Alles aan het SLA kookboek vinden wij leuk. Letterlijk alles. De vormgeving, de foto’s, de recepten, de uitgebreide info over hoe je groenten het beste kunt bereiden, de achtergrondverhalen, de producttips en ga zo maar door. Toen we dit boek in handen kregen wisten we: hier moet heel snel uit gekookt worden. En dat deden we. Waar we vooral blij mee zijn? Met de dressingrecepten. Dat klinkt misschien een beetje stom, maar wij vinden het altijd heel lastig om een lekkere dressing te maken. SLA heeft altijd van die originele smaakcombinaties en dat is alleen al een reden voor ons om regelmatig een salade te bestellen bij deze goedlopende saladebar. We waren al fan, maar met dit kookboek erbij zijn we fan voor het leven. We delen vandaag een heerlijk dressingrecept (+salade, uiteraard) met je en laten je wat meer van het boek zien.
Laten we eerst met het recept beginnen. Deze dressing is goud waard. Zo lekker! Makkelijk om te maken (in je blender,) lekker fris en zomers, maar toch ook pittig. Wij noemen het een Thaise dressing, omdat we denken dat dressings in Thailand zo smaken. (hoewel daar ook heel veel met kokosmelk wordt gedaan, dat weten we) Dat komt ook doordat er een paar ingrediΓ«nten in zitten (rode peper, limoen, gember) die veel in de Thaise keuken worden gebruikt. En laten wij daar nou dol op zijn!
Met dit recept maak je een flinke hoeveelheid dressing. En aangezien je per salade maar een of twee eetlepels hiervan nodig hebt, raden we je aan om alvast een glazen potje te zoeken waarin je de dressing kunt bewaren in de koelkast. Zo kun je er meerdere keren van eten.
Wat heb je nodig?
1/2 bosje Thaise basilicum (te koop bij de Aziatische toko)
1/2 rode peper
4 g gemberwortel
1 teentje knoflook
1-2 limoenen (kies bio, want je gaat de schil gebruiken)
1 eetlepel kokossuiker
1/2 theelepel korianderzaad
3 eetlepels tamari (glutenvrije sojasaus)
3 eetlepels water
1 1/2 theelepel sesamolie
130 ml zonnebloemolie
Wat moet je doen?
1. Was het bosje basilicum en hak dit grof met een koksmes. Snijd de rode peper in stukjes – niet te fijn, het gaat toch in de blender.
2. Schil de gemberwortel en snijd in dunne plakjes. Doe hetzelfde met het teentje knoflook.
3. Rasp de schil van een onbespoten limoen met een fijn raspje. Snijd nu de limoen door midden en pers het sap eruit. (eventueel het sap van 2 limoenen gebruiken als er niet voldoende uit komt – je hebt zo’n 20 ml nodig)
4. Doe de basilicum, rode peper, knoflook, gember, limoensap, limoenrasp, kokossuiker, korianderzaad, tamari en het water in je blender en laat 2 minuutjes flink draaien.
5. Terwijl de blender nog aan staat en zachtjes draait, voeg je de sesamolie en zonnebloemolie toe.
6. Proef de dressing en breng eventueel op smaak met meer citroensap, kokossuiker of basilicum.
7. Bewaar de dressing in een luchtdicht, glazen potje in de koelkast.
Wat hebben we in de salade gedaan? Veldsla, komkommer en radijsjes in heel dunne plakjes, oesterzwammen die we eventjes met wat tamari in een koekenpan hebben gebakken, rauwe cashewnoten en avocado. Delicious! Maar voel je uiteraard vrij om zelf allerlei leuke combinaties te bedenken, want niks te gek en we denken dat alles lekker is met deze dressing!
Nu zullen we je, zoals beloofd, een kijkje geven in dit prachtige, hardcover boek. Het boek heeft een super luxe uitstraling, door de vormgeving en de prachtige foto’s. Het is daardoor het perfecte cadeauboek voor je ‘aan-SLA-verslaafde’ zusje of vriendin. Trouwens, SLA speelt ook goed in op de behoefte van mannen. Salades worden toch gauw een beetje in de hoek ‘vrouwenvoer’ geschoven, maar SLA heeft de afgelopen jaren bewezen dat er ook goed gevulde, ‘robuuste’ salades voor mannen zijn. Daarbij komt dat het ook niet alleen om salades draait; er staan ook heel veel lekkere side-dishes, soepen, sapjes, taartjes en hummusrecepten in het boek. Voor elk wat wils!
salades
dressings
allerlei soorten hummus
soepen
en zoete gerechten.
Alle dressings, soepen en zoete gerechten zijn vegan. De salades zijn dat niet allemaal, omdat er ook opties worden gegeven om bijvoorbeeld vlees of vis aan je salade toe te voegen. Uiteraard kun je alle salades zo bouwen zoals je dat zelf wilt.
Dit boek is geschikt voor alle seizoenen. Salades en sapjes voor de zomer, soep en broodjes met hummus voor de winter. En die vegan taartjes? Die kunnen natuurlijk sowieso altijd ;)
Hoewel ik absoluut nog regelmatig bij SLA een salade zal gaan eten, vind ik het toch ook heel leuk dat ik nu zelf thuis aan de slag kan. Een goede salade maken is nog best wel een kunst, blijkt maar weer. Je hebt de goede ingrediΓ«nten nodig, groenten van goede kwaliteit en persoonlijk vind ik de dressing echt heel erg belangrijk. Met dit boek kan ik goed uit de voeten!
Het SLA kookboek kost β¬24,99 en is onder andere hier te koop.
Wie van jullie is er net zo verSLAafd als wij?
Deze blogpost bevat een affiliatelink. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen.
Wow dit boek ziet eruit alsof je dat echt wil hebben! Prachtige foto’s en de recepten lijken me super lekker.
Van het weekend ga ik dit eten! Ziet er zo lekker uit. En het boek ook! Weer es zin om nieuwe (kook)boeken te kopen.
Ah die thaise dressing is to die for! Grappig, ik heb het boek ook net gekocht en die dressing was ook het eerste wat ik eruit maakte. Sla is geweldig, maar omdat ik niet in Amsterdam woon, heb ik het nu ook een beetje thuis!
Wauw dit boek ziet er echt geweldig uit! Ik heb zelf ook altijd moeite met lekkere dressings maken, maar deze lijkt me echt heel erg lekker! Hebben jullie toevallig enig idee hoe lang het houdbaar is in een potje in de koelkast?
Het boek ziet er echt prachtig uit, doet qua lay-out een beetje aan jullie site denken! Ga ik toch nog een keer naar kijken als ik langs de kookboeken afdeling in de boekhandel loop:)
Lieefs!
Ah goeie tip voor met zomers weer. Ik heb dan veel zin in salades eten maar kom vaak een beetje op hetzelfde uit. Dus heel fijne nieuwe inspiratie!
Prachtig boek, de dressing + salade lijkt me erg lekker! trouwens de Mexicaanse salade van vorige week was ook een topper!
lekker doorgaan meiden!
Wat een mooi boek zeg!
[…] je onze recepten van deze week al gezien? Deze Thaise dressing (en natuurlijk met bijbehorende salade) uit SLA boek is ronduit geweldig. Het recept is […]
Hoi, ik vroeg mij eigenlijk af; Zijn de recepten in het boek glutenvrij of deels glutenvrij? Het ziet er namelijk heerlijk uit allemaal.
Een heel groot deel is glutenvrij! (net zoals het eten bij SLA)
Ah fijn om te horen! Dankjulliewel voor de reactie.
[…] Maandag – Thaise salade met radijsjes […]
Je kunt de Thaise basilicum vervangen door venkelzaadjes, die zijn wat makkelijker te verkrijgen.