Polenta met balsamico tomaatjes

polenta1

Afgelopen zondag ben ik thuisgekomen na tweeënhalve week Milaan. Uiteraard heb ik veel food inspiratie opgedaan in het land waar eten zo ontzettend belangrijk (en lekker!) is. Vandaag deel ik een recept voor romige polenta met een topping van balsamico tomaatjes en witte bonen. Enjoy!

polenta2

Polenta, maisgriesmeel, is hetzelfde voor Noord-Italianen zoals de aardappels voor Nederlanders. Vroeger, toen er minder variatie aan eten was door omstandigheden als oorlog en armoede, aten Noord-Italianen elke dag polenta. ’s Middags en ’s avonds. Nog steeds zie je in restaurants regelmatig gerechten met polenta op de kaart staan.

In Nederlands is polenta geen heel gebruikelijke ‘koolhydraat’. Wij zijn meer van de pasta, rijst en brood. Maar ik zou zeggen: geef het eens een kans! Het leuke van polenta is dat je het elke smaak kan geven die je wil. In dit recept gebruik ik alleen peper en zout maar je zou ook andere kruiden toe kunnen voegen.

Daarnaast kan je polenta op verschillende manieren klaarmaken. Romig, zoals ik nu laat zien, of je maakt er blokjes van en zet het nog even in de oven. Kortom, ik ben dol op polenta! (Mocht je toch niet zo in de mood zijn voor polenta, je kunt de tomaatjes natuurlijk ook eten met pasta.)

polenta3

Wat heb je nodig voor 2 grote of 3 normale porties?

400 – 500 gram cherrytomaatjes (ligt eraan hoeveel er op je bakplaat passen)
3 tenen knoflook
1 theelepel gedroogde tijm
3 takjes verse (of gedroogde) rozemarijn
3 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie
peper & zout
1 blik witte bonen, uitgelekt

Polenta:
160 gram polenta
400 ml water
250 ml ongezoete amandel- of sojamelk
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel peper

topping: verse basilicum, pijnboompitjes, edelgistvlokken (optioneel)

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 200 graden –
1. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en leg ze op een bakplaat.
2. Snijd de knoflookteentjes in plakjes en verdeel ze over de tomaatjes. Strooi de gedroogde tijm erover en besprenkel met de balsamicoazijn en olijfolie. Voeg wat zout & peper toe en leg de rozemarijn takjes bovenop.
3. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven totdat de tomaatjes zacht zijn maar nog wel hun vorm hebben.
4. Mix in een pan de polenta met het water, amandel- of sojamelk, zout en peper en zet op middelhoog vuur. Breng langzaam aan de kook.
5. Verlaag het vuur en laat 8-10 minuten koken. Roer elke minuut even goed door. Voeg eventueel wat extra water of melk toe als het te stevig is geworden.
6. Haal de bakplaat uit de oven, haal de rozemarijn takjes weg en leg de witte bonen op de bakplaat. Roer dit door. Zo krijgen de witte bonen ook de balsamico en tomaat smaak.
7. Verdeel de polenta over 3 kommen en serveer met de tomaatjes en witte bonen. Voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe.
8. Garneer met verse basilicum, pijnboompitjes en eventueel wat edelgistvlokken.

polenta5 polenta4

Ga je je aan de polenta wagen?! Ik ben benieuwd. Laat je het me weten via #degroenemeisjes op instagram? Dat vind ik altijd leuk om te zien!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Polenta met balsamico tomaatjes

 1. Yum! Ik ken polenta nog niet zo goed maar inderdaad een heerlijk recept! Deze komt op mijn lijstje!

 2. Ik heb nog nooit polenta op, terwijl ik er al jaren nieuwschierig naar ben! Dit weekend maar eens proberen een variant hierop te maken (ik lust geen bonen, alleen de zwarte haha)

 3. Toevallig heb ik vorig weekend een verpakking polenta mee genomen uit de winkel omdat ik nieuwsgierig was hoe dit zou smaken. Heel toevallig dat hier nu net een recept met polenta online komt. Ik ga dit zeker eens maken, het lijkt me erg lekker!

 4. Hier was ik dus weer niet opgekomen. Lekker zeg! Deze gaat op het lijstje voor volgende week. Dit gaan de kids ook heel lekker vinden.

  1. Is gewoon in de supermarkt te koop! (Zeker bij een grotere AH). Staat bij de rijst en pasta.

 5. Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor polenta, deze ga ik proberen! Ik kon het alleen bij mij in de supermarkt niet vinden… Waar koop jij het?

 6. Ik ben meestal niet zo dol op polenta (de textuur), maar wil al tijden polenta frietjes maken – die lijken me wel heel lekker! Die tomaatjes lijken me heerlijk, eigenlijk alles met balsamico wel! ;)

 7. Ik ken polenta ook niet, ben heel benieuwd waar je het kunt kopen (ik zal het voor de zekerheid even checken bij de jumbo hier;-)). Maar het gerecht ziet er heerlijk uit!

 8. Hmm ziet er goed uit! Ik heb al in tijden geen polenta op, terwijl ik dacht eigenlijk heel lekker vind. Ik ga dit snel eens maken :)

 9. Was net op zoek naar een receptje voor vanavond! Deze wordt het! Ben benieuwd :)

 10. Ik was alweer bijna vergeten dat ik het in de kast had staan! Ik ga mij er binnenkort maar weer eens aan wagen. Ipv. water kan je ook een lekkere groenten of paddenstoelenbouillon toevoegen voor nog meer smaak.

 11. Gebruik jij instantpolenta? Aangezien in de receptren met polenta die ik heb de polenta minstens 30 tot 50 minuten moet koken ( is voor mij nogal onduidelijk wat het nou moet zijn)

  1. Om eerlijk te zijn wist ik niet dat er verschil was tussen instant en gewone. Ik heb verschillende verpakkingen gekocht en op allemaal staat 10-15 minuten koken. Ik zie inderdaad ook weleens recepten waarbij de polenta 30 minuten moet worden gekookt. Misschien gaat het meer om de stevigheid, na langer koken is hetnwat minder stevig.

 12. Wel vaker gegeten, maar nog nooit zelf gemaakt. Raar eigenlijk, want supermakkelijk! Binnenkort toch eens aan beginnen.

 13. Nog nooit van polenta gehoord maar wat klinkt dat lekker! Tomaatjes uit de oven zijn sowieso altijd goed (:

 14. Leuke recept en mooie foto’s! Altijd al eens polenta willen maken, maar vond nooit echt een lekker recept. Ik heb het gemaakt en het is heerlijk! Bedankt :)

 15. Het was erg.lekker Jamie!
  Ik had geen witte bonen en daarom bruine bonen genomen. Was optisch minder mooi maar qua smaak heerlijk. Volgende keer maak ik het met de spaanse grote witte bonen(Gigantes), die zullen er fantastisch bij smaken.
  De polenta heb ik in de oven gekookt terwijl de tomaatjes aan het roosteren waren. Super eenvoudig, gewoon hele polentamengsel in ovenschaal, af en toe roeren en klaar, gelijkertijd met de groente ??.

 16. Ziet er lekker uit en alles van in huis behalve de tomaten. Zodra die weer eens in t groentepakket zitten (zo’n bio groenteabonnement) ga ik t eens proberen.

 17. Dit was mijn tweede gerechtje van jullie, alweer een toppertje, en de eerste keer dat ik polenta gegeten hebt. En die balsamicotomaatjes, hmmm. Lekker!

 18. Polenta is ook heerlijk in de variant :met groentebouillon, een scheut witte wijn en een gebakken ui en bijv kastanjechampions. (pijnboompitten, verse kruiden etc.) :))

 19. Ik heb het net gemaakt met couscous (bij de AH alleen 1 soort hele dure polenta) en met een beetje sojasaus ipv balsamicoazijn (dat gebruik ik verder nooit dus vind ik zonde om te kopen). Super lekker!
  Alleen moet ik volgende keer iets meer maken, want ik lust nog wel wat :-)

 20. Ga dit zeker maken maar dan met glutenvrije polenta en grote Griekse bonen

 21. Hallo Groene Meisjes,
  wat een lekker recept, ik ga dit voor een groep van 15 pers. maken (14 vrouwen en 1 man) dus ik doe het recept x 5
  wat is de inhoud van 1 blik witte bonen? 400 grams blik?
  ik heb nog een blik van 400 g en vul het aan met 1 kg witte gedroogde bonen die ik laat weken en ga koken

 22. Hallo Groene Meisjes,
  nog een vraag, is het raadzaam om de aanwijzing op de verpakking van de polenta op te volgen ipv jullie water en amandelmelk hoeveelheid? wellicht verschilt dit qua merk polenta? ik volg jullie advies op, maar ik vervang het water door groentebouillon

 23. Polenta eigenlijk nooit gehad denk ik dan, maar op de Antillen eten ze funchi hetzelfde als polenta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *