Raw Till 4 update #1

IMG_0090

Vorig weekend bedacht ik (Merel) spontaan: ik ga een werkweekje ‘raw till 4’ eten. Raw Till 4 is een manier van eten die Freelee The BananaGirl heeft bedacht. In het kort houdt het in dat je overdag (ontbijt, tussendoortjes en lunch) rauw eet en ’s avonds eet je een gewone warme, vegan maaltijd. Ik heb gehoord dat je ontzettend veel energie krijgt van raw eten, maar ik houd het niet vol om echt de hele dag alleen maar rauw te eten. Dit kon wel eens de uitkomst voor mij zijn, omdat je ’s avonds “gewoon” mag eten. Ik kocht een doos bananen, een doos dadels en bergen andere groente en fruit en toen begon ik maandagochtend maar gewoon!

Ontbijt

IMG_0098 IMG_0118 IMG_0194

SMOOTHIES! Heel grote smoothies! Love it. Denk aan veel (6 per keer) bananen, rood fruit, raw cacao, kakifruit, dadels, kokossuiker, enz enz. Ik maakte iedere keer een smoothie van een liter. En jep, die dronk ik in mijn eentje op! Ik nam de jar met smoothie steeds mee naar mijn werk, zodat ik er de hele ochtend mee kon doen. Dit levert wat ‘commentaar’ op, zoals: “zo, dat is een aardige sloot” en “waarom doe je dat drankje niet gewoon in een plastic flesje?” Verder at ik fruit als tussendoortjes. Mandarijnen, appels, kakifruits en dadels.

Lunch

IMG_0103 IMG_0120

Grote salades. Lekker! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er nog een beetje aan moet wennen. Hoe lekker de vulling of de dressing ook is, een salade als lunch is gewoon best wennen voor mij. Het is ook gewoon een beetje ‘lastiger,’ want je moet een salade van tevoren maken en slepen met een grote plastic bak. Maar goed, dan heb je ook wat ;)

Als je een grote salade eet, vult dat best wel goed. Natuurlijk moet je wel rekening houden met tussendoortjes. Bijvoorbeeld fruit, gedroogde vruchten of nootjes. Honger krijgen is niet de bedoeling!

Lievelingsstussendoortje (kan ook als ontbijt) :

IMG_0116

Banana softserve! yay!

Diner

IMG_0134 IMG_0109

Vrij lichte maaltijden: een minestronesoep, zelfgemaakte veggie sushi, glutenvrije pasta met pure saus en een falafel salade. Het avondeten was niet veel bijzonders voor mij. Ik heb hooguit een beetje opgelet of alles licht verteerbaar was.

Hoe beviel het?

Eigenlijk heel erg goed. Ontbijten met een smoothie vind ik heerlijk en ik kon er heel makkelijk de hele ochtend op vooruit. Fruit tussendoortjes vind ik ook prima en aan salades tussen de middag kan ik uiteindelijk wel wennen denk ik. Het avondeten was ook al geen probleem, want dat ben ik toch al gewend. Ik heb af en toe behoorlijke trek gekregen (logisch, al dat fruit is allemaal vocht en dat raak je zomaar weer kwijt) en dan moest ik echt meer eten. Ook kreeg ik na twee dagen wel af en toe last van mijn buik, ik denk door alle vezels die je opeens binnenkrijgt. Het lijkt me te vroeg voor detoxverschijnselen, maar het zou eventueel kunnen dat het daar iets mee te maken heeft. Het was de laatste week van mijn werk (voor de kerstvakantie) en normaal gesproken ben ik tijdens deze week echt helemaal doodop. Maar deze week voelde ik me behoorlijk goed. Misschien toch door alle vitamines?

Fails

IMG_0156

Toch is het niet helemaal gelukt om de hele werkweek Raw Till 4 te eten. Hoe kwam dat? Op woensdag (tussen de middag) had ik op eens een verrassingsuitje van mijn werk. We gingen een sushi workshop volgen. Superleuk natuurlijk, maar het paste niet in mijn patroon. Dus ja, toen heb ik vegan sushi gegeten. Op vrijdag had ik een kerstafsluiting van mijn andere werk. Ook toen is het niet helemaal gelukt om alleen maar rauw te eten.

Conclusie: als je dit wilt proberen, en je bent nog helemaal niet gewend aan zo’n eetpatroon, begin er dan mee op een moment dat je alle rust en tijd hebt om dit te doen. Een lege week in je agenda? Geen gekke afspraken? Kies dit moment! Deze week had ik op 3 momenten een kerstafsluiting van mijn verschillende werkgevers. Tsja, dat schiet niet op. Ik heb respect voor mensen die 100 procent raw eten. Sociaal gezien kan het best lastig zijn!

Conclusie 2: wat ik deze week heel erg heb gemist is de rust om naar Ekoplaza te gaan (ben ik niet 1 keer geweest deze week) om lekkere dingen, zoals rauwe chocolade en kant-en-klare bars, te kopen. En: de rust en tijd om lekkere tussendoortjes, zoals rawbars, dadelballetjes en raw appeltaart, te maken. Daarom heb ik besloten dat ik nog wat langer doorga met Raw Till 4 eten. Ik wil echt goed proberen hoe ik het vind. Nu heb ik vakantie, dus meer tijd en rust. Echter, het is ook de kersttijd, dus ik heb een feestje hier en daar. Maar goed, niet getreurd als het af en toe eventjes niet lukt, gewoon doorgaan!

Als je het leuk vindt om te zien wat ik zoal eet, check dan @merelgroenemeisjes op Instagram!

Heeft iemand van jullie ervaring met Raw Till 4 eten? Ik hoor het graag!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Raw Till 4 update #1

 1. Whieej, dit vind ik echt super cool! Heb je je avondmaaltijden dan ook zoveel mogelijk zout- en vetvrij gehouden, zoals Freelee zegt, of neem je dan een ‘gewone’ lichte maaltijd?

  Ik ontbijt ook vaak met megasmoothies en ik vind het heeeerlijk. Alleen mijn lunch moet ik nog een beetje aan werken, dus als je daar lekkere receptjes voor hebt gevonden ben ik heel nieuwsgierig!

  1. Jep, avondmaaltijden zo neutraal mogelijk. Lunch moet ik ook nog aan werken, maar heb helaas geen receptjes voor je. Misschien in de vakantie, als ik tijd heb. Afgelopen tijd was gekkenhuis hier en heb ik amper tijd gehad om zelf iets te maken :(

 2. Ohh dit is iets wat ik ook wel zou willen proberen! Al helemaal omdat jij merkt dat het fijn is :) Het lastige is alleen wel al die sociale dingetjes inderdaad, dat maakt het misschien wel ingewikkeld af en toe.

  1. Ja precies, maar ik denk wel: je kan aan alles wennen. In het begin was vegan eten ook sociaal gezien wel eens lastig, maar ook daar wen je aan. Dus dit zou ook moeten lukken! (maar let wel: wennen doe ik alleen als ik me er goed bij voel en dat weet ik nu natuurlijk nog niet zeker voor op de langere termijn)

 3. ik doe dit ook al een aantal maanden..en het bevalt super!
  geen opgeblazen buik meer,langzaam aan wat gewichtsverlies.
  ik doe `s avonds gewone maaltijden,voor me zelf zo licht mogelijk maar omdat ik ook voor anderen kook die daar wat minder van houden,wissel ik het af.
  verder gaat het bij mij ook wel eens “mis” als ik ergens anders moet zijn of mijn ritme anders is
  maar ik ben er erg enthousiast over! :)

  1. Leuk om te horen zeg! Ik ben heel benieuwd of ik het een aantal maanden ga volhouden, maar dat gaan we zien :)

 4. Ik eet eigenlijk altijd zo, zonder het echt door te hebben. ’s Ochtends neem ik een smoothie en als tussendoortjes neem ik altijd nootjes (oké niet helemaal rauw), knabbel ik op rauwe groentes en fruit en ’s avonds neem ik een grote maaltijd. Ik let er zelf niet zo op of alles rauw is of niet, want ik denk dat voor mij de meeste energie komt doordat ik heel veel groentes en fruit eet.
  Heb je ook wel eens gehoord van een spirali? Dat is een ding waarmee je spaghettislierten kan maken van komkommer, courgette, wortels en aardappels etc en is echt superieur om salades mee te maken.

 5. Het ziet er heerlijk uit! En die smoothies in een jar geven het net even dat beetje extra. Als voedingsdeskundige wil ik er wel bij zeggen (als tip) dat het gezonder is om je smoothie zo groen mogelijk te houden. Op deze manier voorkom je die enorme ‘suikerboosten’ in je lichaam die zorgen voor uitputting van je alvleesklier op den duur. Kies dus ook voor spinazie, romaanse sla, andijvie etc. Veel succes in ieder geval als je er nog mee door wilt gaan.

 6. Ben er op dit moment ook mee bezig en herken de struikelblokken. Vooral het sociaal gebeuren vindt ik nogal eens lastig. Ik heb een gezin waar ik voor moet koken, dus er is best wel wat verleiding. Maar de smoothies zijn top en de raw chocolade toetjes zijn echt jummie!!
  Ik volg trouwens veel de rawfoodfamily Ka en Kathy Sundance op you tube. Die eten voor 90% rawvegan , maar eten soms ook wat gekookte rijst enz. Zo leuk om die mensen te volgen op hun reizen door Thailand, Costa Rica, Bali enz.Ze hebben 5 jonge kinderen en doen aan homescholing, de wereld is hun school.Ik heb ze ook op mijn blog staan, dus heb je even niets te doen kijk dan even op mijn blog! Trouwens mijn complimenten voor jullie altijd leuke blog. Ik ben een trouwe fan!

 7. Leuk om t te lezen Merel! Ik ga er meer over lezen en zelf ook eens proberen. In ieder geval bedankt voor t delen van hoe je t hebt ervaren. Succes nog!

 8. Ik zou niet weten of ik dit vol kan houden! Kost inderdaad veel tijd, heel goed dat je er al aan begonnen bent.

  1. Zeker. En vooral tijd om er aan te wennen. Maar ik hoor zóveel positieve geluiden van allerlei mensen (vooral op internet, verhalen, blogs en filmpjes) dat ik het toch wel de moeite waard vind om het een serieuze kans te geven!

 9. Als je honger blijft hebben eet je waarschijnlijk nog te weinig fruit. Check fullyrawkristina op youtube voor meer ideeën :)

 10. Ik doe het zelf eigenlijk vrij vaak!
  Belangrijk is inderdaad zoveel mogelijk fruit eten én nootjes (wie heeft in godsnaam gezegd dat die niet rauw zijn? gebrande en gezouten nootjes indeed, afblijven, maar pure noten zijn ideaal…)
  genoeg proteïne is ook belangrijk! als je alleen slaatjes en waterig fruit zou eten (wat je dus niet doet) dan is het normaal da tje honger hebt. dingen zoals bananen, noten, avocado én champignonnen! (heel veel proteïne) zijn dus ideaal.

  ik vind het sociaal gewoon verschrikkelijk. telkens die verantwoording of die “alleen maar bananen?” “zoveel smoothie voor 1 persoon?” ja ja ja ja. het is zo. mensen vinden het gek dat je je vult met hopen groenten en fruit maar vinden het zelf normaal dat ze allerlei processen pastas, zoete vette broodjes en boterige smeersels eten. dat vinden ze dan “normaal”.

  heel trots op dit project! hopelijk zorgt ervoor dat het succes van degroenemeisjes ook andere mensen beïnvloedt en tot inzicht brengt voor ze oordelen. dit is zo’n goede levensstijl en zeer haalbaar!

  ikzelf probeer tenminste rawtill3. ik denk dat ieder zo zijn aanpassingen heeft, maar je merkt echt dat het zoveel beter is he!

  alvast succes!

  1. Ja inderdaad, na al het gezeur over geen vlees meer eten, en daarna vegan eten.. krijg ik nu dit. ZOVEEL bananen?! is een standaard vraag die iedere dag terugkomt. En dan nog de vraag waarom je zoveel smoothie drinkt. En of je nog wel naar de wc kan. En weet ik veel wat. haha, maar goed… het zal wel wennen ;)

 11. Sorry, persoonlijk vraagje: Kreeg je geen vreselijke diarree van al dat fruit en rauwe groente?
  En krijg je heus genoeg eiwitten binnen, met alleen wat nootjes als ’tussendoortje’ en (gelukkig op je foto gezien) bonen en kikkerwerwten tijdens het avondeten?

  1. hahahahha, die Ina toch. Nee hoor, wees maar niet bang. Geen diarree.

   En wat betreft de eiwitten: daar zou je je dan ook al zorgen over moeten maken ivm mijn vegan eetpatroon. No worries, ik krijg genoeg van alles binnen ;)

 12. Ik sluit me aan bij de Eco Consulent: ik zou ook meer groenten toevoegen aan de smoothies. Vooral de vele bananen bevatten een hoop vruchtensuikers. Stop in elke smoothie iets van bladgroenten om je bloedusikerspiegel in balans te houden. Het ziet er verder allemaal erg goed uit, succes verder!

 13. Naja LiesVoedingsadvies, als je meer wist van RawTill4 en Freely dan wist je dat ze er volgens 80/10/10 vanuit gaat dat fructose geen kwaad kan en je dat naar hartelust kan eten. Sterker nog het zou grotendeels je dieet moeten zijn. Dus, Merel doet het wat dat betreft juist fantastisch.

  Daarnaast zijn er al veel journals gepubliceerd(effe zoeken, kleine moeite) waarin ook is gebleken dat fructose een heel ander effect heeft op de bloedsuiker dan gewone suiker. Het kan geen kwaad, is het idee.

 14. Wat een super goed idee! En wat dagelijks meer groente en fruit al teweeg kan brengen :) bedankt voor de inspiratie en heel veel succes verder!

  Oh ja, ook vroeg ik me af waar je zo’n grote doos met bananen kon bestellen? :)en hoe lang doe je er ongeveer denk je mee?

  1. :)

   Deze doos heb ik bij de plaatselijke Turkse supermarkt gekocht. 24 euro voor een doos van 18 kilo. Wil je biologische bananen, dan ben je natuurlijk veel meer geld kwijt. Ik ga binnenkort ook kijken bij Makro. Daar schijnt een doos 20 euro te kosten. Misschien kan je ook een dealtje sluiten op de markt ofzo!

   Met deze doos deed ik nu een week, maar dat kwam doordat nog niet alle bananen rijp waren en ik sommige dagen wat minder heb genomen. Wil je het goed doen, dan eet je wel ongeveer 8 tot 10 bananen per dag. Dan is een doos wel in een weekje leeg !

 15. Hey Hey wat top dat je dit doet !!! Jullie zijn mijn inspiratie bron hoor !!! Voor raw food check ik op you tube altijd fully raw kristina en megan elizabeth. Vooral megan heeft raw salade dressings op haar kanaal staan en nog heel veel andere tips

 16. Ik at deze zomer voornamelijk rauw. Veel inspiratie vond ik op de website van Jenny Cornbleet http://www.learnrawfood.com/. Ze heeft heel wat eenvoudige recepten. Haar kookboek Raw Food Made Easy is een aanrader.
  Dit voorjaar volgde ik raw ‘kook’workshops bij Julie http://www.julieslifestyle.com/blog/?lang=nl. Ook zij heeft een interessante blog en lekkere recepten.
  Momenteel eet ik maar weinig raw food. Ik vond het makkelijk om vol te houden in de zomer maar nu het terug kouder is snak ik naar warm eten.
  Ik blijf wel dagelijks groene smoothies en juices drinken. De overschakeling naar raw food vond ik niet zo gemakkelijk. In het begin had ik vaak een onvoldaan gevoel na het eten. Ik zou de hele dag door kunnen eten. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je genoeg calorieën eet (noten, zaden, fruit…). Ik had soms ook moeite met de hoeveelheid die je moet eten.
  Toen ik voornamelijk rauw at voelde ik me fitter, allerter, frisser (bv. geen vieze smaak meer in de mond, ook in de ochtend :-)).
  Ik zou ook graag terug meer rauw eten. Bv. Terug meer salades eten. Maar ik vond het ook vaak een gedoe. Ik moest veel naar de winkel voor verse groenten, je moet veel op voorhand plannen en het is duur.
  Maar raw food is heel gezond, zowel voor je fysiek als mentaal. Ik wens je veel succes en vooral… geniet!

 17. Ha, Emmely is de eerste die de hoge kost van rauw eten ter sprake brengt. Ik dacht ook al dat, vooral ’s winters, zoveel vers fruit en groente heel duur moet zijn. Of valt dat mee?

  1. In de raw food keuken eet je vooral ‘zomer’groeten die bij ons in de winter toch een stuk duurder zijn… Ook bv. exotisch fruit, avocado’s, blauwe bessen,…
   Je kan ook verschillende kolen rauw eten maar dat is niet voor iedereen makkelijke te verteren.
   Je moet natuurlijk zelf de afweging maken. Als je gezonder eet word je ook minder snel ziek… Je kan het dus zien als een goede investering op lange termijn.

 18. Wat gaaf, dit raw-till-4 experiment: Plant power uit groente & fruit rules! Voor goede eiwitten zou ik hennepzaad aanraden! Kennen jullie dat? Echt perfect voor door de gezonde smoothies!

 19. Ik ben admin voor Freelee op de RT4 Facebook pagina sinds ze RT4 heeft opgericht en dit is mijn 4e jaar waarin ik zo eet. Ik kan iedereen aanraden om de guidelines en de ‘Ingredients Unsupported’ te downloaden vanaf de Fb groep, want het sluit heel nauw hoe je het doet. Salades tussen de middag, bijvoorbeeld, zijn niet ideaal, en een ‘hele halve’ avocado maakt je vet intake veel te hoog. Raw cacaco is absoluut niet toegestaan, omdat het geen health food is. Verder natuurlijk fantastisch dat het eindelijk hier in Nederland ook begint te dagen! Heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat! ;-) Super, meiden, helemaal top! Usha

 20. Hee! Ik normaal gesproken ook vegan en eet nu al een aantal dagen raw till 4 en het bevalt me super! Ik heb me erg goed ingelezen in dit onderwerp en ben het heel erg eens met Usha Vegano (die hierboven heeft gecomment) omtrent de vet en eiwit inname en de salades als lunch. De raw till 4 facebook pagina door Freelee the banana girl is heel erg aan te raden, hier vind je alle richtlijnen en tips. Ook vind je er heel veel mede raw till 4’ers. Daarnaast heb je ook haar website en youtube kanaal die bomvol staan met recepten, tips en ervaringen, super handig! Voor echt alle info over het concept 80/10/10 (80% carbs, 10% fat, 10% protein) wat hoort bij raw till 4, is er het boek the 801010 diet van Dr Douglas Graham. Hierin wordt alles uitgelegd omtrent de 801010 richtlijn. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en heel veel succes verder!

  Lieve groetjes, Ninian

 21. Hoi!
  ik hoor altijd dat smoothies toch niet zo goed zijn, omdat door het fruit door de blender te halen alle vezels verdwijnen, en dat je overblijft met een suikerbommetje.
  Wat denk jij daarover?
  (Verder, FANTASTISCHE blog heb je hier, jullie zijn mijn grootste inspiratie! :) )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *