Merel’s hardloopupdate #2

hardloopupdate2

Eigenlijk wilde ik nog een tijdje wachten tot ik mijn tweede hardloopupdate online zou plaatsen, maar ik had zoveel te vertellen dat ik dacht: ach, waarom niet? Dit is dus mijn tweede hardloopupdate. De eerste schreef ik toen ik les 11 van ‘hardlopen met Evy’ (beginnersprogramma, 0-5 km) had gelopen. Vandaag heb ik les 15 afgerond en ben ik precies op de helft van het schema! WOW. Dat is wel een moment om even bij stil te staan. Er is alweer een hoop gebeurd in de tussentijd, dus ik dacht: tijd om jullie bij te praten.

Wie mijn eerste update niet gelezen heeft, of wie ons niet  volgt op Twitter of Instagram: ik ben zes weken geleden begonnen met hardlopen. Voor het eerst in mijn leven. Het is me altijd afgeraden (omdat ik vroeger ernstig overgewicht had en nu nog steeds te zwaar ben,) maar ik besloot een paar weken geleden het toch gewoon te doen. Ik kocht de ‘hardlopen met Evy’ app en begon gewoon. Les 1 was een drama, dus die deed ik opnieuw. (dit lees je allemaal in de eerste update) Inmiddels ben ik dus 15 lessen verder en het gaat, over het algemeen, heel erg goed.

Wat gaat er allemaal goed dan? Nou, ten eerste had ik überhaupt niet verwacht dat ik het tot les 15 zou schoppen. Ik ben namelijk niet zo’n doorzetter als het om sporten gaat. Ik heb al zeker vijf sportscholen versleten en ook heb ik allerlei andere clubjes en dingen geprobeerd, maar ik hield het nooit vol. Wat maakt hardlopen dan anders? Ten eerste het feit dat je het kunt doen wanneer ik dat wil. Ik hoef geen rekening te houden met openingstijden van een sportschool, ik loop naar buiten en ik begin. En dat is het ook: je trekt je kleding en je schoenen aan, je loopt naar buiten en je bent begonnen. Het ergste van naar de sportschool gaan vond ik altijd het er eerst naartoe moeten, dan omkleden en dan pas beginnen. Zo zonde van mijn tijd!

Een andere belangrijke reden is het feit dat ik buiten hardloop. Meestal loop ik door het Flevopark en geniet ik van alles wat ik daar zie. Baby meerkoeten, een opkomende zon (ik loop altijd vroeg in de ochtend) en mooie bloemen. Ik geniet van de rust en de frisse lucht en die ervaring heb ik nog nooit eerder gehad met sporten. Tot slot is het voor mij heel belangrijk om naar een doel toe te werken en mijn voortgang goed bij te kunnen houden. De app die ik gebruik is daarvoor ideaal. Hij houdt bij welke trainingen je hebt gehad (na iedere training krijg je een vinkje) en hij laat je zien hoeveel kilometers je hebt gelopen, hoe snel je was, hij onthoudt je routes, enzovoorts. Meestal laat ik op de achtergrond ook nog de Nike Running app lopen, zodat ik ook nog foto’s met het aantal gelopen kilometers erop kan bijhouden. Ik heb dat nodig, ja, en nee, dat vind ik helemaal niet erg. Het motiveert me enorm.

Thuis houd ik trouwens op papier ook bij wat ik heb gedaan. Van Jamie kreeg ik een papieren schema (eigenlijk gewoon een kalender) en daarop houd ik met kruisjes bij welke dagen ik heb hardgelopen. Op het schema kruis ik ook de dagen aan waarop ik yoga heb gedaan, want daar ben ik sinds anderhalve week ook mee bezig. Ik probeer het om en om een dag te doen en dat bevalt erg goed.

Dat ik nu op de helft van het trainingsschema ben, voelt als een gigantische overwinning. Wie had ooit gedacht dat ik dit zou gaan doen? Iedere training die ik afrond geeft me een boost om door te gaan. Om van de lieve berichtjes die ik op Instagram (en hier op de site!) krijg van jullie nog maar te zwijgen. Wat is dat geweldig zeg. Als ik het zwaar heb tijdens een training denk ik aan al die lieve berichtjes en dan geeft me dat de power om door te gaan. Verder probeer ik tijdens het rennen eigenlijk niet teveel te denken. Van Jamie heb ik geleerd dat ik op zware momenten moet denken: iemand duwt me in mijn onderrug. En ik moet zeggen, dat helpt. Van Rene, de vriend van mijn bestie Merlin, hoorde ik dat ik naar mijn voeten moet kijken en naar hoe de grond onder me door zoeft. Helpt ook. Kortom; ik ben zo ongelooflijk blij met alle hulp en support die ik uit allerlei hoeken krijg – het betekent echt de wereld voor me.

Er is wel 1 ding waar ik wel vaak aan denk tijdens het hardlopen en dat is: ik wil mezelf en anderen laten zien dat je ook als niet super strak en slank en sportief persoon toch heel erg fit kunt zijn. Ik moet om mezelf lachen als ik deze gedachten weer door mijn hoofd laat gaan, maar ik denk aan mezelf als ‘die fitte fat vegan.’ Die worden herhaal ik in mijn hoofd en die toveren een glimlach op mijn gezicht. (mensen die me voorbij zien rennen zullen wel denken: giiirl, gaat ie?) Zonder gein, ik merk het echt al aan mijn lichaam. Mijn benen worden sterker en slanker en ik heb het idee dat mijn huid meer ‘glow’ heeft. Dit alles heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat ik lekker veel groenten en fruit eet. So far, so good.

Ik las het boek ‘Blijven ademhalen’ (fantastisch boek, komt later een review over online,) en daarin stond 1 zin die me enorm heeft geraakt. “Ik ben gewoon benieuwd of ik het kan.” Die nieuwsgierigheid houdt mij ook gaande. Ik wil gewoon weten: kan ik 5km hardlopen? En als ik dat doel mag halen, kan ik dan ook leren om 10 km te lopen? Ik ben er benieuwd naar en zo sta ik er ook in, zo open mogelijk.

De combinatie van hardlopen met yoga is, denk ik, fantastisch. Ik doe de makkelijkste video’s van ‘Yoga with Adriene,’ dus verwacht er niet teveel van, maar het is echt heel erg fijn. Ik kan lekker stretchen, lekker ontspannen en het hele idee dat mijn lichaam met de dag sterker en fitter wordt, geeft me een enorm goed gevoel. Het maakt me positiever en milder tegenover mezelf. Ik ben de laatste tijd enorm vrolijk en energiek en ik hou van dit gevoel!

Zijn er dan ook dingen die moeilijker gaan? ABSOLUUT. Misschien denk je door het bovenstaand positieve verhaal dat het een picknick in the park is, maar nee, dat is het niet. Ik heb het iedere les best wel een beetje zwaar. Hoe dat komt? Omdat ik ben begonnen met nul conditie, omdat ik nog altijd teveel kilo’s meedraag en omdat ik nog moet leren om mijn ademhaling beter onder controle te krijgen. (dat is trouwens ook iets waar yoga bij kan helpen) Iedere les is er wel een moment dat ik denk: zal ik stoppen? Maar ik doe het nooit. Iedere les kom ik thuis met een hoofd als een tomaat en totaal bezweet, maar goed, dan weet je dat je hard gewerkt hebt. Ik heb gelukkig geen last van blessures en ik hoop natuurlijk vurig dat dit zo blijft. Soms ben ik teleurgesteld over mijn snelheid. Die ligt nu pas op 7 km per uur namelijk. Maar je kunt niet alles tegelijk hebben. Ik wil eerst leren om door te zetten en het te redden tot de 5 km in totaal. Als ik dat kan, is er ruimte om me te gaan focussen op andere dingen, zoals snelheid. Dat is nu niet relevant, want het is geen wedstrijd. Lindsey van het blog Dailylin support me trouwens op dit gebied heel erg goed. Lin loopt marathons en heeft heel wat jaren hardloopervaring. Ik mag haar altijd appen als ik vragen heb en daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van. Zo heeft zij me ervan overtuigd om netjes mijn lessen te blijven volgen en pas aan snelheid te gaan werken als ik mijn 5km doel heb behaald. (thanks Lin!!) Zo heb ik mijn frustratie rondom mijn tempo dus maar losgelaten inmiddels, dat leek me beter.

Ik probeer iedere week twee of drie keer te gaan rennen. Dat lukt over het algemeen, maar vorige week niet. Ik werd namelijk ziek en ook had ik erg veel last van mijn menstruatie. Die momenten heb je er ook bij, dat is gewoon logisch. Ik ging die week maar 1 keer trainen en dat frustreerde me. Niet omdat ik zoveel zin had om vaker te gaan (het ging gewoon niet, daarvoor was ik echt te zwak,) maar ik was zo bang dat ik de volgende training niet ging redden, omdat er een week tussen zat. Dat viel gelukkig heel erg mee. Helaas heb ik daarmee wel een beetje vertraging opgelopen in mijn schema, maar ook dat is niet het einde van de wereld.

En verder? Ik betrap mezelf erop dat ik als ik bij de tram sta en ik zie dat ik nog 4 minuten moet wachten, ik denk: “in 4 minuten kan ik van dat punt naar dat punt rennen.” (niet dat ik dat dan ook echt doe, haha) Ook luister ik op de fiets graag naar mijn favoriete hardloopnummers, omdat ze me energie geven. Ik lees over hardlopen (again: er komen reviews aan, want ik heb weer een hooooop te vertellen) en ik probeer er ook als ik niet train, mee bezig te zijn. Ik heb een mapje op mijn telefoon met foto’s die ik tijdens en na het hardlopen heb gemaakt en die bekijk ik geregeld. Ook lees ik mijn oude updates op Instagram (en alle lieve berichtjes!) regelmatig terug. Kortom: ik ben er veel mee bezig en dat doe ik om het levendig voor mezelf te houden. Daarbij komt dat ik het zo leuk vind allemaal, het hele hardlopen is echt iets wat ik ontdekt heb en wat volgens mij heel goed bij me past! En oh ja, als beloning heb ik een setje nieuwe hardloopkleding voor mezelf gekocht. Een zomerse set met een kort broekje en een hemdje. Nu heb ik geen excuus meer, want zelfs voor de warme dagen ligt mijn kleding al klaar!

Dat was het voor nu. Als je het leuk vindt om vaker korte hardloopupdates te lezen, check mijn Instagram account: @merelgroenemeisjes. Als jij ook bent begonnen met hardlopen of een andere sport: YOU GO GIRL/BOY! Nogmaals, bedankt iedereen en ook bedankt voor het lezen  van deze lange lap tekst. Ik zie jullie snel weer! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

70 gedachten over “Merel’s hardloopupdate #2

 1. Het tempo frustreerde mij ook altijd heel erg, maar toen dacht ik hey je doet het wel gewoon! Of je nu 5 km in een half uur of in 40 of 50 minuten rent, je bent gewoon actief bezig en zo lang het voor jezelf een overwinning is is het super! Sneller worden kan altijd nog. Toen mijn beste vriendin mij 5 jaar geleden vroeg of ik mee ging hardlopen lachte ik haar heel hard uit. Ik kon nog geen 2 minuten achter elkaar rennen en de coopertest op de middelbare school was bij mij altijd een drama. Een jaar later liepen we de 5 km samen en nog een jaar later de 10. Rond dat niveau zit ik nu nog steeds een beetje, maar ik had nooit verwacht dat ik ooit 10 kilometer zou kunnen rennen. Want mijn conditie was altijd heel erg slecht. Dat was echt een enorme overwinning. Ik ben heel benieuwd naar de rest van je verhaal, maar die 5km ga je lopen, dat weet ik zeker :)

  1. Sneller worden kan altijd nog. ZO IS HET! Wat heb jij trouwens een super vette trui aan! Iets met peanutbutter? LOVE IT!

   1. Dankjewel! Die is van Jenny van healthyfans.nl. Zij verkocht een tijdje geleden truien met peanut butter lover erop en die kon ik niet aan me voorbij laten gaan :)

 2. Goed bezig jij! Ik maakte de typische fout door te stoppen eens ik de 5 kilometer kon lopen (het doel viel weg en het werd toen net herfst, dus slechter weer). Goed dat jij al focust op een nieuw doel dan. You go, girl!

  1. Dankjewel! Ik probeer inderdaad een beetje vooruit te denken, want ik weet hoe ik ben… ;)

  1. That’s right. Zo blij dat ik dat boek heb gelezen! <3

 3. Echt ontzettend goed van je dat je zo doorzet! Met hardlopen specifiek zou ik het niet kunnen (daarvoor ga ik me er gewoon te snel bij vervelen), maar ik probeer nu bijna elke dag yoga with adrienne te doen, en wat je zegt, het is echt gewoon even ontspannen, als ik het intromuziekje van haar video’s hoor wordt ik al een beetje blij en rustig omdat ik weet dat er een fijn ontspanmoment aankomt (of is dat vreemd?) haha

  Lieeefs!

  1. Nee, helemaal niet! Jamie doet de 30-dagen challenge en heeft er ook heel veel plezier in. Het zijn echt leuke video’s!

 4. leuk om te lezen! hardlopen is ontzettend fijn :) ben blij voor je dat je dit ontdekt hebt!

 5. Ik vind het zo BAAS dat je dit doet! Ik heb een oké gewicht maar heb helemaal geen conditie en dan is een enorme stap om te gaan bewegen. Ik doe het sinds kort wel! Alleen nog niet vaak genoeg om goed resultaat te zien, vind ik. Ik vind het zo kicken dat je voor jezelf besloten hebt! En blijf vooral doorgaan en die updates plaatsen op Instagram, ik volg het met plezier én het inspireert en motiveert!

  1. Cool, dankjewel! Het opbouwen van een goede conditie is echt best pittig he? Maar het is het zo waard! Ik bedoel, straks rennen wij gewoon fit overal voorbij en denken we: wow, er was een tijd dat ik moeite had met traplopen!

 6. Merel wat een positiviteit! You go girl! Ik had het ook al op Instagram gezegd, maar jij gaat straks stralend langs de East Side Gallery. Met zoveel doorzettingsvermogen en optimisme kan dat niet anders:)
  Ik lees met heel veel plezier je updates op de site en Instagram, blijf ze vooral posten. En heel tof om te lezen dat op een soort mindfullness-manier bezig bent met hardlopen. Dat kan alleen maar vruchten afwerpen (zoals al te zien is)
  Veel succes met alles! X Lotte

  1. Dankjewel! Vond je reactie op Instagram ook al zo lief, thanks!

 7. Lieve Merel,
  Wat hartstikke leuk dat je met zoveel plezier je hardloop avontuur bent begonnen! Ik zou je ook echt aanraden niet naar je tijd te kijken, ik loop al jaren hard en doe het meer omdat ik er zo van geniet, maar mijn tempo blijft altijd tussen de 6 en 6,5 steken. Een poosje geleden werd ik een beetje onzeker dat ik niet sneller ging en heb ik het geforceerd waardoor ik echt last van mijn knie kreeg. Gelukkig gaat dat nu stukken beter en heb ik weer heel veel plezier in het rennen op mijn eigen tempo. En ik denk dat dat ook voor jou geldt; plezier is echt de nummer 1 motivatie om het vol te houden!!! Dus zet hem op, ik vind dat je het geweldig doet! :)
  Lfs Margot

  1. Dankjewel Margot! Ook voor je bemoedigende woorden, heel fijn! x

 8. Ik ken je niet maar toch ben ik trots op je. Wat knap dat je volhoud! Ik geloof ook niet dat fit perse helemaal afgetraind is. Sommige mensen doen altijd alleen maar krachttraining. Een goede conditie is eigenlijk super belangrijk (noot voor mijzelf).

 9. Wauw, 15 trainingen ben je al op weg! Goed gedaan zeg! Dat is een hele prestatie. Nu volhouden en die loopsnelheid komt dan later wel. Alles stap voor stap :) Nog een leestip: ik vond Born to Run super leuk om te lezen.

  1. Ja dat boek werd me door meerdere mensen aangeraden! Ik ga er naar kijken :) (lees op dit moment weer 3 boeken tegelijk, dus moet even wachten tot ik er daar minsten 1 van uit heb)

 10. Ben benieuwd naar welke muziek je luistert….
  Ik heb mezelf namelijk van de week beloond met een i-pod shuffle, omdat ik de muziek op de sportschool echt niet meer trok. Nu heb ik een mixje gemaakt van muziek, waar ik in ieder geval zin van krijg om te sporten.

  1. hahaha ik voel je!
   Een paar nummers die ik momenteel heel fijn vind voor tijdens het hardlopen:

   Burning Gold – Christina Perri (bit funk mix)
   Alles van Years&Years (maar vooral Shelter en Desire)
   Shut your mouth – Bodyrox, ft. Luciana

   groetjes!

 11. Dag Merel, geweldig te horen dat je zo goed bezig bent! Ik neem zelf het lopen langzaam weer op na even stil gelegen te hebben (vallen met de fiets en nog een hoop andere dingen). Echt super dat je volhoudt! En als motivatie na de 5 km even vasthouden en dan door naar de 10 hielp voor mij ook (ik heb ook het schema van Evy gevolgd, maar op een andere manier). Focussen op afstand in plaats van op tijd in inderdaad dé manier. Binnenkort kunnen zeggen: ik loop 5 km, dat is toch zalig? :-)
  Misschien een tip die voor mij hielp/helpt tijdens lastiger stukken: focussen op 1 ‘voet’ tegelijk: eerst die voet, dan de volgende, zo kom je ook de iets moeilijker delen door (of ik toch). En ook aanvaarden dat het eens minder kan gaan, volgende keer is een nieuwe keer!
  Ontzettend veel loopplezier (en bedankt voor de onbewuste extra motivatie voor mij! :-))

 12. Goed bezig Merel!

  Volgens mij zou het boek ‘Running girl’ echt wat voor jou zijn :-)

 13. Samen met een vriendin lopen we sinds kort ook met evy en ons gemiddelde is deze week opgelopen van 6,8 naar 7 en we zijn supertrots! haha. Snelheid maakt ook helemaal niet uit als je loopt om je conditie te verbeteren. thanks voor je loop update, leuk om te lezen!

 14. Ja yoga en hardlopen samen is echt een goede combinatie! Geniet ervan!! :D

 15. Jaa heel cool! Die “fat vegan gedachte” is zo gek nog niet hoor.. het is de hele reden dat ik mijn blog ben begonnen (geen vegan overigens). Ik wilde graag laten zien dat je niet super slank hoeft te zijn om fit te zijn.. :) HOU DIE GEDACHTE DUS VAST! Zeker met het laatste weegschaal artikel nog in mijn (ons?) achterhoofd.

  Ik vind het ontzettend cool dat je loopt! En tempo, lekker boeiend.. je loopt altijd sneller dan mensen op de bank ;)

  1. Oh wauw hier bedoel ik overigens niet mee dat je dik bent ! Sorry als dat misschien zo overkwam.. ik vind je namelijk prachtig!

 16. Wat goed bezig en leuk dat je er zo enthousiast over bent. Ik denk dat yoga zeker goed is voor erbij/naast te doen. Fijn dat je ook zoveel support hebt. Als ik het zwaar heb tijdens het hardlopen denk ik aan mensen die het ook zwaar hebben en dat het er bij hoort.. helpt meestal wel iets. En ik ga glimlachen en dan gaat het vaak ook beter. Het liefst dagdroom ik tijdens het hardlopen, dat leidt mij af van het lopen en dan krijg ik een soort van runnershigh (die duurt trouwens nooit superlang haha). Ik heb er alle vertrouwen in dat je die 5km haalt!

  1. Ja precies, ik zeg ook regelmatig tegen mezelf: je had toch niet verwacht dat het alleen maar leuk zou zijn he?! En dan ga ik er weer als een speer (haha nee niet echt,) vandoor ;)

 17. Wat leuk om te lezen dat je zoveel plezier hebt in het hardlopen! Je kunt prima met overgewicht hardlopen, zolang je je belastbaarheid maar rustig aan opbouwt met een rustig hardloopschema. Yoga is echt supergoed voor kracht en flexibiliteit! Ik ben 3½ jaar geleden net zo begonnen als jij, ook met Evy, en liep (op dit moment al een tijdje geblesseerd) vorig jaar drie halve marathonwedstrijden, iets wat ik toen echt nooit had verwacht. Dus pas op, het werkt echt verslavend…

 18. Go Merel!! Ik ga ongeveer 1 keer per week lopen sinds een maand of twee, en ik had nooit gedacht dat ik opeens een 10k wedstrijd ging uitlopen! Volgend jaar wil ik 20k kunnen. Iedereen mag trots zijn op zijn eigen overwinningen, je grootste tegenstander ben jijzelf!

 19. Ik ben onlangs ook gestart met hardlopen. Soms heerlijk, som ook echt niet!! Maar wat ik even kwijt wil; wat vind ik jullie toch een stel leuke meiden!! Heerlijk zoals jullie schrijven. Heel herkenbaar en open. Ik blijf jullie volgen.

  1. Wat lief van je Nicole, dankjewel. En super dat jij ook bent begonnen! YOU GO GIRL!

 20. Wat ongelofelijk geweldig dat je het ook nog eens volhoudt zeg! Super trots op jou! Ik ben zelf ook begonnen, maar heb het alweer opgegeven omwille van de steken in mijn zij die heel regelmatig komen opzetten en dat maakt het gewoon ontzettend vervelend en helemaal niet leuk meer. Voorlopig ga ik ook even niet op zoek naar iets anders. Ik blijf even bij Tai Chi en wandelen. En na de verbouwingen zien we wel weer!

 21. Leuk om de vooruitgang te zien! Vraagje: waar heb je dat zomerse setje gekocht? De meeste hardloopkleding zit zo strak om je lichaam (elastische stof). En zelf heb ik ook liever een topje of shirtje wat langer is, zodat hij een stuk over je billen valt. Iemand tips?

  1. Ik zou willen dat ik iets kon vertellen over een tof ecofriendly setje, maar helaas, eerlijke sportkleding vinden en dan ook nog in mijn maat.. dat is nog niet gelukt. (ja, yoga kleding, maar dat was niet wat ik zocht) Het komt daarom gewoon van Wehkamp, van hun eigen kledinglijn. Ze hebben bij de Grote Maten collectie (ik heb geen idee of jij een grotere maat hebt, maar je zou er eens naar kunnen kijken. Het begint geloof ik bij 44) een sportkledinglijn. Succes!

 22. Het toffe aan hardlopen is dat je conditie er zo snel van vooruit gaat. En je geniet extra van de muziek en het gaat extra lekker als je daar bij wegdroomt en bijna vergeet dat je rent! Deze tip hielp mij in het begin erg: je blik ver leggen en af om je heen kijken bij de mooiste stukjes. En als het even moeilijk werd ging ik m’n lichaam af en stond ik stil bij wat er allemaal sterker werd: je mind, je longen, je hart, je kuiten etc.. Veel plezier!

 23. Super van je. Loop je alleen of met iemand samen? Ik ben nu bij les 13 van Evi. Ik probeer 2x in de week te lopen, samen met iemand. Maar ik loop op Kangoo-jumps ( google maar eens ). Dan krijg je minder klappen op je knieën en rug.
  Je merkt echt dat je conditie met sprongen vooruit gaat. En ook al ben ik eigenlijk ook niet zo’n doorzetter, het geeft me wel voldoening. Samen met het suikervrij/suikerbewust eten, merk ik dat ik fitter wordt.

  1. wat goed zeg! Nee, ik loop bewust alleen. Vind ik heerlijk :)

 24. Hoi,

  Goed van je!!!

  Hierbij nog een tip van een ervaringsdeskundige voor de moeilijke momenten, als je lichaam zegt “ik wil niet meer”: ik doe dan een soort bodyscan, je kent het waarschijnlijk wel van de yoga, waarbij ik mijn lichaam in gedachten afloop, en me afvraag: wat vinden mijn voeten ervan? Wat voel ik in mijn voeten? Vinden mijn voeten het oké? Voel ik daar pijn? dankjewel voeten dat je me draagt! En zo verder (enkels, onderbenen, knieën, bovenbenen, bekken/heupen, onderbuik, longen, hart enzovoort). Voordeel is dat je inzicht krijgt in hoe je lichaam er voor staat in plaats van een vaag signaal van je lichaam dat het liever op de bank zit, maar vooral dat je tegen de tijd dat je klaar bent alweer minstens een kilometer verder bent :-)

  1. Wat een goede tip! Lijkt me best wel lastig, om tijdens het lopen mezelf die vragen te stellen, maar ik ga het wel proberen!!

 25. Je hardloopupdates stimuleren mij ook enorm om door te gaan met hardlopen. Ik loop ongeveer gelijk op met je qua schema en soms denk ik zelfs tijdens het lopen “Zou Merel het ook zwaar hebben?” Haha.
  Verder wilde ik nog kwijt dat ik jullie blog echt superleuk vind, en dat ik door meer over ‘groen leven’ te lezen daar ook bewuster mee omga. Heb bij m’n laatste tripje naar Wales zelfs een ‘organic Bed & Breakfast’ geboekt. Ik eet al heel m’n leven vegetarisch, maar de laatste tijd ook af en toe vegan receptjes! Dank jullie wel en keep going!!

  1. Wat lief, dankjewel! Wat te gek dat je naar een organic b&B in Wales gaat! Laat ons weten hoe het was!!!

 26. Wat goed dat je het nog steeds volhoudt! Als je een weekje of langer stopt, kun je altijd een lesje (of meer) terug keren en opnieuw doen. Luisteren naar het lichaam en niet rennen als je ziek bent, is heel verstandig.

  Doe zoooo verder!

 27. Supergoed van je! Ik heb besloten om sportscholen in de ban te doen. Ik heb precies hetzelfde als jij, ik vind het zonde van mijn tijd om eerst een half uur onderweg te moeten zijn om te gaan sporten (waar ik een bloedhekel aan heb). Dus nu bind ik mijn hardloopschoentjes onder en dan is het gewoon ‘Gaan met die banaan’. En het is heel fijn als Evy, met haar heerlijke Belgische accent, in je oor roept dat je ‘Goed bezig’ bent! Verder doe ik ook aan yoga m.b.v. YouTube. (Ik heb dat heel lang bij een yogaschool gedaan, maar moest daar ook 40 minuten voor rijden.) En als ik zin heb, dan train ik mijn armspieren m.b.v. Tracy Anderson of ik doe een HICT-training. En ik probeer langer met de hond te wandelen en nu het weer mooi weer is vaker de fiets te pakken. En dat voor iemand die graag op de bank zit en echt een hekel heeft aan sport. Ik heb besloten alleen dat te doen wat ik wel leuk vind en ook op het moment dat ik er zin in heb. Ik hoop zo dat mijn motivatie blijft, maar jouw verhaal sterkt me alleen maar om door te zetten! Dank voor het delen!

 28. Goedzo !! Inderdaad een goed advies om eerst je afstand te verlengen en dan pas aan je snelheid te werken. Mij is alleen wel geadviseerd om niet te veel naar de grond te kijken, maar vooruit. Anders komt er te veel druk op je nek. Verder, keep going !!!

 29. Hey lieve merel,
  ik moet zeggen dat ik onwijs geniet van jouw hardloopartikels! Als ook een ‘fit fatty’ vind ik het erg herkenbaar, maar ook leuk en inspirerend om te lezen. Zelf deed ik vroeger altijd alsof ik sporten vreselijk vond en hing veel op de bank, maar ik denk dat ik bang was om te falen of om uitgelachen te worden vanwege m’n gewicht. Op een dag had ik er genoeg van en ben begonnen met ‘couch to 5k’ die ik succesvol had afgesloten. Dat was een jaar geleden en ben nu nog steeds blijven hangen op 5k met een loop gemiddelde van 7:15 min per km. Inderdaad kan dat erg frustrerend zijn (vooral als je een moeder hebt die dit jaar met hardlopen is begonnen en binnen 4 maanden haar eerste 10 km aan een stuk door rende >:( ), maar ik probeer gewoon trots op mezelf te zijn dat ik loop en buiten ben. Ik ben in ieder geval sneller dan als ik thuis was gebleven ;)

  Ook leuk dat je bent begonnen met yoga! Ik heb gemerkt dat zodra je echt begint met sporten het gewoon verslavend werkt. Ik sport rond de 4-6 keer per week en wissel het hardlopen af met yoga en fitnessen en soms een lesje bodyshape/spinning en heb er veel plezier mee, ondanks dat ik helemaal geen ‘fitte healthy’ type ben (en zeker niet het lichaam daarvan heb). Zo fijn en tof om te ontdekken wat je lichaam allemaal kan bereiken. Keep up the good work!! <3

  1. Wat een ontzettend leuk berichtje Zoe, dankjewel! En je mag ABSOLUUT trots op jezelf zijn!!

 30. Hoi!

  Sinds kort kom ik af en toe even spieken op jullie blog (Zocht naar een gezond en nieuw avondmaal om eens te koken en tadaa daar kwam de linzensoep! Heel erg lekker!) en vind al jullie artikelen echt heel erg leuk. Zelf ben ik ook vorige zomer met Evy begonnen en ben toen tot de 5 km gekomen :) En ik herken heel erg je dubbele gevoel; aan de ene kant ben je heel erg trots hoe ver je al bent en aan de andere kant kan je niet wachten tot je écht je doel hebt bereikt. Terwijl eigenlijk iedere les een doel op zich is. Daarna in de herfst en winter gestopt (slecht weer, geen zin….) maar het op 1 januari toch weer opgepakt en nu zelfs een 10 km gelopen. Heel veel succes met alle lessen die nog gaan komen en ik weet zeker dat het je gaat lukken! En wie weet waar jij over een jaar loopt…

  1. Wat te gek om te horen Suzanne! dank voor je berichtje :)

 31. Ik overweeg ook om te beginnen, maar ik wil niet meteen hardloopschoenen kopen als ik niet weet of het wat is . Maar met slechte schoenen voel ik m’n enkels snel. Hoe doe je dat?
  Ecokleding Is lastig zei je al, maar hoe zit dat met schoenen?

  1. Eko-schoenen zijn ook heel lastig. Ik heb dus ‘gewone’ Nikes. Je kunt de app ‘rank a brand’ raadplegen :)

 32. No matter how slow you are, you’re still lapping everyone on the couch! ;-)

 33. […] De vorige hardloopupdate die ik schreef was na les 15 en toen dacht ik: de volgende update moet na les 20 komen, want dat moet een magisch moment zijn. Les 20 heb ik inmiddels achter de rug. Les 21 en 22 ook. En wow, het idee dat ik nu echt richting de 30 (de laatste les!) ga is nog heel onwerkelijk voor me. Hoe gaat het tot nu toe? Wat was er ook alweer met les 16? En hoe ging het hardlopen in Italië? Je leest het in deze hardloopupdate! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *