Recept: bananenbrood met aardbeien, pure chocolade en hazelnoten

IMG_6533

Het was niet echt mijn bedoeling om dit recept uit te werken (vandaar dat ik er ook geen fatsoenlijke foto’s van heb, sorry,) maar ik kreeg er zoveel vragen over dat ik wel moest. En ik doe het graag hoor, hihi!

Dit bananenbrood komt je misschien een beetje bekend voor? Stimmt! Ik heb het eerder gebakken en het basisrecept vind je hier. Maar nu, voor deze zomerse dagen, maakte ik een nieuwe versie. En wel met bananen (duh, het is en blijf een bananenbrood) en aardbeien, maar ook met hazelnoten en voor de echte daredevils (living on the edge baby!) wat stukjes pure chocolade. Oke, let’s go.

Wat heb je nodig?

* 2 cups speltmeel (wil je het brood glutenvrij maken? gebruik dan glutenvrij meel, of glutenvrije havervlokken die je door de keukenmachine haalt en vermaalt tot meel)
* 1 theelepel kaneel
* 1 theelepel bakpoeder (ik gebruik wijnsteenbakpoeder, koop ik bij Ekoplaza)
* een halve theelepel zout
* 1 cup ontpitte dadels
* 2 theelepels vanille extract (of vanille poeder, maar let op: gebruik dan minder!)
* een halve cup plantaardige melk (lekker: amandel of hazelnootmelk)
* 3 grote goed rijpe bananen (hoe rijper hoe zoeter en gezonder)
* een handje gesneden aardbeien, een paar losse aardbeien
* een handje hele hazelnoten
* wat stukjes pure chocolade (Tony’s Chocolonely bijvoorbeeld)

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 180 graden. –

1. Mix alle droge ingredienten in een grote kom.
2. Doe de ontpitte dadels, de melk en de vanille essence in je blender en mix tot het een gladde massa geworden is.
3. Prak in een kom de bananen. Snijd de aardbeien in kleine stukjes.
4. Mix nu alle ingredienten door elkaar in een grote kom. De droge en de vochtige delen, inclusief het fruit, de nootjes en de chocolade.
5. Schep het deeg goed door. Let op: met een spatel werkt het beste. Gebruik geen mixer!!
6. Spatel het deeg in een cakevorm (vet deze eventueel nog eventjes in met kokosolie) en zet de cakevorm voor 60 minuten in de oven. Verdeel nog wat plakjes aardbei over de bovenkant van het brood. Gewoon voor de leuk.
7. Laat het brood na 60 minuten nog even 5 minuten in de afkoelende oven staan. Haal de cakevorm daarna uit de oven en haal het brood uit de vorm als het enigszins is afgekoeld.
8. Snijd het brood in plakken en geniet!

Waar ik in de winter zou aanraden om dit brood lekker warm te eten, met jam erop, zou ik bij deze versie aanraden om het brood goed af te laten koelen en het als fris ontbijtje te eten. Jam is eigenlijk niet nodig, want door de toevoeging van aardbeien en chocolade is het brood al een stuk zoeter dan de originele versie.

Ik hoor het graag als jullie het brood gebakken hebben. Enjoy!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

54 gedachten over “Recept: bananenbrood met aardbeien, pure chocolade en hazelnoten

 1. Mmmmm klinkt heerlijk!! ik houd van bananenbrood.. momenteel ligt er een bananencake in mijn oven om te reviewen (en nog 1 als kadootje voor opa en oma :D

  <3 liefs

 2. Ziet er heerlijk uit! De aardbeitjes in mijn moestuin beginnen nu langzaam rood te kleuren, dus die ga ik zeker gebruiken in dit recept! Kan je ook gewoon (volkoren) meel gebruiken ipv speltmeel?

  1. Ja hoor, dat kan. Al zal het dan misschien een wat steviger brood worden. Maar zeker ook lekker!

 3. Nou, da’s toevallig! Gisteren dacht ik erover om deze week bananenbrood te bakken en nu posten jullie een recept ervan :D Dank je!!

  1. De groene meisjes voelen hun lezers gewoon heel goed aan ;) ;)

 4. Yummy, lijkt me echt geweldig. Hoewel ik niet zo fan ben van dadels, lijkt dit me een heerlijk recept :)

 5. Te gek recept! Staat in de oven en het begint al heerlijk te ruiken.

 6. die van mij moet nog 10 min in de oven!! kan niet wachten!! ruikt heeeeeeeeerlijk :-) moest hem gelijk maken vandaag hoor hahaha

 7. Hij is heerlijk! Wel aan de natte kant, die van jullie ook?
  Ik heb 1 cup amandelmeel gebruikt en 1 cup rijstmeel. Zou het daar aan liggen?

 8. Oh dit lijkt me zo heerlijk! Dit ga ik zeker eens proberen, misschien iets voor in mijn vakantie volgende week:) Dank u!

 9. I made it! Ik moet ‘m nog wel proeven (ga ik zometeen gezellig met vriendinnen doen),maar ik kan in ieder geval alvast verklappen dat het deeg heerlijk is en dat mijn hele huis nu lekker ruikt!! :-D Ik weet vrijwel zeker dat het brood ook heerlijk gaat zijn ^_^

 10. Deze variant maak ik de volgende keer. Vandaag heb ik het basisrecept gebruik t met stukjes amandelen.

 11. Hoi!!

  Dit was :-) super lekker, bedankt voor het recept.
  Ik heb ook de groene smoothie met avocado gemaakt en jullie gelinkt in mijn blog.

  Groetjes,

  Eliza

 12. Ik heb deze nu 2 keer gemaakt, en 2 keer was het een bonk vaste massa :( De smaak is niet heel verkeerd, maar ook niet echt lekker te noemen…

  Ik heb precies het recept gevolgd en 2 cups havermeel gebruikt i.p.v. speltmeel (omdat ik beide keren alleen havervlokken in huis had). Hebben jullie misschien een idee wat ik fout doe?

  Off topic: grooooooooote fan van de raw brownies! Goddelijk! ^^

  1. Ik heb geen idee… Bij ons is het brood nog nooit mislukt, welke samenstellingen we ook gebruiken. Misschien laat je het deeg te laat staan? Ik weet het echt niet! Sorry…

 13. Er komt een asociaal lekkere geur uit mijn oven.. nog een half uurtje! Zal morgen berichten of mijn kinderen het een lekker ontbijt vonden :)
  Ik heb de hazelnoten (had ik niet in huis) vervangen door wat kokos, dat leek me ook wel lekker erbij. Amandelmelk was nieuw voor mij, en die ga ik denk ik niet alleen gebruiken om mee te bakken, wat een aroma!

 14. Nou, zie FB :)Hij is prachtig gelukt en alweer verleden tijd haha. Ik had ‘em opgedirkt met verse aardbeien en blauwe bessen bovenop (ideaal die hart-bakvorm van de Ikea). De kids waren ondersteboven van zo’n luxe ontbijt (“wauw! taart voor ontbijt!”). Fijn recept, ga het vast nog een keer maken!

 15. Ik ben bang dat mijn blender niet sterk genoeg is om de dadels ‘kapot te krijgen’ (MISSCHIEN na weken).
  Zou ik ze kunnen vervangen door iets anders?

  1. Hmm nee dat wordt lastig. Een tip: gebruik verse dadels. Die zijn súper zacht en juicy! Verder is weken idd een goed idee. Succes!

 16. Oh wat ruikt het lekkerrrrrrrr yummie!!!
  Dan kan het bijna niet fout smaken toch??
  Dat doet het ook niet, net (nog wat warm) het kontje geproefd met wat roomboter, yummie!!! Ietwat klef, maar dat komt miss omdat het nog warm is en door de banaan/dadels?
  Vult goed en dat vind ik ook erg fijn!
  Maar, hoe lang zou ik hem kunnen bewaren?
  Issie in te vriezen of wordt hij daar niet lekkerder van?

  groetjes Diana

  1. ja, een beetje klef kan wel kloppen. Zeker als het warm is, maar soms ook nog wel als het is afgekoeld.
   Je kan het prima invriezen! Buiten de vriezer blijft het een dag of 2 lekker.

   geniet ervan!

  2. Hi. Leuk recept.
   Mijn versie was wel droog:-( had glutenvrij boekweitmeel gebruikt..
   Hoe krijg ik hem smeuiger? Er zit al best wat in! (Banaan, dadels enz).
   Is cup een Amerikaanse maat?

 17. Ik heb um net gebakken ! Al een stukje gesnoept, heerlijk! Het brood “rijst” niet klopt dat of heb ik iets fout gedaan?!
  Maar ik moet zeggen super smakelijk, binnenkort ga ik de andere variant maken!

  Groetjes Nanda

  1. Het rijst niet heel erg inderdaad, het blijft een vrij compact brood. Dat komt denk ik doordat er geen ei in verwerkt zit :)

 18. Ik wil hem morgen gaan maken maar nu heb ik geen speltmeel in huis, wel boekweit en amandelmeel. Kan dit ook of krijg ik dan een hele andere sructuur?

  1. Kan gewoon hoor! Het is hooguit wat compacter, maar dat is geen probleem.

 19. Ohhh wat is dat een top recept!! Heerlijk!! Heb dit brood voor het paasontbijt gemaakt, schoonfamilie heeft zitten smullen. Dank je wel!!

 20. hmm misschien een beetje aan de late kant maar ik lees telkens wat over ‘cups’. Twee cups speltmeel.. wat verstaan jullie onder cups? Zie ik iets over het hoofd? Zo ja, excuus.

 21. Nou gemaakt… Kan zo de prullenbak in. Enige voordeel is dat het huis lekker ruikt. Brood is helemaal nat van binnen. Buiten kant donkerbruin dus kon niet veel langer erin. Ik weet niet wat ik fout doe?… Help me!

  1. Wat jammer! :( We hebben nog nooit eerder gehoord dat een brood zó mislukt was en zelf ook nog nooit meegemaakt, dus ik weet niet wat er fout is gegaan? Misschien de verkeerde ovenstand? Of niet op een goede plek in de oven? Of toch ergens in het recept een foutje gemaakt? Ik heb geen idee! :(

  2. Ik had dit ook toen ik het voor het eerst maakte. Ik denk dat je de oven lager had moeten zetten.
   Wat bij mij hielp was aluminiumfolie over de vorm te doen en het dan nog een tijdje op een lagere stand in de oven te laten staan. Helaas was de onderkant alsnog verbrand, maar ik kon het eraf snijden en toen smaakte het alsnog heerlijk!

 22. Ik ben me er ook eindelijk eens aan aan het wagen! Bij gebrek aan een cakevorm worden het nu broodjes in zo’n cupcake tray… Ben benieuwd of ze zo goed gaan lukken :)

 23. Hallo de vraag werd al eerder gesteld hier maar niet beantwoord! Dus stel ik hem nog een x wat wordt bedoeld met cups ? Geen flauw idee hoeveel gram is het? Bij voorbaat dank!

  1. Hi Annette, google maar eens ‘cups to grams.’ Cups zijn een Amerikaanse manier van hoeveelheden aangeven. Je kunt dus gewoon googelen hoeveel gram een cup is. Succes :)

 24. […] Het volledige recept voor bananenbrood vind je in ons Ontbijtrecepten e-book en hier. In het filmpje zie je een variant met pecannoten en pure chocolade, maar je kunt helemaal zelf kiezen waarmee je het brood wilt vullen. Kies gewoon wat jij lekker vindt! We hebben ook een ander succes-bananenbroodrecept, waarbij we dadels gebruiken ter vervanging van de (kokos-)suiker. Dat recept vind je hier. […]

 25. Dit recept ziet er super uit en wil het graag proberen met wijnsteenbakpoeder, gebruik ik dan dezelfde hoeveelheid?
  Dank!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *