Voor jezelf werken – je ritme vinden

fulltime bloggen

Zoals veel van onze lezers weten, zijn wij nog niet zo heel lang bezig met fulltime bloggen. En met fulltime bloggen bedoel ik dat De Groene Meisjes onze fulltime baan is en dat we ernaast geen andere projecten of baantjes meer hebben. Het heeft een aantal jaar, van heel hard werken, geduurd voordat we op dit punt zijn aangekomen – en we konden niet gelukkiger zijn. De Groene Meisjes runnen, met alles wat erbij komt kijken, is onze absolute droombaan. Nog los van het feit dat we ons iedere dag mogen bezighouden met de dingen die wij belangrijk vinden (onze lifestyle, onze idealen, anderen inspireren,) vinden we het ook fantastisch om eigen baas te zijn en een onderneming te hebben. Het past perfect bij ons, zo is gebleken.

Natuurlijk hebben we onze weg erin moeten vinden en leren we nog iedere dag iets bij. Ook was het heel erg wennen om van een ‘day-job’ naar een totaal eigen ritme te groeien. Vandaag willen we iets meer vertellen over onze werkroutines, hoe we onze dagen invullen en over hoe we onze tijd bewaken. Kortom: hoe werken De Groene Meisjes? We gaan het je allemaal vertellen!

Allereerst: voor jezelf werken is iets wat je moet willen. Bij ons past het heel erg goed, omdat het voor ons gelijk staat aan vrijheid. Andere mensen zouden er juist heel veel stress van krijgen om zelf hun werkritme te moeten bepalen en houden van het maandag-vrijdag, 9-to-5-life. Hoewel ik dit ook jaren heb gedaan (van mijn 20e tot 29e werkte ik fulltime in het onderwijs,) en ik daar best wel goed mee om kon gaan, verlangde ik altijd naar meer vrijheid. Ik kon er bijvoorbeeld niet goed tegen dat ik een afgebakende lunchpauze had van een half uur. Wat als ik een wandeling wil maken en een uur wil uittrekken voor bereiden en eten van een lunch? Dat kan ik nu doen. Wat als ik op avond zou willen werken, in plaats van overdag? Kan. Wat als ik niet op zaterdag de drukte in wil voor boodschappen, maar dit op donderdag wil doen, en op zaterdag wil werken? Ik bepaal dat zelf. En: wat als ik een keer buiten een schoolvakantie om op vakantie wil? Kan gewoon!

Het zijn misschien helemaal geen spannende dingen, maar ik geniet ervan. Het is niet dat ik nu iedere dag denk: ‘I’m living the dream man!’ Het zit hem meer in kleine dingen, zoals op donderdagochtend boodschappen doen in alle rust en op donderdagmiddag naar de film gaan en in een lege bioscoopzaal zitten, en dan op zaterdag in alle rust gewoon lekker doorwerken, terwijl iedereen in de rij staat bij Albert Heijn, en niet worden gebeld, omdat iedereen weekend aan het vieren is. I love it.

Ook had ik altijd heel veel moeite met het op één plek zijn. Ik voel me dan snel opgesloten. En dat op 1 plek zijn was in het onderwijs nou eenmaal 9 van de 10 keer het geval. Ik herinner me de dag nog goed dat ik werd gekozen om stagebegeleider te zijn, waardoor ik af en toe een dagje uitgeroosterd werd om een bezoek te brengen aan een leerling in een hotel in Amsterdam. Even weg uit Hoofddorp (waar mijn school was,) en even een paar uurtjes ergens anders zijn. Heerlijk vond ik dat. Ik zorgde altijd dat ik tussen twee hotelbezoeken een lunch van een uurtje plande, zodat ik lekker in mijn eentje bij een hippe tent kon zitten. Ik ging er helemaal voor: boek mee, lekker broodje bestellen, alle tijd nemen om te lunchen. Daarna door naar het volgende hotelbezoek en afsluiten met wijntjes met een vriendin, die ik dan ook eindelijk weer eens zag. Dit waren mijn gelukkigste werkdagen in het jaar, ik keek er elke keer weer naar uit. Op die dagen dacht ik altijd al: ooit ga ik voor mezelf werken. Ooit ga ik zelf bepalen hoe ik mijn dagen invul. En nee, voor jezelf werken is lang niet altijd glamour en shine (bijna nooit eigenlijk,) maar die vrijheid…man, die is me álles waard.

Kort samengevat zou je kunnen zeggen: ik hou van hard werken (anders voel ik me al gauw nutteloos en daar heb ik een hekel aan,) maar ik hecht ook enorm veel waarde aan mijn vrijheid. Om dat mogelijk te maken, heb je, binnen die  vrijheid, toch een bepaald ritme nodig. Althans, dat geldt voor mij. Ik heb het nodig om ongeveer te weten: wat ga ik deze week doen? En: hoe zien mijn dagen eruit? Heb ik dat niet, dan wordt het een rommeltje en dan krijg ik niet genoeg werk uit handen. Ik heb veel discipline, maar discipline raak je ook gemakkelijk kwijt, wanneer je het niet goed onderhoudt. Nu zal ik jullie wat meer vertellen over hoe ik mijn dagen indeel en wat voor mij, als blogger, het beste werkt.

Hoe ziet een thuiswerkdag eruit?

Zoals je misschien weet, volg ik iedere dag een vaste ochtendroutine. Let wel: dat is vóór mijn werkdag begint. Iedere ochtend, van 6 tot 8, neem ik de tijd voor mezelf. Ik doe de Miracle Morning ochtendroutine, ontbijt en douche, en dan ben ik om 8 uur meestal klaar om te beginnen aan mijn werk. Ik volg deze routine nu een jaar en ik kan absoluut niet meer zonder.

Als ik dan om 8 uur klaar ben om te beginnen, dan installeer ik me eerst op mijn werkplek. Indien nodig, maak ik eerst mijn bureau netjes, ik zet nog een kop thee, ik steek desnoods een gezellig kaarsje aan – kortom: ik maak ruimte en ik maak het gezellig. Dan ga ik zitten en klap ik mijn laptop open.

Iedere dag begin ik me een vast rondje:
– emails beantwoorden die sinds de middag/avond daarvoor zijn binnengekomen
– social media reacties beantwoorden
– comments op de site beantwoorden
– de blogpost van vandaag op Facebook, Twitter en Pinterest plaatsen. Dit kan (bijna) allemaal automatisch, maar dat vind ik veel minder persoonlijk, dus ik doe het allemaal handmatig.

Met dit hele rondje mail-social-comments ben ik ongeveer tot 9 uur bezig.
Vervolgens pak ik mijn agenda en mijn To Do boekje erbij. Ik gebruik het To Do lijstjesblok van Team Confetti iedere dag en ik ben er nog steeds heel blij mee. Ik schrijf op dit lijstje de taken die vandaag echt moeten gebeuren, eventuele afspraken die ik heb, foto’s die moeten worden gemaakt, artikelen die moeten worden geschreven enz.
Kortom: ik begin iedere dag met een dagplanning. Dit moment heb ik in de ochtend echt nodig, anders heb ik geen overzicht.

Wanneer ik een thuiswerkdag heb – een dag waarop ik geen afspraken buiten de deur heb – ga ik dan rond half 10 aan de slag met het maken van blogposts. Het hangt er helemaal vanaf wat voor blogposts ik maak en hoeveel tijd die kosten, maar je kunt er vanuit gaan dat ik twee blogposts per dag maak.

Wat misschien goed is om te weten, is dat Jamie de recepten bedenkt, maakt en fotografeert. Ik schrijf de teksten erbij. Jamie is met één recept een halve dag bezig. Dat betekent: boodschappen doen, het recept maken, fotograferen en daarna uitwerken. Daarna schrijf ik er een tekstje omheen. Jamie probeert vaak twee recepten per dag te maken. Aangezien we gemiddelde drie recepten per week hebben, is ze hier anderhalf tot twee dagen per week mee bezig.

Ook maakt Jamie de andere foto’s voor op ons blog. Zoals ‘sfeertafereeltjes,’ foto’s van boeken of producten, en noem maar op. Ook dit soort foto’s proberen we zoveel mogelijk op 1 dag te maken. Dat betekent dat ik van tevoren heb bedacht welke foto’s ik nodig heb voor bij welke blogposts – hier komen we straks op terug, want hiervoor heb je een content kalender nodig.

fulltime bloggen

Goed, terug naar de dag. Ik maak ’s ochtends een blogpost, zoals bijvoorbeeld dit artikel van al gauw 2000+ woorden, en neem dan een break. Ik maak een lunch, eet rustig, ga even naar buiten voor wat boodschappen, luister naar een podcast of een audioboek en neem al met al zo’n uur tot anderhalf uur pauze.

Na mijn pauze doe ik weer een rondje: mail – social media – comments. Ik probeer dit niet de hele tijd tussendoor te doen, omdat het me afleidt van het schrijven. Valt niet altijd mee, dus ik smokkel soms. Maar ik doe mijn best!

Daarna ga ik weer verder en maak ik een tweede blogpost. Vaak ben ik rond een uur of 4 hiermee klaar en kijk ik naar wat er verder moet gebeuren. Soms heb ik wat lastige emails bewaard, die ik aan het einde van de dag nog wegwerk. Ook zijn er altijd weer comments en social media dingen te beantwoorden, dus dat doe ik allemaal. Tot een uur of half 6 en dan kap ik ermee en doe ik mijn laptop dicht.

Ik probéér daarna niet meer te werken. Dat lukt niet altijd. Soms zijn er heel belangrijke dingen die moeten gebeuren – deadlines voor campagnes bijvoorbeeld of mails die echt heel spoedig moeten worden beantwoord. Dat moet dan gewoon gebeuren en dat hoort erbij. Echter, ik probeer mijn avonden vrij te houden en ’s avonds iets ontspannends te doen. Zoals een serie kijken, een vriend bellen of een boek lezen.

Dit is een voorbeeld van een heel rustige werkdag, zonder afspraken, interviews of Skypecalls. Zonder deadlines of meetings buiten de deur. Zonder uitstapjes naar steden waar we hotspots bezoeken… je snapt het, die dagen zijn er ook. En het is juist de afwisseling die het zo leuk maakt, want ik zou er niet aan moeten denken om dag in dag uit achter mijn laptop te zitten. Twee dagen per week vind ik dat prima, maar de rest van de week fladder ik van hot naar her en dat vind ik geweldig!

Hoe breng ik structuur aan in mijn werk?

Weet je wat het mooie is van een eigen bedrijf hebben? Jij bepaalt wat je ermee doet. Kijk naar ons blog: wij bepalen wat we erop zetten, wij kiezen de onderwerpen en de manier waarop we het willen uitvoeren. Maar: dat gaat niet vanzelf. Een beetje structuur is toch wel erg handig. Wij willen onze lezers iedere dag een interessant verhaal of een lekker recept bieden – daar heb je gewoon een planning voor nodig. Want zoals ik al vertelde, duurt het maken van een recept zeker een halve dag. Die halve dag moet je uitkopen, anders gebeurt er niks. En die verhalen van 2000 woorden of meer, die staan niet vanzelf op je beeldscherm. Dat kost tijd, je hebt er inspiratie voor nodig en dus: een goede planning.

Tip 1: Houd een contentkalender bij

fulltime bloggen

Wat ons heel erg helpt – en echt waar, we deden dit nooit, maar wat een lifesaver is dit – is een contentkalender. Op een contentkalender houd je bij op welke dag je welk onderwerp wilt bespreken op je blog. Zo’n kalender houd ik gewoon bij in mijn standaard agenda op mijn laptop, maar je kunt natuurlijk ook een heel mooi fancy exemplaar ontwerpen, (check Pinterst: blog content calendar) en er zijn ook online contentkalenders te vinden, die je voor een X-bedrag per maand mag gebruiken. Je leest het goed: software voor bloggers! Het is best wel een big deal en ik snap ook niet goed van mezelf waarom ik er zo lang mee heb gewacht om zo’n kalender te gaan bijhouden.

Hoe bouw je zo’n kalender op? Eerst bepaal je: hoeveel posts per week wil ik plaatsen? In ons geval is dat dus 7. Vervolgens is het aan jou hoe je wilt werken. Werk je met een maandelijks thema? Laat je je leiden door de seizoenen? Of door de feestdagen? Of heeft iedere dag van de week een bepaald thema op jouw blog? Wil je een 52-weken project doen, waarbij iedere week misschien een ander thema heeft? Het kan allemaal. Waar het om gaat, is dat je op vastgestelde momenten (maandelijks, bijvoorbeeld) een brainstormsessie doet en nadenkt over welke content je de komende periode wilt gaan maken.

Een aanrader is om goed vooruit te kijken: wanneer is het Pasen? Wil je bepaalde Paasrecepten maken? Wanneer wil je die recepten online hebben? Een week voor Pasen? Twee weken voor Pasen? Wanneer moet je dan beginnen met het maken ervan? Of: hey, het is 22 april Earth Day. Daar willen we iets mee! Zullen we de tweede week van april beginnen met blogposts die hier naartoe werken? Oke, wanneer moet ik die dan schrijven? Je contentkalender maakt het allemaal inzichtelijk en sinds wij fulltime bloggen kan ik echt niet meer zonder.

Tip 2: Plan je afspraken zoveel mogelijk op 1 dag en stel prioriteiten

fulltime bloggen

Ik vind het heel erg fijn om mijn afspraken zoveel mogelijk op 1 dag te plannen. Sterker nog: mijn favoriete manier van werken is om op 1 plek af te spreken, met steeds een beetje tijd ertussen, zodat ik tussendoor mijn mail kan beantwoorden en social media kan bijwerken. Ik vind maandag een heel fijne dag voor afspraken, maar dat is persoonlijk.

Bel- en Skypeafspraken probeer ik ook zoveel mogelijk op 1 dag te plannen, zodat ik weet dat ik in de buurt van mijn telefoon/laptop voor Skype moet zijn. Ik probeer dit niet te veel tussendoor te plannen, omdat ik graag een dagdeel of een hele dag aan ons blog werk en het lastig is als je tussendoor alsmaar moet stoppen om een telefoongesprek te voeren. Natuurlijk kun je er niet altijd omheen, en gebeld word ik toch wel, maar je kunt het in ieder geval proberen. Grenzen aangeven is helemaal niet erg (en ook niet zo moeilijk als het lijkt,) om te doen.

Stel prioriteiten. Soms, wanneer ik naar mijn agenda kijk en zie dat letterlijk elk dagdeel is volgepland en het me even te veel wordt, dan ga ik dingen afzeggen. Ik doe dat zonder smoesjes of vage excuses. Ik heb geleerd om eerlijk te zeggen: ik heb mijn agenda te vol gepland en ik moet dingen schrappen, anders red ik het allemaal niet. Ik weet dat het lastig is om dit te doen, en vroeger bedacht ik altijd allerlei uitwegen, maar echt, gun jezelf dit. Kijk naar welke afspraken écht door moeten gaan en naar welke deadlines écht gehaald moeten worden en bepaal aan de hand daarvan welke dingen je kunt gaan schrappen. Gebruik die tijd vervolgens voor ontspanning en/of zelfontwikkeling. Het zal je goed doen.

Tip 3: Plan vaste momenten voor (vervelende) taken

Fulltime bloggen is meer dan schrijven, en in ons geval recepten maken, alleen. Het is ook: administratie en andere klussen waar je niet echt van droomt. Plan hiervoor vaste momenten en doe het dan allemaal in 1 keer. Dat moment kan eens per maand, maar ook eens per week zijn. Wat maar werkt voor jou. Waar het om gaat, is dat je het belangrijk maakt, door er een agendapunt van te maken. Op die manier blijf je eraan herinnerd en doé je het ook echt.

Neem de administratie als voorbeeld: je gaat echt niet blij worden van jezelf, als je hier geen agendapunt van maakt en het uitstelt tot het moment dat het echt moet. Administratie van maaaaaanden bijwerken, is no joke. Dit voorkom je door er een discipline voor op te bouwen en het tot een onderdeel van je werkroutine te maken.

Tip 4: Doe iedere dag nieuwe inspiratie op

fulltime bloggen

Onderschat niet dat content creëren iets is waarvoor je altijd weer nieuwe inspiratie nodig hebt. En inspiratie kun je niet afdwingen. Ik vind het heel erg belangrijk om iedere dag genoeg tijd te nemen om inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken terwijl ik een podcast luister,  koffie te gaan drinken op een leuke plek, af te spreken met een vriend of vriendin die ook voor zichzelf werkt en samen inspiratie op te doen (mijn gouden tip; ga samen ontbijten! Dat zijn de beste sessies) Lees een magazine of ga hardlopen in het park. Ga in ieder geval iets doen dat je weghaalt bij je computer en je laat nadenken over andere dingen.

Aan de andere kant: Jamie doet weer veel inspiratie op voor recepten door een uur op Pinterest of op Amerikaanse blogs rond te dwalen. Wat maar werkt voor jou. Inspiratie opdoen is ongelooflijk belangrijk – niemand is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Je moet soms echt gevoed worden. Het liefst iedere dag.

Tip 5: Niemand is onmisbaar

fulltime bloggen

Voor jezelf werken betekent vooral: altijd werken. Je blog/bedrijf zit altijd in je achterhoofd, waar je ook bent en wat je ook doet. Toch is het heel erg belangrijk om af en toe een dag, of zelfs een paar dagen, uit te tunen. Je hoeft niet alles helemaal stil te leggen, en jezelf te verbieden nog op je telefoon te kijken (ik krijg daar stress van,) maar besluit bijvoorbeeld: vandaag beantwoord ik geen emails. Stel desnoods voor 1 dag een autoreply in op je mail, waarin je meldt dat je morgen weer mails gaat beantwoorden. Wees niet bang om een dag(deel) afwezig te zijn, dat is echt heel gezond om te doen.

Dat je je werk ontzettend leuk vindt om te doen, wil niet zeggen dat je er 24/7 mee bezig moet zijn. Je hebt ook nog een leven daarnaast en het moet allemaal wel leuk blijven.
Ik kom online vaak bloggers tegen die een nogal uitgebluste indruk maken. “Ik moet nog zoveel schrijven, ik moet nog zoveel comments beantwoorden, ik moet nog zoveel video’s editen.” Vooral wanneer het gaat om mensen die nog niet hun werk hebben gemaakt van hun blog, maar het puur als een hobby doen, vraag ik me dan af: waarom doe je dit jezelf aan? Immers, het is niet dat je inkomen er vanaf hangt of dat je je baan kwijtraakt als je een weekje wat minder van jezelf laat horen. Voor bloggers die wél leven van hun blog, vraag ik me af: zou je je werk misschien beter kunnen ordenen?

‘Wij bloggers’ roepen vaak: ons werk is er nooit níet. Maar dat is eigenlijk vooral wat we onszelf wijs hebben gemaakt. Althans, zo zou het gewoon niet moeten zijn. Of je nou blogger of chirurg of docent of radioverslaggever bent – iedereen moet af en toe niet-werken. Al is het een dagdeel in plaats van een heel weekend, of een weekend, in plaats van een hele week vakantie – af en toe moet het gewoon even klaar zijn. (ik hoor al mensen zeggen: “maar het is nooit klaar.” Onzin. Toen ik docent was, riep ik dat ook jaren. Totdat ik merkte dat wanneer ik dingen gewoon eens een dagje niet deed, de wereld niet verging. Hard om te zeggen: maar niemand is onmisbaar and the world keeps spinnig anyway.)

Werk hard, maar overdrijf niet. Verheerlijk het druk-zijn niet.  Breng orde aan in je werkschema, stel prioriteiten, denk vooruit en bovenal: zorg dat je datgene dat je doet het allerleukste op aarde blijft vinden. Cliché much, maar het is het allerbelangrijkste wanneer je voor jezelf werkt, of van plan bent dit te gaan doen!

Ik hoop van harte dat jullie iets aan deze 3000+ woorden tellende spreekbeurt over fulltime bloggen en mijn werkroutine hebben. Wie van jullie werkt ook voor zichzelf en heeft ook zo zijn eigen routine? En wie overweegt fulltime bloggen ook? Alle Creative Entrepreneurs verzamelen bij de infobalie! ;) Stel je vragen over fulltime bloggen en andere gerelateerde onderwerpen gerust onder deze blogpost, ik ben blij als ik je kan helpen! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

120 gedachten over “Voor jezelf werken – je ritme vinden

 1. Wat een fijn artikel! Hmm jeetje dus een halve dag aan recepten plus foto’s maken is dus best normaal. Ik schrijf nu drie artikelen per week naast een bijna fulltime job en omdat ik de kwaliteit hoog wil houden schroef ik dat aantal nu nog niet op. Ik ben heel blij dat je jouw routine deelt want het geeft toch wel inzichten! Het bloggen voelt voor mij niet als werk en hopelijk kan ik het uitbouwen tot iets heel moois. Liefs!

  1. Ja hoor, een dagdeel met een recept bezig zijn is heel normaal! Moet je kijken wat er allemaal bij komt kijken. Het is veel werk, wil je het goed doen. Dat is ook de reden waarom het schrijven van een kookboek vaak minimaal een jaar kost. Eerst alles uitdenken, vaak ook nog eerst testen, en dan de recepten maken. Reken maar uit hoeveel tijd dat zou kosten!

 2. Poeh, wat een ontzettend fijn en uitgebreid artikel is dit zeg. In het begin had ik nog weleens moeite met een ritme vinden op een thuis-werk-dag, maar gelukkig heb ik die nu min of meer gevonden.

 3. Het heeft wel even geduurd voor mij om een ritme te vinden en het is soms nog steeds zoeken maar het gaat steeds beter. Het lijkt me erg fijn om bloggen full-time te doen. Wat gaaf dat jullie die kans nu hebben :) Bedankt voor het fijne artikel!

  1. Dankjewel! Het is zeker geweldig dat we dit kunnen doen! En graag gedaan :)

 4. Ha, leuke post dit! Ik werk ook voor mezelf, maar dan als freelance journalist / tekstschrijver, niet als fulltime blogger (ik kan er op dit moment nog niet voldoende inkomsten uit genereren, maar weet ook niet goed of ik het zou willen). Toch herken ik veel; het ritme voor jezelf bepalen is heerlijk, maar soms ook een gevaar. Ik heb de laatste weken súper onregelmatig gewerkt (ochtenden, avonden, weekenden) door vele afspraken op verschillende tijdstippen en de vrije momenten werden op den duur nogal schaars. Dan moet je jezelf echt even op de rem trappen. Maar anderzijds is dat juist zo leuk aan het ondernemen, dat je zo gepassioneerd bent dat (veel) teveel werken in eerste instantie helemaal niet erg is. Werken voor jezelf voelt zo anders dan voor een baas!

  1. Ja zeker weten! Ik vind het nu ook helemaal niet erg om op zondagavond nog een blogpost af te moeten maken. Terwijl ik mijn lessen voorbereiden op zondagavond echt een straf vond. Echter, ik denk wel dat je ervoor moet waken dat je, ook als je eigen baas bent, niet áltijd maar aan het werk bent. Het moet ook leuk blíjven allemaal! ;)

 5. Wat een mooi artikel. Ondanks dat ik niet voor mezelf werk (ik werk als docent en onderzoeker) deels heel herkenbaar. Ik heb het altijd ‘druk’ (althans zo ervaar ik dat) en hoewel ik daar erg van geniet (ik vind m’n werk ontzettend leuk en haal er veel energie uit) probeer ik mezelf er wel bewust van te zijn dat de wereld ook wel doordraait als ik die mail niet direct beantwoord of een weekend niets doe voor werk. Wel lastig :-)

  1. Zeker lastig! Het heeft mij ook jaren gekost om hier te komen en nog ben ik dagelijks aan het leren :)

 6. Wat een enorm lang artikel, maar ik heb elke letter gelezen en vind het een super informatief stuk. Ik werk al jaren voor mezelf, en zelfs ik heb er nuttige dingen uit gehaald. Thanks!

  1. hihihi ja sorry, ik was zo enthousiast aan het schrijven… en toen dacht ik: moet ik dit nu echt 1000 woorden gaan inkorten? hmm, nee! haha :) Thanks!

 7. Wat een boeiend artikel. Knap hoeveel discipline jullie hebben in het schrijven van artikelen en alles wat er bij komt kijken!

  1. Dankje! Wanneer je iets Heel Erg Leuk vindt om te doen, is het makkelijker om er discipline voor op te brengen :)

 8. Fijn artikel zeg! Als freelance illustrator zijn dit ook hele herkenbare dingen en ondanks dat ik al een paar jaar voor mijzelf werk, staan hier ook voor mij nuttige dingen in. Zoals je zelf al zegt: iedereen doet het anders. Wat mij bijvoorbeeld erg helpt is om juist de dag af te sluiten met het opruimen van mijn bureau en het maken van een to-do-list voor de volgende dag. Op deze manier blijft het niet meer in mijn hoofd rondspoken wat ik allemaal nog moet doen (en er van wakker liggen), maar heb ik al op een rijtje gezet wat de planning is voor de volgende dag én kan ik gelijk aanschuiven aan een opgeruimd bureau. Mijn mail en telefoon kijken op een vast tijdstip helpt ook enorm maar vind ik nog wel moeilijk. Ik ben geneigd om als eerst de makkelijke to-do’s van de dag te doen en daarna de moeilijke. Deze week ga ik dat omdraaien omdat ik vaak in de middag weinig concentratie meer heb. Ben benieuwd hoe dat gaat! :)

  1. Mooie toevoeging over dat ’s avonds afsluiten door alles netjes op te ruimen. Hmm, die moet ik ook eens proberen. Ik klap mijn laptop vaak dicht en laat de boel de boel. Maar daardoor moet ik dus ’s ochtend eerst wel mijn werkplek opruimen… het is in ieder geval de moeite waard om het eens andersom te proberen! Thanks :)

 9. Wat een ontzettend handig en inspirerend artikel. Ik blog niet fulltime, maar heb als student wel heel veel vrijheid die ik soms moeilijk in kan delen. Ik heb weer een heleboel mooie inzichten gekregen die ik zeker kan gebruiken. Ik vond vooral het stukje over je bent niet onmisbaar een eye opener. Bedankt!

 10. Wat een leuk en inspirerend artikel! Ik ga nu voor mezelf beginnen, als freelance camerajournalist en wil ook meer gaan schrijven. Ik ben dus nog opzoek naar mijn eigen ritme en aan het uitzoeken wat er allemaal komt kijken bij een eigen bedrijf. Dank voor jullie leuke tips!

  1. Oh wat tof zeg! Ik zou het heel leuk vinden om daarover te lezen!

 11. Wijze blogpost! Mooi hoe je echt de tijd neemt om alles heel bewust te doen en daar ook keuzes in durft te maken.

  1. Dankje! Ja, een blog goed onderhouden kost tijd. Goede keuzes maken ook. Overhaast werken levert vaak niks op, hooguit werk van een lage kwaliteit en dat moet je niet willen – is mijn bescheiden mening ;)

 12. Ohh, ik was meteen heel erg benieuwd hoe jullie dit doen. Ik hou heel erg van voor mezelf werken (door jouw voorbeelden weet ik ook meteen weer waarom, thanks) maar het lukt me niet áltijd om me te focussen en een goede time management te hebben. Vooral de tip van niet leuke dingen op een vast moment te plannen vind ik een hele slimme. Want met eromheen draaien (administratie ontwijkend gedrag) kost ook gewoon tijd, haha.

  Mijn blog-jaarplan heb ik gemaakt op de bank toen ik griep had tijdens mijn kerstvakantie. Toen had ik de pest in (ik wilde naar de film en lekker lunchen buiten de deur in plaats van niezen) maar nu ben ik er erg blij mee. Ik maak zelfs aan het begin van elke maand nu een soort checklist van het soort artikelen en ideeën die ik voor die maand heb. Dat zijn er teveel omdat er natuurlijk ook altijd nieuwe ideeën en campagnes tussendoor komen, maar een leuk lijstje om uit te kiezen werkt echt heel fijn om een beetje variatie te hebben op mijn blog.

  Qua planning werk ik ook religiously op mijn eigen daily planners, hihi. Dat doen we dus precies hetzelfde. :D

  1. Wat leuk om te lezen, mede-girlboss! ;) Och man, ik kan echt niet meer zonder jouw To Do lijstjes. Gelukkig heb ik nog een back-up blokje liggen! hihi

 13. Wat een superleuke artikels over hoe jullie het bloggen aanpakken. Lijkt me fijn om zelf ook een blog te beginnen, maar ik zit nog in de denk-/ontwerp-fase en jullie blogs zijn echt handig! Wat ik me stiekem wel afvraag, en dat is misschien een domme of indiscrete vraag, is hoe je uit een blog met twee een inkomen kunt vergaren. Dat jullie werk er heel professioneel uitziet staat als een paal boven water, maar wie betaalt jullie hiervoor?

  1. Helemaal geen domme vraag hoor :) Voor ons was het een paar jaar geleden ook nog ondenkbaar dat we van ons blog zouden kunnen gaan leven. Wij verdienen ons salaris op verschillende manieren: 1) banners op onze site, 2) advertorials en andere samenwerkingen via ons mediaburau waar wij zijn gecontracteerd, 3) met affiliatelinks/partnersprogramma’s (zoals bijvoorbeeld bol.com en Zanox) en 4) met langdurige samenwerkingen/partnerships die goed bij ons passen. (zoals bijvoorbeeld ons 2-jarige samenwerking met Provamel) Verder hebben we een e-book en een fysiek boek. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om als blogger geld te verdienen. Zo kun je workshops of cursussen aanbieden (offline of online,) kun je producten (merchandise) verkopen of kun je je naam verbinden aan een product van een merk, bijvoorbeeld door met dat merk samen een product te maken. Dit zijn de meest voorkomende manieren om geld te verdienen met je blog :)

   1. Kijk, daarom zijn jullie geweldig. Geen geheimzinnig gedoe, maar gewoon een helder antwoord. ?

 14. Mooi artikel!
  Ik ben ook veel thuis, omdat nu alle 3 de kinderen naar school gaan en ik weer studeer. Ik heb dus ook veel tijd om zelf in te delen, en hoewel ik de hele dag ren om alles bij te houden vraag ik me aan het eind van de dag ook vaak af wat ik nu eigenlijk heb gedaan?!
  Ik vind het ook wel fijn om te lezen dat jullie ook lang bezig zijn met een artikel. Ik ben er ook veel tijd mee kwijt, hoewel de mijne veel korter zijn heb ik er niet zo’n routine in natuurlijk. Wel heb ik net een blogplanner aangeschaft om niet altijd achter alle feiten te hoeven aanhollen :-)

  1. Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Geeft een goed gevoel he, om je blog en werk serieus te nemen? Dat is het halve werk. Hoewel ik een vrij snelle schrijver ben, moet je niet vergeten hoeveel tijd er ook nog zit in het uitdenken van een artikel + research doen, beeldmateriaal maken, enz. Al met al zit er in iedere blogpost op deze site ongeveer een dagdeel werk!

 15. Jaaaa mag ik me even melden bij de infobalie? :) Fulltime bloggen lijkt me echt onwijs leuk! Als het ooit voor me is weggelegd zou ik naast bloggen ook heel graag andere dingen doen zoals een leuk event of iets met ontbijten (want jongens, ik hou daar echt onwijs van!) Sowieso een heel leuk artikel om even een kijkje in jullie leven te krijgen en wat heb je het ongelofelijk goed, leuk én informatief opgeschreven. Ook als je – zoals ik – voor een baas werkt kun je hier veel uit halen. Mijn doelijstje staat ook niet vast, ook een kwestie van zelf dingen op gaan pakken dus door dit artikel heb ik al veel inspiratie om inspiratie te krijgen ;)

  1. Ah zo leuk om te horen! Ik weet zeker dat jouw blog de potentie heeft om heel groot te worden. En volgens mij heb je de juiste mindset, dus we halen je graag op bij de infobalie! ;)

 16. Zo leuk om te lezen!
  Ik heb vorige week besloten dat ik een-soort-van fulltime blogger word. (net een post over geschreven)
  (maar m’n inkomsten van lezingen/workshops etc. over groen leven en fotografie docent)
  Maar een goede routine is nu inderdaad zo belangrijk.
  Miracle Morning doe ik gelukkig al, dat maakt de ochtend heerlijk.
  Nu nog een goede dag-routine. Dank voor jullie post!

  1. Graag gedaan en heel veel succes met je mooie plannen! Wat is er nou leuker dan je geld verdienen met iets waarvan jij én anderen mega enthousiast worden?

 17. Wat een interessant artikel en fijn om te lezen. Die content agenda is echt een goede tip. Ga ik zeker gebruik van maken. Planning is helaas niet altijd mijn sterkste kant, eigenlijk mezelf er echt aanhouden.

 18. Superinteressant om te lezen! Een 10 voor de spreekbeurt. ;) Wat grappig dat Jamie de recepten bedenkt en jij ze maakt; dat wist ik helemaal niet. Het lijkt me wel lastig hoor, fulltime bloggen. (Maar ook heel tof!) Ik ben zelf bijvoorbeeld heel slecht in vooruit schrijven, want daar word ik lui van. Zelfs als fulltime blogger zou ik waarschijnlijk nog de neiging hebben om pas de avond van tevoren dingen te gaan doen, haha. Maar dat is waarschijnlijk ook wennen. Ik werk sinds ik WordPress heb wel met een contentkalender. Dat bedenken gaat prima, maar ik merk dat ik het soms lastig vind om uit te voeren omdat er dan weer iets tussen komt of zo. Wijken jullie er eigenlijk vaak vanaf?

  1. hihi nee, Jamie en ik bedenken samen soms recepten, maar soms bedenkt Jamie ze ook zelf. En Jamie maakt en fotografeert ze. Ik schrijf ze uit, me inleiding enz :)

   En ja, ik wijk continu af van mijn contentkalender. Ik hou niet van vooruit werken, maar wel van vooruit denken. Iedere dag kijk ik naar mijn kalender en schuif ik ideeen heen en weer. Ik heb altijd hooguit 2 artikelen vooruit geschreven, dus ik kijk alsnog een paar keer week: waar heb ik zin in? wat wil ik schrijven? En dikwijls zijn het ook dingen die helemaal niet op de kalender stonden, dus dan moet de dingen die al wel op de kalender staan, gewoon even opschuiven. Dat is alleen maar handig, want zo heb ik altijd een back-up voor als ik eens een dagje wat minder inspiratie heb om een blogpost te bedenken :)

 19. Wat een goed inspirerend artikel. Ik denk dat iedereen hier iets uit kan halen. Al is het alleen al jullie altijd positieve enthousiasme, dat is heerlijk. Ik stuur deze door aan mijn zoon die een eigen schildersbedrijf heeft en moeite met zelfdiscipline. Het is zo leuk om te zien (te lezen) hoe jullie door de jaren heen gegroeid zijn van een “hobby” naar een echt professionele blog en ook jullie persoonlijke ontwikkeling en groei ( die parallel loopt) hierin delen. Top
  Veel liefs…..

  1. Wat lief dat je dat zegt, dankjewel! Ik hoop dat je zoon er iets aan heeft :)

 20. Wat een fijn en informatief artikel! Ik ben pas afgestudeerd en op zoek naar een baan en ik blog daarnaast ook. Ik vind het bloggen enorm leuk om te doen en ik wil mijn blog graag verder ontwikkelen, maar full time bloggen is niet iets wat ik in de nabije toekomst zie gebeuren. Ik wil mezelf namelijk ook eerst verder ontwikkelen in een baan gerelateerd aan wat ik gestudeerd heb (online marketing), maar ik denk wel dat dit heel goed past bij bloggen en ik hoop ooit ook wat inkomen te gaan genereren uit mijn blog. Ik merk ook dat het bloggen me juist in deze tijd waarin ik wat minder te doen heb (geen school of werk) structuur geeft en dat ik er zoveel dingen van leer, wat me ook weer kan helpen bij het vinden van een baan. Bloggen maakt me gewoon enorm enthousiast en ik kan er mijn ei in kwijt :) Die blogkalender is ook iets waar ik meer mee wil gaan doen, ik plan wel blogposts van te voren, maar ik merk dat ik vaak te laat bedenk dat ik iets wil doen met een bepaalde feestdag of tijd van het jaar, dus daar ga ik me in verdiepen!

 21. Wat een open en fijn artikel! (Ik had nog wel meer dan 3000 woorden willen lezen hoor ;) En een mega leerzaam kijkje in de keuken van de Groene Meisjes! <3 Knap dat je zo gedisciplineerd bent!
  Het artikel komt echt als geroepen, ik had net besloten deze week mijn werkroutine en basisbehoeften onder de loep te nemen. Ik ben namelijk erg goed in stress en niet zo heel goed in plannen…haha! Hoe blijf ik geïnspireerd, waar krijg ik energie van, hoe kan ik zo prettig mogelijk mijn dag indelen etc. Goed om dat soms even op te schrijven en op te frissen! ;)
  Deze girlboss gaat eerst maar eens even een leuke contentkalender opzoeken voor Instagram!
  Thanks voor alle tips en info! <3

 22. Oh wat een heerlijk stuk. Ik werk ook full time voor mijn blog. En ik heb juist gemerkt als ik minder werk en meer rust pak voor inspiratie of wat dan ook, dat ik veel productiever ben. Leuk, ik blijf de reacties even volgen voor meer tips. Dank. Linda

  1. Ja absoluut, dat merk ik ook. Als ik vrije tijd neem, of andere dingen ga doen, dan komen er opeens allemaal ideeën naar boven! Ik heb dat ook heel erg op reis :)

 23. Leuk om te lezen hoe jullie planning eruit ziet en hoe jullie dat voor elkaar krijgen. Ik doe verschillende dingen (onderzoek, boek schrijven en spulletjes maken voor de verkoop), maar ik heb niet echt een routine. Althans, ik plan mijn werkzaamheden in rond andere routine’s die elke dag terugkomen, namelijk de administratie, het huishouden en de zorg voor kinderen. Daartussen in werk ik en dat kan gedurende de hele dag. Soms werk ik door tot diep in de nachtelijke uurtjes, soms ga ik op tijd naar bed. En soms doe ik een dag helemaal niks. Ik heb ook geen planning. Ik heb dat trouwens wel geprobeerd, maar dat bleek niet te werken. Dus bijvoorbeeld om 20.00 uur elke dag beginnen met schrijven. Maar ik merkte dat het geen doen was. Ik moet er echt voor in de stemming zijn en dan pak ik door. Ik heb gemerkt dat ik dan veel harder, sneller en beter werk. Het scheelt misschien wel dat we niet afhankelijk zijn van mijn inkomen. Inspiratie doe ik trouwens op in het weekend en in de vakanties. Dan neem ik mijn gezin mee op sleeptouw en dan belanden we op de meest mooie, inspirerende plekjes. It’s a way of life, denk ik dan :-)

 24. Wat een wijsheid en zeer herkenbare situaties! :) Nou ben ik ook begonnen met het creeëren van content, waar ook blogposts bij horen. Ik merk dat al snel dat ik door het schrijven het bos niet meer kan zien, en je tip van de contentkalender zal me wellicht veel ellende besparen.

  Thanks! :)

  1. Ik denk zeker dat een contentkalender voor iedereen nuttig kan zijn! Of je nou video’s, blogposts, podcasts of Instagram foto’s maakt. Nadenken over je content en vooruit denken is altijd nuttig om te doen :)

 25. Oh wat een heerlijk en interessant artikel! Vaak heb ik bij zulke lange blogposts moeite om mijn aandacht erbij te houden, maar dat had ik nu totaal niet! Vond het zelfs jammer toen het ‘al’ af was.
  Precies de redenen die je noemt zijn voor mij ook de redenen waarom ik zou hou van ‘zelf’ werken, dat is ook wat ik zo heerlijk vind aan bloggen. Maar het is ook wat ik zo fijn vind aan mijn studie: als het mooi weer is ga ik een wandeling door het bos maken. Ik voel me weer fris, heb meteen weer heel veel inspiratie en mijn vidoecollege kijk ik ’s avonds wel.
  Ik zou daarom later ook heel graag mijn eigen bedrijf hebben, of dat nou op het gebied van bloggen of wat dan ook is. Het lijkt me alleen wel heel moeilijk om altijd productief te blijven. Ik merk vaak dat als ik even een middag ga bloggen het niet altijd goed lukt en ik uiteindelijk de hele middag niet echt iets geproduceerd heb.

  1. Wat leuk om te horen :) Naar buiten gaan is voor mij ook echt essentieel. Al is het maar om lopend boodschappen te doen. Dan wandel ik naar de markt op en neer. Maar ik moet iedere dag eventjes naar buiten en fysieke afstand nemen van mijn bureau!

 26. Aaah ja zo fijn en goed geschreven! En vooral de tip dat je tijd moet nemen om inspiratie op te doen vond ik even echt zo’n *pling*-momentje. Ik merk heel sterk dat wanneer ik naar een tof concert ben geweest, even in m’n eentje erop uit ben gegaan of inspirerende gesprekken met mensen heb gehad, ik weer helemaal bruis van energie, motivatie en inspiratie. Maar ik heb ook periodes dat ik dat gevoel gewoon helemaal mis. Niet alleen als blogger zijnde, maar gewoon als mens zijnde is het denk ik gewoon heel goed om dat gevoel te blijven triggeren en inspirerenden dingen/mensen te blijven opzoeken! Voor mezelf werken lijkt mij echt heerlijk dus ik zie ook wel een beetje voor me dat ik dat later in ieder geval gedeeltelijk doe. Met wat, dat is nog een beetje de vraag :)

 27. Wauw, wat ongelooflijk interessant en inspirerend om te lezen zeg: you made my day haha ;-) Ik werk zelf voor een baas, maar heb wel een stuk vrijheid (thuiswerken) gekregen hierin. Ik moet zeggen dat dit mij echt heel goed bevalt en dat ik alleen maar kan dromen (en mijn best doen) om zelfstandig ondernemer te worden: zie je mij al springen voor die infobalie haha? Wat dat betreft zijn jullie echt een hele grote inspiratiebronben waarvoor echt mijn dank!

 28. Bedankt om dit eens uit te schrijven. Het geeft een heleboel inzichten en inspiratie hoe ik mijn dag beter kan inplannen. Ik ben heel slecht in het plannen van mijn zaken dus vaak gebeuren er nog last minute een heleboel dingen. Niet de beste optie. Maar deze post geeft een mooi inzicht hoe je je dag beter kan indelen en leuke tips die ik zeker ga gebruiken!

 29. Sterk artikel!
  De content kalender is een hele goede tip, wat meer structuur erin brengen is wel fijn. Anders weet je van gekkigheid niet wat je moet doen. Inspiratie opdoen ga ik het vervolg ook een agenda punt maken, althans inplannen betreffende tijd. Vaak heb je niet eens door hoeveel uur per dag je eigenlijk daadwerkelijk werkt.

  1. Ohnee zeker niet. Als mensen vragen hoeveel uur per week wij werken, dan vind ik dat echt onmogelijk om te beantwoorden. Maar dat maakt, gek genoeg, ook niet meer zoveel uit als je iets doet dat je ZO leuk vindt.

 30. Wat een fijn verhaal en goede tips!. Ik noemde mijn afspraken buiten kantoor vaak gekscherend ‘buitenspelen’, haha…dat gevoel van vrijheid herken ik wel. Complimenten voor wat jullie neergezet hebben! Een heel mooi voorbeeld en doel voor ons bloggers.

 31. Wow, ik wist dat het hebben van een blog veel werk is, maar dat jullie er zo hard voor werken, dat had ik niet door. Respect, dames! Goede tips hiero, niet alleen voor eigen (blog-)bazen, maar ook wanneer je sws wat meer structuur in je werkweek kan gebruiken! :-)

  1. De werkelijkheid is vaak vreemder dan fantasie.
   Of het waar is?

  2. Mag ik zeggen dat ik het nog een beetje een vaag verhaal vind? Ik vind de bronnen ook niet bepaald mega betrouwbaar, eerlijk gezegd…?

 32. Super interessant artikel! Ik zou heel graag ooit ook die vrijheid hebben door wat dan ook voor mezelf te doen. Gewoon voor mezelf te werken. Zeker hier in Colombia is werken namelijk veel invleveren op je vrijheid. En dat is precies waar ik soms wel tegenaan loop. Ik heb ook juist vrijheid nodig om productief te kunnen zijn. Als ik ‘moet’ werkt het niet. Raar hoe de mens in elkaar zit ;)

 33. Dankjewel weer voor jullie inspirerende en fijne woorden. Kijk…. dit zijn de blogs waar ik blij van wordt! Net als jullie podcasts-tips. Sindsdien ben ik dol op podcasts, wat een ontdekking!

  1. Podcasts <33333 We zijn zelf ook bezig met plannen rondom een Groene Meisjes podcast trouwens!

   1. Echt? Een groene meisjes podcast?! Dat is supergoed nieuws!!
    Naast dat ik het ook een hele fijne post vindt, zo`n inkijkje in jullie leven. Ik heb even voor mezelf gewerkt maar dat werkte niet echt, nu zie ik hoe het ook anders kan, mooi!

    1. Wat leuk om te horen :) En ja, een podcast is echt een droom!

 34. Ik overweeg zeker niet om fulltime te bloggen, ik ben veel te bang dat ik dan het plezier ga verliezen. Raar, want mijn site bestaat al heel lang.

  Ik denk dat ik de komende jaren onderwijs en bloggen blijf combineren. Ik mis de vrijheid in het onderwijs, maar de contacten met (jonge) mensen vind ik heel leuk.

  1. Dat dacht ik ook, totdat het bloggen zulke vormen aan begon te nemen dat het ook echt niet meer lukte om het te combineren. Ook denk ik: lesgeven kan ik later weer oppakken als ik dat wil , maar deze kans om fulltime te bloggen, die komt misschien maar 1 keer :) Maar ik snap je hoor!!

 35. Wat een fijn en inspirerend artikel dit, vol goede tips. Het lijkt me geweldig om voor mezelf te gaan werken; meer tijd voor m’n blog, voor schrijfwerk en fotografie. Eens kijken hoe ik dat kan realiseren. Ik ga in ieder geval al een dagje minder werken, stap in de goede richting :)

  1. Ahhh kijk eens aan! Zo is het bij ons ook begonnen :)

 36. Ben toevallig bezig mijn (thuis)werk wat meer te ordenen, schrijven jullie dit artikel. Wat fijn om te lezen en wat een goede tips. Kan er zo mee aan de slag. Dank!

 37. Wat een handig artikel!! Zelf blog ik niet fulltime, maar met alle dingen ernaast, zoals school en werk is het soms best veel, maar dit zijn weer handige tips waar ik zeker wat mee kan, dankje!

 38. Fijn en herkenbaar artikel! Naast een parttime baan en gezin is mijn eigen bedrijf niet mijn belangrijkste bron van inkomsten maar zeker wel van positieve energie :)
  Ik ben op dit moment op het punt dat even een paar dagen niets posten geen ramp is. En toch blijven er echt leuke opdrachten binnenkomen. Goede bruikbare tips die ik ga gebruiken op mijn “eigen bedrijf” werkdag.

 39. Ondanks dat ik geen blog heb en niet voor mezelf werk, las ik dit artikel in één adem uit en inspireerde het me ontzettend. Dat zegt heel veel over de kwaliteit van jullie blog: van de tekst tot de foto’s en onderwerpen. Een heel groot compliment!

 40. Wat een fijn artikel! Ik heb een 9 tot 5 baan, maar zelfs ik kon hier nog wat nuttige dingen uithalen. Ik ben namelijk redacteur en dat kom dan toch wel weer overeen met bloggen. Vooral tijd vrijmaken om inspiratie op te doen vind ik heel belangrijk. Dat heb je gewoon nodig, anders ben je zo door je ideeën heen.

 41. Wat een heel fijn artikel! Ik werk ook voor mezelf en merk dat ik echt discipline (en ook regelmaat) nodig heb binnen de vrijheid, anders krijg ik ook niet zo veel werk uit handen als ik zou willen.
  En ook echt leuk om te zien hoe jullie werken, heel inspirerend :)

 42. Wat goed geschreven, ik denk dat het vooral in je moet zitten/je moet het willen inderdaad! Gelukkig kan ik goed zelf een ritme hebben, vasthouden en verantwoordelijkheid nemen – heb ik eens mazzel! ;)

  1. Dat is zeker een voordeel! Maar voor mensen die het van nature niet zo in zich hebben geldt ook dat ze het absoluut kunnen leren!

 43. Super fijn artikel! Ik hoop ooit ook fulltime te kunnen bloggen,, is echt m’n droombaan!! ❤️ Ben druk bezig met m’n website.. ? Bedankt voor al deze fijne tips! XX

  1. Cool! Als je het eeeeeecht wilt en je bent bereid er hard voor te werken, dan kan het! :)

 44. Dit artikel was leuk om te lezen, maar ik zou die stress van zelfstandig zijn echt niet aankunnen. Brrrr, die onzekerheid…

  1. Daarom is het ook niet voor iedereen :) Het is inderdaad een onzeker bestaan. De ene maand is het feest, de andere maand is het afzien ;)

 45. Wat een fijn artikel om te lezen. Ik ben geen fulltime blogger, maar ik studeer nu wel heel veel thuis. Ik vind het soms moeilijk om dagen in te delen, omdat ik colleges in de avond heb. Ik heb daar echt even mee moeten stoeien. Dan werkte/studeerde ik de hele dag en dan ’s avonds ook nog naar school, dat was wel veel. Nu probeer ik het anders in te delen en te kijken wat voor mij werkt. Ik heb echt wel fijne dingen uit deze blogpost gehaald, thank you!

 46. Dit artikel las weer eens heerlijk weg en is wat mij betreft het bewijs dat de blogtip “Nooit langer dan 650 woorden!” met een fikse korrel (al dan niet naar ei smakend zwart) zout genomen moet worden. Overigens moest ik echt keihard lachen om “spreekbeurt”! :-D

  Zelf heb ik voor mijn blog al geruime tijd een kalender, wat volgens sommigen zwaar overdreven is, want ik heb maar 5 lezers. Zelf heb ik het altijd gezien als een uitstékende oefening voor Later, Als Ik Groot Ben (#nualbejaard ;-D) en dat is ook zo gebleken: tijdens mijn stagesollicitatie kon ik naar waarheid zeggen dat ik uitgebreide ervaring had met publicatiekalenders. Ik geloof dat mijn punt is dat dingen die niet direct toepasbaar lijken op je situatie, toch nuttig kunnen blijken op termijn. Ik geloof ook dat het tijd is voor een dutje. ;-)

  1. Hell yessss voor planning en oefenen voor later! En die 650 woorden per artikel, give me a break. Dat zijn vaak van die SEO-sites. Tussen de 500 en 1000 woorden zou Google je namelijk het makkelijkste vinden. Lekker interessant, ik wil dat mijn vaste lezers iedere dag zin hebben om mijn stukken te lezen ;)

 47. Fijn artikel. En op het juiste moment. Vraag me al een tijdje af hoe weer ritme te krijgen. Werk al 10 jaar voor mezelf als vormgever, en had een prima ritme… Maar 10 jaar, daarin verandert veel (kleine kinderen, nu grote kinderen etc) en dat heeft ook invloed op je dagritme (kids hele dag naar school, nu te pas en te onpas thuis ;-) – universiteitsritme) Ergo: nieuwe inzichten in hoe een dagritme te maken zijn ook na 10 jaar ervaring heel welkom!

 48. Wat is dit toch een fijn artikel en voor mij precies op het juiste moment. Al wil ik niet fulltime gaan bloggen ik ben wel bezig met iets voor mezelf op te starten . Wat ik zo leuk vind aan jullie blog is dat je tijdens het lezen van de artikelen merkt hoeveel liefde en passie en tijd jullie in je blog stoppen enorm inspirerend! Ik ga zeker aan de slag met jullie tips!

 49. Leuk artikel! Ik heb zelf geen aspiraties om voor mezelf te gaan werken, maar dit soort artikelen over routines inspireren mij wel om mijn tijd beter in te delen (vooral nu ik even zonder werk zit, maar wel twee studies doe).
  Erg interessant om te lezen hoe jullie de taken hebben verdeeld en dat er zoveel werk in gaat zitten! Ik meende al dat de stukjes vaak van Merels hand waren, maar nu weet ik ook, dat Jamie al dat lekkere eten bereidt en zo mooi fotografeert. Goed werk dames!!

 50. Leuk artikel! Ik overweeg ook om full-time te gaan bloggen, of nou ja.. in ieder geval meer dan dat ik nu doe. Maar met mijn studie en etsy winkeltje erbij gaat dat moeilijk. Ik woon op kamers en heb niet te ruimte (en het geld) om de content te creëren die ik wil. Maarja, dat kan natuurlijk altijd nog na mijn studie. Gelukkig doe ik een media opleiding, dus soms komt er nog een opdracht die met bloggen te maken heeft voorbij.

  1. Wie weet is het iets voor de toekomst! Het klinkt in ieder geval alsof je er serieus over nadenkt!

 51. Leuk zeg! Ik werk niet voor mezelf, maar ik haal hier zelfs inspiratie uit. Vooral het stellen van prioriteiten & zorgen dat je geïnspireerd blijft is voor mij weer even een aha-momentje. En leuk om eens een kijkje in de keuken te krijgen bij jullie.. Dank!

 52. Meer dan 3000 woorden, maar geen woord te veel. Inspirerend artikel, dankjewel!

 53. Wat gaaf om te lezen! En ook vooral de indeling van hoe jullie dat met z’n tweetjes doen. Op dit moment kijk ik heel erg uit naar oktober, dan kan ik voluit gaan werken aan m’n studio omdat m’n zoontje dan naar de basisschool gaat en probeer ik nu nog zoveel mogelijk te genieten van het feit dat hij nu nog thuis is. Ik ga dan 1 dag in de week nog naar een baas en de rest is voor de studio ♥ Het grappige is wel dat ik nu alles zo strak moest plannen (alleen de avonden zijn nu om te werken) dat ik zometeen precies weet hoe ik het beste kan plannen :-D

 54. Ha, jeetje wat een reacties hebben jullie al op deze post! Ondanks dat ik verre van een fulltime blogger ben en altijd hartstikke hard moet puzzelen om überhaupt iets te kunnen plaatsen, zijn deze tips eigenlijk ook ontzettend voor mijn niet-betalende-blog en mijn wel-betalende-baan. Want bij die laatste bepaal ik ook zelf mijn agenda en zou zo’n vaste ochtendroutine eigenlijk hartstikke goed werken. :) Dank voor de tips, zeker een artikel om te bewaren!

 55. Ik lees nu net dit artikel en ik toevallig heb ik sinds gisteren mijn eigen blog website! Ik begin nu wel steeds meer te twijfelen of ik het echt in het engels moet gaan doen, want door jouw blogschrijfsels ben ik er van overtuigd dat ik het ook echt geweldig vind om Nederlands te schrijven! Het zou natuurlijk een droom zijn die uitkomt, fulltime blogger worden.. maar of het werkelijkheid gaat worden is het andere. Ik heb nog meerdere dromen die ik wil waarmaken, ik ben pas 18 jaar en ik heb nog een hele tijd voor me. Ik wil studeren, echt aan de universiteit van Amsterdam, ook al zit ik nu in mijn laatste jaar MBO. Ik heb ambities en ja, daartussen hoort ook schrijven bij.

  Merel (&Jamie), ik ben echt dankbaar voor dit artikel, want dit brengt zo veel duidelijkheid! Ook vind ik je schrijfwijze heerlijk en het leest makkelijk en vlot.

  p.s. morgenavond is het mijn kook-avond en ik ga voor het eerst zoete aardappel bakken en serveren met een bonensaus en guacamole!

  Kusjes!!

  1. Wat fijn om te horen dat we je inspireren Jillian! Wow, 18 jaar… ik zou willen dat ik op mijn 18e al zo goed wist wat ik wilde ;)

 56. Hoe pakken jullie het schrijven zelf aan? Ik schrijf mijn blog posts altijd in WordPress en sla ze dan op als concept, maar het nadeel hiervan is dat je altijd een verbinding nodig hebt. En aangezien ik veel reis is dit niet altijd even handig. Maar ik vind het ook zo onhandig om alles eerst in word te schrijven en daarna over te zetten en heel de layout weer aan te moeten passen. Ik heb graag meteen overzicht (indeling, tekst, foto’s). Ben wel benieuwd hoe jullie dat doen :)

 57. Hi Merel,
  Wat een fijne en nuttige post. Ik ben zeer onder de indruk van de structuur die jullie erin hebben aangebracht! Precies wat je zegt, veel bloggers – including myself – verdrinken in de lange to do lijst. Ik heb nog veel te leren!

  Ik werk wel met een blog content plan (hoewel ik altijd over enthousiast ben en hem als puntje bij paaltje komt meestal niet bijwerk/update) en ik gun mezelf altijd één internetvrije dag per week, wat ik dan zie als mijn ‘weekend’. Ik denk dat mijn valkuil is dat ik te weinig structuur maak voor mezelf en dat ik niet vooruit werk (wat je zegt, om een receptenpost in elkaar te flansen heb je van te voren al de foto’s nodig, ect.) Dat ik daarnaast ook 16 uur per week onder contract werk én freelance klussen aanneem met strikte deadlines, maakt dat mijn blog (helaas) vaak pas op de laatste plek komt. Ik hoop dat ik daar in de toekomst een beter plan van aanpak voor kan verzinnen. Jullie tips helpen wel veel!

  Ik heb echt het voornemen om meer te plannen en vooruit te werken, zodat ik niet last-minute in alle stress een post bij elkaar probeer te krijgen en het zo ook leuker houd voor mezelf. Inspiratie blijven opdoen is dan wel weer iets waar ik goed in ben! Voor mij is het inderdaad ook Pinterest, andere blogs, maar ook yoga en schilderen en tekenen. Daarin vind ik echt mijn ‘creatieve flow’.

  Bedankt voor de interessante post en een kijkje achter de schermen bij de groene meisjes;)
  Liefs!

  1. Heel graag gedaan Iris, erg leuk dat je het zo waardeert!

 58. Wauw, Jaloers, dat is het eerste dat in mij opkomt :-) Ik sta iedere ochtend om 5:15u op om te bloggen, om 7u haal ik mijn kids uit bed zodat ik om half 9 op mijn werk aankom. S avonds leg ik om 20u de kids in bed, begin met het maken van pakjes van de shop en vervolgens sla ik aan het bloggen. Alles gebeurd dus of té vroeg in de ochtend of té laat in de avond :-) Maar voorbereiding is alles. Vooruit bloggen helpt mij erg goed! Momenteel heb ik aan een nieuwe site gewerkt, nu dit achter de rug is, moet ik nog een kleine inhaalbeweging maken. Content kalenders zijn key voor mij om alles rond te krijgen!

 59. Fijn en inspirerend artikel! Kan ik wat mee. Vond het ook een goeie om (bel)afspraken op een dag(deel) te plannen zodat je niet steeds wordt gestoord in je ritme. Dat is zo’n belangrijke.

 60. […] In een eerder artikel vertelde ik je al dat ik zelf graag werk met een contentkalender. Dat wil zeggen dat ik voor een langere periode (dat kan een maand zijn, bijvoorbeeld) bedenk welke onderwerpen en thema’s ik zoal wil behandelen in mijn artikelen. Natuurlijk kan er nog heel veel geschoven en veranderd én geschrapt worden, maar het geeft toch een beetje een richtlijn. Op die manier weet ik dus al in welke onderwerpen ik me wil verdiepen de komende tijd en dat is een prettige houvast. Maar, dan hebben we het over structuur op je blog in het algemeen. Hoe breng je structuur aan binnen je teksten? […]

 61. Bedankt voor dit lange artikel. Erg fijn om te lezen. Ik heb zelf lang geworsteld met het vinden van een ritme. Vaak had ik moeite om echt aan het werk te gaan ’s ochtends. Vaak verviel ik dan in het doen van huishoudelijke klusjes of rondsurfen op internet, op zoek naar inspiratie. Sinds januari van dit jaar doe ik de Miracle Morning, en dat lijkt me op de een of andere manier in de ‘werkmodus’ te zetten. Ook heb ik gemerkt dat ik af en toe liever wat vrije tijd tussendoor neem en dan ’s avonds nog wat dingetjes afmaak, dan dat ik een hele dag achter elkaar door werk. En ja, die content kalender heb ik ook heel lang gemeden, maar uiteindelijk werkt het toch fijner nu ik die wel heb.

 62. Thanks voor dit open en inspirerende artikel. Leuk om een kijkje te krijgen in jullie werkdag! De content calander en to do lijstje van Team Confetti ga ik gebruiken. Dank voor de tip Merel!!

 63. Leuk artikel, werk ook al jaren voor mezelf – wat voor mij ook heel erg werkt is dat ik een werkruimte buitenshuis heb. Je wil dan op een bepaalde tijd daar aanwezig zijn, en je werkdag loopt minder snel over in je (vrije) avond. Je krijgt toch een keer trek. Hoe fijn is het ook om na een dag op de studio te hebben gezeten, de deur dicht te trekken en naar HUIS kan gaan. Ik neem me voor om dan nog allerlei dingen af te ronden, maar als ik eenmaal thuis ben ga ik lekker koken of heb ik andere plannen.
  Als ik thuis werk, heb ik ook snel de neiging om even een was te draaien of op te vouwen.. Dus daarom ook beter om buitenshuis te werken. Ik ben zelf veel productiever ‘op m’n werk’.

 64. Wat een leuk artikel!

  Ik ben ZZP personal trainer, voedingsconsulente en alleenstaande moeder. Momenteel is het heel zwaar door de scheiding, verhuizing en gebrek aan kinderopvang waardoor ik heel weinig tijd aan mijn website kan besteden en vooral tussen de bedrijven door aan het coachen ben. Mijn dochter is nogal veeleisend ;)

  Wat ik heel erg mis is een groep vrouwen in het zelfde schuitje, waar ik mee kan praten ter inspiratie. Een denktank zeg maar! En misschien dat we af en toe op elkaars kinderen zouden kunnen passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *