Vegan Poké Bowl met spelt

Recept vegan Poké Bowl met oesterzwammen en edamameboontjes, en spelt in plaats van rijst. Lekker, makkelijk en gezond! #vegan #Pokébowl #spelt
Recept vegan Poké Bowl met oesterzwammen en edamameboontjes, en spelt in plaats van rijst. Lekker, makkelijk en gezond! #vegan #Pokébowl #spelt
Recept vegan Poké Bowl met oesterzwammen en edamameboontjes, en spelt in plaats van rijst. Lekker, makkelijk en gezond! #vegan #Pokébowl #spelt
Recept vegan Poké Bowl met oesterzwammen en edamameboontjes, en spelt in plaats van rijst. Lekker, makkelijk en gezond! #vegan #Pokébowl #spelt

Bonduelle_003

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Bonduelle / Fotografie: Sam van Rij

Terwijl ik dit schrijf, plenst de regen op mijn balkon en zie ik er enorm tegenop om straks naar buiten te moeten. Toch weet ik: het is bijna april en dan zou die lente toch écht moeten komen? Met dat in gedachten, heb ik meteen weer zin in lekkere lenteachtige gerechten. Jullie weten dat ik echt geen fitgirl ben en dat ik dus ook absoluut niet vind dat eten altijd maar gezond moet zijn, maar zo nu en dan vind ik het wel leuk om me een beetje uit te sloven op een gerecht met zoveel mogelijk gezonde ingrediënten. En toen dacht ik: hee, ik heb nog nooit een Poké Bowl gemaakt voor op mijn site! En dat terwijl ik ze zelf regelmatig eet en ik ze er altijd zo lekker en kleurrijk uit vind zien. Dus dat werd tijd en daar is ie dan. Een vegan Poké Bowl met spelt.

Traditioneel (Hawaïaans) gezien is een Poké Bowl helemaal geen vegan gerecht. Je zou het het beste kunnen omschrijven als een kom met rijst, vis en groente. Die vis, die slaan we hier bij de Groene Meisjes natuurlijk sowieso over. En die witte rijst die normaal gesproken gebruikt wordt, die kan ook makkelijk worden vervangen door een andere graansoort. Ik koos vandaag voor spelt, maar je zou ook voor bijvoorbeeld haver of quinoa kunnen gaan. Persoonlijk vind ik spelt beter vullen dan witte rijst, waardoor het ook het perfecte gerecht wordt voor (bijvoorbeeld) voor of na het sporten.

vegan poke bowl

De variatie in de toppings voor op een Poké Bowl is natuurlijk eindeloos. Wanneer ik ergens een Poké Bowl bestel, dan neem ik in plaats van vis altijd tofu. Maar nu ik thuis een Poké Bowl heb gemaakt, koos ik dan weer voor oesterzwammen en edamameboontjes als proteïne. Ook heel erg lekker. Verder ging ik voor avocado, rode kool, wortel, mango, maïs, rode peper, koriander en sesam. En natuurlijk maakte ik er een dressing bij, want dat hoort bij een Poké Bowl en anders zou het ook een beetje een droge bedoeling worden – eerlijk gezegd.

vegan poke bowl

De edamameboontjes en de maïs gebruik ik van Bonduelle. Wat ik in dit geval echt ideaal vind, is dat Bonduelle heel handige portieverpakkingen heeft. Deze noemen ze ‘verrijkers’ en zijn bedoeld om je salade, soep, wrap of – zoals in dit geval – Poké Bowl, te verrijken. Het zijn kleine blikjes die precies genoeg inhoud hebben, zodat je niet een groter blik hoeft open te trekken en je vervolgens weer met een restje komt te zitten. Dit lijkt me trouwens ook een ideaal product om mee te nemen, bijvoorbeeld naar je werk of op reis.

Kijkend naar het assortiment van Bonduelle, vallen me twee dingen op: ten eerste worden de producten steeds eigentijdser. De verpakkingen hebben een fris uiterlijk en zijn afgestemd op verschillende behoeften van de consument. Miniverpakkingen voor mensen die even een snelle wrap willen verrijken met peulvruchten, maar ook grote verpakkingen  voor gezinnen die groenten voor meerdere personen op tafel moeten toveren. Ik heb het dan overigens niet alleen voor de producten in blik, maar ook over de diepvriesproducten van Bonduelle. Want die zijn er ook!

Het tweede dat me opvalt aan het assortiment is dat het steeds uitgebreider wordt. Er worden steeds meer peulvruchten toegevoegd, zoals de edamameboontjes, die steeds populairder zijn. Ik weet dat Bonduelle ook met een aantal ‘nieuwe’ peulvruchten bezig is, dus ik ben heel erg benieuwd wat we nog meer kunnen verwachten. Hoe meer peulvruchten, hoe beter! Overigens, wat ik niet wist, is dat Bonduelle ook kant-en-klare quinoa (die verbouwd is in Europa) in deze miniverpakkingen verkoopt. Dus naast bonen, peulvruchten en groenten komen ze nu ook met granen. En dat allemaal omdat Bonduelle bezig is met een plantaardige missie. Zo werd mij verteld dat ‘de focus bij Bonduelle op plantaardige voeding ligt, omdat we weten dat dat de toekomst is.’ En zo is het maar net.

Misschien eet jij niet plantaardig. Of misschien ook niet fulltime vegetarisch en ben je één van de honderdduizenden flexitariërs die onze landjes (Nederland en België) rijk zijn. Hoe jouw dieet er ook uitziet, meer groenten en peulvruchten toevoegen aan je gerechten is altijd een goed idee, als je het mij vraagt! Nou, misschien is deze vegan Poké Bowl een goed begin, als je daar meer mee wil experimenteren. In plaats van vis, vlees of een vleesvervanger, kunnen we ook kiezen voor peulvruchten. En als we dan nog wat extra groenten toevoegen, en een gezonde graansoort, dan heb je toch wel echt zo’n beetje een héél verantwoorde maaltijd op tafel staan. Laten we beginnen!

Bonduelle_004

Wat heb je nodig voor 1 Poké Bowl?

een kopje spelt (deze granen kun je gewoon bij de reguliere supermarkt kopen)
75 gram (een half pakje) oesterzwammen gemarineerd in wat sojasaus
2 wortels, geschild en in slierten geraspt
een stukje rode kool, fijngesneden
een halve avocado
een halve mango
een portieverpakking edamameboontjes van Bonduelle
een portieverpakking maïs van Bonduelle
een paar takjes koriander
een halve rode peper
een stengel lenteui
sesamzaad, geroosterd

voor de dressing: 

1 eetlepel sojasaus
1 theelepel sesamolie
vers limoensap (zoveel je lekker vindt)
een klein stukje verse gember, geraspt

Wat ga je doen?

1. Kook de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je gaat de spelt straks lauwwarm serveren, dus zorg dat het na de bereiding een beetje warm blijft.
2. Bak de oesterzwammen met een scheutje sojasaus in een pannetje. Dit duurt maar heel kort en de paddenstoelen nemen de smaak van de sojasaus gemakkelijk aan.
3. Maak de dressing door de ingrediënten goed door elkaar te roeren.
4. Verwerk alle groenten: schil, rasp, snijd in reepjes en/of blokjes – hoe jij het maar fijn vindt om de groenten te eten.
5. Schep de lauwwarme spelt in een kom en maak de kom op met de edamameboontjes, oesterzwammen, mais en de rest van de groenten. Strooi als toppings de geroosterde sesam en ringetjes lenteui en rode peper over het geheel.
6. Serveer met de dressing, die je door de Poké Bowl kunt mixen, om ook de spelt op de bodem van de kom lekker op smaak te brengen.

vegan poke bowl

Ben je op zoek naar meer inspiratie om meer bonen, peulvruchten en groenten toe te voegen aan je eetpatroon? Check dan eens de speciale bonenpagina van Bonduelle, waarop je een heleboel ideeën kunt opdoen. Ook kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen in mijn receptenindex.

Laat je het weten als je deze vegan Poké Bowl hebt gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar wat voor moois jullie ervan weten te maken, dus deel vooral een foto op Instagram! Vergeet niet #degroenemeisjes toe te voegen zodat ik je foto gemakkelijk kan terugvinden. Succes en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Vegan Poké Bowl met spelt

 1. Joehoe, je bent er weer :)
  Fijn recept!
  Ik ga het persoonlijk verdubbelen, dan zit ik niet met de restjes van een halve avocado, mango en rode peper. En dan is er nog wat lekkers voor de volgende dag, altijd handig ;) En inderdaad, hoe meer peulvruchten, hoe beter. Laat ze maar komen!
  (PS er staat per ongeluk 2 keer een halve rode peper in het recept, denk ik )

 2. Hoihoi,

  Leuk dat je er weer bent! Was al bang dat je zou stoppen. Lekker recept! Staat 2 x half pepertje in, denk dat foutje is.

  Ga recept binnenkort maken, fijn zo’n gezond maar lekker maaltje!

  Xx 1 van de vele flexitariers

  1. Stoppen? Nee joh. Maar soms heb je gewoon een tijdje wat minder te vertellen. Of andere dingen te doen, of aan je hoofd. Vandaar :)

 3. Bedoening, geen bedoeling. Bedoel je denk ik. ;) Ik loop achter want nog nooit een poke bowl gegeten. Dat wordt wel tijd!

 4. Oh die mini verpakkingen koop ik regelmatig, super handig om even snel een 1persoons salade mee te maken. Je pokébowl ziet er erg lekker uit, leuk ook dat er fruit in zit!

 5. Gisteren gemaakt hij viel hier erg goed in de smaak. Vriend ook blij ^^ bedankt voor het recept!

 6. heb het idee dt je steeds minder blogt. wel jammer hoor ik mis het wel zeker je boeken elk maand.
  groetjes anne

 7. Wel jammer dat de binnenkant van de blikjes de giftige stof BPA bevatten. Wat ik weet is het in Frankrijk verboden maar ik kan er niets over vinden op de site van Bonduelle. Dan toch maar weken en koken. Ondanks de reclame nog steeds toprecepten voor de Veganist!

 8. Ook ik hem ‘m gemaakt. Kreeg zelf een complimentje over de saus van mijn (niet Vegan) vrouw. Goed bezig daar.
  De kleinere blikjes zijn hier ook in trek, omdat ik die peulvruchten oh zo nodig heb, maar de anderen hier thuis er niet gek op zijn. Blikken van 400gr zijn hier niet haalbaar. Ik vroeg me wel af of die kleinere porties dan voor voldoende proteïnen zorgen? Ik ben zelf nog maar beginnend veganist en de app die ik gebruikt verwacht dat ik dagelijk 150gr binnenkrijg. Dat haal ik dus zo goed als nooit. Klopt dat of heb ik die Cronometer nog niet helemaal door?
  Sowieso, SUPER lekkere bowl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *