Spruitjesstampot met vegan spekjes van tempeh

Stampot

Foto’s: Bette de Wit

Zal ik iets heel eerlijks zeggen? Ik heb het uitwerken van dit recept al een week of drie uitgesteld. Niet omdat het geen lekker recept is (dan zou ik het gewoon helemaal niet online plaatsen, natuurlijk) maar omdat mijn hoofd op dit moment helemaal niet naar recepten schrijven staat. Het voelt een beetje triviaal, ik heb het gevoel dat ik veel belangrijker dingen moet schrijven. Ik heb daar best wel een innerlijke strijd over, omdat ik weet dat sommige lezers juíst voor de recepten naar mijn blog komen en ik jullie niet wil teleurstellen. Maar tegelijkertijd denk ik: ik wil gewoon andere dingen schrijven op dit moment – is dat erg? Nee, dat is niet erg. Maar het is wel zonde om een recept dat Bette en ik gemaakt hebben niet te delen. Voorlopig is dit dan misschien eventjes het laatste recept, voor een tijdje. Tot ik er weer zin in heb.

Hoe is het met jullie januari? Is het een ‘alles moet gezond en low-budget’ maand? Bij mij niet per se, maar per ongeluk wel een beetje. Zo gaat dat gewoon hè? In december kan alles en in januari denk je, nou, dat was weer leuk, maar ik ben er wel weer klaar mee. Ik wil dan weer normale dingen doen en normale dingen eten. Tot ik daar weer klaar mee ben en dan ga ik in februari gewoon doen alsof het feest is.

Bette en ik maakten zo’n doodnormaal recept. Een stamppot. Ja echt, het simpelste van het simpelste. Máár, we maakten wel een klein uitstapje door zelf vegan spekjes te maken van tempeh. Dat bleek ook niet moeilijk, maar wel leuk en met een verrassend goed resultaat. Een aanrader dus.

 

Wat heb je nodig? (3-4 personen)

Stampot1

voor de stamppot: 

een zak spruitjes (400 gram)
1 kilo kruimige aardappels
2 friszure appels
een goede scheut havermelk
een klontje vegan margarine/boter
peper en zout naar smaak

voor de spekjes:

een blok tempeh in dunne reepjes gesneden
maple syrup
sojasaus
gerookte paprikavlokken of poeder

Sorry, de marinade heb ik echt puur op gevoel gemaakt. Ik dus weet niet meer precies hoeveel ik van alles heb gebruikt, maar het komt erop neer dat je een zoutige-zoete-rokerige mix wil. Het zoute komt uit de sojasaus, het zoete uit de maple syrup en het rokerige uit de paprikavlokken/poeder.

Wat ga je doen?

Stampot3

Eerst ga je de vegan spekjes bereiden. Dit doe je door:

1. de onbewerkte tempeh in kleine blokjes of reepjes te snijden.
2. in een schaaltje (ik gebruikte een ovenschaaltje met een hoge rand) de maple syrup, sojasaus en gerookte paprika te mengen.
3. de tempeh in de marinade te leggen, goed te verdelen en minstens een uur te laten marineren.
4. de tempeh in een pan met voldoende plantaardige olie goed ‘hard’ te bakken.

En dan?

Stampot2

 

En dan maak je de stamppot. Dat doe je door:

1. de aardappels en de appels te schillen en alles in blokjes te snijden. Je kookt de aardappels en appels tegelijkertijd, en dat duurt een minuut of 15.
2. de spruitjes te doppen en te halveren en 5 minuten te koken. (ik was trouwens echt gefascineerd door hoe groen spuitjes worden als je ze kookt – ik maak nooit iets met spruitjes, omdat ik het eigenlijk niet lekker vind)
3. wanneer de aardappels en de appels gekookt zijn giet je ze af, en stamp je het geheel fijn, samen met wat warme havermelk en een klontje boter.
4. vervolgens schep je de spruitjes en de gebakken spekjes door de stamppot – klaar!

Ik voelde me: ambachtelijk. Ja, dat is wel het goede woord denk ik. En ik geloof dat ik heel verrast door de keuken naar Bette (die aan het fotograferen was) heb geroepen: “het is nog lekker ook!” Dus dat zit wel goed.

Eet smakelijk! Laat me vooral weten wat je van de vegan spekjes vindt. Ik ben echt blij met deze ontdekking. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Spruitjesstampot met vegan spekjes van tempeh

  1. Mooie foto’s! Ik hou wel van dat clair obscure effectje. Heel mooi!
    Oooooh spruitjes daar heb ik zo’n zin maar niemand lust dat hier. Boohoe me #firstworldproblems

  2. Ha wat leuk, wij maken zo ook tempeh klaar, maar dan in de oven :-) En dan eten we het bij hutspot. Eigenlijk kan dit bij alle stamppotten wel, net als gerookte tofu en zongedroogde tomaatjes.

  3. Echt een leuke manier om iets waar je niet zo gek op bent op een andere manier te proeven. Ik at vandaag toevallig stamppot, maar dan de basic versie hihi.

  4. Super lekker gerecht! Ik heb het al een paar keer voor de hele familie gemaakt. Soms wel gewisseld qua hoofd ingredient, ik zoek altijd op in https://www.folderbode.nl/plus/ wat de goedkoopste groenten zijn!

  5. Wauw, dit ziet er echt heel goed uit! Ga deze zeker eens proberen dit weekend:) Thanks voor de inspiratie!

  6. Probeer eens paarse spruitjes, die hebben een zachtere en nootachtige smaak. Zijn niet vaak te krijgen maar als ze er zijn dan neem ik ze mee. Groene spruitjes worden niet door de kinderen gegeten maar paarse wel. Lekker te koken/stoven in sinasappelsap. Ik ga ze nu ook in het stampotje gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *