Vegan Ramen (noedelsoep)

Ramen is een Japanse noedelsoep en wordt vaak gemaakt op basis van een bouillon van vis of vlees. Ik gebruikte tedroogde shii-take, wortel, bosuitjes en gebakken tofu. Het leuke van deze soep is dat je alles erop kan doen wat je maar lekker vindt! Wat dacht je van krokante tempeh, paprika reepjes, taugé of in knoflook gebakken spinazie?
ramen1

Ramenshops: in New York zagen we er ontelbaar veel! Ramen is een Japanse noedelsoep en wordt vaak gemaakt op basis van een bouillon van vis of vlees. Al meerdere malen heb ik geprobeerd om dit gerecht te veganizen, maar helaas zonder al te veel succes. Bij één van mijn lievelingsblogs, Minimalist Baker, zag ik een kom vegan ramen met een bouillon van gedroogde paddenstoelen. Ik besloot dit recept een kans te geven, en wauw! Dit smaakt GOED!

ramen4

Gedroogde shii-take paddenstoelen vond ik bij de biowinkel maar deze zijn natuurlijk ook bij een aziatische winkel te vinden. (Hetzelfde geldt overigens voor de misopasta.)

Ik gebruikte voor dit recept reepjes wortel, bosuitjes en gebakken tofu, maar het leuke van deze soep is dat je alles erop kan doen wat je maar lekker vindt! Wat dacht je van krokante tempeh, paprika reepjes, taugé of in knoflook gebakken spinazie?

ramen2

Wat heb je nodig voor 2 kommen vegan ramen?

3 tenen knoflook, gesneden
1/2 grote ui, in stukken gesneden
flink stuk gember
800 ml groenten bouillon
anderhalve eetlepel sojasaus
8 gram gedroogde shiitake paddenstoelen
1 eetlepel misopasta
2 porties noedels (ongeveer 150 gram)
1 bosuitje, gesneden
1 grote wortel, in reepjes gesneden
6 verse shiitake paddenstoelen, optioneel
een half blok tofu
2 eetlepels hoisinsaus of sojasaus
handje sesamzaad
sambal, optioneel

Wat ga je doen?

1. Verhit een halve eetlepel (kokos)olie en bak de knoflook, ui en gember voor 5 minuten.

2. Voeg een flinke scheut groentenbouillon toe en roer goed door. Schenk vervolgens de
rest van de bouillon erbij en voeg ook de sojasaus en gedroogde paddenstoelen erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur, doe de deksel op de pan en laat minimaal 1 uur zachtjes koken. (Des te langer je het laat koken, des te meer smaak de bouillon krijgt.)

3. Voeg een eetlepel misopasta toe en laat nog heel even doorkoken.

4. Snij de stuk tofu in repen. Verhit 1 theelepel olie met de hoisin of sojasaus in een pannetje. Bak de repen tofu hierin voor 3 minuten per kant.

5. Wil je ook nog verse shiitake paddenstoelen erin doen? Laat die dan nog een minuut of 2 meekoken met de bouillon. Je kan ook dit laten zitten aangezien je ook de paddenstoelen uit de bouillon kunt eten.

6. Kook de noedels volgens  de aanwijzingen op de verpakking.

7. Zeef de bouillon en laat de (inmiddels weer zachte) shiitake paddenstoelen erin.

8. Verdeel de noedels over 2 kommen, schenk de bouillon erover en serveer met de bosui, wortel, gebakken tofu, sesamzaad en sambal.

ramen3  ramen5

En? Vind je het een idee voor vanavond? Of misschien wil je het recept voor het weekend bewaren? Het is altijd goed om een comfortfoodrecept achter de hand te houden voor momenten waarop je het zó goed kunt gebruiken.

Ga jij je aan deze vegan ramen wagen? We zouden het super leuk vinden als je het ons laat weten via #degroenemeisjes op instagram!

Ps wie van jullie heeft Modern Romance van Aziz Ansari gelezen of geluisterd en kon tijdens het lezen van dit recept ook alleen maar aan dit boek denken?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Vegan Ramen (noedelsoep)

 1. Ah, klinkt onwijs lekker! Ik heb zelf ook weleens vegan noodlesoep proberen te maken, maar dat was ook niet zo’n groot succes, ben benieuwd naar deze versie!

 2. Ah yum! Heerlijk recept! Hier word ik blij van! Overigens kun je groente/basisbouillon ook nog eens zelf maken. Ik gebruik zelf altijd mijn basisrecept!

 3. Oh klinkt onwijs lekker ! The Minimalist Baker is wat dat betreft zooo goed!! Ik houd echt van haar manier van koken en foto’s en video’s maken!

 4. Oeh, dit ziet er echt heerlijk uit! Mijn moeder maakte laatst noedelsoep met andijvie, ook een aanrader! :)

 5. Ik heb laatst zelf misosoep gemaakt en had toen ook de misopasta meegemaakt. Later bleek dat ik de miso had moeten oplossen met wat hete bouillon en als laatste toevoegen. Dit zou de smaak bewaren van de miso.
  Mijn soep smaakte ook erg onprettig, door het koken van de miso verandert de smaak naar iets wat zurig en vies is.
  Ga jullie ramen proberen dit weekend, ziet er mooi uit!

  1. Dit klopt. Best ook niet gepasteuriseerde miso nemen en nooit laten mee koken. Als je miso kookt gaan de gefermenteerde eigenschappen, de goede bacteriën die werken als pro-biotica in de darmen die zorgen voor een betere vertering verloren. Dus altijd op het einde toevoegen als de soep bijna drinkbaar is. Zelfde met honing.

 6. Oh wat klinkt dit lekker! Ik heb volgens mij nog nooit ramen op, de hoogste tijd om deze vegan variant eens te maken dus! Lijkt me inderdaad een uitdaging om een recept te bedenken voor deze soep, dus heel erg bedankt voor het delen!

 7. Het ziet er echt super lekker uit. Mooie foto’s ook. We eten eigenlijk nooit Ramen. Ik ga het binnenkort eens maken :)

 8. Hahahaha ik voel me heel erg betrapt! Ik moest het hele artikel denken aan Aziz Ansari en zijn liefde voor ramen :)

 9. Ziet er heerlijk uit! Op de Elandsgracht zit ook een hele leuke noodlebar, Fou Fow Ramen, en daar hebben ze ook vegan ramen, heel erg lekker!

 10. Lekker, misosoep. Maar de goede eigenschappen van miso schijnen verloren te gaan wanneer je het laat koken, het fermentatieproces wordt er door verstoord.

 11. Lekker! Vanavond wilde ik noedels maken… misschien wordt het toch noedelsoep!
  Minimalist Baker is zo’n goede inspiratie he, prachtige blog. Kennen jullie Love&Lemons ook? Zij plaatst ook vaak veganistische recepten en allemaal helemaal in jullie stijl (denk ik), veel Aziatisch enzo, maar nooit heel ingewikkeld!

 12. Ziet er bijzonder uit! En heb je dit echt opgegeten met de stokjes?? ;) lijkt me lastig met soep haha, dan eet je eerst alle stukken eruit en dan drink je de bouillon als laatste denk ik…?

 13. Zou je de gedroogde paddenstoelen niet gewoon kunnen skippen voor de verse? ik ben bang dat het anders alleen paddenstoelensoep wordt :)

  1. Zou kunnen maar ik weet niet of de bouillon dan genoeg smaak krijt. Je kan de verse paddenstoelen ook gewoon skippen en alleen de gedroogde erin laten :)

 14. Ik ben al een hele tijd op zoek naar een recept voor ramen. Deze sla ik op voor komend weekend, dan ga ik ‘m eindelijk eens maken!

 15. Lijkt me heerlijk! Ik at vroeger bij een vriendinnetje vaak noodle-soep en ik vond dat echt zo lekker, maar nu eet ik het nooit meer … Misschien geef ik dit recept binnenkort wel een kans!

 16. Oohh, dit lijkt me zo heerlijk! Ik weet eigenlijk gewoon al zeker dat ik dit heerlijk vind. Dit recept ga ik zéker maken!

 17. Wauw wauw wauw, wat een topfoto’s weer! Dit ga ik zeker ook eens maken :-) totally my cup of tea!

 18. Hoi Merel & Jamie!
  Ik kijk nog maar sinds kort op deze site, maar WAUW, wat een lekkere recepten allemaal! En supermooie foto’s erbij (en natuurlijk ook hele boeiende andere artikelen, zoals de lijstjes met boeken die jullie aanraden). Ik heb de afgelopen week al zo’n 4 recepten geprobeerd waaronder deze noedelsoep vanavond. En dit recept is wel zo geweldig ontzettend lekker :)! Dat is het vermelden wel even waard. Dus mocht iemand nog twijfelen of ze dit zouden willen maken, ik zou het zeker doen!! Mijn vriend en ik hebben ervan gesmuld :)
  Groetjes,
  Tessa

 19. Heb het vanavond gemaakt, zonder de paddestoelen in de bouillon mee te laten koken. Het was echt heerlijk en zeker meer dan genoeg smaak!! Ga deze week aan de slag met andere variaties op deze soep :)

 20. Heerlijk recept! Dit weekend geprobeerd zonder de tofu (want daar hou ik niet van) bedankt! en wat een prachtige foto’s ook weer! Xx

 21. Hoihoi, ik heb hm net gemaakt en hij was super lekker!! Alleen was al de bouillon bij mij na een uur ingekookt en had ik dus alleen een sojasaus prutje met shiitake paddestoelen over.. Ik heb er daarna gewoon wat bouillon en heet water bij gedaan en toen was ie goed, maar dat hoort inprincipe niet toch? Ik heb het gerecht wel door de helft gedaan dus misschien dat t hier aan ligt..? Verder smaakte de soep wel heel erg lekker dus ik ga hem zeker nog een keertje maken!

  Liefs,

  Anne

 22. Ziet er leuk uit om te maken. Van waar haal je die stokies om te eten :D ?

 23. Super leuk recept!! De miso pasta vinden was wel de lastigste opgave.

 24. ziet er heerlijk uit!
  kun je de tofu ook vervangen door vegan kippenblokjes?

 25. Ziet er heerlijk uit en ga het snel eens uitproberen. Ik heb al gezocht naar ingrediënten, maar met name de misopasta en gedroogde shiitake is een uitdaging in ’t Gooi blijkt. Kan ik ook gewoon misso soep gebruiken?!
  Dank alvast! Bianca

 26. Kun je in plaats van gedroogde shii-take ook gedroogde eekhoorntjesbrood gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *