Waar doen de Groene Meisjes boodschappen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– deze foto komt uit het low-budget recept voor Thaise kokossoep –

Een vraag die ons zeer regelmatig wordt gesteld, is waar wij onze boodschappen vandaan halen.  We hebben regelmatig gehoord dat mensen denken dat wij alles biologisch kopen. Misschien denken veel mensen dat omdat ze denken: als je vegan eet, moet je naar een speciale winkel. Maar dat is gelukkig niet zo! We gaan je vandaag meer vertellen over waar wij welke producten kopen.

Biologische supermarkt

We zullen niet ontkennen dat we graag bij de biologische supermarkt komen. Zoals bij deze conceptstore van Ekoplaza. Het is gewoon heel leuk om in een ruim opgezette winkel vol met interessante producten rond te lopen. Er is alleen één nadeel: we hebben niet het budget om alles biologisch te kopen. Nu zijn wij van mening dat je op zich vrij voordelig biologische boodschappen kunt doen. Het is een kwestie van op aanbiedingen letten en alleen datgene dat je écht nodig hebt kopen. Onze ervaring is dat we zuiniger met boodschappen omgaan, sinds we regelmatiger biologisch kopen. Misschien heeft dat toch echt met de prijs te maken. Ook kopen we minder onzin. We hebben eigenlijk altijd een bepaalde basis in huis en deze basis kopen we zoveel mogelijk biologisch. We hebben hier laatst nog een artikel over gemaakt, dat kun je hier teruglezen.

Reguliere supermarkt 

Een groot deel van onze boodschappen kopen we bij Albert Heijn. Waarom bij AH? Omdat dit de dichtstbijzijnde supermarkt is, maar ook omdat we hier een heleboel producten vinden die we wekelijks nodig hebben. Tegenwoordig heeft iedere AH ook een schap met ‘speciale producten,’ zoals havervlokken, vegan chocoladepasta, Tartex (dit is veganistische paté voor op brood) en kokossuiker. Dat kan best wel eens handig zijn. Tartex kopen we ook wel eens bij Ekoplaza. Maar als we dan toch bij AH zijn… Ook kopen we regelmatig fairtrade producten in de reguliere supermarkt. Zoals kokosmelk, rijst en Tony’s Chocolonely. Verder komen we wel eens bij de Lidl en we vinden dat je hier erg goede producten kunt krijgen. Volgens mij hoeven we dit niet meer te vertellen, maar ieder jaar komt weer uit de testen dat de Lidl van alle supermarkten de beste groente-en fruitafdeling heeft. Dat wil zeggen dat het fruit en de groente van de Lidl het minst worden bespoten. Overigens: de Lidl heeft ook een leuk assortiment fairtrade producten in hun ‘Fairglobe’ lijn, wist je dat al? Verder hebben we eigenlijk geen supermarkten in de buurt, dus daar komen we ook weinig. We denken, nu we er even goed over nadenken, dat het ongeveer 50-50 is: biologische supermarkt en reguliere supermarkt.

De markt en toko’s 

Wij zijn gezegend met een heleboel toko’s (Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Chinese) op loop- en fietsafstand. Dit is echt superhandig, want ze verkopen soms echt leuke producten bij dit soort winkels. Daarbij komt dat het vaak een stuk goedkoper is dan in de supermarkt. Wat we hier zoal kopen? Bijvoorbeeld zakken gedroogde peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, kilo’s (fairtrade!!) bananen en 1001 soorten kruiden. Het is ook gewoon zó leuk om bij dit soort winkeltjes rond te kijken, want je ontdekt iedere keer wel weer iets nieuws.

Wat betreft de markt; daar komen we ook graag. We gaan dan met name naar de Dappermarkt (omdat we hier in de buurt wonen) en de biologische markt op Zeeburg op woensdag. Natuurlijk, de biologische markt is duurder dan de ‘gewone’ markt, maar als je de prijzen op de bio-markt vergelijkt met de prijzen in de bio- supermarkt, dan scheelt het toch heel veel. Op dit moment, in de winter dus, halen we standaard een grote tas vol met fruit op de biologische markt. Je kunt dan denken aan mandarijnen, peren en appels. Dan kunnen we weer even vooruit! Wat we hier trouwens ook standaard kopen is gember en citroen, om thee van te zetten. Waarom wij groenten en fruit biologisch kopen? Eigenlijk vooral omdat we het lekkerder vinden! Ook vinden we het belangrijk dat het fruit en groente van de biologische markt vaak lokaal is en ook minder wordt bespoten.

Speciaalzaken

Heel soms kopen wij iets bij een speciaalzaak. Zo kopen we wel eens een speciale reep chocolade bij bijvoorbeeld Stach of Vegabond. Maar omdat dit over het algemeen flink prijzige boodschappen zijn, moeten we dit een beetje binnen de perken zien te houden. We zien dit soort dingen echt als een extraatje voor af en toe. We krijgen regelmatig de vraag of wij ‘van die dure vleesvervangers’ kopen en het antwoord is: bijna nooit. Dit doen we namelijk hooguit één keer per maand en dan meestal van de Vegetarische Slager. Maar let’s face it: die producten zijn te duur om heel regelmatig te kopen. Een pakje kipstuckjes kost al gauw een euro of vier. Dat kunnen wij ons ook niet al te regelmatig permitteren. Daarbij komt dat we het niet echt nodig vinden om dit soort speciale vleesvervangers te kopen. We werken bijvoorbeeld heel graag met peulvruchten, die erg goedkoop zijn. Als je bedenkt dat je een kilo kikkererwten voor twee euro koopt… daar kan je echt héél veel mee maken. Wanneer we heel veel zin hebben in een veggieburger (ja, daar zijn we dol op!) dan eten we deze graag buiten de deur. Bijvoorbeeld de DopHert burger of de Dutch Weed Burger. Maar dat zijn dus geen boodschappen, dat is buiten de deur eten. En soms maken we trouwens ook zelf burgers, zoals deze ontzettend lekkere bonenburgers.

Nou, nu weten jullie waar wij onze boodschappen doen! We krijgen soms wel eens commentaar als we vertellen dat bepaalde ingrediënten voor een recept van Albert Heijn komen, omdat het dan niet biologisch is. Als we al het geld van de wereld zouden hebben, zouden we misschien alles biologisch kopen, maar dat zit er niet in en we denken dat dit voor veel mensen geldt. Wij hebben dus niks ’tegen’ reguliere supermarkten, toko’s of markten. Sterker nog: we zijn heel blij dat er zoveel keuze is en dat de keuze ook steeds groter wordt!

Waar doe jij je boodschappen? Hoe is bijvoorbeeld bij jou de verhouding biologische winkel-reguliere winkel? We zijn ontzettend benieuwd!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Waar doen de Groene Meisjes boodschappen?

 1. Jullie boodschapgedrag lijkt best op die van mij eigenlijk. Ik ga graag naar de Ekoplaza, maar tegenwoordig kan je ook heel veel fairtrade en bijproducten bij de reguliere supermarkt halen. De toko zit hier naast de Ekoplaza, daar kom ik ook erg graag. Verder ga ik altijd naar de biologische tuin hier in de buurt (5 minuten fietsen). Kost geen klap allemaal en de producten worden met liefde verbouwd (en zelfs vers van het land gehaald als je iets wilt hebben). :)

  1. Wat tof dat je zo’n tuin in de buurt hebt! Dat missen we hier wel een beetje. Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, daar had je óveral adresjes waar je goedkope verse producten kon scoren. Ideaal!

   1. Wie is ik en waar ben je opgegroeid in de Achterhoek, vraagt een Achterhoekse.. ;-)

 2. Hoi GreenGirls, hele prettige uitleg van jullie boodschappen-tour! Ik herken het omdat ik vind dat je met of zonder budget altijd even stil moet staan bij ‘wat koop ik en koop ik niet teveel?’.

  Ik doe mijn boodschappen bij de toko aan de overkant van ons huis, de dekamarkt, de gezondheidswinkel, de tuinen, ekoplaza (maar daarvoor moet ik wel naar een andere stad helaas) en de (oosterse) markt. We wonen echt 5 minunten van de Oosterse Markt af hier in Beverwijk en ik kan jullie vertellen: dat is relaxed!. Sinds ik bewuster ben gaan eten en leven heb ik mijn ouders en zusje thuis ook zover weten te krijgen en die gaan er helemaal in mee. De verhouding biologische winkel en reguliere winkel zou ik wel willen veranderen maar dan zou er toch echt in de buurt een biologische winkel moeten komen. Daar wacht ik nog steeds met smart op.. Have a nice day!

  1. Een biologische winkel dichtbij hebben is inderdaad heel erg fijn! We realiseren ons heel goed dat we hier in Amsterdam heel erg verwend zijn met al die winkels in de buurt!

  1. Ja absoluut! Als is het niet per se het vegan eten dat het zo duur maakt, maar wel het biologische.

 3. Ik probeer net hetzelfde te doen! Ik koop de producten waarbij ik het echt nodig vind in een Biowinkel, maar voor de rest ga ik net zo vaak naar een gewone supermarkt of bij een buitenlandse supermarkt (heerlijk om elke keer eens iets nieuws mee te nemen wat je nog niet kende!). Het is voor mij ook écht niet haalbaar om alles biologisch te kopen.

  1. Nou, dat klinkt inderdaad zoals hoe wij het doen. Leuk om te lezen :)

 4. Leuk om te lezen! Ik dacht dat ik veel minder keus zou hebben (ik woon in een kleinere plaats dan Amsterdam;-)) Maar volgens mij doe ik precies hetzelfde, de natuurwinkel (soort ecoplaza), de AH (of C1000) en de Lidl. Soms dromen we van een bak met geld, waardoor we wel alles biologisch kunnen kopen;-) Maar ik ben bang dat we daar nog even mee moeten wachten, haha. Aan de andere kant is het zo ook goed te doen. Groetjes!

 5. Wat leuk om te lezen! Zou inderdaad ook wel alles biologisch willen kopen, maar ja, dat is met huidig budget niet echt haalbaar. Doe ook groente en fruit veel bij Lidl. Wat ik ook belangrijk vind en wat ze daar goed doen is dat veel producten uit Nederland komen en dus niet zo lang hebben hoeven reizen. En in mijn familie zitten een paar boeren, die mij uit hebben gelegd dat het voor hun verdienste niet uitmaakt aan welke supermarkt ze verkopen.

 6. Ik doe het ook zo, alleen in zaken als de groene passage, kom ik eigenlijk bijna nooit. Alleen als ik zaken als voedingsgist nodig heb en spullen die je eigenlijk nergens anders kunt krijgen. Verder gewoon het groentefruitpakket van odin en 1 keer in de maand naar de biologisch markt. Helaas is hij hier (Rotterdam) niet vaker. Verder vul ik aan met regulier uit de aanbiedingen van het seizoen en zeker geen boontjes uit Egypte. ;) Goed te doen vind ik.

  1. Ooo de Groene Passage. Daar zijn wij ZO jaloers op. Vooral vanwege Spirit, hihi!

   1. Spirit kun je inderdaad heerlijk eten, jummie. En zo’n mooi concept ook met zelf opscheppen en betalen naar gewicht. Bijna alles is er ook lekker.

 7. O ja en natuurlijk de toko’s en turkse supermarkt. Scheelt ook veel geld.

 8. De toko’s zijn echt een goede tip, sinds ik verhuist ben weet ik er geen in de buurt te vinden. Tegenwoordig koop ik vaak alleen in de gewone supermarkt maar ben nog wel lid van een groentecollectief waar ik eens in de twee weken groente en fruit kan bestellen van lokale boeren!

 9. Een punt wat ik zó moeilijk vind: bij de Lidl wordt het groenten- en fruitassortiment ELKE dag ververst, oftewel meeeega veel goede groenten en fruit worden gewoon weggegooid. Op deze manier houden ze elke keer hun nr 1 plaats qua groenten en fruit.

  En zo loop je altijd wel weer ergens tegenaan. Maar goed, beter dan je best kun je niet doen. Maar het is wel goed om te weten, dit van de Lidl.

  1. Oh dat wisten we niet! Nou, zo zie je maar.. geen enkele winkel is heilig. Ook bij Ekoplaza liggen producten waar wij onze vraagtekens bij hebben!

 10. Dat stukje met tartex en zo heb ik nog niet ontdekt in onze dorps-AH, daarvoor moet ik toch echt naar de EkoPlaza in de dichtstbijzijnde stad of een paar dorpen verderop. Veder ook hier een combinatie tussen bio en niet bio. Groenten en fruit halen we bioboer een dorp verderop (abonnement), eens per maand sla ik broodbeleg in bij de EkoPlaza, brood komt van de bakker op de hoek en de rest komt van de Jumbo en AH in het dorp. Wat ik bij de supermarkten haal is bio als het verkrijgbaar én betaalbaar is.

  1. Misschien moet je bij jouw plaatselijke AH vragen of dat ‘speciale’ schap er ook kan komen! Ik was namelijk laatst ook bij een klein filiaal en daar hadden ze het ook!

   1. En tot die tijd kun je je eigen tartex maken op basis van gemalen zonnebloempitten met een scheutje olie en citroensap en whatever je lekker vind :-)

 11. Ik heb een soort gelijke combi. Ik ga als eerste naar de Ekoplaza, dan naar de supermarkt (Hoogvliet) en dan loop ik naar huis over de markt. Alles ligt op 5 minuten lopen van mijn huis. Dat zijn de wekelijkse boodschappen. Als ik echt uitgebreid ga foodshoppen (doe ik eens per 3 maanden ofzo) ga ik naar een andere biosupermarkt waar ze net wat meer hebben en naar De Tuinen. Bij die andere biosupermarkt hebben ze veel meer glutenvrije/ tarwevrije producten en ik vind het fijn om die 1x in de zoveel tijd in te slaan.

  1. Pb2 koop je bij iHerb, bedoel je met voedingsgist edelgist? dat koop je bij de natuurwinkel.

 12. Hallo dames, waar kopen jullie (gedroogde?) kikkerwten voor 2 euro per kilo? Ik betaal iets van 1,59 per pond bij de Boni of de Plus.

 13. De Amsterdamse bubbel is niet de maat der dingen… Altijd supergoed kijken wie en wat er achter blogs als deze zit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *