Veggie lasagne

veggielasagne

Weekenden zijn voor comfortfood. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Hoe heerlijk is het om een ovenschotel alvast te bereiden en klaar te zetten, ondertussen een lekker wijntje te drinken en de schotel in de oven te schuiven wanneer je trek begint te krijgen? Comfortfood kan trouwens heel goed gezond én vegan zijn – dat laat deze veggie lasagne maar weer eens zien. Hoeveel groenten passen er in één ovenschaal? Een heleboel!

Met dit recept maak je een lasagne die geschikt is voor twee grote eters (zoals wij, kuch) of drie iets kleinere eters. Maar omdat het allemaal groenten zijn, verteert het gerecht erg snel, dus je kunt gerust iets meer eten dan je normaal misschien doet bij een lasagne. Ook een goed idee: er een stukje brood bij serveren, zoals ze in Italië doen. Altijd lekker!

veggielasagne

Wat heb je nodig?
Lasagnebladen
1 courgette, in plakken
1 aubergine, in plakken
1 tomaat, in plakken
2 eetlepels cashewnoten
2 eetlepels edelgistvlokken
peterselie (garnering)
olijven (garnering)

saus:
een kleine ui, versnippert
twee teentjes knoflook, gesneden
1 blik gepelde tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
een halve theelepel rozemarijn
paar snuffen peper
1 theelepel suiker/rijststroop/agave
snufje zout

Wat ga je doen? 

1. Leg de plakken aubergine op een ovenrooster. Zet de oven op 230 graden en schuif de plakken in de oven. Na ongeveer 4-5 minuten is de aubergine bruin en gaar aan de binnenkant.
2. Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 graden.
3. (Saus:) Verwarm een klein scheutje olie in een pan en bak de ui voor 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee. Doe ondertussen alle andere saus ingrediënten in een blender of keukenmachine. Mix vervolgend nog de knoflook & ui mee.
4. Pak je ovenschaal erbij. Begin met een laagje saus op de bodem. Leg de lasagnebladen erop en druk ze een beetje aan. (Zo kunnen ze goed koken in het vocht en blijven ze niet hard.) Leg de helft van de aubergine plakken en courgette plakken erop. Smeer een dikke laag saus over de groenten en verdeel weer wat lasagnebladen erover. Leg de andere helft van de groenteplakken erop en eindig met een dikke laag saus. Verdeel de tomatenplakken op de bovenkant.
5. Mix de cashewnoten met de edelgistvlokken even kort in de keukenmachine tot kleine stukjes noot. Strooi dit als laatste stap over de lasagne.
6. Dek de ovenschaal af (met bijv. folie) en zet voor 30 minuten in de oven. Haal na 30 minuten de folie eraf en bak nog 10 minuten in de oven. Let wel op dat de cashewnoten niet verbranden.
7. Laat heel een klein beetje afkoelen en garneer met de peterselie en olijven.

veggielasagne

Laat je het ons weten als je deze veggie lasagne gaat maken? We vinden het echt heel leuk om een foto van jouw creatie voorbij te zien komen! Dit kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes) Alvast bedankt en eet smakelijk! En natuurlijk: geniet van je weekend.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

69 gedachten over “Veggie lasagne

    1. We zijn heel benieuwd hoe het is geworden! Deel je een foto met ons? :)

  1. Geef me toch maar non vega, ik lust zó weinig groente dat dit hem niet wordt. Zo stom eigenlijk!En ja, ik heb het al tig keer geprobeerd en op verschillende manieren. Ik lust gewoon een hoop niet en daar kan ik weinig aan doen.

    1. ja verschil tussen niet lusten en verwendheid zit een groot verschil.
      Als je niet van vega houd moet je commentaar besparen. Hier in huis word er geen vlees gegeten. Me zuster dacht laatst even mij de les te lezen met hoe lekker een frikandel is. nou dat heeft ze geweten. komt er bij mij niet meer in.

  2. Ziet er lekker uit, al vind ik aubergine altijd tricky. Soms vind ik het lekker om te eten en soms niet..dan vind ik de structuur raar aanvoelen.

    1. Eerst met zout bestrooien, na half uur afspoelen en het vocht eruit knijpen voor je het grilt scheelt!

  3. Kan je ook iets anders gebruiken i.p.v.. cashewnoten? Amandelen ofzo? Want cashewnoten kan ik dus niet tegen :(

    1. Vast wel! Al wordt het met cashewnoten wel lekker romig. Misschien moet je de amandelen dan eerst wel even weken en ik zou zeker de bruine schilletjes eraf halen van tevoren. Dus misschien met geweekte, blanke amandelen?

    2. Is ook erg lekker met pijnboompitten, al is dat wel een beetje duurder..

  4. Heerlijk! Ik zag hem op Instagram voorbij komen en het water liep me meteen in de mond. Deze staat binnenkort op het menu :D.

  5. Oh jummie! Nu krijg ik trek in lasagne! Binnenkort maar weer eens maken. Ik maak vaak lasagne zonder lasagne bladen. In plaats daarvan gebruik ik plakjes courgette of aubergine. Als je die laat overlappen werkt dat net zo goed als traditionele lasagne bladen. Om de saus wat extra vulling te geven kunnen er altijd nog champignons doorheen en wat blokjes paprika.

  6. Oehh, ik vind lasange altijd zo lekker en deze variant lijkt me dan ook heerlijk… Mooi foto’s ook! Liefs, Jis

  7. wat kan ik gebruiken als alternatief voor de edelgistvlokken? Mijn lokale EkoPlaza heeft het nu niet, en ze weten niet wanneer het weer komt :-(

    1. Oei, een alternatief weten we niet.. We weten wel dat het ook bij natuurdrogisten, zoals Erica, te koop is. Waar woon je?

      1. Nouja, bij nader inzien: een alternatief zou vegan parmezaanse kaas zijn. Dat verkoopt veggiedeli (webshop) bijvoorbeeld!

  8. Ah lekker zeg! Het is al een tijdje geleden dat ik een vegetarische lasagne maakte, moet ik echt weer doen!

  9. Oh dear lord, dit klinkt echt hemels! Ik maak zelf wel een vegetarisch lasagne gerecht waar geslonken spinazie en pijnboompitten in gaan, maar daarin verwerk ik ook kaas. Dit is een supergoed vegan alternatief en ga ik zeker eens maken! Yumm!!!

    1. Oeee, klinkt ook erg goed! (kan ook met vegan kaas!) Iets met spinazie en pijnboompitten is altijd goed. Ook op pizza’s. Met gekarameliseerde uitjes. Oke Merel, het is 10 uur ’s ochtends en je hebt het alleen maar over eten – oepsie!

  10. Lasagne is dus één van de weinige dingen die ik echt niet lekker vind. Maar ik heb dat idee al zo lang in mijn hoofd dat ik het dus ook jaaaaren niet meer heb gehad. Ik ga dit snel eens proberen, misschien vind ik het nu wel superlekker. Het ziet er in ieder geval erg goed uit!

    1. Give it a try! ;) Maar nee hoor, dat kan. Zo vind ik dan weer dingen met bietjes niet lekker, terwijl ik weet dat jij daar zo dol op bent. Dus dat moet ik misschien ook maar eens leren eten, want het is zo gezond! :)

  11. Ik had eigenlijk gehoopt dat deze lasagne helemaal uit groeten zou bestaan, dus ook geen lasagne bladen. Maar het ziet er nog steeds super lekker uit.

  12. Ja deze word het! Komende week ga ik deze mooi uitproberen! Top!

  13. Voor hoeveel personen is deze hoeveelheid, dames? Ik ga zeker die edelgistvlokken eens proberen! Kan als vegetariër ook wel wat extra vitamine B gebruiken. :)

    1. Het zijn 2 grote porties. Maar met 3 personen ervan eten kan denk ik ook wel. Wij zijn grote eters ;) (en het zijn allemaal groenten, dus het verteert vrij snel)

      1. Oké, dank! Gisteren edelgist gekocht ^^ Ik heb jullie pas net ontdekt en nu al beïnvloeden jullie mijn doen en laten haha.

  14. Lasagne gemaakt en goedgekeurd,was echt superlekker,bedankt voor dit heerlijke receptje :)

  15. Hmm, vandaag gemaakt, maar toch.wat weinig saus zodat sommige lasagne niet gekookt werd. Toch lekker, maar volgende keer meer suas

  16. Wat ziet dit er weer heerlijk uit!! Even een vraagje, gebruiken jullie een heteluchtoven? En wat zou een alternatief voor edelgistvlokken zijn?

    1. Nee, we hebben geen heteluchtoven. We hebben een heel eenvoudig ‘normaal’ oventje ;)
      Een alternatief voor edelgist… eigenlijk kunnen we alleen parmezaanse kaas bedenken. Maarja, dat is niet vegan ;)

  17. Hij is heel lekker, vooral met die plakjes aubergine, maar ik kom ook niet uit met de saus. Dus daarvan doe ik t dubbele :)

  18. Ziet er heerlijk uit! Vraagje moet alleen de aubergine eerst in de oven of ook de courgette?

  19. Wij doen vaak ipv lasangavellen koolraap. Met de kaasschaaf schaven we plakken. Ook heel lekker en nog meer groente!

  20. Nouuuu zeg heb ik dit nu totaal gemist een jaar geleden? Gaat op mijn lijst.

  21. Ik sta net op punt deze te maken. Dus de courgette hoeft op voorhand niet in de oven? Verlang al tot ie klaar is :)

  22. Hallo groene meisjes,

    Ik wil jullie even complimenteren met jullie website en vooral met 1 van jullie recepten.
    Ik ben zelf niet veganistisch noch vegetarisch, maar soms heb ik gewoon de neiging om eens iets anders te proberen en een hele tijd geleden zag ik bij toeval jullie website en jullie veggie lasagne, ik had enkel de edelgist weggelaten omdat ik geen idee had wat dat was, maar we hebben hier met zijn allen genoten van dit recept en het staat nu zeker maandelijks op het menu, bedankt daarvoor en succes met jullie website, erg leuk en lekker!

  23. Ik heb ‘m al gemaakt hoor! Hij was heerlijk en m’n schoonfamilie heeft ook genoten! :)
    Foto staat op m’n Instagram ^^

  24. Na een harde dag werken krijgt Den Barry graag een stevige portie voedsel voor zijn neusje gepresenteerd.
    Na wat neuzen op deze blog, selecteerde Den Barry enkele gerechtjes.

    1. Midden-oosterse Curry
    2. Naan pizza met tzatziki
    3. Veggie Lasagne

    Na lang wikken wen wegen stootte Den Barry ook op volgende website: evavzw.be.
    Ook deze website werd van binnen naar buiten gespit en onderging een grondige analyse.

    Deze analyse leverde volgende gerechtjes op:

    1. Gevulde paprika’s
    2. Een burger voor echte hongerlappen.

    Aangezien Den Barry een echte hongerlap is, voelde hij zich dan ook onmiddellijk aangesproken.
    Hij vroeg naar de mening van diens buikje. Het bleek nog te gaan om de veggie lasagne en de burger voor echte hongerlappen.

    Wat zou het geworden zijn? Den Barry wilt jullie niet langer nodeloos in spanning wachten, maar toen kwam plots Harige Helga opduiken met enkele andere (lekkere, dat kan ik niet ontkennen) gerechtjes.
    Die episode beschrijf ik echter een andere keer.

    Nu gaat Den Barry lekker smullen! Mogelijk van een lasagne, mogelijk van de burger.
    Het wordt vermoedelijk de lasagne..of toch niet…

    To be continued

    Liefs

    Den Barry

    P.s.: en ook groetjes van Harige Helga

  25. Vandaag dit recept gevonden (was op zoek naar een gezonde vega lasagne optie, en voor lekkere recepten kom ik altijd bij jullie website uit :) ), en hem meteen gemaakt net! Hij zit nog in de oven dus weet nog niet hoe het proeft, maar vast heel lekker. Ook ik kwam alleen niet uit met de saus.. Heb een klein ovenschaaltje gebruikt, en van alle groenten de helft gebruikt, maar de hele portie saus er bij gedaan. Zelfs dat vond ik niet heel ruim, maar ik ben ook wel een behoorlijke saus fan ;)
    Bedankt voor alle leuke, lekkere, gezonde recepten, keep up the good work!
    Liefs Eva

  26. Hallo, kan ik de aubergine eventueel vervangen door pompoen (butternut) denk je ? En hoe zouden jullie de pompen klaarmaken, vooraf garen in de oven of niet ?

  27. Heb deze veggie lasagne vanmiddag gemaakt, had het vorig jaar ook al paar keer gemaakt…maar nu heb ik de plakken courgette wel even gebakken in beetje olijfolie in de koekepan; want vorig jaar vond ik de courgette te rauw! Nu vond ik het veel lekkerder!De hele schaal was leeg!

  28. Hoi Merel, dank voor je inspirerende gerechten. Vanwege gezondheidsredenen ben ik inmiddels overtuigd plantaardig eter. En het doet me zo goed: cholesterol is weer op goed nivo, zonder pillen. Mijn darmen (ik had heel veel diarhee) functioneren weer goed en ik slaap beter. Dus dank!
    Ik ga je lasagne maken!
    Groetjes, Dirk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *