Recept: vegan suikervrij bananabread

Geen idee hoe het kwam, maar gisteren zag ik opeens allemaal mensen op Twitter en Instagram die een bananenbrood aan het bakken waren. Ik wilde meteen ook meedoen! Ook hoorde ik van een paar lezers dat ze ons recept aan het maken waren. Dat is een recept van een tijdje geleden, toen we nog met (soms veeeeel) suiker bakten. Niks mis mee, maar inmiddels hebben we een ander fijn recept en ik denk dat jullie het wel leuk zullen vinden om dat te lezen. Dit bananenbrood is namelijk zonder toegevoegde suikers en ook nog eens gemaakt van speltmeel… healthy!

Dit recept is voor een bananenbrood ter grootte van een cake, want je bakt hem in een cakeblik. Ik denk dat je er ongeveer 10 tot 12 plakjes uit kan snijden. Ik vind het zelf heerlijk om een beetje biologische jam of pure chocoladepasta op het brood te smeren. Warm met sojaslagroom is ook yummy. Maar koud en zonder iets (bijvoorbeeld om zo mee te nemen naar je werk) is natuurlijk ook erg lekker! 

Wat heb je nodig?
Je ziet dat ik gebruik maak van ‘cup’ aanduidingen. Hiervoor gebruik ik een setje met cupjes die precies de goede maat aangeven. Zo’n setje is onder andere te koop bij Dille&Kamille. Ideaal! Ik kan er niet meer zonder, het werkt zo lekker snel! Als je het zonde vindt om zo’n setje aan te schaffen, kan je de maten op internet omrekenen.

1 cup speltmeel
1 cup havermeel (dit maak je door havervlokken in de keukenmachine fijn te malen)
Gebruik 2 cups havermeel ipv 1 spelt & 1 haver om het helemaal glutenvrij te maken! (uiteraard wel glutenvrije havervlokken gebruiken)
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 cup dadels (uiteraard zónder pit)
1/2 cup plantaardige melk (rijstmelk, sojamelk, havermelk, amandelmelk)
2 tl vanille extract
3 grote rijpe bananen (of anders 4 vier kleinere bananen)
Extra: hazelnoten, rozijnen, cranberries, stukjes pure chocolade… whatever you like!

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven op 180 graden. Vet het cakeblik in. (dit kan je bijvoorbeeld met kokosolie doen, of anders met plantaardige boter)
2. Mix alle droge ingrediënten in een kom
3. Doe de dadels, melk en vanille extract in de keukenmachine en laat draaien tot het een glad mengsel geworden is
4. Plet ondertussen de bananen
5. Mix nu alles door elkaar in een grote kom (dus het droge mengsel, de bananen en het dadelmengsel)
6. Bak de cake in 60 minuten in de oven af.
7. Laat het cakeblik nog 5 minuten in de oven staan en laat hem daarna 10 minuutjes afkoelen buiten de oven.

Wie van jullie gaat dit bananenbrood bakken? We horen het graag van je als je dit recept, of een ander recept dat je op De Groene Meisjes hebt gelezen, hebt geprobeerd. Misschien kan je ons een foto tweeten? Maak De Groene Meisjes blij :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

156 gedachten over “Recept: vegan suikervrij bananabread

 1. Ik heb gister het bananenbrood met suiker gemaakt en die was heerlijk! Maar de volgende keer ga ik deze zonder suiker maken.

 2. Ah klinkt goed! Ik was eigenlijk van plan om een vegan cheesecake te bakken omdat m’n blog vandaag een jaartje bestaat, maar ik denk dat ik dit ga bakken. Aangezien we nog een hele tros bananen hebben liggen haha.

 3. Ik heb eergisteren een bananenbrood met suiker gemaakt: vééél te zoet. Toevallig zag ik vandaag jouw suikervrij recept op fbk, dat ga ik zeker eens proberen!

 4. Oh dit lijkt me echt geweldig en ik heb nog een vol pak oats staan, dit ga ik zeker uitproberen! Van teveel suiker krijg ik gigantische uitslag dus ik word hier heel blij van :D

 5. O, ik zou hem het liefst meteen gaan maken, zo benieuwd ben ik ernaar. En, ik heb alle ingredienten in huis, behalve….de bananen :-( Die heb ik nog maar 1 liggen, dus ga ik morgen maar gauw even bijkopen.

 6. Haha toevallig! Ik heb ook gister een bananenbrood gemaakt (eigenlijk een bananencake). Was heel erg lekker!

 7. Nou, dit is natuurlijk wel leuk om nu op woensdagsmiddag met de kids te doen…..wie weet waag ik me er zo aan :)

  1. Hmm…ik blijf een gevecht voeren met bakpoeder….mijn theelepels zijn blijkbaar te klein :s

   1. Ik heb een setje cup maten, maar ook een setje lepels (met maten erop) en die gebruik ik altijd. Dan weet je zeker dat je goed zit! (ook gekocht bij dille&kamille.)

 8. Ik ga m proberen! Laatst die van julia kang gemaakt, met eieren (dus niet vegan). Was wel aardig maar toch beeeeeetje smakeloos.

 9. Hij staat in de oven! En het ruikt nu al heerlijk! Wel een beetje gesmokkeld met de ingrediënten, want ik had niet alles in huis.
  Ben benieuwd!

 10. Ik heb alle ingredienten in huis, maar kan nergens vinden hoeveel een cup nu precies is. Iemand een tip?

 11. Ah, klinkt lekker! Zodra ik weer bananen in huis heb, moet ik dit maar is even gaan proberen!

 12. hoe veel dadels zitten er ongeveer in 1 cup?? 6 of zoiets? Ik heb geen idee

  1. dat hangt er vanaf wat voor dadels je hebt. Heb je van die grote verse, dan heb je er ongeveer 4 tot 6 nodig. Ik gebruik kleinere, uit een doosje, en heb er dan wel zeker 10 tot 12 nodig.

 13. Meteen uitgeprobeerd,een verrukkelijk taartbrood. Wordt een favoriet! Bedankt.

 14. Ik was net bij de Dille & Kamille, gelijk aangeschaft. Het setje lepeltjes ga ik ook nog wel een keer kopen maar dat is makkelijker te gokken.

   1. Handige marketing vooral.. lijkt me dat jullie zo populair zijn dat D&K daar z’n slaatje wel uit weet te slaan. Persoonlijk vind ik het lastig dat ik zodanig gedwongen word iets te kopen als ik een goed bakrecept van een leuke foodblog wil halen. Óf ik moet het zelf omrekenen. Irritant gewoon. Dan vind ik het makkelijker om even een andere link aan te klikken.

 15. Wel glutenvrije havervlokken in huis, maar helaas geen keukenmachine om ze te vermalen.. Wel glutenvrij meel zou je nog meer kunnen gebruiken?
  Want het lijkt me heerlijk! :)

  1. misschien kan je even bij de biowinkel informeren? daar is sowieso een glutenvrije afdeling, dus misschien hebben ze daar een idee voor je?

 16. Deze namiddag bananenbrood gebakken en deze avond geproefd. Héérlijk!

 17. Gister het recept van dit suikervrije bananabread uitgeprobeerd! Heb daarbij gewone havervlokken gebruikt ipv havermeel, verse vanille, rijstmelk en als extra gehakte walnoten… JAMMM erg lekker geworden! Ik ga dit brood zeker vaker bakken :)

 18. bedankt voor dit heerlijke recept.
  gistermiddag gebakken, nu al schoon op. de laatste stukjes gingen mee in de broodtrommels van de dochters. beat that, snickers/mars/andere rotzooi etende kleuters!

 19. Ik heb iets niet goed gedaan…mijn brood blijft ‘nat’en is heel compact?
  Iemand een idee?

  1. Ojee… kan het zijn dat je teveel melk hebt toegevoegd? Of had het brood langer in de oven gemoeten?

 20. Ik móet nu wel reageren… ik heb het brood nu al twee keer gemaakt en de tweede is ook weer op!! Nu willen we echt nooit meer plakjes ontbijtkoek in de lunchtrommel. Allemaal gezonde ingrediënten, zonder suiker en zó lekker!! Ik ga gauw op zoek naar nog zo’n goed recept, maar of ik dat nog ga vinden…. Ik maakte het bananenbrood met volkorenspeltmeel (dat had ik in huis), kan het nóg gezonder? Groene meisjes, heel erg bedankt! Jullie hebben ons plakboek weer verrijkt met een zeer goed recept!

 21. De aanhouder wint!!! Want het is nu mij ook gelukt! Een heerlijk bananenbrood! Heerlijk!

 22. Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb hem net gemaakt. Ik heb iets meer kaneel en bakpoeder toegevoegd, vanille uit een vanillestokje gebruikt en nog wat gemberpoeder en koekkruiden toegevoegd. En voor de melk heb ik gekozen voor oat milk vanilla van het merk Lima. Smullen!
  Ik volg jullie via Facebook en jullie berichten geven me altijd veel inspiratie. Ga zo door!!

 23. Ik heb hem gisteren ook eindelijk eens gemaakt, met stukjes pure chocolade extra toegevoegd. Erg lekker! Maar wel vrij vast ook inderdaad…misschien volgende keer wat meer bakpoeder. Ik ga zeker ook nog eens aan de slag met de andere extra’s waar ik hier over lees :-)

 24. Vanmorgen bij een vriendin geproefd en heb er nu zelf 1 in de oven staan. Zegt genoeg toch? Het ruikt in ieder geval heerlijk.
  Heb volkoren speltmeel gebruikt, havermeel (vlokken waren er niet) en voor de rest het recept gevolgd. Nog wat extra’s toegevoegd: gehakte amandelen, rozijnen en abrikoosjes. Ik ben benieuwd!

 25. M’n vriend en ik hebben net allebei een plakje op en het was heerlijk! Niet te zoet en ozo gezond…
  Dit ga ik zeker vaker maken, net als de Raw Gluten-free Vegan Brownies! Dit komt helemaal goed van pas aangezien we een hele goede vriendin met gluten allergie hebben… Ik ben jullie pas net gaan ontdekken, en ik vind het/jullie geweldig!!!

 26. Hi Merel, gebruik je gewone theelepeltjes om af te meten of heb je daar ook zo’n set TSP en TBSP voor? Die zijn nl. wel flink groter merk ik. Maar ook wel heel fijn in het gebruik.

  1. Ik heb er van die speciale lepeltjes voor. Die staan voor de lepelmaten uit Amerikaanse recepten. Werkt lekker snel :)

 27. Het is al de derde keer dat ik dit brood maak. Heerlijk! Ik vries het tegenwoordig in en leg elke avond een plakje uit.. even in de magnetron s ochtends en dan een heerlijk warm plakje bananenbrood. Of ik neem het mee naar mijn werk :) Ik heb er nu 1 in de oven staan, waar ik wat rauwe cacao poeder bij heb gedaan. Hoop dat dat ook lekker is!

 28. Mijn brood staat nu in de oven, maar komt niet omhoog….zou er meer bakpoeder inmoeten? Had ik hegt luchtiger moeten mixen?

  1. Luchtig mixen (gewoon met een garde) is wel een must ja..

 29. Dit goddelijke recept nog ‘groener’? Dan maak je er 2 tegelijk zodat je oven maar 1 keer aan hoeft (als de oven daar ruim genoeg voor is).Goed excuus toch?!

 30. Heb hem gemaakt, wel zonder noten want die had ik niet in huis. Man, wat een heerlijke cake / brood! Echt zitten smullen. Zelfs mijn vriend die alle gezonde baksels van mij maar niets vind zit er van te smullen. Dank!

 31. Zou je hier ook cupcakes van kunnen maken? Met een lekkere “boter”creme?

  1. Eh.. Vast wel. Al wordt het dan wel een stukje ongezonder natuurlijk. Nooit geprobeerd!

   1. Ik heb het beslag in muffinvormpjes gedaan eergisteren, maar ze plakten helemaal vast aan het papieren hoesje… Smaak was prima, volgende keer lekker in n cakeblik en plakken snijden!

 32. Mmm, heb m ook gemaakt en smaakt voortreffelijk. Ook lekker met roquefort of een ander blauwe kaas als borrelhapje.
  Bedankt voor het recept!

 33. Ik heb hem gister ook gemaakt:) met alleen havermeel en heb er hazelnoten door heen gedaan:) Hij was/is heerlijk:D:D

 34. jamjamjam…gister de suikervrije variant gemaakt met 1 cup amandelmeel ipv speltmeel.
  Noten toegevoegd en ingesmeerd halverwege met wat kokosolie omdat ie me iets te snel donker werd…warm was ie verrukkelijk (sorry, kon die 10 minuten wachten echt niet volkrijgen hoor ;) )..maar nu de volgende dag is ie zo mogelijk nog lekkerder!!
  Geweldige recepten, vooral de aandacht voor suikervrij, top!!!

 35. Nom Nom Nom!
  Ik heb helaas geen speltmeel kunnen vinden, maar heb 150gram tarwebloem en 100gram haverzemelen gebruikt.
  En aanvullend op het recept kleine stukjes walnoot en amandelschaafsel er door heen gedaan. En ook amandelschaafsel er over heen gedaan, feestelijk!
  Vlak na het bakken een plakje gegeten, super!
  Maar tjonge, de dag erna, als ontbijt een plakje bananenbrood met belegen kaas, smaakt het brood nog lekkerder! Het is echt brood, maar met een ontbijtkoek-structuur!
  Thanks voor het recept!!!

 36. Oh ja, bij 150gram tarwebloem en 100 gram haverzemelen heb ik 2 theelepels bakpoeder gebruikt!

 37. Deze cake nu 2 keer gemaakt en hij is heerlijk! Vooral met geitenkaas met Fenegriek, echt een aanrader!mmmmmm

  1. Bananenbrood met geitenkaas? Dat klinkt bijzonder! Omdat wij zelf geen kaas eten kunnen wij hierover niet meepraten, maar we geloven je op je woord ;)

 38. Ha Meiden,
  Ik zou dit recept heel graag morgenmiddag willen proberen, maar mag ik havermeel ook vervangen voor boekweitmeel? Of 2 cups boekweitmeel? Dat heb ik namelijk volop in huis. Ik zit hier nogal afgelegen, red het niet om morgen nog naar een natuurwinkel te gaan om ander meel te halen.
  Op Merels aanraden [instagram :)] heb ik trouwens een setje cup- en lepelmaatjes gekocht, zodat ik jullie recepten kan maken in de goede hoeveelheden!
  xx Lotty

  1. Jahoor dat kan gewoon! Veel succes en eet smakelijk :)

 39. Gelukt dus! 1 cup spelt- 1 cup boekweitmeel. Super lekker! De maatjes van AH werken heel handig, nooit meer omrekenen :)
  Moet wel zeggen dat mijn brood de helft lager/platter is. Zag bij jullie recente hightea dat dat bananenbrood veel hoger was, ondanks (ogenschijnlijk) hetzelfde formaat blik. Recept verdubbelen?
  Brood was luchtig genoeg overigens, dus daar is denk ik niets ‘mis gegaan’ :-) Ik heb 1,5 tl wijnsteenzuurpoeder gebruikt ipv regulier bakpoeder. Xx

  1. Hi Lotty, dat brood was door een vriendin gemaakt. Dus ik denk via een ander recept…

 40. Ik heb de bananencake vandaag gemaakt maar hij is niet erg gerezen. De smaak is wel goed. Moet ik misschien een andere bakvorm nemen? Deze was 30 cm. Ik heb alleen volkoren speltmeel gebruikt. Ik had niets anders in huis.

 41. Hij staat nu in de oven, ben zeer benieuwd! Heb er als extra toevoegingen wat rozijnen, stukjes walnoten èn vegan choc chips in gedaan… Can’t wait :-)

 42. Wat een heeeeerlijk recept. Mjam!
  Ik vind hem super om te eten voor of na het sporten. Ook geliefd bij sportvrienden;).
  Ik heb het recept gedeeld op mijn (sport)blog, natuurlijk met link.
  Volop inspiratie!

 43. Mmm zojuist voor het eerst een dergelijk beslag (zonder toegevoegde suikers) gemaakt. Het valt mij op dat het beslag heel erg vast is / minder vloeibaar dan ik gewend ben dan anders. Weet iemand of dit wel klopt? En anders.. tja dan merken we het wel als het bananenbrood uit de over komt.

 44. Thanks, Green Girls, for this recipe. It is a hearty bread, heartier than most conventional (with eggs) banana breads, but very tasty.
  I am not sure what the function of the almond or soy milk was, so instead i soaked my semi-dried dates in water for an hour first and used that liquid instead of almond or oat milk. It worked out fine. I really appreciate the “alternative” recipie. I will be back for more. :)

 45. Echt een heerlijk recept, maar ik heb er echt wel 20 x meer kaneel in gedaan, want ik ben dol op spicy. Gekozen voor hazelnootmelk en goji bes erbij…en ik vond ‘m wel iets zoeter mogen, en heb daarom gekozen voor ahornsiroop. Thankies!

 46. Deze week voor het eerst bananenbrood gemaakt, met jullie recept! Lekker! Al moet ik toegeven nog wel steeds dol te zijn op iets zoet, dus heb ik ze besmeerd met een dun laagje jam :) Bedankt voor al jullie leuke blogs en recepten! Ik lees ze met heel veel plezier :) XXX

 47. Het staat nu in de oven … Voor de allereerste keer … Ben reuze benieuwd!

 48. Heerlijk!! Nu twee keer bananenbrood gemaakt, met verschillende recepten. Beide heerlijk! Ik zou mezelf niet zijn als ik niet was afgeweken van het recept, dus heb sojamelk gebruikt, speltmeel en wat havervlokken en roggevlokken en lijnzaad. En gevuld met gedroogde pruimen, abrikozen, rozijnen en verschillende noten. Heerlijk en heel goed gerezen :)

 49. ik heb dit dus geprobeerd maar mijn deeg was nog veel te hard en het is ook helemaal niet gaan rijzen in de oven .. ik denk dat ik de maatinhoud van de “cups” verkeerd gedaan hebt .. zou iemand de ingredienten in het aantal gram/theelepels etc kunnen neerzetten?

  Dankje alvast!

 50. Net gemaakt met een kleine twist: vanillesuiker, amandelmelk, rozijnen en noten en alleen speltmeel. Echt heerlijk! Zoet genoeg door de dadels n vanillesuiker. Dik vet genieten!

 51. Ik heb een vraagje over dit recept, het wordt een suikervrij bananenbrood genoemd maar in de plantaardige melk bv. soja- of amandelmelk) is het hoofdbestandsdeel zowat suiker (staat als tweede ingedrient op de lijst). Dus om dit recept dan echt suikervrij te maken, wat zou ik dan als vervanger kunnen gebruiken?

   1. Ooooh, geen idee dat dat bestond! Ga er meteen even naar kijken :)

 52. Iemand het ooit gemaakt met kwark en of yoghurt bv soya yoghurt?

 53. ik heb dit van het weekend gemaakt.. zonder noten maar wel een paar schepjes cacao erin.. en ik nog een halve theelepel backingsoda, vindt dat het vaak wel mooi luchtig maken.er zit wel wat suiker in, omdat ik niets anders vanille had dan (biologische) vanillesuiker.. Maar dat kleine beetje vind ik zelf nog wel kunnen :-)
  En hij is heerlijk geworden..!

 54. Ik heb speltbloem ik de last staan. Zal ik dit ook kunnen gebruiken ipv speltmeel? Of is er een kans dat mijn brood dan zal mislukken. (Mijn eerste brood was mislukt dus daarom wilde ik dit recept eens proberen!)

 55. Dit bananenbrood is echt mijn favoriet! Makkelijk te maken en het blijft elke keer weer smullen. Ik maak altijd het originele recept zoals het hierboven staat. Mijns inziens heeft het niet meer nodig! Na het bakken blijft het brood redelijk sticky, maar daar hou ik wel van. Lekker met wat notenpasta.

 56. Nou, m’n allereerste bananenbrood/cake staat in de oven! Het beslag was heerlijk en het ruikt nu al lekker! Ietsiepietsie gesmokkeld met de ingrediënten…had geen vanille-extract in huis, dus heb er een zakje vanille-suiker ingedaan…ach ja…vergeleken bij m’n traditionele cakes, HEEL veel minder suiker…verder rijstmelk gebuikt (zonder toegevoegde suikers) en ook nog wat rozijnen en gehalte walnoten die ik nog in huis had er aan toegevoegd. Ben benieuwd! (nog ruim een half uur te gaan)

 57. Fijn recept! Ik heb dit brood nu voor de tweede keer gemaakt en het is echt heerlijk. Alleen beschik ik niet over een keukenmachine dus het dadelmengsel maken was opnieuw een nogal omslachtig drama. Mijn blender noch mijn staafmixer kunnen dit eigenlijk aan, ik draai beide keer nog een keer in de soep ben ik bang, doordat ik ze gebruik waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Toch maar eens voor keukenmachine kijken, hebben jullie misschien een aanrader? Of handige tips?

 58. Heerlijk :-) wel heb ik nog een vraag mbt de 1 cup havermeel. Moet ik kijken naar 1 cup havervlokken (die ik dus in de keukenmachine tot havermeel maak) of 1cup meel? Het scheelt namelijk 40(!!) gram van elkaar…

 59. Ik vond wel lastig om in te schatten welke consistantie het moest hebben. Bij mij bleef het vrij plakkerig dus zal wel vrij compact zijn. Hoe hoort het deeg te zijn/ was het bij jullie?
  Daarnaast vroeg ik mij ook nog af of je de bananen niet gewoon door de foodprocessor kan halen?

 60. Eergisteravond dit recept gemaakt zonder extra toevoegingen met gedroogde dadels (klopt dit?) en hij was gisteravond al op dus nu net weer een gemaakt, dit keer een beetje geraspte kokos doorgegooid en de gedroogde dadels eerst een paar uur voorgeweekt. Vooral ook het feit dat hij suikervrij, diervrij en zelfs glutenvrij gemaakt kan worden en dan zo goed kan smaken vind ik geweldig, ook de vorm insmeren met kokosvet vind ik ideaal. Heel erg bedankt!

 61. Deze staat nu in de oven! Met een notenmixje inclusief rozijntjes erdoor. Ik ben erg benieuwd, hopelijk doet mijn kleine rottige oventje genoeg zijn best om het brood gaar te krijgen :).

 62. Ik heb ‘m zojuist gemaakt, heerlijk geworden!! Ik heb wel een vraagje, want ook al doet het niet af aan de smaak, het bananenbrood blijft heel ‘klef’… Ik denk dat dit door de bananen moet komen maar hebben jullie hier een oplossing voor? Ik heb hem al zo’n 20 minuten langer in de oven gehad dan nodig… Dankjulliewel vast, liefs!

 63. Ik maak eigenlijk altijd bijna ditzelfde recept, maar dan nog met ei erdoorheen. Eens kijken wat er gebeurt als ik dat weglaat (onderste recept hier: http://www.bluebelle.nl/voeding/recipes/bananen-havermout-ontbijtbrood/)

  Het malen van de havermout laat ik achterwege trouwens. Ik gooi er ook nog walnoten en gojibessen doorheen en strooi wat havervlokken over de bovenkant omdat dat er mooi uitziet. En als laatste tip: als je vanillesojamelk neemt heb je helemaal geen suiker of vanille-iets verder nodig, ook niet van dadels.

 64. O, en appel er doorheen raspen maakt het lekker smeuïg. Zo, nu ben ik klaar met mijn bananabread-rant en ga ik dit weekend vegan bb bakken :)

 65. Vol enthousiasme heb ik vorige een paar dagen geleden het bananenbrood gebakken (en net het laaste stuk opgegeten: na een aantal dagen vind ik het nòg lekker!
  Ik heb alleen gepureerde havervlokken genruikt, en iets minder dadels om het minder zoet te maken. De cake was helaas (volgens mij toch door het openen van de oven) erg ingezakt. Maar alsnog: een geweldig recept!
  Dankjulliewel!

 66. 2e keer dat ik ‘m maak, alleen is helaas de blender laatst gesneuveld. Kan ik de dadels ook weken en koken en dan bij de rest van de ingredienten doen? Super stom natuurlijk, hopelijk kan ik snel een nieuwe aanschaffen! Te veel dat ik moet missen nu haha

 67. Vanavond gemaakt!! Super lekker!! Maar hij wordt niet echt hoog.. waar kan dit mee te maken hebben? Cakeblik is 25 cm. Of hoort ie gewoon laag?

  1. Nou, echt hoog wordt ie niet nee… maar misschien is er iets niet helemaal goed gegaan met het vermengen van de baking soda met de vochtige ingrediënten? Je moet daarin namelijk heel vlot handelen; op het laatste moment vermengen, met de hand een paar keer doorscheppen en gauw in de voorverwarmde oven. Misschien kan het daar aan liggen?

   1. Thanks voor jullie reactie! Zou kunnen idd.. je bedoelt het moment waarop je het droge mengsel (waar t bakpoeder ook doorheen zit) mengt met het dadelmengsel en de bananen? Dat heb ik niet heel snel gedaan. Wist niet dat dat moest. Ga ik volgende keer doen :)

 68. Heb trouwens vanille extract weggelaten. Vind hem zo al zoet genoeg. Qua hoeveelheden heb ik alles precies volgens het recept. Heb zelfs de cup-pannetjes en maatlepeltjes van Dille en Kamille (jep, ben een sucker voor reclame :-p)

 69. ik heb gisteren dit bananenbrood gebakken en het is het lekkerste brood dat ik ooit gemaakt heb!! Smeuïg, prachtig gerezen en heerlijk zoet. Dank voor het recept :-)

 70. Vandaag weer een poging gedaan en hij is heeeemels! Goed omhoog gekomen dit keer ;) Heb er gojibessen en cacao nibs doorheen gedaan!! Super lekker :-D

 71. Ben ik de enige waar het uit de oven komt als taai en met een structuur vanbinnen zoals broodpudding?

 72. Heerlijk recept, nu al voor de 3e keer aan het maken! Groot succes bij iedereen die het proeft. Dankjulliewel voor het recept!
  Ik doe er zelf kokos door en overheen :-)
  En de cup-set kan je nu bij de Action kopen, maar 0,79 euro!!! En inderdaad erg makkelijk in gebruik

 73. Net uit de oven en warm een stukje geproefd. Heerlijk! Dit ga ik vaker maken. Voor de kinderen ook lekker ter afwisseling van hun brood mee naar school
  Ik heb, mede vanwege de commentaren hierboven, het recept iets luchtiger geprobeerd te maken door naast de bakpoeder (ruim 1 tl) ook 1,5 tl baking-soda (natriumbicarbonaat, te verkrijgen in drogist of Toko) toe te voegen bij de droge ingredienten (het zout kun je dan weglaten). Dit wordt veel gedaan bij het bakken in Engeland/Amerika. Een prachtige hoge cake is het resultaat.

 74. Lekkere cake! Ik heb hem gemaakt met kastanjemeel i.p.v. speltmeel. Super alternatief voor een cake met zuivel en suiker. De volgende keer ga ik er nog wat extra dingen doorheen doen.

 75. Ik had bananen over een dacht eens even kijken of de groene meisjes daar een gezond recept bij hebben. Vanille extract had ik niet in huis maar verder alles dus het “brood” staat nu in de oven. Ben benieuwd!

 76. Ik ben geen veganist, maar lees al een hele tijd mee op jullie blog en ben – mede dankzij jullie – wel drastisch geminderd met dierlijke producten . Ik maak het bananenbrood vrijwel elke week! Superlekker als ontbijt. Ik gebruik altijd kokosmelk en doe er vaak rozijnen door. En ik gebruik ook wel eens koekkruiden in plaats van kaneel. Echt een toprecept!

 77. […] Omdat ik verder toch niks te doen had, en er nog wat rijpe bananen lagen, bakte ik maar een bananenbrood. […]

 78. Heeft er iemand enig idee of je dit ook zou kunnen maken met ongezoete appelmoes in plaats van bananen? Ik eet geen suiker en dit is een geweldig alternatief voor cake, dus ik zou er graag wat mee experimenteren maar ik wil de (dure) ingrediënten niet verspillen aan een mislukking :)

 79. Afgelopen weekend heeft dit recept aan de basis gestaan van de weddingcake die het element Aarde vertegenwoordigde tijdens de handfastingen voor een jaar en een dag in de weddingchappel op de Midwinter Fair in het Archeon in Alphen aan de Rijn

 80. Afgelopen dinsdag dit bananenbrood gemaakt en er hazelnoten ingedaan, was echt super lekker! Mijn dochter van 10 vond het zo lekker dat ze er zelf 1 heeft gemaakt vandaag :-)

 81. Hihi. Waar ik ook op googel qua vegan recepten, altijd weer kom ik uit op jullie heerlijke en prachtige website. Shame on me, ik heb nog nooit een bananenbrood gebakken (en ik eet nog wel zo veel bananen!) En ik hou van suikervrij, dus top dit :). Ik heb veel in huis hiervan, fijn! Morgen sta ik in de keuken :). Liefs

  1. wat leuk om te horen :) Wel echt een keer doen hoor, dat bananenbrood!

   1. :) Ik heb ‘m vandaag gemaakt en het is echt heel lekker. En ook een goeie tip van de bio jam – ik had er bio fruitspread op gedaan en dat is echt lekker. Tahini ook, trouwens! Heb je dat wel eens geprobeerd erop?
    Liefs

 82. Ik heb hem net voor de tweede keer gemaakt, samen met mijn 3-jarige dochter, jammie! Leuk om te doen en gezond! Top.

 83. Ik heb hem vandaag gemaakt.. wel in een ovenschaal want ik kon geen cakeblik vinden. Ben heel benieuwd of ik het iets vind, aangezien ik geen banaanliefhebber ben. Ik had ze nu toevallig over en geen ruimte in de vriezer (ijs wil ik ook nog maken).

 84. Hij zit in de oven!! Ik heb mijn creativiteit erop losgelaten (limoen ipv vanille, pompoenpitten en amandelen). Ben benieuwd!

 85. Hoi!

  Waar kan je nou vanille extract kopen? Ik google maar kom nergens terecht..

  Heb net trouwens die pompoenbrownies gemaakt! Volgens mij zijn ze goed gelukt! :)

  Groetjes

  Bo

 86. Hi
  Ik had een vraag over de dadels. Want zoveel dadels is toch ook een behoorlijke calorie bom?
  Het is dan vrij van geraffineerde suiker maar in dadels zit ook een behoorlijk hoog suiker gehalte

 87. Allereerste keer dat ik een bananenbrood maak. Iedereen is hier bijzonder enthousiast over het resultaat! Dank je wel voor het heerlijke recept.

  1. Een jaar later :D

   Een cup is 250 ml
   En ik gebruik ongeveer 10 dadels

   Heb je hier iets aan?

 88. Wat een heerlijk recept! Vele malen lekkerder dan bananenbrood in hippe tentjes. Zelfs mijn man en zoon smullen er van! Bedankt.

 89. Hoihoi,
  Kan je ook hele havermout gebruiken in dit recept? Dus zonder deze te malen tot “meel”?
  Groetjes!

 90. Vorige week een aantal vegan bananenbroden gebakken en dit was de beste! Dus vandaag nog een brood in de oven zodat mijn zoon (lees: papa en mama) morgen kan trakteren op de opvang!

  Alle eventuele allergieën zijn zo uitgesloten :)

 91. Ik ben superblij met dit recept, ik heb het door de jaren heen wel meer dan 10 keer gemaakt met verschillende variaties, ik ken het nu uit mijn hoofd. Ook voor kinderen fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *