Update Miracle Morning ochtendroutine

miraclemorning2

Op 19 maart schreef ik het artikel ‘Tips voor een productieve ochtend.’ Ik was toen net een paar dagen bezig met the Miracle Morning – een ochtendroutine die ik niet zelf heb bedacht, maar uit het gelijknamige boek heb gehaald. Wat is het ontzettend tof om te horen dat verschillende lezers ook The Miracle Morning zijn gaan lezen en de ochtendroutine vervolgens zijn gaan uitproberen! Ik ben inmiddels aangekomen op dag 85 en I’m still going strong. Jamie trouwens ook, maar ik schrijf deze blogpost vanuit mijn belevingen – omdat ik natuurlijk niet voor Jamie’s beurt wil spreken. Vandaag vertel ik je hoe het gaat en welke voordelen ik ervaar.

Eigenlijk zou dit dag 93 zijn, want ik heb een paar ochtenden overgeslagen. Dit zijn voornamelijk zaterdagen geweest. Vraag me niet waarom, maar ik vind het op zaterdag soms wat lastiger om vroeg op te staan dan op zondag. Ook heb ik een paar keer moeten missen doordat ik heel vroeg op reis moest. Zoals toen ik van Gozo naar huis ging, of vanuit Italië vertrok. Dan was ik zo druk bezig met het inpakken van mijn koffer en zorgen dat ik om 6 uur ’s ochtends klaar stond (en op Gozo moest ik al om 4 uur ’s ochtends klaar staan,) dat the Miracle Morning er even niet bij kon. Verder heb ik nooit de neiging om het over te slaan, omdat ik er echt van deze ochtendroutine ben gaan houden. In het boek The Miracle Morning wordt beschreven dat veel mensen die deze routine volgen, ervoor kiezen om zichzelf 1 dag in de week vrij te geven. Misschien houd ik die ‘regel’ er ook wel in. Maar alleen als ik daar behoefte aan heb. Ik zie de ochtendroutine namelijk absoluut niet als straf, ik geniet er zelfs van!

Wat zijn voor mij de voordelen?

Ik ben ontzettend veel productiever geworden. Ik haal veel meer uit mijn dag en heb regelmatig mijn TO DO lijst voor 9 uur ’s ochtends al af. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid en het lucht me iedere keer weer op. Dat resulteert er volgens in dat ik meer tijd overhoud voor leuke dingen op dat soort dagen, dus ik kom ook zeker aan mijn ontspanning toe.

Ik lees veel. Heel veel. En het zijn voornamelijk zelfhulpboeken, omdat ik daar momenteel helemaal ‘into ben.’ Grappig, want ik heb ook periodes dat ik alleen maar fictie wil lezen. Nu niet. Blijkbaar zit ik in een fase waarin ik vooral energie wil steken in het ontwikkelen van mezelf.

Iedere ochtend schrijf ik een stukje in mijn notitieboek en het is nu al leuk om dit terug te lezen. (ook om te lezen dat ik in de tussentijd in Portugal, Italië, Boekarest en Gozo ben geweest… waar zal dat notitieboek nog meer naartoe reizen de komende maanden?) Op dag 26 ben ik begonnen met hardlopen. Ik vind het zo tof om dat soort dingen later nog terug te kunnen lezen.

Jamie voegde meteen al iedere dag iets van beweging toe aan haar ochtendroutine, voor mij duurde dat dus tot dag 26. Toen begon ik met hardlopen en later voegde ik daar yoga en oefeningen op de mat (voor de abs die ik misschien wel nooit ga krijgen ;)) aan toe. Doordat the Miracle Morning mij zoveel structuur geeft, houd ik het ook vol om bijna iedere dag iets aan sport te doen. Voor mij is dit echt een gigantische verandering, want hiervoor heb ik bijna een jaar totaal niet gesport.

Door de combinatie van de ochtendroutine x sporten x gezonder eten voel ik me belachelijk energiek, als je het vergelijkt met een paar maanden geleden. Ik heb dagen dat ik ’s avonds nog overloop van de energie, maar gelukkig slaap ik wel heel goed en heb ik ook geen moeite met in slaap vallen. Dat is fijn, want ’s ochtends gaat de wekker weer om 6 uur.

De ochtendroutine geeft me niet alleen ritme op het gebied van sport, maar ook voor hoe ik mijn dagen en weken inplan. Doordat ik sinds een tijdje fulltime aan ons blog werk, moest ik in het begin heel erg mijn draai vinden. Er was geen manager die me om half 9 op school verwachtte en ik mag het helemaal zelf uitzoeken nu. Dat is enerzijds echt heerlijk, maar soms ook wel een beetje lastig. Doordat ik iedere ochtend dezelfde routine volg, daarna ga douchen en ontbijten, en daarna gewoon meteen aan de slag ga, gaat het eigenlijk als vanzelf.

Dan nog enkele andere voordelen: ik vind het steeds makkelijker om vroeg uit bed te komen, ik ben begonnen met mediteren en wil me hier graag meer in verdiepen en ik doe ’s ochtends vaak al inspiratie op voor artikelen die ik in de loop van de dag ga schrijven. Kortom: vroege en productieve ochtenden hebben voor mij echt alleen maar voordelen gebracht.

Is het moeilijk?

miraclemorning1

Dat hangt er helemaal vanaf wat jij moeilijk vindt. En het hangt wellicht ook af van je situatie. Maar ook dat is weer heel persoonlijk. Ik weet namelijk dat er moeders zijn met vier kinderen die the Miracle Morning fluitend doen en ik weet dat er moeders zijn die er met een of twee kinderen nog niet aan moeten denken. Ook zijn er jonge mensen die het verschrikkelijk vinden om ’s ochtends vroeg op te staan en oudere mensen die ’s ochtends staan te trappelen – en andersom. Kortom: je moet het voor jezelf bepalen. Soms krijg ik wel eens verontwaardigde reacties van mensen. En soms reageren mensen ook hun eigen frustraties op mij af, omdat zij dit ook graag zouden willen doen, maar ze het gevoel hebben het niet te kunnen. Ik denk niet dat het nodig is om dit te doen. Ieder mens is anders en je moet doen waar je je goed bij voelt. Ik schrijf nooit over the Miracle Morning om te laten zien dat ik zo ontzettend gedisciplineerd ben. Dat valt namelijk wel mee. Er zijn heel veel dingen die ik niet kan opbrengen, zoals mijn rekeningen op tijd betalen, een taartje laten staan of een afspraak maken bij de tandarts. Ik schrijf erover in de hoop mensen te inspireren en ook gewoon omdat ik het leuk vind om mijn ervaringen te delen.  Als deze ochtendroutine jouw ding niet is, is dat helemaal prima.  Ik vind het absoluut niet moeilijk. Ik vind het leuk, ik geniet ervan en ik voel me er ontzettend goed onder. Maar dat wil niet zeggen dat het ook voor jou is weggelegd of dat jij dit ook wilt. En dat is volgens mij helemaal oké.

Ik heb een paar dagen geleden het boek ‘Helweek’ gelezen. Hebben jullie daar al iets over gehoord? Kan bijna niet missen, want het is de nieuwste sensatie in blogland. Net als veel andere bloggers ga ik de week doen – volgende week! Ik start er maandag mee. Ik ben me op dit moment aan het voorbereiden, want ik denk dat het best wel heftig gaat worden, maar daarover lees je binnenkort meer op onze site!

Als je geïnteresseerd bent in the Miracle Morning, dan raad ik je aan om dit artikel te lezen. In dit artikel staat ook een link naar het boek The Miracle Morning en naar een ander inspirerende ‘ochtendboek.’ Veel leesplezier!

Hoe zien jouw ochtenden eruit?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

61 gedachten over “Update Miracle Morning ochtendroutine

 1. Ik ken Helweek nog niet. En nog vroeger opstaan dan ik al doe is voor mij denk ik juist niet productief. Wat wel zo is, is dat een ritme hebben van 6 uur opstaan, 11 uur naar bed, echt heel goed voor mij werkt. Sinds ik dat doe (en dat doe ik vanwege mijn werk) heb ik het idee dat ik veel meer uit mijn dag haal. Het ritme werkt namelijk door in het weekend. Langer dan een uur of 9 uitslapen lukt me ook gewoon niet meer. Hierdoor heb ik veel meer tijd om dingen te doen. Vaak sta ik op zondag als om 10 uur in de keuken om wat te bakken, heb ik deze week een halve Harry Potter uitgelezen en heb ik op zaterdag de boodschappen al in huis voordat het echt druk wordt in de stad. Ik vind het heerlijk.

 2. wat fijn om te lezen dat t zo goed gaat! Herkenbaar ook dat je moeite had met t vinden van je eigen ritme, toen ik voor mezelf begon was het uitslapen galore, en ’s avonds doorwerken. Ik had altijd t gevoel achter de feiten aan te lopen, maar sinds ik vroeg opsta (lukt nog lang niet altijd, ’s avonds zijn er ook nog zoveel dingen die ik wil doen!) heb ik juist t gevoel voor te lopen op de rest van de wereld. Superleuk.
  Helweek heb ik onlangs eindelijk gelezen. Hij stond al lang op m’n verlanglijstje maar door inderdaad alles wat erover is geschreven is ie weer op m’n radar gekomen. Veel aspecten uit t boek lijken op een typische deadlineweek die ik elke maand soort van gedwongen heb (last minute deadlines voor een magazine), maar dan een tikje erger, haha! Ik start ook binnenkort, zodra een vriendin m uitgeeft gaan we misschien samen beginnen. Heel veel succes! En sterkte volgende week donderdag en vrijdag ;) ben benieuwd naar je artikel erover!

  1. haha thanks, ja dat wordt pittig, die nacht ;) (of eigenlijk vooral de dag daarna, haha!)

 3. Jaaaa, helweek! Ik begin een week later, maar ik kan niet wachten. Ik ben zo benieuwd wat dit voor mij gaat doen (zeker omdat Miracle Morning me nu nog niet echt lukt haha).

 4. Ik vind vroeg op staan fijn. Ik gebruik niet de methode van miracle morning, maar ik sta wel graag om 6 uur op. Ik moet nog gaan zien hoe dit volgend jaar gaat lopen wanneer ik 40 uur in de week mijn thesis stage moet gaan doen.

 5. Wat leuk om hier een update over te lezen, ik was al heel erg benieuwd hoe dit na een tijdje zou bevallen. Het lijkt me nog steeds ontzettend fijn om eens een tijdje te proberen. Ben trouwens ook echt compleet geïntrigeerd door de Helweek en zó nieuwsgierig hoe dat gaat zijn! Ik denk dat ik dat boek toch ook maar eens ga afschaffen en er dan in ieder geval over ga lezen ;)..

  1. Ja echt he? Het is een soort nieuwe sensatie in blogland.. je hoort er overal van alles over. Ben heel benieuwd!

 6. Fijn dat het zo goed bevalt! Naar aanleiding van jullie artikel en de artikels van een aantal andere bloggers kver deze routines ben ik me wel bewuster geworden van het belang van een goede start van de dag. Ik volg nu niet per se de miracle morning routine, maar probeer wel vroeger op t staan im mezelf tijd te geven rustig op gang te komen en ‘mindfuller’ aan mn dag te beginnen, en ik moet zeggen dat dat ook heel goed bevalt.

 7. Wat fijn dat The Miracle Morning zo goed voor je werkt Merel, en dat je je zo energiek voelt! Helweek gata je makkelijk lukken, vroeg opstaan kun je in ieder geval al. ;)

 8. Hoi Merel!

  Door de blogpost een aantal weken terug heb ik TMM ook een aantal keer gedaan. Wanneer ik genoeg discipline had om te beginnen was het hartstikke fijn, maar heb het niet lang vol gehouden… Uiteindelijk bleef ik toch liever in bed liggen, of als ik dan op tijd op stond had ik best wel honger, en ging ik vast ontbijten (wat gepaard gaat met blogs lezen en altijd uitloopt) en kwam het er daarna toch weer niet van :(

  Overigens, wat een leuke blog hebben jullie! Hoewel ik geen Veganist ben en eigenlijk niet zo bezig ben met ‘groene’ dingen, lees ik elke keer met veel plezier jullie verhalen!

  Groetjes,
  Anne

 9. Ik ben ook langzaam TMM aan het inbouwen in mijn routines. Ik ben zo ontzettend veel productiever in de ochtend en daar wil ik volop gebruik van maken. Ik ben nu begonnen met steeds vroeger opstaan, mindfull douchen (en de dag visualiseren enzo) en stukjes schrijven. Binnenkort wil ik toch wel echt het boek lezen, zodat ik het helemaal op de ‘goede manier’ kan gaan proberen. Maar ik moet zeggen, het bevalt me tot nu toe wel. Heerlijk, die vroege ochtenden, de rust, de stilte.
  De helweek ken ik wel, maar dat vind ik wel heel ver gaan, wat betreft mijzelf. Ik werk soms tot 2-3 in de nacht en dan is het gewoon niet te doen. Maar ik vind het wel interessant. Ik zag ‘m al voorbijkomen bij Sanny zoekt geluk. Ik ben benieuwd naar jou ervaringen als je de helweek gaat doen!

  1. Klopt, vond de verslagen van Sanny ook erg leuk inderdaad!

 10. Leuk om een update te lezen? Wat is ook al weer de naam van de app die Jamie gebruikte voor yoga?

  1. Jamie gebruikt geen app, maar de video’s op YouTube van Yoga with Adriena (oid)

 11. Oh jeetje, waarom kom ik hier nu net te laat achter? :( Tentamens zijn al achter de rug, ik had dit heel goed kunnen gebruiken om te leren! Nu heb ik mezelf 3 dagen opgesloten in een dompig kamertje.. Ai.

  1. Als je er nu mee begint, dan ben je er voor je volgende tentamenperiode helemaal klaar voor ;)

 12. Wat leuk, deze update vandaag. Ik ben namelijk afgelopen week begonnen met de routine van Miracle Morning (heb het boek nog niet eens uit!) en ik vroeg me gisteren af of jullie nog bezig waren. Dat stemt mij echt weer mega positief dat jullie nog steeds volhouden en die dag vrij in de week lijkt mij ook wel wat. Ik sta zelf nog niet zoals Hal in het boek omschrijft met een big smile op ’s ochtends (eerder lijkt het op iets van: oooowh, pfff, moet ik er NU al uit??) maar als ik eenmaal bezig ben, dan vind ik het heerlijk. Je voelt je meteen zo productief na de hele routine. Dank dat jullie dit boek onder de aandacht hebben gebracht :))

 13. Dit is iets wat ik zelf ook graag wil proberen. Alleen nu ik vaak bij mijn vriend slaap is dat erg lastig – hij is een ontzettende uitslaper en komt pas een kwartier voor hij weg moet zijn bed uit. Daardoor begin ik veel later aan werkdag (normaal is dat 8 uur, bij hem is dat half 10!) en ik vind het heel lastig om daar een balans in te moeten vinden – want ik heb meer energie als ik mijn eigen ritme aan hou.

  1. Ja dat probleem heb ik hier ook met vriend-lief.
   Hij komt echt pas een kwartier voordat hij weg moet zijn bed uit.
   En aangezien hij op verschillende locaties werkt verschilt dat ontzettend…

 14. Sinds jullie eerste artikel ben ik het ook gaan doen (met als uitzondering vakantie), en echt wat ik allemaal doe.. Na anderhalve week werd ik ook uit mezelf wakker en had ik gewoon zin om op te staan. Daarbij de vrijheid die het me smiddags geeft.. Heerlijk!! Bedankt voor de tip :)

 15. Erg interessant en fijn dat het zo positief voor jullie werkt! Door de aandacht van bloggers voor miracle mornings en helweek etc., merk ik dat ik mezelf ’s ochtends ook makkelijker én vroeger uit bed ‘schop’! Heb nou al meermaals gelezen dat je gewoon wakker moet worden en met verstand op nul je bed uit moet rollen, en hoewel ik dat heus wel wist, was ik toch nogal druk bezig met snoozen ’s ochtends. Daar ben ik nu mee gestopt en druk ik in plaats van op de snoozeknop, op de radio playbutton :) Stroomt er meteen wat fijne muziek door de kamer en kom ik er direct uit. Ik ben erg benieuwd naar jullie helweek, succes alvast! Wordt vast pittig, maar met die miracle mornings routine hebben jullie vást een streepje voor op mensen die nog nooit iets dergelijks gedaan hebben :) Ben ook erg benieuwd of jullie beide routines dan ook gaan combineren of vast zullen houden aan 1 van die principes!

 16. Wat leuk om te lezen! Ik heb op jullie aanraden ook het boek the Miracle Morning gelezen, en ben er ook aan begonnen, maar uiteindelijk heb ik het toch niet langer dan 25 a 30 dagen gedaan. Ik vond het wel fijn om vroeg op te staan, maar mijn vriend werkte niet echt mee. Ook had ik het idee dat ik er meer tijd aan besteedde dan ik er eigenlijk voor had… Misschien moet ik deze zomer nog maar eens een poging wagen. Wat ik wel nog steeds doe is een dagboekje bijhouden, net zoals jij je notitieboek. Heel fijn is dat inderdaad ook om later terug te lezen wat je allemaal hebt gedaan en meegemaakt. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met Helweek! Ik ken het concept totaal niet, dus ik zal maar even googlen wat het precies inhoud ;) xx Emma

  1. Ik denk wel dat de zomer de perfecte periode is. Het is ’s ochtends licht, je bent de warmte (als we die nog gaan krijgen ;)) voor… ik vind het ideaal!

 17. He Merel, leuk deze update. Ik wil ook graag the miracle morning gaan doen/lezen. Ik zie dat jij een E-book hebt, mag ik vragen waar je die vandaan hebt want ik kan alleen een paperback vinden. Alvast succes met de helweek!

  Liefs Naomi

  1. Ik heb het boek in de iTunes store gekocht en daarna geopend met iBooks :)

 18. Klinkt echt tof! Ik moet altijd nogal lang snoozen, maar daar wil ik vanaf. Ik heb net het boek besteld, hopelijk is het wat voor me! Bedankt voor de tip. Ik ben ook wel heel benieuwd naar die Hel week…
  Liefs, Janne

 19. Wat leuk om zo’n update te lezen en dat dit ook voor jou werkt. Volgende week wil ik een poging gaan doen en kijken of het iets voor mij is.

  Veel succes met helweek en ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

 20. Wat leuk, deze update! Ik vroeg me gisteren nog af hoe het zou zijn met jullie ochtendroutine. Ik leef helemaal mee, want als ik s ‘ochtends wakker word dan denk ik wel eens: Merel rent nu al fris en fruitig beneden het park in (ik woon aan het Flevopark!). Ik kijk zo vroeg niet naar buiten om te zien of je er rent hoor, ik ben je niet aan het stalken ;-)

  Wat goed om te lezen dat er moeders zijn die de miracle morning fluitend doen. Ik ging er zomaar vanuit dat ik het niet kán doen omdat ik een kind heb (dat vroeg wakker wordt), maar je opent nu toch mijn ogen. Tijd om me er in te verdiepen en te zien wat ik wél kan doen!

  1. hihihihihih ik hoop dat je me nooit ziet, want ik zie er niet uit als ik aan het rennen ben hahaha ;)

 21. Oef, dankjewel voor deze update, want het geeft me weer inspiratie om ’s ochtends wat productiever te zijn. Ik heb echt moeite met volhouden, maar in plaats van pissig op mezelf worden, kan ik beter gewoon heerlijk weer overnieuw beginnen. Want wat is er fijner dan met een schone lei (lij?) beginnen? Ik ga proberen er een eigen draai aan te geven en op zoek te gaan naar een morning routine die bij mij past. Want ik ben GEEN morning person, maar zou dat wel graag wat meer zijn. Dus als jij updates blijft schrijven over je fijne ochtenden, dan beloof ik het steeds opnieuw weer een kans te geven. Have a nice day!

 22. Is het boek het waard om te lezen? Probeer wel altijd vroeg op te staan, maar krijg niet altijd én mediteren, én sporten, én lezen én douchen én een to do list taak gedaan voor 9 hoor :’)

  1. Ja absoluut! het is nuchter en motiverend, veel goede voorbeelden enz. Ik ga het binnenkort zelfs weer opnieuw lezen :)

 23. Knap dat je het zo goed vol houdt! Nadat ik het vorige artikel las ben ik mijn ochtenden beter in gaan plannen wat er voor heeft gezorgd dat ik nu om 9 uur klaar zit om te beginnen aan mijn thuisstudie inplaats van pas ergens in de middag terwijl ik nog niks had gedaan. Echt heel fijn. Heb het boek net besteld, dit weekeind een weekeindje weg kan ik even lekker lezen. Ben benieuwd!

  1. Leuk, veel leesplezier en geniet van je weekendje weg!

 24. Ah leuk dat het hier weer over gaat (ik ben net begonnen met het lezen van het boekje!). Ik wilde je even tippen dat Deepak Chopra en Oprah Winfrey al een tijdlang de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een hele mooie serie 21 day meditation challenge dat ze een paar keer per jaar aanbieden. Dat doen ze nu al een tijdje samen en het is wereldwijd een groot succes! Mocht het je wat lijken, google dan even op Chopra mediation centre, dan kom je vanzelf op de site en kun je je aanmelden, want in juli start er weer een nieuwe serie! Echt een aanrader wat mij betreft! Vooral heel mooi om te weten dat zoveel mensen over de hele wereld met je meedoen, dezelfde intenties voor de dag hebben etc.Toch een beetje zo’n global community gevoel.. Je krijgt elke dag via email een nieuwe meditatie aangeboden, een gedachte van de dag, je kunt een dagboekje bijhouden. Echt top! Het is gratis, ook wel handig om te weten;)

 25. Ik vind het écht knap dat je dat doet, the Miracle Morning… Ik zou het ook heel graag kunnen/doen, maar ik kan de discipline niet op brengen dat te doen. Ik ben namelijk absoluut geen ochtendmens. Ik ga wel tijdig slapen maar vroeg opstaan, is echt niet voor mij. En toch zou ik het eens willen proberen.

  Hoe laat ga jij dan slapen?

   1. Ik ga om 23h slapen, ik ga een poging doen om om 7.30 op te staan. Na mn verlof. Wat ik me ook afvroeg, wisselen jullie dan snel van kledij om te rennen of te wandelen.

 26. Knap hoor. Ik kan mijn tanden nog geeneens twee keer per dag poetsen dus dit is denk ik niet aan mij besteed!

 27. Wat fijn dat het zo goed bevalt. Zelf weet ik dat ik dat zo vroeg opstaan niet werkt voor mij, maar misschien denk ik daar over een paar jaar wel heel anders over. Ik denk dat het ook wel een beetje te maken heeft met je fase in je leven en hoeveel behoefte je hebt aan productiviteit.. dat klinkt best beetje raar maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Ik ben benieuwd hoe je de helweek gaat ervaren en of je ook een nacht gaat doorhalen. Veel succes in elk geval.

 28. Wat schrijven jullie toch mooi! Vooral super om te zien hoe je in dit artikel met kritiek om gaat. Dat vind ik al heel erg inspirerend!

  En die miracle morning klinkt toch ook wel interessant. Vooral nu het zo vroeg licht wordt, ga ik het denk ik maar eens proberen!

 29. Hallo, ik lees sinds kort met veel belangstelling en plezier jullie blog! Wat een inspiratie! Zo’n fijne start van de dag klinkt mij enerzijds superfijn in de oren, maar anderzijds… nog vroeger opstaan? Ik zou wel willen… maar…
  nou ja, allerlei excuses dus voor mezelf en nog niet zo ver om het ook daadwerkelijk te gaan doen. ;-) wie weet ooit, ik lees graag met jullie mee!

 30. Tegenwoordig probeer ik elke minuut slaap mee te pikken dat ik heb in de ochtend… Tijdens de examens op de unief was ik er wel beter in, dan stond ik op voor iedereen om te sporten, te ontbijten, mijn studieplek en snacks klaar te maken om al om 8u te beginnen studeren! Nu ik voltijds werk gaat opstaan niet meer zo goed, ik probeer wel twee keer per week vroeger op te staan om te sporten .

 31. Leuk om dit te lezen, ik sta op het punt om te beginnen met mijn miracle mornings, boek nét uit :).
  Zijn er onder jullie miracle morningers die het leuk vinden om een whatsapp-groepje op te richten om elkaar een beetje wakker te kunnen houden ’s ochtends?

 32. Hoiii, gewoon even nieuwsgierig hoor, maar doe je dit nog steeds?

  1. Jazeker! al een jaar, iedere dag :) Er komt snel een update online ;)

 33. Hoi, wat een goeie tips. Ik wil er zeker mee gaan werken. Is het boek van Miracle morning er ook in het nederlands?

  1. Nee helaas is het boek er nog niet in het Nederlands..

 34. […] Ik hield het een jaar lang vol: iedere ochtend om 6 uur opstaan en vervolgens een routine van een uur volgen. Die bestond uit onder andere mediteren (met een meditatie app,) soms wat yoga of hardlopen, lezen, schrijven, water drinken en affirmaties opzeggen. Meestal vond ik het heerlijk: ik had in de ochtend een uurtje voor mezelf – ‘niemand pakt mij dit af!’ – en bovendien zat ik om half 8, na het douchen, met een ontbijtje achter mijn computer, klaar om met de werkdag te beginnen. Dat werkte toen fantastisch en ik voelde me productiever en energieker dan ooit. Dat was in die tijd dan ook zo’n beetje mijn main goal in life: zoveel mogelijk werk verrichten. Ik had een dubbele baan en ik was daar stiekem wel een beetje trots op. ‘Kijk mij het eens druk hebben en het heel erg goed kunnen handelen.’ Dat hele super productief (willen) zijn is ergens ook maar een ego-dingetje. Begrijp me goed: ik vind de losse dingen die horen bij deze routine echt heel erg goed. Ik ben heel erg voor mediteren, sporten, meer lezen, schrijven en een beetje meer rust en tijd voor jezelf. Maar moet het volgens zo’n strak regime van iedere dag op een bepaald tijdstip, een uur lang? Dat vroeg ik me op een gegeven moment wel een beetje af. Ook merkte ik dat ik lichtelijk in paniek raakte als ik de routine niet had kunnen volgen door omstandigheden, en dat was wel een beetje het punt waarop ik me begon af te vragen of ik er wel mee door moest gaan. […]

 35. Hallo, ik heb net het boek gekocht en neem deze week als. Oorbereiding om te starten en het boek,te lezen. Ik stel me meteen de vraag, wat gebruiken jullie als dagboek? Had gehoopt het dagboek van moravle morning te kunnen kopen maar blijkbaar nog niet in het nederlands verkrijgbaar. Jullie tips zijn welkom. Ik kijk uit naar jullie reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *