“Running is a pain in the ass.”

Maar je krijgt er wel een mooie van!

Bij een gezonde levensstijl is voldoende lichaamsbeweging geen overbodige luxe. De makkelijkste, goedkoopste en groenste manier om te sporten moet hardlopen zijn. Je hebt geen dure abbonementen of apparaten nodig, enkel een stel goede schoenen, je eigen energie en laat het een mooie bijkomstigheid zijn dat we hartje zomer zitten en we ook nog eens mogen profiteren van het mooie weer. Lekker vitamine D vangen tijdens de work out!

Met hardlopen wordt de conditie verbeterd waardoor je je fit en vitaal voelt. Ook verbrand je er, in verhouding met andere sporten, veel calorieën mee, wordt je vetpercentage kleiner en je ontwikkelt meer spierkracht. Een fysiek mooi aanzicht (wat je van hardlopen krijgt) is natuurlijk een fijne bijkomstigheid! 

Klinkt allemaal heel mooi en, natuurlijk maar met regelmaat gaan hardlopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier volgen mijn tien tips om gemotiveerd te blijven:

1. Hardloopschoenen.
Hardlopen is goed voor je maar kan ook erg belastend zijn voor de knieën en gewrichten. Het is daarom belangrijk om te investeren in goede hardloopschoenen die goede ondersteuning bieden.

2. Rekken en strekken!
Vergeet niet te stretchen voor de workout om pijn te voorkomen. Loop eerst een paar minuten warm voordat je aan de rekoefeningen begint. Houd elke rekoefening 8 tot 15 seconden aan en schud uit.

3. Ademhaling.
Als je gaat lopen puffen en kuchen tijdens de ren sessie ben je geheid na 5 minuten gevloerd. Met de juiste ademhaling daarentegen kun je uren vooruit! Adem gedurende 3 stappen in door de neus om vervolgens de volgende 3 stappen uit te ademen door de mond. Houd dit gedurende de hele rensessie aan.

4. Overtref jezelf
Er zijn verschillende Apps voor de smartphone om de afstanden en snelheden van je rensessies bij te houden, Nike GPS is daar een voorbeeld van. Naarmate je vaker gaat hardlopen zie je de prestaties verbeteren en het geeft een enorme kick om te zien dat je beter en beter wordt. Stel doelen voor jezelf en werk daarnaartoe, zo blijf je gemotiveerd!

5. Deel het met je vrienden
Met Nike GPS is je route, afstand en recordtijd met een druk op de knop gedeeld met al je naasten via Social Media. Dit motiveert niet alleen jezelf om alles eruit te halen zodat je kunt pronken met je prestatie (laat die Vind-ik-leukjes maar binnenstromen!) je inspireert je vriendjes ook om hun loopschoenen aan te trekken!

6. Renbuddy
Maak er een sociale bezigheid van. Lekker bankhangen met vriendinnen, een pot Ben & Jerry’s en Sex and the City is leuk en gezellig, maar de endorfines die vrij komen na een goede workout overtreffen alles! Vind een renmaatje waar je mee kunt competeren en die je motiveert. Workouts before pleasure!

7. Run for fun
Ga niet hardlopen met als uitgangspunt dat je volgende week het lijfje wilt hebben van een Victoria’s secret model. Ren omdat het endorfines aanmaakt en je er fit en gezond van blijft. Probeer af en toe een vernieuwende route, geniet van het uitzicht, geniet van de open lucht en geniet vooral van de rensessie. Als je alleen rent kan het heel therapeutisch werken, een momentje voor jezelf om tot bezinning te komen. En zeg nou zelf, rennen is goedkoper dan een
psycholoog.

8. Muziekje erbij
Elke afstand die je als doel stelt voor jezelf is fysiek haalbaar. Soms moet je echter je zin zover krijgen dat doel daadwerkelijk waar te maken zonder dat je verveelt raakt of er geen zin meer in hebt. Blok de gedachten als “Ik wil niet meer” en “Ik kan niet meer” en camoufleer ze met een paar goede mixtapes die zo hard door je oordopjes knallen dat je vergeet waar je mee bezig bent.

9. Cocoswater
Cocos water is een ideaal sportdrankje omdat het gedurende lichamelijke inspanningen de vochtbalans snel kan herstellen en het helpt afvalstoffen te verwerken. Cocos water bevat calcium, kalium, natrium en is rijk aan vitamin C. Helaas komt dit wonderdrankje niet uit de kraan gedruppeld en is het nog best aan de prijzige kant, 3,50 euro voor een halve liter bij de natuurwinkel, maar zeker de moeite waard om af en toe te drinken! (klik hier voor meer info)

10. 23 uur
Het uurtje harlopen goed uitvoeren is belangrijk. Evengoed is het belangrijk hoe je de overige 23 uur besteedt. Elke nacht 6 tot 8 uur slapen is een pré en in combinatie met een gebalanceerde, gezonde en een, naturlijk het liefst vegan, voedingspatroon zorgt dit voor optimaal resultaat.

Run baby, run!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over ““Running is a pain in the ass.”

  1. Yes yes, zo waar dit :) Ben sinds een paar maanden bezig met hardlopen en voel me fijner, fitter en energieker dan ooit. Heerlijk!

    1. Loulou Groene Meisjes schreef:

      Ik weet precies wat je bedoelt, je haalt er zo veel kracht en positieve energie uit, goed bezig!

  2. Wat goed dit artikel! Ik zelf ben beginnend hardloper en ga begin september via de Atletiek Unie ‘leren’ hardlopen via Start to Run! Bedankt voor de tips!
    xoxox

    1. Hier ook een poging met Start to Run en dat bevalt best goed qua tempo + muziek + aanwijzingen. Alleen jammer dat het nu zo heet is buiten, dat kan ik nog niet aan met mijn conditie. Als de temperaturen weer gaan zakken moet ik maar weer opnieuw beginnen.

    2. Loulou Groene Meisjes schreef:

      Dolgelukkig dat je het een goed artikel vindt en goed dat je onder begeleiding begint met hardlopen, veel succes en houd je ons op de hoogte van je vorderingen? :D

  3. Ik ben sinds kort begonnen met barefoot running, lopen met blote voeten of ‘minimal’ voetschoeisel (je kunt het dus ook op asfalt doen ;P). Dit lijkt vanwege de genoemde belasting op je gewrichten een slecht idee, maar door barefoot running neemt de belasting juist af, omdat je niet op je hiel rent maar op de bal van je voet. Het is bewezen beter voor je gewrichten en vergt 5% minder energie. Ik zou het eerlijk gezegd op geen andere manier willen doen; mijn vader versleet zijn rug door zijn hele leven ‘gewoon’ te hardlopen.

    1. Loulou Groene Meisjes schreef:

      Ik ben dat minimale voetschoeisel inderdaad vaker tegen gekomen en veel positieve reacties over gehoord. Ik heb zelf platvoet dus extra ondersteuning is extra belangrijk maar absoluut het proberen waard bedankt!

  4. Goed artikel!
    Ik heb een pauze gehad van 6 weken (schoolvakantie, helemaal uit mijn ritme dus, hihi) dus dit inspireert me enorm om het weer terug op te pakken!

  5. Leuke tips! En het is helemaal waar natuurlijk, met hardlopen verbrand je heel wat calorieen, dus je kan er prima wat mee afvallen. Alleen een mooie ass… nee, echt veel voor je figuur doet het verder niet, helaas. Ik loop zelf al heel wat jaartjes en ben wel slank, maar niet strak. Maar ik voel me er heerlijk bij, en dat is veel belangrijker.

  6. Kim dat herken ik. Toen ik aan het trainen was voor de marathon kreeg ik alleen maar dikkere bovenbenen, sommige broeken paste niet meer :-)
    Ik zou nog willen toevoegen als tip om afwisseling in je hardloopschema te brengen. Dus niet altijd maar hetzelfde lopen want dan heb je op een gegeven moment geen vorderingen meer. Maar wissel verschillende snelheden af (intervaltraining)
    Leuk om in het vervolg ook sportieve artikelen hier aan te treffen.

    1. Loulou Groene Meisjes schreef:

      leuk om te horen dat de sportieve rubriek in de smaak valt, de groene meisjes werken eraan :)

  7. Sinds een wandelblessure en een neusoperatie is het voor mij heel moeilijk geweest om mijn regulieren sport weer op te pakken (P90X, elke dag een uur, thuis). Na het lezen van deze post heb ik meteen maar de Nike App op mijn telefoon gezet, een powersong ingesteld en mezelf gezegd dat ik vanavond een stuk ga trimmen (lekker ouderwets woord, maar rennen zit er nu nog niet in). Daarnaast ook weer langzaam de gewichttraining en yoga oppakken. Kleine stapjes ;) Bedankt voor de inspiratie!

  8. Hardlopen is echt mijn sport en toch raak ook ik soms de motivatie kwijt. Je inschrijven voor een loop evenement is wat mij betreft een hele goede stok achter de deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *