Risotto van freekeh met bosui en postelein

freekeh2

Ik zeg heel eerlijk: door de warmte van de afgelopen dagen* heb ik weinig zin om te koken. Maar het ding is dat ik wel graag gezond wil eten. De combinatie van warmte + slecht eten is voor mij namelijk echt killing. Toch vind ik het lastig om mezelf de keuken in te slepen, herkennen jullie dat? Daarom was ik extra blij dat ik een box van Marley Spoon mocht uitproberen en op deze manier een lekker recept met jullie kan delen. Ik maakte een risotto van freekeh met bosui en postelein. Lees snel verder voor het recept!

Marley Spoon is een maaltijdbox die inspeelt op seizoensgerechten en foodtrends. (we zijn benieuwd naar oktober, want dan staat de box in het teken van Foodwaste!) In de box vind je verschillende recepten en alle ingrediënten die je nodig hebt om deze recepten te maken. De gerechten worden vanaf €4,95 per portie bezorgd en een pakket met 6 porties (dat is 3 recepten voor 2 personen) kost €39,90. Dit is misschien duurder dan wanneer je zelf boodschappen doet voor drie gerechten, maar Marley Spoon levert wel heel bijzondere gerechten die je misschien niet snel zelf zou uitkiezen. Daarbij komt dat het bij je aan huis wordt geleverd. Alsof je uit eten gaat of eten laat bezorgen; je hoeft het alleen nog even zelf ‘in elkaar te knutselen.’

freekeh3

We kregen een speciaal pakket met boodschappen voor twee vegan recepten. Wat is dit toch heerlijk: gewoon letterlijk alles ligt helemaal voor je klaar. Zelfs de kruiden zijn al voor je afgewogen. I know, pure luxe. Echt lekker voor een keer! Ook de recepten zijn super precies uit geschreven, met voorbeeldplaatjes erbij… ideaal!

Dan door naar het recept. Ik had nog nooit iets met postelein gemaakt en ook nog nooit met freekeh gekookt. Kortom: een dubbele primeur voor mij. Dat soort dingen vind ik leuk, want zo ontdek ik nog eens wat nieuws! Het recept is goed voor twee porties. Ik zie het als een lekkere salade voor ’s avonds, als je niet heel erg veel trekt hebt. Hoewel de freekeh trouwens wel erg goed vult. Maar als je een grote eter bent, dan is dit misschien meer een lunchgerecht. Ik vond de salade erg lekker, maar ik moet aan de smaak van postelein wennen. Misschien maak ik het volgende keer met een andere bladgroente.

Persoonlijk vond ik het absoluut niet moeilijk om dit recept te maken, maar het is ook geen   gevalletje ‘in een handomdraai klaar.’ Je doorloopt wel even een paar stappen. Maar goed, het is absoluut niet lastig en dit kan gewoon niet mislukken. Zorg dat je van tevoren alles klaar hebt staan, dan kan je zo aan de slag!

Wat heb je nodig?

olie (bijvoorbeeld olijfolie)
1 klein bosje bosui
1 ui
1 citroen
1 groentebouillonblokje
250 ml plantaardige variant op yoghurt
3 gram kaneel
3 gram gemalen piment
een handje muntblaadjes
20 gram pijnpoombitten
100 gram zomerpostelein
100 gram rucola
200 gram freekeh
peper en zout naar smaak

Wat ga je doen?

1. Doe de freekeh in een schaal en giet hier koud water overheen. Laat 5-10 minuten wellen.
2. Kook 500 ml water en los hier het blokje groentebouillon in op. Zet dit apart.
3. Doe de gewelde freekeh in een vergiet en spoel heel goed af. Laat goed uitlekken. Je zult zien dat er nog een tijdje troebel water vanaf komt.
4. Pel de ui en snijd hem fijn. Bak met een beetje olie in een middelgrote pan tot de ui glazig wordt. Voeg nu de freekeh en de kruiden (kaneel en piment) toe. Laat dit 1 minuutje meebakken. En blus vervolgens af met de heft van de groentebouillon.
5. Laat de freekeh zo’n 15 minuutjes zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door. Iedere keer dat de bouillon verdampt is, voeg je een scheutje nieuwe bouillon toe.
6. Snijd de bosui in ringetjes en hak de muntblaadjes fijn. Rooster de pijnboompitten in een droog pannetje.
7. Maak nu de dip: doe 250 ml plantaardige variant op yoghurt in een kom. Was de citroen en rasp de schil. Pers het sap uit de citroen. Voeg 1 eetlepel citroenrasp en 2 eetlepels citroensap, samen met peper en zout, toe aan de dip. Roer goed door en zet in de koelkast.
8. Was de zomerpostelein en de rucola goed en laat deze goed uitlekken.
9. Maak de risotto af: haal de pan met freekeh van het vuur en laat 3 minuutjes rusten. Voeg nu de bosui en de munt toe en roer door.
10. Serveer de risotto op de postelein en rucola, met pijnboompitjes en nog een beetje citroensap en citroenrasp.

Tip: ik kan me goed voorstellen dat het lekker zou zijn om bij deze risotto ook nog paddenstoelen te serveren.

freekeh1

Wie van jullie kookt er ook wel eens met freekeh? Ik had tijdens het bereiden van dit recept echt constant het liedje ‘Freak Me’ van Another Level in mijn hoofd. Is dat raar? Anyhow, ik vond het leuk om dit eens uit te proberen en misschien ga ik nog wel meer met freekeh maken. Het is weer eens wat anders dan bijvoorbeeld rijst of couscous!

We vinden het altijd leuk om te horen wie onze recepten heeft uitgeprobeerd en het allerleukste vinden we het als je ons een fotootje stuurt! Dit kan via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes.) Veel kookplezier en alvast bedankt! 

– Deze blogpost bevat producten die naar ons zijn opgestuurd door een webshop of een bedrijf –

* ik schreef dit artikel vorige week, net na de super warme dagen die we toen achter de rug hadden.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Risotto van freekeh met bosui en postelein

 1. Ik had al eerder over Marly Spoon gelezen! Ik vind het wel errug duur voor drie maaltijden, maar voor een keertje moet best kunnen:) Dit recept ziet er overigens erg lekker uit. Ik heb ook nog nooit freekeh en postelein gegeten, ik ben wel nieuwsgierig naar de smaak ervan.

  1. Het is ook prijzig voor drie maaltijden, het is zeker geen budget-optie. Maar het is dus wel een toffe manier om eens wat nieuws uit te proberen. Want ik zeg eerlijk dat ik dit recept niet gauw was gaan maken als ik puur op de ingrediënten af was gegaan. Dus dat is dan wel weer tof!

 2. Wat ziet dat er lekker uit! En ik had nog nooit van freekeh gehoord! Inderdaad leuk om nieuwe dingen uit te proberen! Wij wikken en wegen thuis qua ‘boxen’ ook met kosten vs gebruiksgemak en daarnaast bevatten de meeste boxen heel erg veel verpakkingsmateriaal.
  Maar handig is het wel!
  Vroeger hadden wij een groente/fruitbox uit de regio. Daar moest je zelf recepten bij verzinnen. Daar werd je wel creatief van, leuk! Helaas is dat ivm het wonen in een flat qua bezorging erg lastig.

  1. Dat ben ik met je eens, het verpakkingsmateriaal vind ik ook een nadeel. (naast dat het voor mij te prijzig is om dit iedere week te doen)

 3. Postelein vind ik wel lekker, vooral in een salade met een dressing met honing + agavesiroop. Freekeh heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik ben er wel heel benieuwd naar. Waar smaakt het nu naar, is het te vergelijken met bijvoorbeeld bulgur ?

  Zelf heb ik met warm weer eigenlijk ook nooit veel zin in koken en moet er dan voor uitkijken dat ik geen hele weken broodjes met falafel en salade eet… Vandaag staat er iets met polenta op het menu, dus ik had zo bedacht om daar meer van te maken en wat in te vriezen voor op warme dagen ( en ervoor te zorgen dat er nog een paar dingetjes in de vriezer komen die ik bij warm weer alleen maar hoef op te warmen… )

  1. Verstandig! Ik hou ook niet van koken als het warm is. Het enige dat ik weet te produceren is iets van aardappeltjes uit de oven, een wrap met vulling of inderdaad, een broodje falafel. haha!

 4. Ik vind de prijs wel mee vallen, als je het ziet als een alternatief voor even afhalen of buiten de deur eten. Hoelang kan je de ingredienten bewaren ? Het zou helemaal handig zijn als je altijd zo’n pakketje hebt liggen, just in case je even helemaal geen inspiratie hebt.

  1. Dat is waar, het is zeker goedkoper dan uiteten gaan of eten afhalen. En gezonder! Ik denk dat je het een dag of 3, 4 kunt goed houden?

 5. Ik heb hier nog nooit van gehoord maar het klinkt zo onwijs handig! Vooral dat de kruiden ook al afgewogen zijn. Super relaxed!

 6. Ik heb nog nooit eerder van freekuh gehoord en nog nooit met postelein gekookt. Ik kan me daarom niet zoveel voorstellen van de smaak, haha. Maar het ziet er heerlijk uit, dat wel!

  1. Het is echt even wennen. Of ik moet zeggen: een heel andere smaak dan ik normaal gewend ben. Maar daarom juist leuk om te proberen!

 7. Looove postelein! Er ligt hier nog een bak in de koelkast, dus ik weet wat ik vanavond ga maken :)

 8. Oooh Freekeh – ik vind dat zo lekker! Maak het vaak ook als een soort risotto, laatst met pistache nootjes, was een erg lekkere combi!

  Postelein moest ik zelfs even opzoeken haha! Volgens mij heb ik dit weleens in de supermarkt zien liggen hier (woon niet in NL), dus ga het zeker eens proberen!

 9. Freekeh heb ik ook nog nooit gegeten, waar smaakt het naar? Echt naar rijst of?
  Postelein eet ik alleen bij mijn ouders (uit eigen moestuin jeej), ik vind het heerlijk met verschillende soorten sla soorten erbij. Qua koken van postelein heb ik heb ooit wel eens gehad maar niet de laatste jaren, lijkt dan denk ik meer op een soort spinazie volgens mij. In elk geval is het wel erg handig, hoef je een keer niet een recept zelf te bedenken en boodschappen doen.

  1. Nee, het smaakt wel echt anders dan rijst… het smaakt echt naar granen. Maar dat is een beetje een lastige omschrijving, haha, sorry!±

 10. Ik ben gek op de freekeh bloemkool salade van de AH to go. Ik wil hem graag zelf maken, maar weet niet zo goed waar ik freekeh kan kopen.

  1. Freekeh is inmiddels bij veel supermarkten te koop. O.a. bij AH!

 11. Ik ben blij te lezen dat meerdere Freekeh nog niet kenden, ik had er nog nooit van gehoord. Postelein vind ik ok. In de categorie niet fantastisch maar ook niet vies. Alles bij elkaar klinkt het als een leuk en interessant gerecht om is uit te proberen. Zeker ook voor de warmere dagen :)

 12. Ik heb dit recept gemaakt met gierst en dan gewoon alle andere ingrediënten erbij, was ook erg lekker! Dus nu ga ik ‘m printen en in mijn receptenmap stoppen, want dit wil ik wel vaker eten. Ik zou zelf niet bedenken om postelein te eten, maar bij de groentewinkel kon ik het gewoon kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *