The Miracle Morning – 1 jaar later

miracle morning

Wow. 1 jaar lang The Miracle Morning! En dat is nog maar één jaar van de vele die er hopelijk nog gaan volgen. Want dat deze ochtendroutine helemaal bij mij past is wel duidelijk. Regelmatig krijg ik van lezers de vraag of ik de Miracle Morning ochtendroutine nog steeds volg (ja dus) en of ik een nieuwe update kan schrijven (uiteraard!) Dus bespreek ik vandaag: welke voordelen ervaar ik door het volgen van The Miracle Morning, wat heeft het me gebracht en zou ik het aanraden aan anderen?

Wat is the Miracle Morning?

First things first: misschien heb je geen idee wat the Miracle Morning is. Helemaal niet zo gek hoor, want misschien volg je ons blog nog maar net, of heb je mijn oude artikelen over dit onderwerp nooit gelezen. No worries, ik leg het je uit.

The Miracle Morning is een ochtendroutine, bedacht door Hal Elrod en beschreven in het gelijknamige boek. Voluit: ‘The Miracle Morning – the not-so obvious secret guaranteed to transform your life (before 8AM.)‘ (affiliatelink) Ofwel: dit boek gaat je leven veranderen, voor 8 uur ’s ochtends. En boy, it did.
Het boek is nu ook in het Nederlands te koop! (klik!)

In het boek beschrijft Elrod hoe hij een ochtendroutine heeft gevonden die ervoor zorgt dat hij iedere dag blij wakker wordt (‘zoals op je verjaardag’) en mega productief kunt zijn. Toen ik het boek voor het eerst las dacht ik eerlijk gezegd: dat zullen we nog wel eens zien. Maar ik probeerde het en ik was al heel snel om. Het vaste patroon van de handelingen (daarover meer in dit artikel dat ik schreef toen ik net was begonnen met de Miracle Mornings,) beviel me eigenlijk al heel snel heel goed en ik was er ook heel snel aan gewend. Sterker nog, ik vond het zo prettig, dat ik het niet wilde missen. Na een tijdje begon ik ook de effecten te zien en dat zorgde er al helemaal voor dat ik ermee door wilde gaan. Hoe simpel de ochtendroutine misschien ook is, het werkt!

Mijn ochtendroutine in het kort

miracle morning

1. Ik sta op om 6 uur. Ja, iedere dag. Ik ben een ochtendmens en ook ben ik nooit een uitslaper geweest, dus het is voor mij niet een heel grote opgave. De enige keren dat ik het moeilijk vind, is wanneer ik te weinig slaap heb gehad. Dat is dus iets om aan te denken. Ik ga op tijd naar bed en sta vroeg op, zo zorg ik dat ik 7 uur slaap heb. Heb jij moeite met opstaan? Check dan dit artikel met tips om makkelijker uit bed te komen even!

2. Ik poets mijn tanden. In de lente en zomer begin ik mijn dag met een glas water met citroen, in de herfst en winter heb ik dit verruild voor een beker gemberthee of groene thee.

3. Ik pak mijn ‘Miracle Morning spulletjes’ (ipad, koptelefoon, notitieboek, pen,) steek een kaarsje aan en ga lekker comfortabel zitten. (in mijn geval: op de bank in de woonkamer)

4. Ik doe een meditatie oefening via 1 van mijn favoriete meditatie apps, ik lees een stuk in een zelfhulpboek en ik schrijf in mijn notitieboek. De ene dag schrijf ik een paar bladzijdes vol, met gedachten, voornemens en doelen, een andere dag schrijf ik 1 bladzijde. Het hangt er vanaf hoeveel inspiratie ik heb.

5. Op sommige dagen sluit ik af met lichaamsbeweging en daarna ga ik douchen en ontbijten. Vervolgens ben ik klaar om te beginnen aan mijn werkdag. Deze hele routine kost me ongeveer en uur.

Waarom the Miracle Morning?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, ben ik iedere ochtend een uurtje bezig met mijn routine. Dat betekent: een uur voor mezelf. Een uur voordat ik begin met werken, voordat ik weer bereikbaar ben voor anderen en dus weer praat met mensen en een uur om rustig na te denken over van alles en nog wat. Voor mij is dat de allergrootste winst. In drukke periodes, waarin ik het moeilijk vind om voldoende vrije tijd voor mezelf uit te kopen, heb ik in ieder geval mijn uurtjes in de ochtenden nog. Dat geeft me een rustig gevoel.

Maar dat is niet alles. Ik ben deze ochtendroutine grotendeels gestart, omdat ik op zoek was naar een nieuw ritme. Sinds een jaar werk ik meer voor mezelf  – sinds een paar maanden is dat zelfs fulltime geworden – en ik vond het best wel lastig om daar een ritme in te vinden. Immers: er is geen baas die op je wacht, je hebt geen kantoortijden om je aan te houden en je zou, als je wilt, de hele dag vanuit bed kunnen werken. Ik wilde dat niet. Ik wilde het gevoel hebben dat ik een normaal en productief weekritme had. Dat is me met the Miracle Morning uitstekend gelukt. Doordat ik iedere dag om 6 uur opsta, en om 7 uur klaar ben met mijn routine, en na het douchen en ontbijten, om 8 uur klaar ben om te beginnen met werken, heb ik zeer productieve werkdagen. Er zijn dagen waarop ik om 2 uur ’s middags al helemaal klaar ben met werken! Vaak kan ik om 10 uur ’s ochtends al driekwart van mijn To Do lijst afvinken – dat geeft me echt een heel goed gevoel, plus: ik houd meer tijd voor mezelf en anderen over.

Los van de tijd voor jezelf en de productiviteit, vind ik het ook erg prettig om meer gezonde  routines te hebben ontwikkeld. Meer water drinken, meer lichaamsbeweging, meer mediteren, meer lezen, enz. Zonder the Miracle Morning deed ik wel eens pogingen, maar het lukte me nooit echt. Het gaat nu vanzelf en daar ben ik erg blij mee.

Dingen die ik dit jaar heb ontdekt

Ten eerste heb ik ontdekt dat ik echt een ochtendmens ben. Ik functioneer het allerbeste wanneer ik 7 uur slaap heb (niet meer en niet minder,) en wanneer ik ’s ochtends lekker productief aan de slag kan. Stel ik dit uit, dan komt er de hele dag niks van. En ’s avonds werken? Geen goed idee voor mij. Ook heb ik gemerkt dat ik veel waarde hecht aan een duidelijk ritme. Dat had ik vroeger, toen ik nog fulltime in het onderwijs werkte, natuurlijk automatisch, maar toen ik fulltime voor de Groene Meisjes ging werken was het maar afwachten of dat me ging lukken. Ik ben erg blij dat het, door mijn ochtendroutine trouw uit te voeren, me gewoon lukt en dat ik me er zo lekker bij voel.

Ik heb dit jaar ontzettend veel mooie boeken gelezen. Veel meer dan ooit. Hoe dat komt? Doordat ik iedere ochtend een bladzijde of 15-20 uit een boek lees – jep, part of the routine.
Welke boeken ik zoal heb gelezen? Ik schreef over bijna alle boeken een review. (Dit artikel bespreekt slechts 8 van de titels die ik het afgelopen jaar las.) 

Los van boeken lezen, heb ik nog meer waardering gekregen voor uitvindingen als audioboeken, podcasts en meditatie-apps. Ik weet dat er mensen zijn die nu denken: kan dat meisje dan helemaal niet meer zonder haar telefoon en tablet? Misschien niet nee. Ik weet dat er ‘oude hippies’ zijn die commentaar leveren op dingen als meditatie apps, omdat je ‘gewoon zelf moet kunnen mediteren.’ Maar niet voor iedereen is dat zo makkelijk en: wat maakt het uit hoe iemand mediteert? Voor mij maakt het niks uit, ik ben gewoon blij dat ik het doe. Zonder die apps zou ik het niet doen – ik ken mezelf.

Iets anders grappigs dat uit the Miracle Morning is voortgekomen, is het feit dat ik nu af en toe ‘breakfastmeetings’ houd met anderen. Zo begin ik morgen bijvoorbeeld de werkdag met een ontbijtafspraak met een vriendin, die sindskort ook voor zichzelf werkt. Geen beter begin van de week dan zo’n bijpraat- en brainstormsessie! Ook samenwerkingspartners vinden het vaak prima om vroeg af te spreken en voor interviews word ik regelmatig al voor 9 uur gebeld. (“ja, jij bent een vroege vogel hè?” is het steevast, haha!) Om 9 uur afspreken is opeens helemaal niet meer zo vroeg, als je om 6 uur opstaat en je om 8 uur al helemaal up and running bent.

Kan ik the Miracle Morning aan iedereen aanraden?

Na het lezen van mijn verhaal is het je ongetwijfeld duidelijk geworden dat ik erg enthousiast ben over the Miracle Morning en eigenlijk zou ik willen zeggen: iedereen moet dit doen! Maar toch doe ik dat niet. Ik krijg namelijk vaak de opmerking: “hoe denk je dat ik dit met kinderen erbij ga doen?!” Het is waar, ik heb geen kinderen en ik kan daar niet over meepraten. Toch weet ik dat er heel veel ouders zijn die, ondanks hun drukbezette gezinsleven, ook the Miracle Morning doen. Misschien in een aangepaste vorm, maar toch. Goed, nogmaals, ik zit niet in die situatie, dus ik kan daar geen uitspraken over doen. Niemand hoeft zich aangevallen of verplicht te voelen om iets te doen – iedereen kiest voor zich en kijkt naar wat bij hem past. (dit was even een disclaimer, omdat ik een aantal best wel boze reacties van moeders heb gekregen, na de vorige posts over dit onderwerp ;))

Ook hoor ik vaak mensen die zeggen: ‘Ik moet ’s ochtends al om 6 uur de deur uit, hoe ga ik in godsnaam een uur de tijd nemen voor mezelf?!” Het meest logische antwoord zou zijn: sta om 5 uur op. Maar goed, ik snap ook wel dat dat érg vroeg is en dat je dan ’s avonds al 9 uur al naar bed moet, om nog een beetje een fatsoenlijke nachtrust te hebben. Een ander advies: doe een heel korte versie van the Miracle Morning en sta een kwartiertje eerder op dan normaal. Of: verplaats je routine naar de avond, waardoor je ’s avonds een uurtje voor jezelf hebt. Op die manier heeft de routine weinig invloed op je productiviteit, (immers, de dag is al om,) maar je hebt wel een uurtje ontspanning voor jezelf.

Wat zou je nog meer willen weten over de Miracle Morning ochtendroutine? Stel je vragen gerust bij de comments! Gisteren vertelde er nog een lezer, via Facebook, dat ze sinds een tijdje ook deze routine volgt en er veel baat bij heeft. Dat vinden wij natuurlijk fantastisch om te horen! Zijn er nog meer lezers ook the Miracle Morning gaan doen?  Laat het ons weten! 

1jaarmiraclemornings
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

142 gedachten over “The Miracle Morning – 1 jaar later

 1. Wat geweldig dat de miracle morning zo goed voor je werkt! Ik vind het erg inspirerend en ik wil het ook proberen. Ik ben ook een ochtend mens en je hebt me al aan het hardlopen gekregen dus dit moet ook lukken. Maar, er is één maar: ik heb een zoon van 3 en daardoor heb. Ik het verloop van de ochtend niet echt in de hand… Dus ik ben superbenieuwd naar tips van ouders die de miracle morning routine toch toe kunnen passen.

  1. Ik doe geen mirical morning maar wie weet heb je wat aan mijn reactie. Tegelijk geplaatst volgensmij, maar hij staat eronder ?

  2. Hieronder reageert een moeder met goede tips :) Wat ik wil toevoegen is: multitasken hoeft niet altijd slecht te zijn. Terwijl je je kindje eten geeft, luisteren naar een luisterboek.. waarom niet? Wanneer je de was doet, afwast, opruimt enz, luisteren naar een podcast of zelfs een meditatie-app? Kan! Zo bouw je toch momenten voor jezelf in, terwijl je dingen doet die toch al moesten gebeuren.

   1. Hee dat zijn leuke tips, dank voor het meedenken! Je kunt met kinderen zo vastgeroest raken in je kinderroutine (omdat dat nou eenmaal goed werkt in de ochtend) dat je vergeet voor jezelf goede momenten in te lassen in die routine. Dat ga ik eens even omdenken ;-)

  3. Hoi Renske,

   Ik ben een moeder van 5 jonge kids en stond normaliter om 6:20 op om aan het ochtend ritueel te beginnen. Ik werk ook 2 dagen voor mezelf en besteed nog ongeveer 10 uur per week aan de kerk. Ik kwam er vaak achter dat ik mijn huishouden en wasgoed niet af kreeg.

   Sindskort ben ik begonnen met mijn miracle morning vanaf 5:25. Ik ga naar het toilet, pak wat drinken en ga beginnen met wassen/drogen/vouwen/strijken lekker met aanbiddings muziek aan . Vervolgens spring ik om 6:15 onder de douche. Als er vóór 6:15 iemand beneden komt mogen ze er graag bij komen maar wel even rustig iets voor zichzelf doen. Niet tegen me praten in mijn ‘drie kwartier’😉

   Dit werkt heel goed voor mij. Zo loop ik de hele dag een stapje voor ipv achter. Heel vervullend en prettig werken.

   Savonds met een voldaan gevoel in de bank. Of als de zon gaat schijnen zonder schuldgevoel er eventjes van genieten

 2. Ik kende het niet, maar zag op ig dat je er vandaag over zou schrijven. Meteen even de blog volgen via bloglovin dacht ik. Fijn dat je het ook even hebt uitgelegd.

  In eerste instantie dacht ik ook, uhm geen doen met de kinderen. Maar ik denk dat het in aangepaste vorm wel kan. Mijn dochtertje wordt rond half 6 wakker voor de fles. Mijn zoontje mag om kwart voor 7 zijn bed uit. Tijdens de fles loop ik wat social media na. Zo ga ik niet kletsen met mijn dochtertje, het is voor haar fijn om na de fles nog weer te slapen. Als ze op bed ligt ga ik zelf meestal ontbijten. Met een serie of voor mijn blog wat doen. Tot mijn zoontje wakker is. Meestal moet ik nog wel 1 of 2 keer naar mijn zoontje om hem in te stoppen maar dat hoort erbij. Het is niet helemaal hetzelfde, maar ik ervaar het als een rustige start voor dat we aan de bak gaan om iedereen klaar te hebben voor de peuterspeelzaal.

  1. Je zou zelfs nog kunnen overwegen om in de tijd die je beschrijft dat je bezig bent met social media enz, een meditatie oefening te doen via zo’n app (kan al vanaf 3 minuten,) of een bladzijde of 10 uit een zelfhulpboek te lezen, terwijl je een kop thee drinkt. Of een stukje van een podcast luisteren. Zo pak je toch een beetje van de Miracle morning routine mee, als je dat zou willen :)

 3. Wat onwijs leuk om jouw ervaringen te lezen over The Miracle Morning. Zelf heb ik het boek ook een tijdje geleden gelezen en was meteen zo enthousiast dat ik ‘m ook ingebouwd heb, alleen dan wel iets aangepast op mijn levensstijl. Ben heel benieuwd hoelang ik het vol ga houden :)

  1. Het gaat makkelijker dan je denkt! Voor mij zit de hele truc in het het belangrijk maken van het ochtendritueel. Het is belangrijk voor me, dus ik doe mijn best ervoor. Ik merk dat ik me lekkerder voel en dat ik productiever ben, dus het levert me meteen iets op. Daarbij komt dat ik dat uurtje voor mezelf echt als heilig ben gaan bekijken en ik het niet meer zou willen missen!

 4. Ik doe het liefst ook elke ochtend mijn ritueeltjes zeg maar, die aardig overeenkomen, met als basis rustig en bewust de dag beginnen. En daar sta ik graag een uur eerder voor op en id als ochtendmens helemaal geen probleem voor mij. Wat blijkt? Als dat ritueel door wat dan ook verstoord wordt, kom ik de dag niet echt fijn door, en ben redelijk geprikkeld onrustig en van alles wat niet goed voor me is. Dus dat moment is me heilig!! Kan ik iedereen aanbevelen. Ritme is erg belangrijk Regelmaat .

  1. Ik heb hetzelfde! Ik ben inmiddels zo gewend aan dit hele ritueel, dat ik me gek voel als ik het een keertje skip. Bijvoorbeeld als ik te kort heb geslapen en het niet trek om uit bed te komen, of als ik ziek ben. Inmiddels is het zo gewoon voor me geworden, dat ik bijna het gevoel heb niet meer zonder te kunnen ;)

 5. Goedemorgen!
  Sinds het eerste stuk over miracle morning heb ik het boek gekocht en ben het gaan proberen, en ohw boy wat een verschil. Allereerst, ik ben ( was) geen ochtendpersoon, maar een ik-snooze -tot-het-niet-langer-kan-persoon, dus ik dacht dat het niet zo werken, maar het was fantastisch. Inderdaad het is wennen, maar het voelt alsof je in een geheime groep zit als je voor iedereen op bent en in je dagboek schrijft. Ik werd er steeds beter in en opstaan ging steeds makkelijker, en je ontwikkeld snel een routine met de meest belangrijke onderdelen. Voor mij was dat meditatie, doelen van de dag/ week ( affirmatie), schrijven in dagboek ( voor refelectie van doelen en evt obstakels) en korte sportsessie. Het onderdeel wat ik het moeilijkste vond en vind is op tijd gaan slapen, ik weet nu dat als ik succesvol wil zijn in mijn baan dat ik echt wel tussen de 7 en 8 uur slaap moet hebben ( ook iets wat je ontdekt doordat je veel refelecteerd). Leuke bijkomstigheid is dat je smorgens gerust eens om 8 uur les kunt geven of om 6 uur de bus kunt pakken, je bent immers gewend om vroeg op te staan. Nu doe ik niet meer elke dag miracle morning zoals beschreven, maar 3 keer per week, ik gebruik mijn nieuw gevonden ochtendproductiviteit om om 6:15 naar de sportschool te gaan, iets wat vorig jaar nooit gekund had :). Op de loopband doe ik wel soortgelijke oefeningen of luister naar motiverende podcasts. Dus zelfde idee, belangrijkste dingen van de dag eerst doen. Ik zou miracle morning aan iedereen aanraden, heeft me heel veel geleerd en ook veel convrete doelen gegeven om aan te werken. Ik wilde nog aan jullie vragen, hoe combineer je het met ochtendsport? Doe je dat ipv de miracle morning? Of sta je dan nog vroeger op?
  Liefs, Rosa

  1. Cool om te lezen! Nee, beweging is onderdeel van de routine. Dus: 20 minuten hardlopen of yoga en dan de rest van de routine wat inkorten. (wat minder bladzijdes lezen, wat minder schrijven) Of; langer de tijd nemen en anderhalf uur doen, ipv een uur. Ik ben flexibel, omdat ik thuis werk :)

  2. Leuk om een ervaring van een niet-ochtendmens te lezen. Dankjewel voor het delen! Ik ga er ook over nadenken :)

 6. Ik doe t nu ook al een tijdje en vind t heerlijk… dat uurtje voor mezelf! wat ik me afvroeg… hoe gaat dat bij jou in t weekend?

  1. Wat goed om te horen zeg! In het weekend gaat het gewoon door :) Ik ben vanmorgen, ook al is het zondag, gewoon om 6 uur opgestaan. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het vandaag een werkdag is voor mij – ik werk natuurlijk voor mezelf en bepaal mijn eigen rooster. Wanneer zondag een keer geen werkdag voor me is, sta ik ook wel eens om 7 of 8 uur op. Maar dan doe ik mijn routine, als het even kan, het liefste nog. Ik ben gewoon geen uitslaper. Tot 8 uur in bed liggen is voor mij al heel laat. Prima als ik niet productief hoef te zijn die dag, maar als ik dat wel wil, dan moet ik echt vroeg opstaan en mijn routine volgen.

 7. Leuk dat je de hele tijd updates geeft! (En grappig dat voor dit tijdstip alleen maar mensen gereageerd hebben die het doen haha) Țoch nog eens zelf het boek lezen, voegt dat veel toe buiten de uitleg die jij hebt gegeven?

  1. Ja, ik vind van wel. Ik vind het boek motiverend werken (ik lees nu nog geregeld stukjes terug,) er worden goede voorbeelden gegeven en je krijgt wat meer inzicht over het hoe en waarom erachter.

 8. Oké, ik ga hier morgen mee beginnen. Ik heb al zo vaak gedacht: “oh dat zou echt goed zijn als ik dat deed” alleen deed ik het nooit. Morgen komt daar verandering in. Nu ben ik vastberaden ^^.

  1. Welkom in de club ;)
   Het is belangrijk om de avond vantevoren al alles klaar te zetten en voor te bereiden zodat je precies weet wat je moet doen ( ik leg bv sportkleren klaar en mijn notitieboek zodat ik smorgens niet door het huis hoef te zoeken)

   1. Leuk meiden! En inderdaad, dingen klaarleggen helpt absoluut!

 9. Even voor de zekerheid: ook in het weekend? Zet je nooit een dag niet de wekker?

  1. Soms neem ik in het weekend 1 dagje ‘vrij’ van de Miracle Morning ja. Maar meestal mis ik het toch en doe ik het dan toch. Kijk, ik werk voor mezelf, zaterdag is bijvoorbeeld 1 van mijn favoriete werkdagen, dus dat gaat dan gewoon door. Maar dan kan het zijn dt ik een keer een donderdag vrij neem. Hoe dan ook, voor mij is het absoluut geen straf, dus het liefste doe ik het 7 dagen per week :)

 10. Ik ben ook altijd een vroege vogel geweest, maar na jouw verhaal vorig jaar begin ik tegenwoordig bewuster en meer ontspannen mijn dag. Het is nu echt MIJN tijd voor de rest van het gezin ontwaakt. Bedankt voor je inspiratie Miracle Merel.

 11. Gaaf om te lezen dat het je zo makkelijk afgaat. Voor mij werkt met een kleintje de ochtend ook niet (ik heb dit jaar met mezelf afgesproken dat ik me geen dingen op de hals haal die ik toch niet ga afmaken -focus -) maar in de avond kan dit gerust. Ook al voelt het een beetje als cheaten omdat door m’n leven met datzelfde kleintje de avond m’n enige werktijd is, maar na een uur of 10 ben ik toch niet meer productief, dus kan ik net zo goed nog iets nuttigs doen en me voorbereiden op de volgende dag.

 12. Hmmm ik had al wel vaker hierover gehoord maar nu wil ik er eigenlijk nog meer van weten. Ik dacht inderdaad meteen… hmm hoe ga ik dit doen met twee kids in de ochtend die mijn volledige aandacht eisen? Maar misschien kan ik er een aangepaste versie van maken. Het gaat er uiteindelijk om dat je de tijd voor jezelf neemt. Ik ga eerst dit boek maar eens lezen!

  1. Ik weet het wel zeker ;) Veel leesplezier in ieder geval!

 13. “dit was even een disclaimer, omdat ik een aantal best wel boze reacties van moeders heb gekregen, na de vorige posts over dit onderwerp ;))”

  Ik vroeg me nu alleen af waar de vaders zijn…

  1. Bedoel je of er ook vaders boos hebben gereageerd? Dat was niet het geval namelijk. Nou bestaat onze doelgroep grotendeels uit vrouwen. Vandaar dat ik hier naar de moeders verwijs ;) Of bedoel je dat niet?

   1. Misschien bedoelt ze dat de vader van de kinderen een uurtje kan overnemen van de kinderroutine zodat moeders een uurtje voor zichzelf heeft?

    Of misschien bedoelde ze dat niet, maar zou het misschien toch een optie kunnen zijn voor moeders die graag de MM willen toepassen.

 14. Ik vind the miracle morning heel fijn, ben het n.a.v. jullie artikel toen gaan proberen :) ik vind het alleen wel lastig vol te houden, omdat ik iemand ben die heel veel slaap nodig heeft. Ben wel een ochtendmens dus vanaf 6.30 opstaan is geen probleem, maar vaak moet ik om 7.45 de deur uit dus dan red ik de routine niet. Om 5.45 opstaan is geen doen voor mij, plus dan is m’n vriend ook meteen wakker en kan hij niet meer slapen, dat wil ik hem niet aandoen. Het is dus nog een beetje zoeken naar wat voor mij het beste werkt! Wil het wel weer trouwer gaan doen maar in drukke tijden (ik geef ook les) is het verleidelijk om meteen naar m’n werk te gaan na het aankleden/ontbijten zodat ik nog wat correctiewerk of iets dergelijks kan doen. Ben dus nog een beetje zoekende :) maar dat het heerlijk is, staat vast!

  1. Wat goed om te horen dat je, op je eigen manier, iets aan de routine hebt! Volgens mij is dat uiteindelijk ook het doel: uitvinden wat bij jou past en wat voor jou werkt. Mooi toch? :)

   1. Absoluut! :) soms is het even zoeken maar het werkt uiteindelijk voor me, dat is het belangrijkste.

 15. Wat goed om te lezen dat het jou zoveel gebracht heeft! Het verbaast me ook niets, want ik vind het hele idee al zó fijn klinken. :) Ik denk dat ik het – met baby – gewoon ga proberen, al is het eerst maar voor dertig dagen om te kijken of het iets voor me is. Is het handig om het boek aan te schaffen, denk je? Ik hoorde in the Self Help Hipster podcast namelijk dat het nogal veel zichzelf herhaalt, maar wil natuurlijk wel goed beginnen!

  1. Ik vind het wel essentieel om het boek te lezen ja, omdat je dan echt weet waarmee je bezig bent. Goede tips enzo, dus ja, ik vind van wel ;)

   1. Ja ik ook! En het motiveert omdat je leest waarom Hal Elrod op dit idee is gekomen. Wat een narigheid heeft die man beleefd!

 16. Ik heb de miracle morning een maand of 4 heel trouw gedaan, alleen nu heb ik een beetje moeite om het ritme weer terug te vinden. Ik ben sindskort van mijn studentenkamer terug verhuisd naar mijn ouders en nu ben ik mijn oude ritme een beetje kwijt. Ik heb zelf de miracle morning ingekort tot affirmaties leren, lezen en in mijn notitieboek schrijven. Meestal ga ik daarna omkleden en ontbijten en dan naar de sportschool. Ik vond het altijd een super fijne routine om te doen. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik podcasts ging luisteren. Dus eigenlijk wil ik het weer gaan oppakken..

  1. Misschien kan dit artikel je motiveren om het toch weer eens op te pakken, als je je er lekker bij voelt :)

 17. Wat super leuk om te lezen dat de miracle morning zo goed bevalt. De meditatie-apps is een goede tip! Ik lees alleen maar positieve ervaringen, ik ga er in de toekomst ook mee beginnen. Eerst herstellen en bijslapen ;)

  1. Met de meditatie-apps kun je nu ook al beginnen ;) Het kost je maar een paar minuten per dag en het levert zoveel op!

 18. Ah wat tof dat jullie hier nog steeds mee bezig zijn! Ik word zo enthousiast als ik hier dingen over lees. De ochtend is zo’ krachtig en het is zo belangrijk om de dag goed te beginnen. Ik mediteer nu elke ochtend en dat vind ik al zo fijn. Ik zou heel graag ook nog beginnen met lezen, yoga en schrijven in de ochtend, maar dan ben ik wel heel veel tijd kwijt. Maar misschien is het toch wel de moeite waard om te overwegen, want het levert je natuurlijk ook een heleboel op.

  1. Ja, een uur per dag ben je”kwijt,” maar het levert je tegelijkertijd een uur per dag op. Dat is het fijne van deze routine :)

 19. Ik heb het boek al maanden in de kast staan maar nog niet gelezen. Voor mijn werk moet ik om half 6 opstaan, dat uurtje eerder klinkt niet zo fijn. Maar je tip om het ’s avonds toe te passen is misschien een optie. Toch het boek maar eens lezen.

  1. Het boek lezen kan denk ik sowieso geen kwaad ;) Wie weet doe je er nog inspiratie uit op voor andere dingen! Het heeft al met al toch vooral met je mindset te maken :)

 20. Lijkt me heerlijk om elke ochtend op die manier te starten!! Ik ben sowieso al van plan om een paar keer per week vroeger op te staan zodat ik ’s ochtends kan hardlopen (heb me ingeschreven voor de Marikenloop, 10 km, dus ik moet wel trainen haha) dus denk dat ik dat ga combineren met the miracle morning! :)

 21. Vorig jaar naar aanleiding van het artikel ook direct het boek gelezen, en meteen fanatiek begonnen. Ik ben chronisch ziek, en heb het maar een maand of twee volgehouden in eerste instantie. Niet omdat ik chronisch ziek was, maar omdat ik de hoop had dat de routine me minder ziek zou maken. Lekker naïef dus, waardoor het op een teleurstelling uitliep.
  Nu ben ik er opnieuw mee begonnen, halverwege December, en bevalt het veel beter, omdat ik andere verwachtingen heb. Ik heb nog steeds de hele dag pijn, en ben nog steeds praktisch de hele dag uitgeput, maar ik kan er beter mee dealen omdat ik meer rust heb in mijn hoofd, en meer vertrouwen in mijzelf. Het voelt nu echt als mezelf dat uurtje ‘gunnen’ ’s ochtends.
  Ik kan me voorstellen dat meer chronisch zieken moeite hebben met deze routine, vandaar mijn comment. Pas de routine aan! Ik focus me vooral op meditatie en affirmaties, en minder op sport, omdat dat simpelweg niet echt kan. Ik doe dus simpelweg wat jumping jacks, een minuut of twee, puur om even de hartslag omhoog te krijgen. Sporten zou je, indien nodig, ook helemaal weg kunnen laten.
  Maar goed, ik ben weer helemaal om en sluit me (omdat het zo lekker klinkt) aan bij een voorgaand comment: “Miracle Merel”.

  1. Goede toevoeging Nicky! Heel goed dat je de routine aanpast naar jouw mogelijkheden. Dat zou iedereen moeten doen, want daar gaat het uiteindelijk om: een routine vinden die bij jou past en waar jij lekker op kunt functioneren!

  2. En Ps van dat Miracle Merel ga ik heel erg hard blozen. Ik heb het niet zelf uitgevonden he ;) hihihihi toch lief van je!

 22. Fijn dat dit jou zo goed bevalt! T valt me wel op dat de meeste (of misschien lijkt dat nu door de comments zo) mensen die dit doen zelfstandig werken. Ik sta elke dag om 8u op, ga om 8.25 de deur uit en ben rond 19.15 thuis. Ik zou best om 7u op willen staan, maar doordat ik zo’n uur reistijd heb, denk ik dat ik dan al een groot deel van m’n focus/productiviteit verloren heb? Dat houdt mij eigenlijk een beetje tegen. Iemand tips?

  1. Kun je tijdens het reizen iets doen van Miracle Morning? Schrijven (als je in de trein zit), of mediteren met koptelefoon? Of in de auto naar een audioboek luisteren? Wat ik weleens doe als ik in de auto zit, is tegen de dictafoon/geluidsrecorder op mijn telefoon kletsen. Een soort audio-dagboek. Ik vind het eigenlijk ook best vermakelijk om te horen wat ik allemaal heb gekletst :), als ik het weer terug luister.

   1. zeker weten! In de trein zal het natuurlijk makkelijker gaan dan in de auto, maar meditatie-apps en luisterboeken kun je overal gebruiken :)

 23. Heel fijne post! Heel inspirerend, ik,weet niet of ik het helemaal ga toepassen, maar mss al eens beginnen met kleine verandering!
  Hebben jullie ook een avond routine?

  1. Nee, die heb ik niet :) Nouja, behalve dan dat ik tot 6 uur probeer te werken, daarna te eten en geen laptop meer aan te raken… ’s avonds is voor ontspanning. Maar wat ik doe, verschilt van dag tot dag.

 24. Hoi Merel, heb je tips voor meditatie-apps? Of vind ik die in het vorige artikel?

  1. Dit staan gelinkt in het artikel ;) Je kunt het linkje aanklikken!

 25. Ik neem elke ochtend heel bewust de tijd om me op te maken. Duurt 15 – 20 minuten. Echt een Miracle Morning is het natuurlijk niet, maar ik vind het heerlijk om echt even een momentje ‘me-time’ in te lassen in mijn dag. Maar zo vind ik me-time ook: sporten, een boek lezen (in de trein) en met een serie op de bank hangen op een vrije zaterdag. Ik doe het niet allemaal in de ochtend, maar wel op gezette tijden waardoor het echt onderdeel is van mijn wekelijkse/ dagelijkse routine.

  1. Zeker fijn! Ik neem tegenwoordig sowieso meer de tijd voor dingen. Ook zoiets als make-up inderdaad, of lunchen. En ik vind het dan fijn om tijdens dat kwartiertje make-uppen een stukje luisterboek te luisteren, om mijn gedachten lekker mee te laten nemen :)

 26. Ik ben een middagmens denk ik altijd. Sta laat op. Toch ga ik het proberen. Te beginnen met de wekker op half 8!
  Dat is midden in de nacht voor mij… We zullen het zien.

 27. Interessant en ik kan me helemaal voorstellen wat een heerlijk begin van de dag dit is! Omdat ik(zoals jij vroeger!) fulltime in het onderwijs werk en dagelijks kwart over 6 opsta ga ik voor de Miracle Fifteen Minutes. Ik heb Calm gedownload en ga morgenochtend proberen 15 minuten voor mezelf te nemen , alvorens de dagelijkse gekte begint. Bedankt voor het artikel!

 28. Dank voor jullie inspirerende blogs :) Sinds januari een soort ochtend routine ingebouwd, in de winter heb ik echt 8 uur slaap nodig. Dus half 7 begint mijn ochtend, het is idd superfijn om zo de dag te beginnen!

  Sinds ik geen tv meer kijk is het een stuk makkelijker om op tijd te gaan slapen!

  1. I’m thrilled to hear that you’ve established a positive morning routine and prioritize getting a good amount of sleep! Starting your day at 7:30 a.m. can indeed set a productive and uplifting tone for the rest of your day. Keep up the fantastic work, and remember that consistency is key when it comes to building habits. Here’s to continued success with your morning routine and the positive impact it has on your overall well-being! If you have any specific questions or if there’s anything else you’d like advice on, feel free to let me know. Keep shining! ✨

 29. Hallo groene meisjes,

  Het boek ken ik niet en is helaas alleen in het Engels zag ik.
  Daar heb ik pech mee want een heel boek in het Engels gaat het voor mij niet worden, dan moet ik er teveel bij nadenken.
  Maar ik heb natuurlijk wel iets aan deze tips en ook die onder de linken die er staan dus bedankt.

 30. Heel inspirerend, ik zou het zelf ook wel een kans willen geven! Helaas moet ik sowieso al om 6 uur opstaan om mijn trein te halen, dus weet ik niet meteen of ik er wel tijd voor zal hebben!

 31. Wat mooi om te lezen dat je het al zo lang doet en volhoudt! Ik vind het ook een hele fijne manier om de dag te starten, maar het vroeg opstaan vind ik lastiger dus ik doe het regelmatig op een wat later tijdstip. Maar ik moet zeggen dat dit artikel met wel weer inspireert om toch weer terug te gaan naar 6 uur!

 32. Ik ben een tijdje geleden ook gestart met TMM en vind het geweldig!
  Meestal doe ik het zoals het boek het “voorschrijft”, maar soms doe ik een aangepaste versie waarbij ik mijn eerste 3 life-savers in bed doe met de Buddhify-app of een andere app.
  Visualisation blijf ik een moeilijke vinden. Hoe pakken jullie dit aan?

  En thx voor deze post, doet er me aan denken dat ik ook nog eens een vervolgpostje moet inplannen op de blog ;)

 33. Super leuk om te lezen. Ik ben er uit mezelf mee begonnen zonder dit boek te lezen want ik kende het Tot nu toe nog niet. Ga het zeker lezen nu!

  Chronisch ziek en een kindje van 10 mnd en het lukt me bijna elke dag. En elke dag doe ik sowieso iets voor mezelf ook als mn hele routine niet lukt. Iigt er vooral aan hoe laat die kleine van mij besluit wakker te worden haha

  Als de gehele routine lukt doe ik dit: 1 of 2 meditaties van meditatie app in bed. Opstaan en warm water met gember en citroen drinken. Rek en strek oefeningen. Tandenpoetsen spullen pakken en naar zee (woon in buitenland) en paar rondjes zwemmen. Naar huis douchen en voor kleintje zorgen. Meestal begin ik hiermee rond 6 uur en ben ik 7.15 klaar. Kleintje is dan bezig met papa en ik neem hem over zodat hij naar zijn werk kan.

  Als kleintje eerder wakker is ga ik hem eerst verschonen en voeden. Daarna mag hij knuffelen met papa in bed en ga ik rek en strekken en daarna zwemmen. Dan brengt papa kleintje bij zee. Ik heb dan toch even kunnen zwemmen alleen en ga meteen met kleintje spelen bij het strand daarna.

 34. Deze blogpost had ik net nodig! Ik zit sinds ik naar IJsland ben verhuist te kwakkelen met mijn slaappatroon en ik denk dat The Miracle Morning me goed gaat doen aangezien ik van nature een ochtendpersoon ben. Ik ga deze week gelijk beginnen!

  1. Wat cool dat je naar IJsland bent verhuisd! Ben meteen op je blog gaan kijken, hihi :)

   1. Ja ik ben hier voor een semester (tenminste, dat is het plan. Ik kan het komende semester hier ook blijven en mijn stage hier doen, maar het lijkt mij ook wel heel erg leuk om mijn stage in Berlijn te doen.)! Dank je! Ik heb nog niet over mijn IJslandse avonturen gepost, maar dat gaat helemaal goed komen de komende maanden :).

 35. Ik heb het boek na jullie eerste review ook gekocht en sta ook elke morgen vroeg op voor mijn hele ritueel. Eerst om 6:00 daarna zelfs om 5:00 omdat ik merkte dat ik het zo lekker vond om ’s morgens alle punten af te werken dat ik gewoon tijd te kort had! Maar door mijn enthousiasme werd mijn man ook op een idee gebracht en ging hij ook met me mee doen. Eerst wel leuk maar later merkte ik dat hij me eerder in de weg zat… Daar gingen mijn twee uurtjes “ik” tijd! Nu hebben we een nieuw deal gemaakt: Hij gaat er om 5 uur uit en heeft dan de woonkamer tot zijn beschikking en ik ga er om 6 uur uit. Dan verdwijnt hij weer naar boven om achter de pc te werken oid. En onze kinderen komen om 7:00 uit bed dus ik heb weer een uurtje me-time :)

 36. Leuk om te lezen, en dat het zo goed werkt! Ik heb zelf wel een goede ochtendroutine en hier geheel geen moeite mee, ik ben klaar voor de dag zodra de ogen open zijn, maar wel erg leuk om dit ook eens te zien/lezen!

 37. Ik ben ook sinds het nieuwe jaar bezig om wat meer me-time in gepland te krijgen. In de eerste fase (Januari en februari) heb ik er op gelet vroeger te gaan slapen (ipv zonder echt na te denken maar tv te kijken). In een volgende fase wil ik vroeger op gaan staan om dan inderdaad wat me time op te bouwen waar ik dan meer aan heb dan die uurtjes s avonds voor de buis. Ik ga dit zeker verder uitzoeken, bedankt voor de inspiratie!

 38. Dit artikel is precies wat ik nodig heb om nu écht het boek aan te schaffen en met de miracle morning te beginnen. Ik wil het al zo lang! Nu gaat het gebeuren :D

 39. Hmm, wat interessant. Ik heb vandaag wat meer gelezen over Miracle Morning. Volgens mij leef ik onder een steen, want ik ontdek dit nu pas haha. Maar ik vind het erg goed klinken! Ik ben ook meer een ochtendmens dan een avondmens, dus ik ga het ook een kans geven. Is het boek eigenlijk ook in het Nederlanders verkrijgbaar? En raden jullie aan om echt het boek te lezen, of gaat het meer om het idee er achter?

  1. Nee het boek is er helaas nog niet in het Nederlands, maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet lang kan duren voordat het vertaald wordt!

 40. Het lijkt me JUIST als mama van 3 (bijna 4 !) een ultiem moment voor jezelf. Ik ben nu vaak gefrustreerd dat ik nauwelijks aan mezelf toekom overdag, dus als ik dat uurtje ’s ochtends al kan pakken begin ok de dag misschien wat rustiger,
  Ik ga het een kans geven!

 41. Hmmm ik loop al een tijdje rond met dit idee en deze blog waar t enthousiasme vanaf spat, heeft me zeker aangespoord om t nu echt te gaan doen. Het enige is dat ik shifts draai en dus een debiel – of eigenlijk geen – ritme heb. T zal wel n kwestie van uitproberen zijn wat werkt voor mij (of heeft iemand tips?)

 42. Zou echt iets voor mij zijn! Jammer genoeg moet ik de helft van de tijd al om 5u15 opstaan en om daar nu nog een uur of twee aan te breien vind ik er wat over ?.

 43. Wat een fijn artike! Ik ben zelf ook sinds deze maand bezig met de Morning Miracle en sta ook vrij makkelijk op tegenwoordig, omdat ik echt uitkijk naar mijn me time momentje. Ik voel mij daarna de hele dag ook ontzettend dankbaar en productief: ik ben dus, zoals je begrijpt, erg fan haha ;-) Nu hopen dat ik het ook zolang als jou vol ga houden. Dank je wel in ieder geval voor dit Inspirerende artikel.

  1. Ik ben nu 2 maanden met de Miracle morning bezig en ik zat er eigenlijk vanaf het begin al enthousiast in. Blij dat ik iets gevonden had om me meer bewust te laten zijn van alles wat ik doe in mijn leven. Ik heb het gedaan in Lapland met -30 graden sneeuwlandschap buiten (ideaal want alles om je heen al zo helder en knisperend) en midden in drukte van Londen. Overal kan het!! Ondanks dat ik een snel dementerende moeder heb die ik in no time in een aangepaste woonvorm moest zien te krijgen midden in Amterdam! Dus verhuizen en alles rondom de zorg en inrichting regelen. Héél hectische tijd maar het lijkt dat ik mede dankzij Miracle Morning routine toch beter kan focussen en meer gedaan krijg van allerlei mensen waar je toch afhankelijk van bent bij zo’n exercitie. Het lukt me allemaal! Ik denk dat het me helpt open op te stellen (want aan dementerende moeders moet je continu aanpassen aan de meest vreemde omstandigheden) en een rustiger gemoed te houden. Ik schrijf mijn belevenissen en vooral hoe ik me wil verbeteren en waar ik dankbaar voor ben in alle chaos van de dagen, op in ene prachtig boekje van ‘Vertellis’. in mijn geval koos ik voor een dag/notitieboekje genaamd vertellis Chapters. Heel mooi boekje met fijne opdrachtjes om na te denken en een prettige indeling. Hoeft echt niet dagelijks maar geeft enorm overzicht in al mijn denkgekte: info@vertellis.nl

 44. Ik heb niet alle reacties gelezen, misschien staat het er al tussen..
  Ik hèb een gezin met 2 (puber)kinderen en juist nu ben ik begonnen met mijn miracle mornings!
  Het is zo ongeveer de enige tijd van de dag om voor mezelf te hebben:-)) En als ik al klaar ben en het rustig in m’n hoofd is, is het stress uur van 7 tot 8 beter te handelen. En da’s weer beter voor iedereen in ons gezin;-)
  Ik heb het ontdekt hier bij jullie op het blog en ik ben er ook erg enthousiast over. Ik heb het ook wel eens laten varen, maar dan word ik knorrig, dus voor mij en iedereen om mij heen is het beter dat ik me aan m’n eigen uur (zo noem ik het) houd.
  Dus nogmaals dank voor jullie aanstekelijke tips en trucs, keep up the good work!

 45. Ik ben GEEN ochtendmens. Nooit geweest ook. Maar ik heb toch een miracle morning routine gevonden. Ik heb een wake-up light aangeschaft met uiltjes die me wakker maken, toch een stukje relaxter dan de wekker op mijn telefoon. Ik douche met een wekkertje (anders sta ik er een uur als een zombie onder) en ik laat Tom (die wél een ochtendmens is) een crackertje voor me smeren en een cappuccino voor me maken. Kaarsje en kerstlampjes aan en ik kan de wereld wel weer aan. Meneer gaat om 8.45 weg en dan ga ik aan het werk. :)

 46. Jaaaa!
  Het is inderdaad zo fijn om elke ochtend een moment te hebben voor jezelf.
  Op een gegeven moment duurde m’n ochtendritueel bijna 2,5 uur maar nu heb ik ‘m toch maar weer
  ingekort naar 1,5 uur haha
  De afgelopen 2 weken ging het dramatisch (snoozen-snoozen-snoozen) maar vanaf vandaag weer gemotiveerd begonnen

 47. Tja, eigenlijk zou ik dit ook wel willen doen. Waarom ik nog niet begonnen ben met de routine? Geen idee. Uitstelgedrag. But no more! Ik ga meteen checken of The Miracle Morning te krijgen is in de bieb en ermee aan de slag. Bedankt voor de positieve vibes en inspiratie! Nog wel een vraagje: is er iets wat jullie lastig/moeilijk vonden aan de routi ne? Iets waar ik op moet letten wanneer ik hiermee wil beginnen? Trouwens, nog even iets anders: heel tof en superstoer dat jullie nu fulltime met De Groene Meisjes aan de slag zijn! Gefeliciteerd!!!

 48. Ok, dit wil ik echt gaan proberen! Vandaag had ik wel zo’n dag dat ik voor mezelf mijn ochtendroutine al had ingeprent toen ik naar bed ging, omdat ik een fijne productieve dag wilde hebben. Dat werkt voor mij ook heel goed. Ik neem ook altijd bewust de tijd voor mijn ontbijt, omdat ik daar echt van kan genieten; maar dat resulteert vaak wel weer in onnodig lang hangen op de bank… This is my cue, ik ga het met Miracle Morning proberen!

 49. Hoewel ik een heel stuk ouder ben en geen veganist, lees ik jullie blog heel graag. Ook ben ik begonnen met het aangerade ochtendritueel. Dank je wel voor het aanraden. Ook hele fijne meditaties heeft Edel Maex! Groetjes, Madeleine

  1. Wat fijn om te horen dat je iets aan ons blog hebt, Madeleine! En dankjewel voor de leuke tip!

 50. Wow sta je echt elke dag om zes uur op, ook als je gaat reizen? En hoe doe je dat dan met ’s avonds voor het slapengaan, want ik merk dat ik het heel moeilijk vind om op tijd naar bed te gaan, zet je dan je wekker of zo?

  1. Jep :) Laatst ging ik om 7 uur met de trein naar Berlijn, waardoor ik om 6 uur de deur uit moest. Toen deed ik het niet thuis, maar deed ik in de trein een mediatie oefeningen op mijn app, het lezen en het schrijven. Dus toen deed ik het alsnog, maar in een aangepaste variant :)

 51. Het lijkt me heel leuk om deze routine te kunnen inplannen! Ik heb zo een gevarieerd uurrooster dat ik niet weet hoe ik een routine kan opbouwen, hoewel dit voor mijn gezondheid beter zou zijn. Ik moet soms de ene dag om 7.30u beginnen en de andere dag pas om 14 of 16u. Wanneer ik om 16u start ben ik pas om 23uur thuis. Mocht ik dan om 6u opstaan lijkt met dit een heel lange dag. Ik vraag me af als er nog mensen zijn die wisselende diensten werken en toch met deze routine aan de slag zijn gegaan?

 52. Mooi om te lezen dat het inmiddels onderdeel van je vaste routine is. Ik zie heel veel voordelen eraan.

  Ik ga mijzelf uitdagen om het vanaf maart te proberen.

 53. Op de site van de schrijver kun je gratis 2 hoofdstukken downloaden, kun je kijken of het wat is.

  Ik ga de hoofdstukken nog lezen ;)

  De afgelopen 2 dagen eerder opgestaan: half uurtje in rust ontbijten voor mijn daglichtlamp (sinds kort in bezit) en wat blogs lezen voordat de kids eruit komen, vind ik nu al heerlijk! Dus denk dat ik het boek zeker ga bestellen.

 54. Ik kom voor het eerst op jullie website en ik ben totaal geen ochtendmens. Ik ben een typische student die om 2uur snachts gaat slapen en tot 10 minimaal in bed ligt. Ik wil dit graag veranderen en dit artikel vind ik er inspirerend. Ik ga zeker even op bol.com kijken voor the miracle morning.

 55. Het is alleen al heerlijk en leuk om alle reacties te lezen.
  Lilian, je schreef over een uur reistijd, kun je tijdens het reizen iets doen van Miracle Morning? Schrijven (als je in de trein zit), of mediteren met koptelefoon? Of in de auto naar een audioboek luisteren? Wat ik weleens doe als ik in de auto zit, is tegen de dictafoon/geluidsrecorder op mijn telefoon kletsen. Een soort audio-dagboek. Ik vind het eigenlijk ook best vermakelijk om te horen wat ik allemaal heb gekletst :), als ik het weer terug luister.

  Mooie apps trouwens, die doorgegeven worden.
  Ik probeer uit te zoeken hoeveel uur slaap nou echt het beste werkt voor mij. Zijn daar theorieën over of tips voor (naast uitproberen natuurlijk?)

  Iedereen succes met de routines!

 56. Ik las ergens dat er ook een workout in het boek staat van maar 6 min. Hoe werkt die? kun je dat vertellen?Als moeder van twee kleine kindjes en geen ochtendmens lijkt me dat een goede optie .
  Zo blij dat ik jullie blog gevonden heb!!

 57. Wat leuk om te lezen, ook alle reacties. Bij mij is het de laatste jaren ook flink verschoven. Van 7u opstaan op werkdagen en rustig om n uur of 10 op zondag, naar 5 uur opstaan op werkdagen en uiterlijk 8 uur op zondag….Grappig dat naarmate je leven veranderd ook dit veranderd. En nee, ik heb geen kinderen. Maar wil wel heel graag een uur yoga kunnen doen en mediteren `s ochtends en tja, omdat ik om kwart voor zeven de deur uit moet is 5 uur op de enige optie. Maar inderdaad, het went! En ik mis t ook als ik t niet doe en voel me die dag minder lekker in mn vel.
  Ook bij thuiskomst mediteer ik nog n half uur, om even weer helemaal “in mezelf” te komen. Nu nog n vast moment zoeken voor het lezen van inspirerende boeken!

 58. Een beetje een late reactie maar ik vraag me toch nog wat af: wat doe je dan wel met sociale media? Ik snap dat dat niet in je miracle morning routine past van 6 tot 7, maar je wil er ook je werkdag om 8 uur niet mee beginnen (of misschien wel voor jou merel, omdat het onderdeel van je werk is?).Dus wanneer dan wel? ‘Even Facebook checken’ is misschien nog wel mijn grootste zwakte in het creëren van een goed ritme…

  1. Ja, voor mij is het een onderdeel van mijn werk. Dus ik doe het pas als ik ga zitten en aan het werk ga. Zoals nu :)

 59. Ik vroeg me al weeeeeken af of je dit nog steeds deed. Mijn grootste vraag daarbij is eigenlijk ook hoe je t dan doet als je feestjes, festivals, concerten en etentjes hebt? Ik lig dan zelden voor 11 uur in bed. (sorry als dit al tig keer is gevraagd, maar wow zo veel reacties en zo veel slaap!) liefs!

 60. Een tijdje geleden deed ik de Helweek, wat ik hier ook al voorbij zag komen. Toen moest je om 5u opstaan en dat werkte toen verrassend goed voor mezelf. Het op tijd gaan slapen werd na de week weer wat moeilijker en ondertussen is het vaak weer elf uur of later. Ik denk dat ik dit uurtje ook maar weer eens ga invoeren! :-)

 61. Wat een fijne blog is dit! Ik had er wel eens wat over gehoord, maar om de een of andere reden kom ik er nu pas langs. Alleen dit artikel lijkt me al heerlijk – zo’n ochtendroutine zou voor mij ook wel wat zijn. Hoe zit het in de winter? Sta je dan ook om zes uur op? Want ik heb dan persoonlijk nog wel wat last van het feit dat het nog pikkedonker is buiten.

 62. Wat goed dat het je zo eigen is geworden. En wat leuk dat je vroege vogels wordt genoemd, doet je naam eer aan!

 63. Interessant blog heb je geschreven.
  En ook leuk dat je naar rdam gaat wonen.

  Is het boek: the Miracle Morning ook in het Nederlands te lezen ?

  Groet
  Merlin

 64. Hallo Merel, al jaren volg ik jullie en inmiddels jouw blog. Dit artikel intrigeert mij, ik denk een avondmens te zijn maar slaap slecht en ben bang dat ik ’s avonds niet kan slapen en als ik vroeg op moet legt dat zo’n druk op me. Maar het klinkt fantastisch…… ga erover nadenken want mediteren doe ik te weinig tegenwoordig. X Julia

 65. Hoi Merel,

  Hoe is het nu met je miracle morning?
  Ik ben, mijn man ook, morgen op Dag 100 :) !!
  New way of life voor ons. GeWelDig.

  Ik noem het mijn intensieve pers ontwikk.traject (overigens de goedkoopste ook 😉)! Heerlijk, die ochtend.

  En…wij hebben 2 kids, 6 en 9. No problem ;)

  Groet en fijne dag!
  Judith

 66. […] De Groene Meisjes doen al een jaar lang aan The Miracle Morning. Iets wat ik voor dit artikel helemaal niet kende, maar The Miracle Morning is een ochtendroutine bedacht door Hal Elrod. Ik vond het een zeer interessant artikel van de Groene Meisjes en ben nu meer gemotiveerd om ook mijn routine om te gooien! […]

 67. Lijkt me zinnig om te proberen maar hoe doe je dit met continuediensten? Staat dit ook in dat boek geschreven.
  Als je in de gezondheidszorg werkt heb je geen vaste werktijden namelijk.
  groetjes

 68. Dag Merel,
  Ik lees je artikel nu pas, en maakte pas sinds kort kennis met de M-M :) je schrijft zo helder en aanstekelijk, na jouw post gelezen te hebben neem ik me voor om ook een ochtendroutine te beginnen.
  Lukt het voor jou nog steeds om ‘m vol te houden? Denk je dat het ook haalbaar is met kantoortijden (ben al vrij vroeg op ’s ochtends)

 69. Hi Merel,

  Wat leuk dat je dit doet! Ik heb het boek net gelezen, ben enthousiast, maar vraag me af: hoeveel tijd heb je zitten tussen het moment van wakker worden en dat je uit je bed springt. Het eerste kwartier ongeveer ben je toch best slaperig en ben je half slapend / half wakker.

  Groetjes
  Bob

 70. Hier ook fan van MM, ik heb 5 kinderen tussen de 2 en 13, en natuurlijk kan het dan ook, als je maar wil en focus hebt!

  Kan niet bestaat niet!

 71. Ik lees in de reacties dat een ritme zo fijn is. Mij trekt juist t rustmoment en bewuster leven heel erg aan. Maar ik heb een hekel aan regelmaat/routine én aan ochtenden. Het klinkt heerlijk als je dit kunt maar ik wil voor half 10 eigenlijk voornamelijk niks. En ik wandel wel eens maar altijd ergens anders, altijd een ander rondje want hetzelfde vind ik t saai. Heeft hij voor deze twee dingen ook tips of is t dan dus niks voor mij?

  1. Hmm, ik vrees dat de Miracle Morning toch wel echt een heel erg bepaald ritme is.

 72. Het boek net een weekend in huis. Mega Americana (Dit is het ALLERBESTE boek om jouw leven tot een grandioos fantastisch leven te maken!! en dat soort teksten). En in eerste instantie had ik de neiging om het boek om die reden terug te sturen met de eerstvolgende lichting richting de boekhandel.
  Ja…het is een enorme poeha om de werkelijke kern heen: je ochtendritueel als mega powerboost.
  Tegelijkertijd weet ik niet of ik eraan zou beginnen als ik alleen de 6 rituelen op een A4tje voorgeschoteld zou krijgen. Tja..Hal Elrod (auteur) is een professionele coach en gastspreker. Je weet wat dat oplevert: Tjaka!

  Op het moment dat ik besloot daar doorheen te kijken, leerde ik ook wel de kracht van zijn enthousiasme waarderen. Ik heb dit boek niet voor niks: ik wilde blijkbaar een verandering. En de titel klonk me verdomd aantrekkelijk in de oren.

  En dus: morgen mijn eerste miracle morning. Want die begint vandaag, met je voor te bereiden, je in te stellen.
  En guess what… Ik heb iets gepland wat ik eigenlijk al veel langer wilde doen – maar nooit deed. Want ja hey, ik ben niet gek zeg! Mijn eerstvolgende werkdag loop ik naar mijn werk. Een prachtwandeling langs de Rotterdamse Maasboulevard, over de Erasmusbrug. Starten in het donker en 1,5 later aankomen wanneer het licht is.
  Lang? Ja, als je uitgaat van een maximaal aanvaardbare reistijd tussen thuis en werk. Niet als je het ziet als een wandeling, zoals je die weleens maakt in het bos of aan het strand. Dan draai je je hand niet om voor 2 uur lopen.
  En dus verdomd….Die Amerikaan heeft me erin geluisd…. :-D

 73. Hah!
  Ik heb een prachtige zoon (5 jaar) in co-ouderschap week om week, run 2 bedrijven en voelde al jaren (toch al 12…) dat ik uitgeblust ben. En deed maar (ongelukkig) door.
  Maar goed, ik heb een auto van 90K, een woning van 350K en dan hebben de mensen de indruk: die heeft het voor elkaar…
  De waarheid is anders.
  Nare jeugd gehad, op mijn 15e het huis uit gevlucht, niks gekregen in het leven, gaan werken en dat was dat. Jawel geld verdiend en natuurlijk enerzijds iets om trots op te zijn maar ben mezelf gaande weg helemaal verloren…
  F*ck!
  Geeft niet, ik weet dat velen die dit lezen het herkennen (met wellicht met hun eigen geschiedenis).
  Any how, MM in een halve dag op zondag uit gelezen en er maandag voor gegaan. Het is nu vrijdag en WAUW! Beste week sinds jaren gehad! Deze ochtend zelfs om 4:30 een inzicht gekregen waar ik nog geen blijf mee weet!!!
  Niet twijfelen: lezen en je afvragen wat JIJ wil in dit leven en simpelweg bovenaan je lijstje zetten EN ernaar gaan leven!
  Goodluck!

 74. Leuk zeg Merel. Ik ben benieuwd. Doe je de Miracle morning nog steeds?

 75. Ben ik de enige die dit boek klinkklare opgeklopte Amerikaanse hype onzin vindt? meneer lag zogenaamd werkloos en diep in de problemen op de bank. Tot hij voor dag en dauw opstond. Om o.a. notabene zelfhulpboeken te lezen. Daarvan kruip je toch meteen weer linea recta terug onder de wol.
  Uiteraard werd hij een ander mens door zijn vroege opstaan, het geld stroomde binnen en het succes was enorm. Zoals er ook een heel hoofdstuk wordt besteed aan het feit dat je ’s morgens een glas water moet drinken. Duh.

  1. Makkelijk hoor om een andere levensstijl dan jij kennelijk volgt meteen maar af te kraken.
   Zoals blog houdster al aangaf iedereen moet vooral doen wat bij diegene past op dat moment past. Zij beschrijft alleen waarom het voor haar werkt.

   Hal Elrod is altijd een harde werker geweest trouwens en heeft mede daardoor financieel succes behaald. Maar de MM is niet speciaal bedoeld om financieel succesvol te worden. Je kan de methode voor elk doel wat je wil en kan bereiken toepassen. Bijvoorbeeld het afmaken van een huishoudelijk klusje, een goed boek lezen, sporten, gezonde levensstijl volgen etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *