Merel’s hardloopupdate #1

merelhardlopen1

Vorig jaar keek ik jaloers naar alle foto’s en verhalen rondom de ‘We Run Amsterdam’ race. Duizenden blije meisjes die op avond door de straten van Amsterdam rennen, finishend in een feestlijk Olympisch stadion… Het leek me geweldig om eens aan zo’n event mee te doen, maar ja, daarvoor moet je dan wel kunnen hardlopen. En hardlopen was nou precies iets wat ik nog nooit in mijn leven een kans had gegeven. Ik schreeuwde van de daken op Twitter: “Ik ga volgend jaar meedoen! Ik ga trainen voor 10 kilometer!” En hoe denk je dat het is gegaan? Ik ben niet begonnen. Goed, nu denk je misschien: waar gaat dit verhaal naartoe Merel? Nou, inmiddels een jaar later, een maand geleden om precies te zijn, ben ik wél begonnen met hardlopen, zonder intenties voor een race op korte termijn, of iets dergelijks. Ik stelde mijn eigen doelen op.

Voor mij waren er meerdere redenen om te beginnen met hardlopen. De eerste reden was dat ik weer een betere conditie wilde krijgen en graag weer meer beweging wilde komen. Ik piekerde er nog niet over om terug te gaan naar de sportschool en daar was reden twee: hardlopen kan lekker buiten en ik houd ervan om buiten te zijn – vooral ’s ochtends vroeg. Reden nummer drie was dat wanneer we in het buitenland waren (bijvoorbeeld op persreis voor de site) en Jamie ter plaatse wel eens een rondje ging rennen, ik heimelijk jaloers was. Ik wilde ook op mooie plekken rennen, dat leek me gewoon heel tof. En reden nummer vier is dat ik iets wilde hebben waarmee ik mezelf flink kon uitdagen – nou, dat lukt, kan ik je zeggen.

Nooit eerder in mijn leven heb ik 1 kilometer, of wat zeg ik, 1 minuut, hardgelopen. Dat komt doordat ooit een huisarts, jaren geleden, tegen me heeft gezegd: “Mensen zoals jij (ik was toen zo’n dertig kilo zwaarder en daarmee behoorlijk obese) kunnen beter niet gaan hardlopen.” Die opmerking zat op de een of andere manier nog altijd in mijn hoofd. En ook al ben ik nog altijd te zwaar, ik ben lang niet meer zo zwaar als toen. Bovendien las ik in hardloopbladen (die ik al graag las, al was ik nog nooit begonnen,) dat iedereen kan hardlopen. Ook zwaardere mensen. Hardlopen bleef mijn interesse hebben en dus besloot ik op een zaterdagavond, nu een maand geleden, spontaan dat ik zondagochtend zou beginnen.

Na een rondje navragen op Twitter bleek dat ik dan toch het beste met het hardloopprogramma van Evy kon starten. Braaf als ik ben volgde ik jullie advies op, kocht de app (‘Hardlopen met Evy’) en vol goede moed begon ik de volgende ochtenden aan les 1. Hoe dat ging kan ik in een zin samenvatten: mijn sportlegging zakte af, mijn sportschoenen deden pijn en mijn playlist bleek opeens vol te staan met U2. En ik heb een hekel aan U2. (nouja, aan de muziek. de muzikanten zijn vast heel aardig) (en hoe het dan kan dat mijn playlist ermee vol stond, moet je aan Apple vragen – grrrr.) Ik ging dus totaal onvoorbereid de deur uit, dacht het eventjes te gaan doen en kwam van de koude kermis thuis. Wat een drama. Een minuut rennen? Hou eens even op! Dat trok ik dus echt niet.

Thuisgekomen besloot ik: er moeten goede schoenen komen, ik moet een sportlegging met een touwtje erin, ik maak een nieuwe playlist en dan beginnen we overmorgen gewoon opnieuw. En zo geschiedde. Ik kocht degelijke Nikes en ik bleek nog een legging met een touwtje te hebben en zo ging ik de dag erop de de deur om les 1 opnieuw te doen. Dit keer ging het behoorlijk goed.

En nu ben ik aangekomen bij les 12. In de tussentijd heb ik hard gelopen in een prachtig park in Boekarest en over de heuvels van Gozo, met uitzicht over een knalblauwe zee. Wat is dit te gek! De zwaarste training tot nu toe was de allereerste en mislukte training. Slechter dan dat kan het eigenlijk niet meer worden. En ik denk dat dit redelijk symboliseert hoe ik erin sta: het lastigste vind ik om te beginnen. Maar dat heb ik met alles. Ben ik dan eenmaal onderweg, dan gaat het goed. Kom ik thuis, dan voel ik me zelfs heerlijk.

Na het hardlopen heb ik de hele dag het gevoel dat ik een dubbele energievoorraad heb. Ik voel het gewoon door mijn lichaam stromen – echt een heel goed gevoel. Ik voel me trots en denk gedurende de dag steeds: “ohja! Ik liep vanmorgen in het park! Trots op mezelf!” En ik ben niet alleen trots, ik geniet er ook heel erg van. Waar ik het trainen in een sportschool echt vreselijk vind om meerdere redenen, geniet ik enorm van het buiten rennen en het om mee heen kijken. De dagen waarop ik hardloop, zijn de dagen waarop ik het vrolijkst ben. Ik heb natuurlijk, wat betreft het weer, ook het beste seizoen gekozen om te beginnen.

Ik wilde mezelf dus uitdagen met iets nieuws. Dat lukt behoorlijk goed! Ik wilde ook een concreet doel opstellen, dus dat heb ik gedaan. In juli bezoeken Jamie en ik Berlijn, omdat we naar een Fair Fashion beurs gaan. We zijn dan een paar dagen in Berlijn en hebben een hotel vlakbij de East Side Gallery. Mijn ultieme doel? 2,5 kilometer aan 1 stuk lopen langs de East Side Gallery. Ik zie het helemaal voor me en ik ga het gewoon doen ook. Rennend langs de mooie streetart heb ik in ieder geval genoeg afleiding. Het wordt een uitdaging, want op dit moment kan ik absoluut nog geen 1 of laat staan 2 kilometer aan 1 stuk rennen, maar ik heb nog een paar weken en heel wat trainingen te gaan voordat ik vertrek. En Jamie gaat mee, en gaat ook mee rennen. Om haar support ben ik echt eindeloos dankbaar. Ze heeft er alle vertrouwen in dat ik volgend jaar 10km kan lopen. SAY WHAT?!

Ik volg het 0-5 km voor beginners van Evy. Hierna ga ik naar 7,5 km. En daarna? Ja, daar is die ‘We own the night/ we run Amsterdam’ race weer. Ik durf het bijna niet te typen, maar gisteren zeiden Jamie en ik tegen elkaar: hoe geweldig zou het zijn om volgend jaar mee te rennen? 10 km, volgend jaar mei. Dat zou fantastisch zijn. En Jamie is al helemaal ambitieus, want zij wil de race niet alleen in Amsterdam, maar ook in Berlijn doen volgend jaar. Ik ga wel mee om haar aan te moedigen, maar voorlopig zou ik al ongelooflijk trots zijn als ik Amsterdam kan redden. Mijn bevriende collega Margot, zelf een geoefend hardloopster, zei: “Als je vijf kilometer kunt lopen, kun je ook tien kilometer lopen.” (ok, met enige training, maar je snapt wat ze bedoelt.) Als jij het zegt Margot, dan geloof ik het.

Ik vind het super leuk om doelen te hebben om naartoe te werken. Dat had ik met andere sporten namelijk nooit en ik vrees dat de combinatie geen doelen + binnen sporten mij keer op keer de das om heeft gedaan. Op dit moment houd ik mezelf enorm gemotiveerd door mijn hardloopupdates te delen via Instagram en Twitter. Jullie lieve berichtjes en herkenbare verhalen doen me iedere keer zo ontzettend goed! Keep them coming aub. Wat voor mij ook erg goed werkt is dat in mijn cameraroll op mijn iPhone een hardloop-fotoalbum heb aangemaakt. Hierin bewaar ik de foto’s die ik heb gemaakt tijdens  of na mijn hardloopsessies. Ik blader geregeld door deze foto’s heen om mezelf te motiveren. (“je wilt toch weer genieten van zo’n mooie zonsopkomst?!” “misschien wordt dit wel je langste run ooit, een nieuw record!” enz.)

Hoe gaat het nu, ’technisch’ gezien? Ik ben aangekomen bij les twaalf. Over drie lessen ben ik op de helft van het programma van Evy. In theorie zou je de 5km in tien weken moeten halen, maar dat is wanneer je iedere week drie keer traint. Sommige weken red ik dat, andere weken niet en dan ga ik twee keer. Ik trek nog een week of zeven uit om de 5km te halen en dat zou ik dan echt een geweldige prestatie vinden. Ik had namelijk gedacht dat ik er een half jaar voor nodig zou hebben, in plaats van een maand of drie. Ik ben geen snelle loper, maar dat is ook niet waar ik op let. Ik ga niet voor snelheid, maar voor uithoudingsvermogen. Het gaat me niet om tijden, maar om kilometers. En bovenal gaat het me erom dat ik het leuk vind en dat ik me er lekkerder door voel. Als ik voel hoe ik nu met zoveel meer gemak trappen oploop, dan is dat al niet te vergelijken met hoe ik er een maand geleden bij liep.

Dus dit was mijn hardloopupdate na 4 weken trainen. Als jullie het leuk vinden, kan ik dit soort updates vaker schrijven. Laat het me maar weten! Ook kun je me volgen op Instagram, want bijna na iedere training plaats ik een foto (niet van mezelf hoor, dat willen jullie echt niet zien!) met een stukje over hoe de training ging en hoe ik me voelde. Je kunt me vinden onder @merelgroenemeisjes. Ook Jamie plaatst regelmatig hardloop-gerelateerde foto’s en die kun je vinden onder @jamiegroenemeisjes.

Dankjulliewel voor al jullie support op Instagram en Twitter, maar ook hier. Voor mij werkt het enorm motiverend om door te gaan en ik waardeer het echt heel erg. Ik ben benieuwd naar jullie verhalen, vragen en tips, dus schroom niet om een reactie achter te laten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

109 gedachten over “Merel’s hardloopupdate #1

 1. Supergoed Merel!! Het gaat je lukken hoor die 2.5 km in Berlijn :)
  Fijn dat je er ook zo van geniet. Dat is het allerbelangrijkste met sport denk ik.
  Het leuke is, jouw artikelen hebben mij ook geinspireerd om te beginnen met Evy.
  Ga vandaag les 7 doen. Ben ook geen sportief type maar dit is leuk.

  liefs

  1. Ahhh dat vind ik echt heel erg leuk om te horen! Straks haal je me nog in! haha :)

 2. Leuke post! En herkenbaar! Ik ben een paar maanden geleden ook begonnen met Evy, heb een loopje van 5 km als stok achter de deur en ik vind het leuk.. zowaar :) ! Heerlijk die vrijheiden idd die energie nadien. Ik sjouw ook veel kilo’s mee.. snelheid is niet mijn sterkste punt maar ik ga vooruit en ga voor die 30 minuten achter elkaar. Wie had dat kunnen denken een half jaar terug, ik in ieder geval niet.
  Keep up that spirit!

 3. Leuk om te lezen! Ik ben ook net weer begonnen met hardlopen. Misschien vind jij het boek ‘Running like a girl’ ook leuk? Laat maar even weten, ik heb ‘m uit, dan stuur ik ‘m naar je op. Groetjes, collega-hardloper! ;-)

  1. Dat boek kocht ik een tijdje geleden en ik las het in 1 ruk uit! Zo leuk en motiverend!

 4. aaaaahh! Wat ben je goed bezig!! Ik hen zaterdag voor het eerst in mijn leven een wedstrijd gelopen, nee ik moet het goed zeggen, DE wedstrijd gelopen waarvan ik nooit had durven dromen dat ik die ooit zou lopen! En zeker nooit had durven dromen dat ik hem met mijn moeder, die genezen is van kanker en door de bestralingen rond haar longen echt helemaal niks meer waard was, en zusje zou lopen! Het was een mega roes en ik zit er nog steeds in! He-le-maal te gek was het, wat heb ik genoten! En ik weet 1000% zeker dat jij dat ook gaat doen! Gewoon door blijven gaan zoals je nu doet, dat hebben mijn mams en ik ook gewoon gedaan! Enne hé, miljonairs beginnen ook met 1 cent, alle kleine stapjes die je zet is weer een stap vooruit!

  1. Wow, wat moet dat een speciale ervaring voor jullie zijn geweest! Prachtig!

 5. Super goed dat je hier aan bent begonnen, want hardlopen is gewoon zo lekker! En volgend jaar die 10 km in Amsterdam gaat helemaal goed komen! :)

  1. Als jij het zegt…. ;) Jij liep de run dit weekend he? Lijkt me zooo tof !!

 6. Wat goed van je Merel! Ben zelf geen hardloper (maar kan het altijd worden, je weet nooit ;)) dus vind het superstoer wat je doet. Mocht je in de toekomst nog creatieve ren-uitdagingen willen: http://www.figurerunning.com/ Ook heel leuk.. :)
  Veel plezier nog!

  1. hahahah ja dat is grappig!! hoe creatief sommige hardlopers zijn… ;)

 7. Merel, ik vind het onwijs knap van je! Wat ik ook heel goed vind is dat je er de tijd voor neemt. Je gaat niet heel gehaast die 10km rennen, maar neemt goed de tijd om rustig te trainen en rustig op te bouwen. Ik weet zelf als geen ander dat dat heel belangrijk is (zoek maar op m’n blog terug als je wil). Ik vind hardlooptrainingen altijd ontzettend leuk om over te lezen, dus van mij mag je die zeker vaker plaatsen!

  Volgend jaar die 10km? Gaat je zeker lukken! En als je ooit een keer samen wil rennen, je weet me te vinden :)

   1. Hoi merel
    Leuk om te lezen. En motiverend om elke keer een mooie foto te maken met je prestatie er in. Mag ik vragen hoe je dat doet. Ik zou dat wel kunnen gebruiken als motivatie. Wil ook weer beginnen . 12 kilo aangekomen door Corona en kankerbehandeling dus miet weer wat doen. Zo langzaam
    Opbouwen als jij doet zou ik mezelf nooit toestaan dus dat vind ik eigenlijk een erg goed idee.! Ren je altijd alleen? En welke oordopjes heb jij dan die er niet uitvallen? Groetjes en succes!!

 8. Goed bezig! Ik was ook terug begonnen met hardlopen en had best al wat vorderingen gemaakt, maar helaas staat het nu even stil omwille van mijn gezondheid! :/

  1. Wat vervelend! Hoop voor je dat je het snel weer kunt oppakken! Beterschap :)

 9. Leuk, om te zien hoe je proces groeit!
  Ga zo door Merel,You Run girl, run forest run!

  Groetjes Yvon

 10. Superleuk en motiverend om te lezen!! Ik wil graag ook weer het hardlopen oppakken (ben een tijd gestopt tijdens zwangerschap en tijd na de bevalling) en lees met je mee! We can do it! Ik wacht al op je volgende update!!

 11. Wat leuk om te lezen, Merel! Ik loop ook hard, maar niet met een speciaal doel. Ik doe het omdat ik het gewoon zo fijn vind om buiten te rennen zonder een trainer die met mij meekijkt! Toch heel leuk om te lezen hoe jij bent begonnen! Liefs, Jis

  1. Knap! Ik heb zo’n doel wel nodig merk ik, anders haak ik af. Maar het kunnen gewoon kleine, bescheiden doelen zijn wat mij betreft :)

 12. Leuk om te lezen, zo’n update. Krijg bijna zelf zin om te beginnen met hardlopen :-p

 13. Echt goed bezig! En het gaat er inderdaad niet om hoe hard je loopt, maar dat je ervan geniet (soms komt dat na het hardlooprondje ;)).
  Ik ben trouwens al enige tijd op zoek naar, niet mega dure, ‘eerlijke’ sportkleding, maar heb nog amper iets gevonden (een hardloopbroek van Thoni Mara gepast, maar daar keek je doorheen :(). Misschien leuk om iets over te schrijven als jullie meer weten (of dat hebben jullie al gedaan en ik heb het helemaal gemist).

  Loop ze, met veel plezier!

  1. Ooo dat is zo lastig he, duurzame sportkleding! Het enige leuke, betaalbare dat we kunnen vinden is yoga kleding. Dat is er in overvloed. Maar hardloop of andere sport kleding.. nope… niet in Nederland. In Amerika wel geloof ik!

 14. Wat ontzettend knap van je! Echt trots!
  Ik had laatst op je instagram gevraagd welke app je gebruikte voor de foto en vertelde je dat ik de dag erna voor het eerst ging hardlopen. Nou jouw eerste keer leek op die van mij. Ik heb namelijk al een tijdje een achillespees blessure (niet heel ernstig en kan er gewoon mee doen wat ik wil) en met mijn reuma wil het soms ook niet altijd. Nou ik heb het geweten. Qua conditie ging het goed alleen de pijn in m’n onderbenen nekte mij. Maar ik voelde me ondanks dat wel super lekker! En nu ik weet dat ik niet de enigste ben waarbij het gewoon ruk ging ( niet lullig bedoeld), motiveert jouw stuk mij helemaal. Ik ga het dinsdag gewoon weer proberen en doe ik les 1 gewoon over. Want al het begin is moeilijk.
  Ik zou zeggen ga door met zulke updates want dat motiveert mij ook enorm!!

  1. haha nee hoor, dat mag je gewoon zeggen ;) Wat ontzettend knap dat je ook bent begonnen! We can do this!

 15. Goed bezig! Ik krijg zin om te gaan hardlopen van je enthousiaste stuk, helaas heb ik vandaag een dag (hoognodige) rust. Prima opbouw ook, zo 2-3 keer per week. Veel mensen lopen veel te hard van stapel waardoor de eigen prestatie tegenvalt of waardoor ze een blessure oplopen.
  Ik vond je omschrijving van de eerste baaltraining wel heel grappig, zulke momenten kent iedereen wel. Goed dat je je er niet door uit het veld hebt laten slaan. Ben benieuwd naar de volgende update! :)

 16. Merel ik wil je even een complimentje geven! Heel goed dat je hier mee bent begonnen en dat je jezelf realistische doelen stelt – zo blijft het leuk voor jezelf-!

  Ik begon ook 1,5 jaar geleden met hardlopen en had nooit verwacht dat ik afgelopen februari mijn eerste 10k race zou lopen! De eerste 5k zijn ook moeilijker dan het uitbouwen na die 5k! Moraal van dit verhaal, ik weet zeker dat jij volgendjaar WoTN kan lopen :)

  1. Dat vind ik ontzettend lief van je Danielle, dankjewel!

 17. Dank je wel Merel!! Je gaf mij net het laatste beetje motivatie om tóch even op de hometrainer te stappen voor een flinke intervaltraining vandaag. Helaas regent het hier echt heel hard waardoor het hardlopen toch nog even niks wordt, net zoals de afgelopen twee weken vol met smoesjes en excuusjes…
  Super leuk om te lezen dat je het zo leuk vindt en dat je steeds verder komt!! You go girl!!

 18. Wauw, wat leuk!! Ik hoop zo erg om dit ook weer te kunnen op een dag, en intussen zal ik meegenieten van jouw verhalen. Doe je goed!

  1. Wat een ontzettend lief berichtje Sofie, dankjewel. Ik hoop dat jij heel snel weer kunt hardlopen – ik weet natuurlijk niet wat de reden is waarom je het nu niet kunt, maar ik duim voor je!

 19. Goed bezig Merel! Ik begon op precies dezelfde plek en liep zaterdag die 10 km :) als ik het kan, kan jij het ook!

 20. Wat goed! Hardlopen in de sportschool vind ik ook ontzettend saai, maar juist lekker buiten de omgeving verkennen is heerlijk. En juist goed dat je het zo rustig opbouwt dan houd je het ook langer vol en blijft het leuk. Ik vind het ook knap dat je je van niemand aantrekt qua tijd enzo, daar heb ik zelf nogal een handje van.. maar dat heeft helemaal geen zin. Heel veel succes en you can do it!

  1. Dankjewel! Het gaat inderdaad om jouw eigen prestaties en ontwikkelingen. Ik heb er vrede mee dat ik langzaam ben. En misschien blijf ik dat wel voor altijd, geen idee, misschien ook niet. Het maakt niet uit, zo lang ik weet dat ik mijn best doe en er plezier aan beleef!

 21. Super goed Merel! Leuk verhaal om te lezen. Eerst maar rustig opbouwen, dat is echt het beste (!!!) en daarna pas naar je snelheid kijken. Zo voorkom je blessures. Anders krijg je last van ‘pijntjes’ kan ik je vertellen na het hardlopen, je lichaam trapt dan wel op de rem.
  Ook ik ben 3 jaar geleden begonnen met fanatieker hardlopen, ook al sportte ik altijd wel. Ondertussen 3x We Own The Night gelopen in Amsterdam. Begin bij het begin en dan rustig aan verder en dan gaat Berlijn en Amsterdam helemaal goed komen :)
  Keep Running !

 22. Kei goed van je, van hardlopen word je blij. Dat heb ik zelf ook ervaren. Zodra ik zelf weer in staat ben om te gaan hardlopen, begin ik onder begeleiding van Evy weer opnieuw..

  1. Ja, Evy is echt top! En je bouwt gewoon lekker steady op, dat vind ik er fijn aan.

 23. Superleuk om te lezen Merel. Lekker buiten sporten is ook altijd veel leuker dan binnen in een sportschool. En ’s ochtends is het altijd zo fijn buiten, ik loop dan altijd met de hond.

 24. Goed bezig! Die 2,5 km ga je wel halen, door wat je onderweg ziet, door je motivatie… En desnoods door een paar stapjes tussendoor. Zoiets vergeet je niet snel meer. Heel herkenbaar trouwens van de foto’s na het lopen… Ik begin er ook niet aan! Maar heb wel al veel mooie bomen, zonnestralen en elfenbankjes in m’n galerij. Word ik best heel blij van :).

 25. Ik vind het echt super super goed dat je bent begonnen, ik hoop dat komende weken ook top worden!
  Ik hou ook heel erg van hardlopen en heb gister de 10km hier in Leiden gelopen. Ik doe dat nu in 1.01 uur en soms word ik helemaal gek van al die fitte meisjes op instagram, maar dan denk ik: hoe bijzonder dat ik zo lang achter elkaar kan rennen. Dus doe je best en superleuk om te lezen dat je er zo lekker met je eigen doelen voor staat!!

  1. Maar wow Suzanne, dat is toch een geweldige tijd?! Ik zou er 3 keer zo lang over doen, for sure ;)

 26. Hoi Merel

  Ik ben trots op je dat je 2 dagen in de ochend hardlopen doet !!
  daar kan ik nog wel van leren , ik doe op donderdag avond hardlopen 5km
  maar zou ook graag meer een goede uithoudingsvermogen willen hebben, daar ben ik ook aan het trainen.
  Ik las over de app: Hardlopen met evy, ik heb de app gevonden in app store alleen lukt het niet met downloaden en instaleren , de app pakt hem niet.
  hebben daar meer mensen last van?

  groetjes merlin

  1. Hi Merlin, dankjewel voor je lieve berichtje! Het is toch geweldig dat jij op donderdagvond 5km hardloopt? Dat kan ik nog niet hoor!! Wat vervelend van de app… ik weet niet wat het probleem zou kunnen zijn, maar hopelijk kan iemand anders hier je helpen. Veel succes!!

 27. Het is zo fijn om een keer iets te lezen van iemand die net begonnen is met hardlopen! Ik zie heel veel meiden op instagram voorbij komen die al heel veel en ver kunnen en ik heb dan toch stiekem in mijn hoofd dat ik dat nooit zou kunnen. Door jou verhaal ga ik nu toch ook de app kopen en mijn hardloopschoenen weer uit de kast halen!

  1. Ik ken je gevoel ;) Toch vind ik die meiden heel erg motiverend en inspirerend, omdat ik denk: op een dag kan ik dat ook. Maar als je het wat dichterbij wilt houden en klein begint, tsja, dan is het vaak too much. Blij dat je blij bent met mijn blogpost. Er zullen meerdere volgen! Jij heeeeeel veel succes!!

 28. Ik heb Fibromyalgie en hardlopen was voor mij altijd een no-go.
  De meeste sporten trouwens..
  Gewoon een normale dag door komen was al heel wat.
  Maar eind vorig jaar kwam ik via via bij een psychosomatische fysiotherapeute terecht.
  En samen met haar heb ik leren om gaan met mijn fibro..
  En nu ben ik vrijwel pijnstiller vrij
  En toen.. toen zei ze tegen me dat ik moest gaan sporten.
  Nou ben ik dus zo sportief als een platgedrukte doperwt.
  Maar na wat puzzelen leek hardlopen me de beste ( en goedkoopste) optie.
  Een vriend kwam aan met de app van Evy.
  En het is fantastisch.
  Zwaar maar wel geweldig.

  Ik had nooit de intentie om een wedstrijd te gaan doen.
  En zou al lang blij zijn als ik 3 x per week 5 km kan lopen.
  Maar mijn broertje deed mee aan de marathon van Rotterdam dit jaar en ik zat in zijn support team; tas dragen, banaan aangeven.
  De hele sfeer was zo fantastisch dat ik ook wel eens mee wil doen aan zo’n event.
  Geen 42 km maar 7,5 zou al heel geweldig zijn!
  Ik vind het super om jouw updates te lezen!

  ** Ik ga morgen les 5 doen!

 29. Super goed en leuke update om te lezen!!
  Ik heb vorig jaar als afstudeer kado mezelf hardloopschoenen kado gedaan en ben toen ook veel te enthousiast zonder voorbereding direct gaan hardlopen, astma, geen conditie, 26 graden en midden op de dag zonder schaduw, je raad het al: het was de eerste en de laatste keer.
  Je motiveert me om mijn schoenen ook weer uit de kast te trekken, thanks!!

 30. Wat een motiverend stuk! Ik wil ook echt gaan beginnen met hardlopen van de week eerst maar eens kijken voor een beetje goede schoenen want rennen op mijn all stars lijkt me niks;)

  1. Ohnee dat moet je zeker niet doen! Zelfs op gewone fitness schoenen (sportschool schoenen zeg maar) ging het mij niet al te best af. Hardloopschoenen zijn wel een must!

 31. Supergoed gedaan! Ik kan je echt aanraden eens mee te doen aan een evenement, dat geeft zo een boost! Alleen opletten dat je aan de start niet te hard meeloopt met de rest, dan raak je snel buiten adem. Ik haatte hardlopen (schooltraumas enzo) maar ben er twee maanden geleden dan toch mee begonnen omdat ik verhuist ben naar een plek met veel groen in de buurt, dat kon ik niet laten liggen. Ondertussen ben ik zo een 7x gaan trainen en afgelopen week liep ik de 10km uit! Nooit gedacht dat ik het ging kunnen :) ik had wel enorme last van blaren, daar moet ik nog iets op vinden. Veel succes nog !!

 32. Goed bezig dames! Met U2 op zou de moed mij ook in de hardloopschoenen zinken. :-D
  Hardloopschoenen laat ik lekker in de kast, maar mijn inner nerd heeft me de Fitbit doen kopen. Hopelijk word ik daar ook fit(ter) van.

 33. SUPER!! Dikke yay! voor jou dat je bent begonnen en nu nog steeds zo goed bezig bent.
  Vooral ook erg leuk dat je doelen stelt, als lopen langs de East Side Gallery (wat ik een andere keer las), dat motiveert helemaal. Daarnaast erg tof om te doen!

  Heel veel succes en plezier de komende tijd. Oja, erg leuk om te lezen!
  Liefs Marlon.

  1. Klopt, the East Side Gallery it is in juli. Ik creëer gewoon m’n eigen wedstrijd :’)

 34. Ik vind het zo top van je! Je inspireert me hier enorm mee. Ik heb ook al lang niets aan m’n conditie gedaan en wil daar verandering in brengen. En als ik je verhalen dan zo lees motiveert me dat echt om te beginnen en door te gaan.

  Zou je misschien je hardloop playlist willen delen?

  1. Wat fijn om te horen! En ja. Dat vind ik een erg leuk idee van die playlist. Ik zal het meenemen de volgende keer!

 35. Ik ben al weken aan het twijfelen of ik ook zal beginnen met hardlopen. Helaas woon ik in een saaie stad en is het park aan de andere kant van de stad :( Begin je trouwens meteen voor de deur of fiets je eerst ergens heen en begin je daar?

  1. Ik begin voor de deur, maar heb het voordeel dat ik een paar straten van een mooi park vandaan woon. Je zou idd ergens naartoe kunnen fietsen en dan beginnen, maar voor mij maakt dat de stap weer groter.

 36. Hi Merel!
  Ik volg je hardloopupdates op de voet, heb zelf anderhalve week geleden de eerste les met Evy gedaan (met goede schoenen en legging die niet afzakt) maar had veel last van mijn knieën en voel nog steeds mijn knieën, ondanks dat ik sindsdien niet meer ben gaan hardlopen (wel mijn gebruikelijke krachttraining). Dus ik vroeg me af of jij ook last hebt gehad van je knieën en of dat vanzelf over ging? (ik weet dat ieder mens weer anders is maar ok)

  En… hoeveel weeg je nu? Ik vraag dit eigenlijk ook ter vergelijking merk ik. Weeg zelf 100kg schoon aan de haak….

  Het werkt enorm inspirerend om van je te lezen, dank je wel hiervoor! :)

  1. Ik heb gelukkig geen last van mijn knieën of enkels – de twee gebieden waar iedereen je voor waarschuwt. Zeker wel mee uitkijken! Ik vind het super knap van je dat je ook bent begonnen!

 37. Go Merel! Ook ik heb overgewicht, en heb mezelf desondanks vorig jaar in een jaar tijd naar de Damtotdamloop getraind. Van nul naar zestien kilometer. Op een vergelijkbare manier, namelijk het leuk houden voor jezelf. Ik luisterde niet naar een app maar naar mijn lichaam en geest, ging verder in afstand als ik er zin in had/klaar voor was en deed het rustiger aan als dat even nodig was. Dat werkte voor mij. fijn dat voor jou Evy werkt! En oh, hardlopen op vakantie/citytrips is zo leuk, je beleeft de omgeving weer op een andere manier, een beetje als een local. Maar ik heb ook mijn eigen woonplaats Amsterdam op een andere manier leren kennen. Mijn favoriete momenten zijn eind vd middag of avond, met mooi strijklicht. Dan is het buffelen en genieten tegelijk!

 38. Dat is grappig! Ik ben bij les 22 en had het er dit weekend met mijn moeder over om volgend jaar de 10 km te lopen bij de Marathon van Leiden. Ben benieuwd of ik het volhou en ga redden tot 10 km. Veel suuces, Merel!

 39. Goedzo Merel!! Welke hardloop schoenen zou jij kunnen adviseren? Nike, en dan wat voor soort? Er is zoveel keuze :)

  1. Nou ik weet eerlijk gezegd zo niet hoe de schoen heet. Heb ze gekocht bij een Nike outlet. Het zijn heel stevige schoenen met vrij dikke zolen – voor zwaardere mensen en voor beginners wordt aangeraden voor zo stevig mogelijk te gaan. Dus geen Free runs of van die zolen die moeten voelen alsof je op blote voeten loopt…

 40. Ooh echt super goed bezig joh! Ik ben toevallig ook laatst voor het eerst in mn leven begonnen met hardlopen, terwijl ik echt meeeega a-sportief ben haha. Helaas was ik te enthousiast en had ik na 4 keer al een blessure, maar nu ben ik weer opnieuw begonnen en ik ga er tegen aaaaaaan! Jouw foto’s en berichtjes werken in ieder geval erg motiverend haha :)

 41. Ik zou zo graag beginnen met hardlopen. Doe al een jaartje cardio in de sportschool, maar hardlopen wordt afgeraden door mijn rugafwijking (scoliosis) :( ik ben bang dat ik er mijn rugklachten doe verergeren maar het lijkt me zo fijn :(

  1. Oh dat is jammer! Maar je rug is al kwetsbaar, dus ik zou zeker uitkijken. Je lichaam krijgt natuurlijk wel iets te verduren tijdens het rennen.

 42. Oh, wat een goed verhaal! Ik volg het met veel plezier :). Het is altijd goed om te zien dat mensen moeite doen om iets onder de knie te krijgen of vol te houden of ergens naar toe werken of allemaal tegelijkertijd. Zoveel karakter! Vorig jaar ben ik zelf gaan hardlopen en ik weet dat de eerste 5k echt ruk zijn. Dat vind ik nog steeds trouwens, haha! Ik ben gestart omdat ik een burn-out kreeg en ik iets moest gaan doen. In juni deed ik mijn eerste race: 10k. Wat was ik blij! (je vergeet nooit je eerste race) Toen belde een vriendin. Of ik zin had de halve marathon van Amsterdam te doen? Ik heb ja gezegd en ben aan de slag gegaan. Eindresultaat? Ik doe dit weekend mijn 5de halve marathon en binnenkort mijn tweede trailrun. En stiekem, ja heel stiekem, train ik voor een marathon. Omdat ik er ergens onderweg in ben gaan geloven dat het misschien wel zou kunnen. En echt: ik had het NOOIT gedacht. Dus Merel: lekker blijven lopen, je weet nooit waar je nog eens heen loopt!

 43. Heerlijk he, buiten rennen? Ben ook zo blij dat ik van die sportschool af ben sinds ik hardloop. Ken je No meat athlete? Heel erg inspirerend. Hij geeft tips om hard te lopen, maar ook recepten voor vegan sportrepen en sportdrankjes etc. Bovendien vind hij dat je ambitie nooit groot genoeg kan zijn, zet een belachelijk hoog doel voor jezelf! Zelf loop ik nu een jaar en kan ik 10 km uitlopen. Mijn volgende doel is een triathlon!!

  1. haha ja hij is erg inspirerend! Maar belachelijk hoge doelen stellen is niet mijn ding. Te bang dat ik het niet zal halen en teleurgesteld zal raken in mezelf. Dat werkt niet zo motiverend natuurlijk! (maar dat is voor iedereen uiteraard helemaal persoonlijk)

 44. Oh Merel, je bent zo inspirerend! Dit is een terugkerend ding in mijn hoofd dus ik denk dat ik binnenkort toch ook maar ga beginnen.. (Doodeng)
  Wel vroeg ik me wat af. Ik las ergens dat Evy geen warming up/cooling down heeft en dat je die zelf moet doen, hoe doe jij dat? En hoe voorkom je dat je blessures krijgt, door een verkeerde loophouding bijvoorbeeld.. En je schrijft dat je de eerste x nog geen minuut kon hardlopen, hoe deed je dat dan? Gewoon gaan wandelen en de volgende minuut weer proberen of past Evy zich aan aan wat je doet? (Omdat ze ook je snelheid kon meten toch?) Ik ben benieuwd en alvast bedankt, keep on going!

  1. hihi, wat leuk om te horen :) Om je vragen te beantwoorden: klopt, Evy doet geen warming up of cooling down. Die doe ik zelf. Ik wandel sowieso altijd eerst een stukje om een beetje op te warmen. Na de training stretch ik. (en de trainingen eindigen ook met wandelen)
   Hoe je voorkomt dat je blessures krijgt weet ik niet, ik ben geen expert… Misschien kun je dit eens aan een hardloop-blogger vragen?
   De eerste keer heb ik gewoon gedaan wat ik kon en als ik het niet meer trok, dan ging ik inderdaad lopen. Gewoon kijken wat je kunt! Nee, het programma past zich niet aan, het zijn standaard lessen.

 45. Wat ben jij toch ontzettend ontwapenend inspirerend :-D
  En ik loop inmiddels al 8 jaar hard (al gaat niet altijd even hard) en heb nooit behoefte gehad wedstrijdjes te doen (oh zo gezellig? mij niet gezien, ik loop liever alleen zonder muziek inmiddels na de eerste serie Evy). En ik heb ook niet de behoefte 10km te doen, ik vind een half uur tot 45 min (als ik heel goed in mijn energie zit en vaak ga) vind ik helemaal lekker. Dus mijn enige tip, blijf lekker doen wat jou energie geeft, los van wat de rest van de wereld rent ;-)

  1. Oja behalve geen doelen, doe ik dus ook niet aan rekken en strekken voor of na lopen (ik doe wel streching in sportschool maar dat is essentrics les) en als het even niet wil, dan loop ik een stukje minder hard en versnel ik vanzelf weer!

  2. I will ;) Maar ik ben juist wel een persoon die duidelijke doelstellingen nodig heeft, anders kap ik ermee. Ik ken mezelf ;)

   1. Als jij weet wat jij nodig hebt, dan kun je ervoor zorgen dat je juist dat krijgt :-)

 46. Toen ik (weer) met sporten begon, zocht ik blogs over mensen die net als ik begonnen te sporten. Dat waren er niet zoveel, dat vond ik zo jammer! (En zelf ben ik er ook niet een begonnen.) Dus dit soort updates zijn superwelkom! Ik hoop op nog meer updates! :-)

 47. Super leuk om te lezen! Ik ben sinds een paar weken voor het eerst van mijn leven ECHT aan het sporten en ik vind het heerlijk! Twee keer per week doe ik een bootcamp training in een groepje (allemaal dames, heel gezellie!) en daarnaast loopt ik een en soms twee keer per week hard =] Echt fijn om te doen. Ik hoop dat ik het vol ga houden!! =]

 48. Ik was er ook aan begonnen, maar door mijn ziekte een beetje afgehaakt. Ik ga maar eens kijken om er opnieuw aan te beginnen. MIsschien ook een keer met Evy, want ik hoor van haar alleen maar goede dingen!

  1. Ja ik kan haar programma echt aanraden! Het is leuk en motiverend en ze bouwt het lekker rustig op. Ik doe wel de 0-5 voor beginners, niet voor gevorderden. Die gaat wat sneller.

 49. Je hebt wel iets losgemaakt bij mij met je verhaal.
  Ik hebt het vanmorgen gelezen maar loop er nog steeds mee rond.
  Ik ben ABSOLUUT geen sportief type, meer van het soort je been breken tijdens de gymles, nooit een bal scoren toen ik basketbal deed maar eerder tegen de bal tegen mijn hoofd krijgen etc etc.
  In mijn leven heb ik al vele sportieve bezigheden gestart maar ik was in no time weer thuis…..
  Niets voor mij.
  Vandaar dat ik al langere tijd denk aan hardlopen.
  Dat doe je alleen, op je eigen manier en op het moment dat het jou uitkomt maar ik ben bang om te beginnen.
  Bang dat ik net als jij tijdens de eerste keer ook hier keihard van terugkom en niet de moed heb om door te zetten…
  Lastig dilemma.
  Maar ik vind je echt super goed!!
  En dat motiveert mij ook weer.
  Blijf vooral de up-dates plaatsen en wie weet vind ik ergens de moed om ook te beginnen en vooral om door te gaan.

  1. Alle begin is moeilijk…. Ik had niet de neiging om het op te geven na 1 mislukte les. Ik dacht vooral aan de omstandigheden die niet oké waren en gaf die gewoon ‘de schuld.’ En toen begon ik opnieuw :)

 50. Hahaha, ik ben een tijd terug ook begonnen met Evy en ik had preciés hetzelfde met U2 in het begin. Inmiddels heb ik het een paar weken niet gedaan, maar nu ik jou zo hoor motiveer je me echt weer om het gewoon weer op te pakken. Zo zonde om het eigenlijk weg te gooien, want ik was al bij les 8. Morgenavond maar weer eens op pad gaan :-)

 51. Wat ben je ontzettend goed bezig! 10k volgend jaar komt helemaal goed.

 52. Wauw wat inspirerend om te lezen! Ik ben in januari begonnen met Evy en mijn doel is een 10KM race op 7 juni. Maar ik heb wel de nodige tegenslagen gehad. Mijn schoenen bleken niet goed te zijn en ik had geen geld voor nieuwe, dus dat heeft even geduurd. Ook ben ik moeten stoppen met roken want ik kreeg niet genoeg lucht, ik hou het alweer twee maanden vol! Met Evy ben ik gestopt want ik vond die muziek erg storend, toen ben ik gaan rennen met een schema maar dat zorgde voor een blessure ivm overbelasting. Toen heb ik verplicht twee weken moeten rusten, gelukkig gaat het nu wat beter.

  Ik kan nu net 6km rennen en ik ben zoooo bang dat ik het die 7de niet ga redden. Dat ik voorschut sta als ik moet lopen of miss als laatste over de finish kom… Maar ik ga het toch doen, ik heb er niet voor niets zo hard voor gewerkt! En jou gaat het ook gewoon lukken!!!

  1. Wat goed dat je ondanks alles toch gewoon door bent gegaan! Wat betreft de muziek bij Evy: in de (betaalde) app kun je gewoon je eigen playlist importeren :)

 53. Hee Merel, supergoed dat het zo goed gaat, echt leuk om te lezen! Ik moet eerlijk zeggen, dat ik echt trots op je ben! Dat klinkt misschien raar omdat ik je helemaal niet ken, maar ook ik ben ooit begonnen met hardlopen en het is echt niet altijd even makkelijk, maar ik merkte wel dat ik het fijn vond om te doen en het is heel leuk dat jij precies dezelfde ervaringen ermee hebt :D Ik kan nu helaas al een paar maanden niet rennen vanwege een knieblessure, maar hoop het snel weer op te kunnen pakken, zeker nu ik jouw hardloopupdates lees :) Liefs

 54. Super goed bezig, Merel! Ik weet nog wel toen ik begon met Evy. Dit lukt me nooit, dacht ik! De eerste trainingen heb ik wel meerdere keren opnieuw gedaan voordat ik verder ging, zo zwaar vond ik het. Met een hoofd als een tomaat kwam ik thuis. En nu ren ik met gemak 5 km aan een stuk. Niet perse snel maar daar gaat het ook niet om. Vorig jaar meegedaan met de Nike run en trots dat ik was! Gaat jou ook lukken!

 55. Wat super goed van je! Ik ben ook ooit begonnen met Evy. Na de eerste les had ik bij thuiskomst spontaan zin in een wijntje met sigaretje, ik was kapot!. Nu als ik na een maand weer ga hardlopen (ik kan net zo enthousiast stoppen met iets als dat ik eraan begin….) loop ik een rondje van 5k. Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen!
  You go girl!

 56. […] al gezien? in die vlog krijg je een kijkje ‘behind the scenes of the covershoot’) en de eerste hardloopupdate van Merel. Maar ook de Gozo plogs (fotoverslagen) en het artikel over in je eentje reizen deden het goed. […]

 57. Super goed Merel! Ik ben er van overtuigd dat het je gaat lukken.

  Zelf heb ik gisteren net les 1 gedaan van de running coach van Renate Wennemars. Het was niet makkelijk, maar oh zo fijn! Morgen weer :)

 58. Wauw wat goed zeg! Dat je ook die wil hebt om door te blijven gaan, respect!
  Het beginnen is voor mij ook het grootste struikelblok, ik heb de hoop om te rennen dan ook maar een beetje opgegeven. Rennen is voor mij zowiezo niet zo’n goed idee omdat ik na een minuut al door mijn enkels ga. Ik ga als het weer een beetje beter word skaten, heerlijk!
  Ik moest trouwens wel lachen bij dat U2 stukje, mijn ouders waren vroeger MEGA fan en heb het vanaf mijn geboorte aan moeten horen, ik ben echt anti U2 nu :’)

  Heel veel succes nog, als jullie meedoen met de race in Amsterdam komen we jullie aanmoedigen!

 59. Het is waar, doelen stellen en ernaartoe werken is zo bevredigend! Sinds oktober ben ik ook aan het lopen geslagen en geregeld schrijven ik en mijn vriendin ons in voor zo’n “run”. We doen mee voor de lol met als enige doel de run uitlopen – no matter hoe traag – maar achteraf ben je altijd weer trots op jezelf dat je het gedaan hebt! Go for it!

 60. Even werkt echt heel fijn! ik heb nooit van sport gehouden, maar op mijn 14e ben ik begonnen met hardlopen met Evy. Inmiddels ben ik bijna 19 en vorige maand heb ik de halve marathon in 1 keer gelopen. Als ik dat kan, haal jij die 10 km zeker! Heel veel succes!

 61. Haha mijn eerste les met evi was echt precies hetzelfde! Legging zat niet, schoenen vervelend en u2?!? Oh my god please kill me dacht ik! Maar doorzetten heeft geholpen!
  Leuk om te lezen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *