Sportschoolverbod

Vanmiddag, na een gezellige lunchdate, dacht ik op de fiets naar huis: ‘bij hoeveel verschillende sportscholen zal ik al eens een abonnement hebben gehad?’ Ik begon te tellen: 2 in Zutphen, 3 in Hoofddorp, 1 in Amsterdam…Dan heb ik het nog niet over sportclubjes (aquarobics, taebo) waar  ik bij heb gezeten. En bij geen van alle bovengenoemde dingen heb ik ooit ten volle gebruik gemaakt van hetgeen waarvoor ik eigenlijk betaalde. Met andere woorden: ik ben een goede, gulle sponsor geweest, maar zelf heb ik er weinig aan gehad. Al meerdere keren heb ik gedacht: ik moet het echt niet meer doen.

Maarja, dan lagen de foldertjes weer op de deurmat en voordat ik het wist, zat ik er weer een jaar aan vast. Die foldertjes kwamen dit jaar ook weer. En natuurlijk is januari de grote kortingsmaand. Wat we vaak vergeten is dat we ons vanaf februari helemaal scheel betalen, zeker hier in Amsterdam. 50 euro (en meer) voor een maand is hier vrij normaal. Als ik zo’n foldertje zie, begint het automatisch weer te kriebelen. Ik vraag me zelfs af: nu ik meer tijd heb, zou ik dan nu misschien wél gaan? Maar ik weet dat het niet zo is. In het begin zal ik een paar keer gaan, daarna nog maar één keer per maand en daarna helemaal niet meer. Ook al ga ik met iemand samen, ik voel me gewoon niet op mijn gemak in een sportschool. Ik heb altijd het gevoel dat iedereen naar me kijkt (ik weet dat het niet zo is) en ik vind die apparaten ook nog eens helemaal niet leuk. Als het aankomt op sportschooldiscipline, dan scoor ik echt een dikke min drie. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die waanzinnig gedisciplineerd trainen en sportscholen, en dat al jaren lang. Maar it’s just not my cup of tea.

bron:Pinterest.

Dus: ik doe het niet meer. Ik heb het vandaag écht voor mezelf besloten. Ik meld me niet meer aan voor een fitnessclub, ook niet als het goedkoop is. Zelfs nu er een sportschool boven mijn nieuwe werk (ik werk op twee scholen) zit, doe ik het niet. Want ik kan mezelf wel voorhouden dat ik na een dag werken nog wel even lekker een uurtje de gym induik, maar wie houd ik voor de gek?! Laat ik eerst maar eens stelselmatig op de fiets naar mijn werk gaan. Dan beweeg ik ook een uur per dag. Lijkt me veel effectiever.

Maar. Ja, er is een maar. Afgelopen week heb ik iets gedaan wat ik al heel lang wilde doen. Ik stelde het altijd uit omdat ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Ik vond het maar zweverig en ik dacht: ik kan dat helemaal niet, dus waarom zou ik het überhaupt proberen? Maar 2013 is het jaar waarin ik dingen gewoon wil DOEN, zonder er eerst honderd jaar over te praten… en daarom volgde ik mijn allereerste yogales éver. Bij een schattig, klein yogaschooltje. En ik hield ervan. Ik vond het heerlijk en ik heb me lang niet zo ontspannen gevoeld. Natuurlijk, sommige houdingen waren even afzien. Dat je denkt: oja, daar had ik ook nog spieren! Maar al met al kon ik goed meekomen en heb ik er vooral van genoten. Anderhalf uur bewegen en ontspannen. En alles wat ik me had voorgesteld (alleen maar skinny, soepele mensen en een heel spiritueel gebeuren) bleek gewoon niet het geval te zijn. Duidelijk een gevalletje ‘probeer het nou maar eerst gewoon eens.’ En ik ben verkocht. Ik heb me aangemeld voor een beginnerscursus van acht weken. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik denk dat ik er heel veel baat bij zal hebben.

Waarom ik denk dat ik dit wél vol ga houden?
1. Omdat ik het leuk vind en ik geloof dat het heel goed voor me is.
2. Omdat het niet als sport voelt, terwijl dat het eigenlijk toch wel is.
3. Omdat het om te beginnen maar acht keer is en ik daarna verder kan kijken wat ik wil. Het lijkt me fijn om na acht weken de balans weer even op te maken voor mezelf.
4. Omdat het kleinschalig is en ik er niet voor naar een massale sportschool vol met dampende gespierde lijven hoef.
5. Omdat ik heel erg toe ben aan ontspanning.
6. Omdat ik wil leren op mijn hoofd te staan, met mijn beide armen in de lucht. (just kidding, natuurlijk)

Ik ga mijn geld niet meer uitgeven aan een fitnessclub waar ik nooit naartoe ga. Als ik graag fitness wil doen, dan kijk ik wel op YouTube naar filmpjes en laat ik me daardoor inspireren. Dus: doei sportschool, hallo yoga. En dag fitness, hallo lekker fietsen naar school. Tot ziens stomme apparaten en hoi wandelend boodschappen doen! In 2013 wil ik meer bewegen, maar dan op een andere manier!

Is ‘meer bewegen’ ook één van jouw goede voornemens? Hoe wil jij dit gaan aanpakken?

Liefs,

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Sportschoolverbod

 1. Jaa yoga, een paar maanden geleden mijn eerste yogales gehad, en ik ben verkocht :)
  Ik doe het via lets (http://www.letscontact.nl/), waardoor ik elke week gratis yoga heb.
  (daarvoor in plaats kook ik voor mensen, of ik pas op kinderen)

  Wat ook heel leuk is, is trampoline springen!!
  Voor een paar tientjes heb je een mini trampoline,
  als je dagelijks een paar minuten springt is het al heel goed voor je lichaam!

 2. Dit is heel motiverend om te lezen! Stiekem zit ik er al een hele tijd aan te denken om op yoga te gaan, maar ik durf niet zo goed. Ik ben absoluut niet lenig en conditie heb ik al helemaal niet. Ik zie het al helemaal voor me hoe iedereen netjes met alles mee kan doen en ik ergens in een hoekje half in de kreukels lig :’) Ik ga eens zoeken of ik iets kan vinden voor beginners hier in de buurt, misschien dat dat de drempel wat lager maakt.

 3. Oooo alweer zo herkenbaar!! Sportclubs, sportscholen … Niks paste bij mij. En yoga, ik met mijn stijve harkerige ledematen en onbuigzame rug … Ik vind het geweldig! Ik knap er helemaal van op.

 4. Erg herkenbaar dit!
  Heb jarenlang gedanst, maar m’n dansgroep stopte zo’n 2 jaar geleden.
  Daarna heb ik nooit meer echt een nieuwe dansschool gezocht. Om ook geld te besparen begon ik met hardlopen. Het was wel moeilijk om dit wekelijks vol te houden omdat ik geen stok achter de deur had. Ik scoorde ook echt een -3 voor discipline!
  Maar goed nieuws! Ik ga eind januari beginnen met dansles bij het cultuurcentrum Griffioen in uilenstede, wat zit aangesloten bij de VU, waar ik studeer!
  Ik heb gewoon weer zin in een leuke sport: moderne dans! Ze hebben echt aantrekkelijke prijzen voor studenten, de site is alleen al daarom zeker een kijkje waard: http://www.griffioen.vu.nl/nl/index.asp
  Ze geven een heel breed scala aan workshops, ook bijv. fotografie, zang, schilderen, allerlei soorten dans, yoga en nog veel meer!
  Misschien een tip voor studerende lezers van de groene meisjes! (het is trouwens toegankelijk voor iedereen, maar voor studenten extra voordelig)
  Fijne avond nog!

  Groetjes!

 5. Wat goed! Ik zit juist wel bij een sportschool omdat niets anders werkt voor mij. Teamsport is niets voor mij, hardlopen is niet mijn ding. Ik doe alleen lesjes want ik heb iemand nodig die zegt wat ik moet doen. En… op de sportschool heb je ook lessen als yoga, pilates en body balance. Dus ontspannen bewegen kan daar ook. Ik ben vorig jaar juni begonnen en ik zet dat in 2013 gewoon door :). Daarvoor heb ik altijd gedanst maar toen was ik verhuisd en was de dansschool te ver… ik hoop stiekem dat mijn sportschool ooit met een dans-achtige les gaat komen…

 6. Ha! Superleuk om dit te lezen, en erg herkenbaar.
  Ik ben een half jaar geleden lid geworden van een sportschool waar ze veel verschillende groepslessen geven, waaronder ook yoga. Nu ben ik er soms wel 3x per week te vinden, zonder aan suffe apparaten te hangen :)
  Yoga is ontzettend leuk, en ik weet zeker dat je meer wil na die 8 weken!

 7. Ik kan me zo goed voorstellen hoe je je voelde in de sportschool,
  Ik had dat zelf ook altijd sta je dan als iemand met minder sportief aanleg tussen de anabole die je maar aan blijven kijken terwijl je het afsterft op de loopband.

  Bah!

 8. Ik zit al 31 jaar op yoga en zie het als een investering voor mijn lichaam. Het hoort niet prestatiegericht te zijn. Hoe stijver je bent hoe meer baat je bij de oefeningen hebt. Het is de bedoeling dat je tot je grens gaat en goed naar je lichaam luistert. Als het niet lukt om een bepaald iets te doen dan geeft de yoga docent aanwijzingen voor vereenvoudigingen ( als het een goede docent is) Als ik zou moeten bezuinigen dan zouden mijn yogalessen bijna op de laatste plaats komen van dingen die ik op zou geven. Een prettige soort yoga voor beginners is bv. Hatha yoga.

  1. Wow, al 31 jaar yoga! Jij was er dus bij vér voordat het hip werd ;)

 9. Ik ben deze week begonnen aan mijn 4 jarige opleiding tot yoga docent,
  toen ik begon met yoga had ik zo ongeveer de zelfde twijfels.
  maar ik denk dat je hier echt geen spijt van zult krijgen,
  yoga is voor iedereen, en het gaat absoluut niet om presteren, of lenig zijn.
  het gaat over uit je hoofd, in je lijf komen.
  natuurlijk is dat yoga lijf een plus, haha.
  pas maar op dat je niet verslaafd raakt ;)

  liefs

 10. Wat een leuk artikel & reacties! Na pakweg 20 jaar sportschool heb ik m’n dure (€57 – Breda) abonnement opgezegd. Ik ben werkeloos en moet veel gaan besparen. Ik heb het nog geen dag gemist! Ik heb een volkstuin gehuurd – 200m2 – en ben gaan hardlopen met de mp3 lessen van Evy Gruyaart. Gelukkig wilde manlief – echt verre van sportief – ook mee. En dat helpt enorm!! Nu overweeg ik nog om een yogamat te kopen…

  1. Susan, anders kan ik ook nog een goede yoga school in Breda aanraden! Ik ga er zelf ook naartoe: Astrid van Dam yoga. Tenzij je thuis wilde gaan yoga-en.

   Groetjes Nancy

 11. Wat een herkenning!
  Ik heb een hekel aan fitness, die apparaten zijn zo demotiverend!
  Waar ik enorm veel plezier in heb zijn de lessen bodycombat.
  Hierna heb ik echt het idee dat ik heb gesport.

  Veel plezier met yoga, en bewegen!
  Je kan heel veel bewegen, zonder dat je na de sportschool gaat:)
  Succes!

 12. Ik vind zelf dat ik al mijn hele leven vrij goed en genoeg beweeg, maar ik moet toegeven dat ik ook nooit een sportschool type ben geweest. Die sfeer (nep) en die apparaten… Nee, niks voor mij. Geef mij maar gewoon yoga, dat doe ik nu alweer enkele jaren en verder dans ik sinds mijn 7e. En yoga is zo fijn, ik snap heel goed dat jij je er prima bij voelt! Als dat moment komt dat je op je hoofd staat: heerlijk! Geloof me!

 13. Goed zo! Ben benieuwd hoe de Yoga blijft bevallen. Staat hier ook op de want-to-do-lijst, maar eerst mijn hardloopschoenen eens aflopen dit jaar.

 14. Het grote nadeel van een sportschool vind ik dat je niet buiten bent. En fietsen en lopen kosten niets (nauwelijks, een fiets, beetje schoeisel, een trainingsbroek en een shirt), je bent heerlijk buiten en je beweegt volop. Daarnaast ben ik van de lange afstanden. Ik fiets liever 100 kilometer. Daar word ik fit van en ik ben in de natuur. Een perfecte combi. Dat is nooit moeten, dat is altijd verlangen naar….. Her en der volg in een yogales. Heerlijk.

  Goed besluit van je (lijkt me). En dat fietsen naar je werk….doen! Een simpele manier om lekker fit te blijven.

   1. Zo zou ik wel eens een bootcamp willen doen. Maar no way in mijn eentje!

 15. Wauw wat goed! En super dat je een alternatief hebt gevonden! Suc6 met je yoga lessen!
  Ik heb een mountainbike gekocht en wil na een kantoordag even de buitenlucht in om mijn hoofd lekker leeg te maken en mijn lijf in beweging te krijgen. Ook ik ga in 2013 fietsend naar mijn werk heerlijk!

 16. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je iets doet waar je echt voldoening uithaalt en zorgt dat je even helemaal met iets anders bezig bent als je werk en thuis sores. Dus even helemaal met je hoofd op een andere frequentie.

  Zelf heb ik paarden en die verzorg ik elke dag na mijn kantoordag. Heerlijk lekker rijden en stallen mesten. Even helemaal iets anders. Ik heb nog nooit een dag gedacht, en nu heb ik geen zin… En zo moet het ook zijn naar mijn idee.

 17. Ik denk dat je yoga gaat volhouden, precies om de redenen die je noemt!
  Omdat ik de sfeer in de sportschool ook niet fijn vind, deed ik tot voor kort niet aan sport. Maar ik doe nu iets, ik kan het iedereen aanraden: hoepelen. Ik volg hoopdance classes en ik ben helemaal enthousiast. Het is zo’n toffe manier van bewegen, en je kunt heel snel vorderingen maken. ’s Zomers zijn de lessen lekker buiten in het park. Mocht je geinteresseerd zijn, kijk dan eens op de site van mijn ‘juf’: http://www.hoopdance.net/.

 18. Ik ga heel graag naar de sportschool en sinds ik een goede trainer heb, die leuke schema’s voor me maakt (gewoon lekker krachttrainen ipv uren op de crosstrainer) vind ik het leuk en ga ik twee/drie keer per week. Ze geven ook yogalessen, die wilde ik dit jaar gaan proberen :)

 19. Scooter is weg, dus ik ga mezelf maar leren fietsen! Echt conditie opbouwen weer. Daarnaast kan ik op muziek als een razende schoonmaken (ook intensief), dus ik knal lekker wat nummertjes aan in de jukebox en ga schoonmaken. Moeder ook weer blij ;) ik parkeer bij school mijn auto wat verder weg en neem bij mijn vriend in de flat de 8 verdiepingen met de trap! Genoeg voornemens…

 20. Jammer dat yoga nog steeds gezien wordt als zweverig. Yoga is juist met beide benen op de grond (behalve in de kopstand en de kaars haha), bewegen binnen je eigen grenzen zonder prestatiedruk.
  Veel plezier en pas inderdaad maar op dat je niet verslaafd raakt; ik heb na een aantal jaar een opleiding tot yogadocente gevolgd, puur omdat ik zo heerlijk vind.

 21. Herkenbare sportschool ervaring! Nee, ook niets voor mij. Yoga is idd wel heerlijk. Is ook nog zoiets wat ik eigenlijk gewoon moet gaan DOEN. En fietsen is idd ook fijn. Ik heb een autootje, maar de hele week al pak ik de fiets…ben één keer natgemiezerd, maar verder is het gewoon veel fijner dan autorijden. En al helemáál fijner dan het openbaar vervoer. Ik denk ook hoor, dat dit de betere manier van bewegen is. Wat ik ook fijn vind, is Nia…een soort bewegen op muziek. Maar er zit geen juf in de buurt, hier. Dus ik moet het met DVDtjes doen voor de tv…..en dat blijkt toch iets te vrijblijvend. Hoewel het heerlijk is om te doen.

 22. Heel herkenbaar! Ook ik had de sportschool al afgeschreven onder het mom dat het niks voor mij is. Tot ik nu bodybalance doe, een combinatie van yoga, tai chi en pilates. Het is heerlijk! Aan het eind van iedere les, die in totaal 60 minuten duurt, mediteren we 10 minuten. Dat zorgt ervoor dat je niet bezweet en uitgeput de sportschool uitkomt, maar juist vol innerlijke rust en ontspannen! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog steeds een vriendin nodig heb die als ‘sportmaatje’ trouw iedere week meegaat en ik nog steeds geen type ben van ‘drie keer in de week naar de sportschool gaan’. Maar je moet ergens beginnen?

 23. hahah heel herkenbaar verhaal! Ik heb daar ook geen discipline in! Ik heb vorig jaar ook een half jaar yoga gedaan. Dat vond ik ook heerlijk en super leuk! Ik ga dat ook dit jaar weer zeker doen! Veel plezier op yoga! :-)

 24. Ik heb het bijna omgekeerd: was altijd skeptisch t.o.v. de sportschool, maar ben er vorig jaar toch beland omdat ik Pilates wilde doen, en nu kan het me niet vaak genoeg zijn! Het is alleen wat ver weg en als mijn vriend er niet is kan ik er niet heen (doel voor 2013: rijbewijs!!). De komende drie weken is hij er niet…in de winter is racefietsen wat lastig (hier is vaak sneeuw) MAAAAR heb de Blogilates site ontdekt en houd me nu al bijna een week braaf aan hun workout kalender! Vind t zo’n fijne site, echt een sportschool bij je thuis en je hebt er eigenlijk niets voor nodig. Ik gebruik een kampeermatje als ondergrond en verder raak ik de lamp wel eens, maar niets fijner dan lekker tekeer gaan en daarbij in de gaten te worden gehouden door twee nieuwsgierige katten! En dan meteen onder mijn eigen douche en een lekkere smoothie :).

 25. Nice, die aanmelding! Echt niet hetzelfde als een sportschool hoor, dit is een cursus van 8 weken, ongetwijfeld dat je nu wél gaat, toch? Het zou wel erg zonde zijn van je geld om ook maar één les te missen, zeker nu je ‘on a budget’ bent!

 26. Yoga wil ik ook nog wel eens proberen. De sportschool heb ik ook meerdere keren geprobeerd, maar steeds haakte ik weer af. Nu heb ik de perfecte balans gevonden tussen zwemmen en fietsen. Zwemmen het hele jaar door, fietsen vanaf maart tot september twee keer per week. Lekker buiten! Nu het kouder is loop ik naar mijn werk en in de pauze ook een half uur, dus een uur per dag. En ik loop ook naar de stad, mijn fiets gebruik ik nog amper!

 27. Tof dat je yoga hebt geprobeerd! Ik doe ook sinds een jaar aan yoga! Vind het heel fijn om te doen!

  Enne, Hoofddorp? Heb je daar gewoond? Ik woon al heel mijn leven in Hoofddorp! ;)

  1. ja! Ik heb ongeveer 6 jaar in Hoofddorp gewoond! Eerst in Toolenburg en later in Floriande. En ik heb er ook gewerkt ,voor het ROC! (opaallaan) :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *