallen? Het zijn dikwijls zelfhulpboeken. En ja, dat is genre dat ik echt heel leuk en interessant vind, maar ik vind het niet de meest ontspannende boeken om te luisteren. Het zijn vaak toch informatieve boeken waarover je nog weer wilt nadenken – en dat is nou soms net niet wat je wilt. Soms wil je je gewoon laten meevoeren door een verhaal, toch?

ontspannen

Hoe relaxed is het om op de bank te liggen – het liefst met een kopje thee en onder een dekentje – met je koptelefoon op, terwijl je naar pak-em-beet een Harry Potter boek luistert? Het is ongeveer zoals naar de film kijken, maar dan met je ogen dicht.

Misschien extra leuk als je kinderen hebt, want zij zullen deze luisterboeken vast ook kunnen waarderen. Wie weet is het zelfs een idee om op woensdagmiddag een luisterboekmoment in te lassen, na een drukke ochtend op school. Of ’s avonds, voor het slapen gaan? Of in de auto? Ik kan me voorstellen dat het voor ouders heel ontspannend kan zijn om hun kindjes even naar een luisterboek te laten luisteren. En natuurlijk is het ook geen straf om dan zelf gezellig mee te luisteren ;) Via deze link kun je Storytel proberen!

Even over die koptelefoon die je op de foto ziet: dat is een Bose Quiet Comfort Noise Cancelling Headphones en dat ding is niet meer van mijn hoofd af te krijgen. Echt een fantastisch apparaat om jezelf even helemaal af te sluiten van je omgeving. Ik wil hem niet meer missen! 

Kom in beweging

storytell_05

Misschien vind je het lastig om te ontspannen op een passieve manier. Sommige mensen zijn er gewoon niet voor gemaakt om op een bank te liggen of om een boek te luisteren of te lezen. Wellicht zit jouw ontspanning dan juist in het in actieve. Misschien wil je gaan wandelen, fietsen, zwemmen of doe je graag yoga? Bewegen kan op een kalme, ontspannende manier. Je hoeft niet meteen naar Crossfit en je hoeft ook niet per se trainen voor een marathon, als je dat niet wilt. Begrijp me goed, voor sommige mensen is dat juist wel ontspanning en dan moet je dat ook zeker doen. Mijn voorkeur heeft het om wat rustiger aan te doen als het om bewegen gaat.

Wandelen en fietsen, dat kan je natuurlijk anytime doen. Gewoon wanneer het je uitkomt. Of wanneer je voelt dat je hoofd zo vol zit dat je echt eventjes de deur uit moet. Voor andere sporten, zoals zwemmen en yoga, ben ik blij met mijn OneFit app, waarmee ik altijd even kan checken waar er een yoga- of Pilatesles wordt aangeboden, of wanneer ik kan gaan banen zwemmen. Binnenkort zal ik je nog meer vertellen over deze app, maar ik kan je alvast zeggen dat het erg goed werkt voor onrustige mensen zoals ik ;) Als je je via deze link aanmeldt voor OneFit, krijg je €20 korting!

Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om te ontspannen. Misschien wil je een taart bakken, een dagje naar de sauna, wil je eindelijk die vakantiefoto’s eens uitzoeken, heb je zin om koffie te drinken in je favoriete koffietentje of ga je straks in de lente weer in een park liggen, op een handdoekje, en kijk je gewoon alleen maar rustig om je heen naar wat er allemaal gebeurt. Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen, maar ik geloof wel dat het heel belangrijk is om er bewust moeite voor te doen als je er, net als ik, moeite mee hebt. Ik merk aan mezelf dat ik me veel rustiger en gelukkiger voel wanneer ik actief ruimte maak voor ontspanning. Ik kan die onrust in mijn lichaam en hoofd een tijdje negeren, maar op een gegeven moment wordt het dan toch echt tijd om er iets aan te doen. Ik ben blij dat ik voor mezelf wat manieren om te ontspannen heb gevonden die ik fijn vind en die werken. Ik hoop dat jou dit ook lukt!

Wie herkent zich in mijn verhaal en heeft ook moeite met ontspannen? Wat zijn jouw manieren om het in ieder geval toch te proberen? Ik hoor het graag bij de comments! 

Deze blogpost bevat afiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

60 gedachten over “Makkelijker ontspannen

 1. De natuur in is zo fijn! Maar soms ga ik gewoon op de bank of op bed liggen met muziek op. Dat kan nog weleens doelloos voelen, maar stiekem vind ik dat best wel relaxed, haha

  1. Ik ook! Ik luister soms gewoon een heel album, in zijn totaliteit. Heerlijk vind ik dat. Echt eens goed naar de muziek en de teksten luisteren. Heel fijn :)

 2. Wat een fijn artikel Merel. Ik vind het lezen van dit artikel al bijna ontspannend haha. Je schrijft zo rustig en kalm. Nu ik dit lees wil ik weer de natuur in. Vrijdag hoop ik een bezoekje te brengen aan de Hortus Botanicus in Amsterdam (:

  1. Oh wow! de hortus is zoo leuk. En een fijne rustige plek, zo middenin de stad. Veel plezier!

 3. Dit herken ik zo erg.
  Ik ontspan door doen, vorig weekend hebben we de voortuin leeggehaald. Na een lange winter bankhangen was dat zo heerlijk!
  Door mijn adhdachtige kenmerken vind ik lichamelijk ontspannen toch al lastig.
  Zodra manlief werk heeft en we in ruimer financieel sop zitten, wil ik yogales gaan volgen. Lijkt me heerlijk.

  1. Zou ik zeker eens proberen! En gewoon lekker wandelen (en dan op je koptelefoon naar een boek luisteren) of baantjes zwemmen? Ook heel fijn!

 4. Zooooo herkenbaar dit….. ik ontspan door taarten bakken maar ik moet er echt ontzettend veel moeite voor doen om er ook daadwerkelijk aan te beginnen… ik zou willen dat ik is rustig een boek kon lezen want met boeken uitzoeken heb ik totaal geen probleem hahaha!

  1. Taarten bakken is ook zo geweldig ja, haha! Ik hou er ook van. Ding is alleen dat ik het daarna ook ga opeten en dan moet ik vervolgens weer heel veel sporten… ;)

 5. Heerlijke en fijne tips! Ik heb hetzelfde wat lezen betreft: alleen als ik echt niks anders te doen heb, ga ik denken aan mijn boek. Luisterboeken klinkt ook heel aantrekkelijk, dat ga ik eens uitproberen! Als ik nu wil ontspannen, ga ik meestal naar het park hier in de buurt. Strand is inderdaad ook heel fijn!

  1. Zeker eens een luisterboek proberen! En misschien zelfs met je koptelefoon op, terwijl je naar een boek luistert, over het strand wandelen :)

 6. Heerlijk vind ik dat, ontspannen in de natuur. Ik ga heel vaak samen met mijn partner en hondje James, wandelen in de bossen of langs het strand. We willen zelfs volgend jaar een klein campertje kopen en door Europa gaan toeren. Nee, problemen met ontspannen heb ik eigenlijk niet. Ik kan echt heerlijk weg dromen in een goed boek of ik neem een warm bad met mijn lievelings badschuim. Mijn huis staat vol groene planten en soms doe ik aan meditatie en brand een lekker wierookje. Oh en ik schilder, vooral paarden en ik ben nu bezig met een wildlife olifant, werkt ook heel ontspannend ik kan het iedereen aanraden.

  1. Wat ben je goed bezig! En wandelen met een hond lijkt mij ook heerlijk, maar helaas ben ik verder niet in de positie om een hond in huis te nemen. Schilderen lijkt me ook fijn. kan ik niet, maar dat geeft eigenlijk niks ;)

   1. Zou je niet als vrijwilliger met een hond vanuit een asiel mogen wandelen? Zodat die er ook even uit zijn. Volgens mij heeft Rotterdam ook wel een dierenasiel. Is overigens zomaar een gedachte die in me opkwam :) verder geen moetje ofzo :)

 7. Zo herkenbaar! Ik merk dat ik ontspanmomenten echt bewust in moet plannen. Ik vind het echt leuk deze headset in je post terug te zien. Die heb ik al een hele tijd op mijn verlanglijstje staan. Overdag gebruik ik regelmatig speciale oordopjes om even het teveel aan (geluid)prikkels te reduceren. En zodra de peuter slaapt is het heel veel thee en iets doen waar ik mijn volle aandacht aan kan geven. Vaak wel schrijven of foto’s editen, maar juist die creatieve momenten zijn voor mij ontspanning.

  1. Ik ben echt helemaal DOL op die koptelefoon. Zeker voor mensen die moeilijk kunnen ontspannen is het perfect, want je wordt ook niet afgeleid door achtergrondgeluiden. Fantastisch ding!

 8. Ik herken het heel erg. Ik ben eigenlijk altijd bezig en heb moeite heb echt ontspannen. Dat lukt mij wel met yoga. Ik doe wekelijks een klasje om bij te komen van de drukte van de week.

  1. Wat goed! Yoga is natuurlijk een fantastische manier om toch te ontspannen. Knap van je!

 9. Ik vind plantjes ook echt een therapeutische werking hebben, ik kan er ook niet genoeg hebben eigenlijk. Wat bij mij heel goed helpt is om ’s avonds lekker te douchen, pyjama aan en een boek lezen met een kop thee erbij.

  1. Heerlijk! Dat doe ik ook graag. Het is dat ik geen bad heb, anders lag ik er 3 keer per week in denk ik ;)
   Huispak aan (lekker oncharmant, i know) en dan op de bank hangen met een theetje. Helaas val ik altijd heel snel in slaap, haha!

 10. Mooi geschreven! Ik merk dat ik sinds ik de opleiding voor natuurgids doe, en dus veel meer in de natuur ben, echt een goede manier heb gevonden om te ontspannen. Niets is zo fijn om na een lange wandeling op de bank te zitten. Alsof ik er dan ineens wel de ‘rust’ voor heb. Tip: doe eens een NS-wandeling!

 11. Wat een goede blogpost!! Heel erg herkenbaar. Helaas. Dat van de natuur in gaan en hoe buitenlanders daarover denken vind ik een heel goede. Ik denk hier altijd: ja ja, maar zij hebben makkelijk praten, want echte natuur in NL is veel te ver en ik heb geen auto en en en… dan ga ik dus mijn huis niet uit. ;-)

 12. Pfff, ik herken mezelf hier zo in… Ben verplicht gestopt met mijn opleiding en baantje in de horeca, omdat het me constant ‘bezig hield’. Ik was zó gestrest! Nu moet ik het dus rustig aan doen, en dat is echt het moeilijkste wat er is. Ja, ik kan op de bank zitten met een boek of Netflix, maar in mijn hoofd zit dan steeds die stem die zegt ‘je zou nu ook kunnen….’ vul maar in. Koken, bloggen, foto’s uitzoeken of het huis opruimen. Dus wat ben ik blij dat je hier een blog over schrijft. Het is een lang proces (acceptatie!) maar het helpt voor mij al heel erg dat het op deze manier een beetje aandacht krijgt. Het onbegrip is nog groot: ‘juist lekker toch, dat je gewoon ff kunt netflixen!’ Haha, vertel dat maar tegen dat veel te strenge duiveltje op m’n schouder!

  1. Ontzettend lastig inderdaad! Het heeft zeker heel veel met acceptatie te maken. Ik heb van mezelf geaccepteerd dat ik nou eenmaal niet van nature een goede ontspanner ben. Ik vecht daar niet tegen. Als ik een dagje denk: ik wil niet geforceerd ontspannend, ik wil gewoon even knallen, dan doe ik dat. En dan ontspan ik de volgende dag. Dat werkt voor mij het beste.

 13. Je neemt me de woorden uit de mond! En toch blijft het moeilijk om voldoende (blijkbaar overschat ik mijn kunnen nogal ;-)) rust en ontspanning in te plannen. Ik moest terugdenken aan de zondagse wandelingen waar mijn ouders me toe verplichtten, evenals de vaste bezoekjes aan opa en oma, waar dan de hele familie opgepropt bij elkaar zaten.
  Nu ik mijn eigen gezin heb had ik zelf toch een echte reden nodig om meer buiten te komen en dus hebben we sinds een paar jaar een hond. Toch jammer dat mogen en willen soms toch een moeten wordt… zou dat het zijn waarom ontspannen zo moeilijk is?
  Dank je wel voor het delen!
  Blessings,

  1. Ik denk wel dat het moeten en mogen heel erg in elkaar kunnen overlopen soms ja, waardoor ontspannen weer bijna een opgave wordt. Dat zou natuurlijk niet zo moeten zijn… althans, daar is ontspanning niet voor bedoeld, natuurlijk!

 14. Storytime.. daar ben ik nou echt benieuwd naar.. hoe dat is! ik hou namelijk van een boek luisteren maar zoiets is ook wel heel fijn.. ogen dicht en luisteren maar!

 15. Vroegah had ik dat ook maar ik heb ontdekt hoeveel energie ik haal uit een fijne wandeling of een goed boek. Ik lees trouwens echt ontzettend veel als ontspanning, zelfs informatieve boeken. Dan kan ik echt alles loslaten.
  En de natuur vind je echt overal. Al is het maar een stadspark in de buurt waar je gaat wandelen. Even verbinden met de bomen, de wind door je haren laten gaan.

  Weet je wat ik ook heel ontspannend vind? Creatief bezig zijn, op dit moment ben ik zo grote fan van handlettering. Heerlijk!

  1. Leuk om te horen! en met jou zijn veeeeeeele anderen ook met handlettering bezig. Zo leuk om te zien!

 16. Zo herkenbaar Merel. Mijn lichaam lijkt ook altijd aan te staan.
  Wat ik zelf ook doe is heel bewust gaan eten.

  Echt even een momentje voor mezelf nemen. Ook tijdens het wandelen. Voel de wind in je gezicht.

  1. Ook heel belangrijk. Kom je weer op mindfulnes uit. (heb ik ook geprobeerd, een cursus, maar daar werd ik dan weer gestrest van, omdat het weer verplichtingen met zich meebracht… )

 17. Een kleine sidenote met bloemen en je groene ambities. Als je nog een kleine bijdrage aan een duurzamere wereld wil doen, doe dan niet mee met de bloemen industrie. Deze industrie omtrent bloemen is zo intensief, zowel qua bemesting lokaal, als het gekoelde transport. En dat allemaal voor een weekje aan blijheid hier. Dat is het mij echt niet waard. Planten zijn dan een beter alternatief ;-)

  1. Daar heb je een punt hoor. Ik ben daarom ook fan van planten :) (en fairtrade bloemen, bijvoorbeeld)

 18. Wooow dit is een wijze raad! Zeker het laatste “het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet” vind ik sterk. Door te tuinieren ontspan ik inderdaad ook enorm. Komt waarschijnlijk ook door de frisse lucht die ik dan mee inadem. Maar mijn favoriete uitlaatklep is toch creativiteit!

  1. Wat goed :) Creatief bezig zijn is ook heel erg fijn idd! Ik denk ook vandaar de enorm trend rondom de kleurboeken eerder en nu de handlettering…

 19. Alle dingen die je noemt doe ik ook ter ontspanning. Wandelen in de natuur vind ik zelf altijd een hele fijne – en ook goed te doen met kinderen (die daar ook weer van ontspannen).

  Verder vind ik in bad een boek lezen, of een serie op de Ipad kijken (lang leve Netflix) ook een hele fijne manier van ontspannen.

  1. Zeker weten. Al moet ik daarvoor echt in de mood zijn, anders raak ik alweer afgeleid van mijn serie. Dan moet ik wel echt mijn telefoon wegleggen enzo…

 20. Nu ik druk aan het afstuderen ben, is dit bijzonderrr herkenbaar. Voor mij is sporten echt ontspanning en dat probeer ik drie keer in de week dan ook echt bewust in te plannen. Uurtje later beginnen of wat eerder stoppen om nog een rondje te kunnen hardlopen of mountainbiken. Daar kom ik echt van bij!

 21. Sinds kort heb ik ontdekt dat ik het heel fijn vind om mijn planten te verzorgen, inderdaad echt ontspannend :-).

  1. Zeker weten :) en je kunt ook een boek luisteren, terwijl je je planten verzorgt :)

 22. Leuk om te lezen, heb er bij vlagen ook last van.

  Wat me opviel; je zei dat het in Nederland niet gebruikelijk is om weekenden in de natuur door te brengen, maar volgens mij zijn er aardig wat mensen met een vakantiehuisje of een vaste campingplek. Vind ik vaak wat ‘saai’, want altijd hetzelfde stukje natuur, maar hee, zij zijn waarschijnlijk wel vaker buiten dan ik:-). Daar zou je ook nog over na kunnen denken, als je dat wat vindt.

  Planten verzorgen vind ik een goede, ik ben er nog niet heel goed in maar ga eens kijken of bij mij in de buurt ook workshops gegeven worden.

  1. Daar heb je een punt! er zijn een heleboel mensen inderdaad die een tweede huisje of een vaste campingplek hebben. Of een huisje op een tuin of op het strand… true. Zelf zou ik dat weer een beetje te veel van het goede vinden. Of bijna als een verplichting voelen om daar dan wel gebruik van te maken… maar een goed idee is het zeker!

 23. Leuk artikel!! Hier nog een Harry Potter-fan maar ik lees de boeken ipv luisteren. Ik ga vaak wandelen met de honden waardoor ik ook wel mijn hoofd leeg kan maken.

 24. […] en die beide wat persoonlijker van aard waren, zijn ‘heimwee bij volwassenen‘ en ‘manieren om makkelijker te ontspannen.’ Ik hou er nog steeds ontzettend veel van om dit soort verhalen met jullie te delen en het […]

 25. Ik heb er zelf ook moeite mee om mezelf tijd te gunnen om écht te ontspannen. Deze tips zijn erg fijn, ik ga die app eens proberen!

 26. Wat een fijne blog weer Merel! Ik kan op zich best wel goed ontspannen, het enige waar ik vaak tegen aan loop is dat ik altijd te veel wil doen en altijd tijd tekort kom, waardoor bepaalde ontspanmomenten dan helaas geschrapt moeten worden. Soms moet ik het echt inplannen, wat ergens een beetje de omgekeerde wereld lijkt, maar toch werkt het wel.

  Zo kan ik zelf enorm genieten van yoga en de tijd nemen om een heerlijke en gezonde maaltijd te bereiden (hoeft niet eens heel ingewikkeld te zijn, als ik maar niet het gevoel heb dat ik haast heb). De laatste tijd prober ik ook een half uurtje voor mezelf in te plannen voor ik naar bed ga en neem ik echt de tijd om goed mijn gezicht en tanden te reinigen, en lekkere crème op te doen, mijn nagels te lakken, en/of mezelf voor ik ga slapen een fijne voetmassage en handmassage geef met mijn favoriete crème. Klinkt misschien een beetje knullig, maar ik kan echt ontspannen van een lekker verwenmomentje voor mezelf nemen aan het eind van een drukke dag.. Aanrader!

 27. Ik herken dit zo goed! Had het zelf kunnen schrijven… Ontspannen komt van nature niet in mijn woordenboek voor, van “niks” doen voel ik me schuldig en mijn kop blijft altijd malen. Wat voor mij helpt is een yogales volgen, koken, gezellig brunchen op zondag of blogs lezen :)

  Succes met het vinden van jouw ontspanningsmoment, want ontspanning hebben we allemaal nodig!

 28. Heel herkenbaar en ik denk ook wel meer van nu. Ook het niks willen missen wat onrustig maakt. Zelf heb ik een aantal sessies bij een haptonoom gevolgd en dat heeft mij echt enorm geholpen. Het denken uitzetten en weer gaan voelen. Brengt vanzelf de rust in je terug. Aanrader!

 29. Altijd fijn tips om te ontspannen! Ik ken de strugle ?. Zo’n workshop met plantjes klinkt echt super leuk, dankjewel voor de inspiratie!

 30. Zodra ik aan het bakken of koken raak, voel ik me rustiger worden. Helaas ben ik buiten dat ontzettend rusteloos en is mijn nek (inclusief schouders) altijd zo gespannen als een gitaarsnaar. Vroeger had ik de fijnste yoga-juf Manou, maar die is tegelijk met mij uit Friesland verhuist. Na haar lessen voelde het alsof ik zweefde, de beste yoga ever! YouTube doet het ‘m net niet bij mij. Ik probeer zo veel dingen om te ontspannen, maar ik denk dat ik eerst mijn hoofd moet leren leegmaken, voor ik ga proberen mn nek uit de knoop te halen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *