Waarom lijken vleesvervangers op vlees?

GroeneLunchArq20-1024x682

Bijna dagelijks zien we op Facebook reacties voorbij komen van mensen die het er niet mee eens zijn dat vleesvervangers op vlees lijken. Of erger nog, dat de namen van deze producten ook nog op vlees lijken. Denk aan vegaburgers, kipstuckjes of vega rookworsten. Waarom wordt hier voor gekozen? Wat vinden wij daarvan en gebruiken wij deze producten wel eens?

Vroeger had je als vegetariër of veganist niet zoveel keuze. Natuurlijk, tofu, tempeh en seitan – dat is er altijd wel geweest. Als je geluk had, dan kwam je een verdwaalde noten-linzenburger tegen in de biologische winkel, maar verder moest je het toch hebben van dat wat je zelf maakte. Daar was misschien niet per se iets mis mee, maar het beperkte je wel in je keuzevrijheid. Tegenwoordig is er juist heel veel te kiezen. Of je nou nep-eend voor in je Aziatische stoofschotel of vega kip voor op je barbecue wilt, het is er. Er zijn heel veel mensen die hier heel blij mee zijn, maar we zien ook dat veel mensen er juist fel op reageren.

De laatste categorie mensen is het er niet mee eens dat vleesvervangers zoveel op vlees moeten lijken. En ze hebben een punt hoor, want de kipstuckjes van de Vegetarische Slager zijn ‘eng echt.’ Als je al een tijdje geen vlees meer eet, dan merk je eigenlijk amper verschil tussen echte kip en nep kip. We hebben gelezen dat er binnenkort ook een vegetarische biefstuk (van hetzelfde merk) op de markt komt, en als we de foto’s moeten geloven, dan komt het aardig in de buurt van the real deal. Er zijn heel veel vegetariërs en veganisten die zo’n vega biefstuk nooit zouden willen eten. Hun standpunt is: ik wil geen vlees meer eten, dus ook niet iets wat erop lijkt. Ze hebben de behoefte aan dat stukje vlees niet meer, dus ook niet als het nep is. Dat snappen wij heel goed.

Dan nog de vraag: waarom moeten de namen van de producten zoveel lijken op de namen van de originele producten? Je zou kunnen zeggen dat het verwarrend is. Hoe leg je iemand uit dat je geen kipstukjes maar wel kipstuckjes eet? Aan de andere kant zou je kunnen zeggen: juist door het verschil zo klein te maken, wordt het verleidelijker (ook voor vleeseters) om het product toch eens te proberen. Voor mensen die niet van ingewikkeld koken of boodschappen doen houden, is het misschien makkelijker om een doosje met vega rookworsten in de boodschappenkar te gooien, dan om zelf iets te moeten fabriceren van een blok tofu. En als je je partner op pad stuurt voor boodschappen, dan is het best wel makkelijk uit te leggen welk product je nodig hebt, als het zo’n herkenbare naam heeft.

Dat is, als je het ons vraagt, het hele ding achter de vleesvervangers die in alles zoveel op vlees lijken. Ze maken het laagdrempelig voor mensen die nog niet zo diep in de vegawereld zitten. Ze maken het makkelijker voor een vleeseter om toch eens een avondje vega(n) te koken. We geloven ook dat de producenten van deze vleesvervangers zich eerder op vleesverlaters, dan op overtuigd vegetariërs en veganisten richten. De meeste mensen die al langere tijd vegetarisch of veganistisch eten, zullen op den duur ‘anders’ gaan eten. Dat betekent dat je creatiever wordt in de keuken en producten gaat gebruiken die je eerder misschien nog helemaal niet kende. Zoals allerlei onbekende groenten of peulvruchten. Dat is wat vegan koken voor ons ook zo leuk maakt!

Hoe staan wij daarin? Ten eerste: het is niet iets waar wij ons heel druk om maken. Of het nou kipstuckjes of wokstukjes heet, dat maakt voor ons niet zoveel uit. We vinden het eigenlijk ook wel weer duidelijk. Kipstuckjes smaken naar en lijken op kip, wokstukjes.. tsja, die kan je wokken, maar waar zal het naar smaken? Wij snappen die benaming dus wel. Het ding is dat wij niet zoveel vleesvervangers gebruiken en er dus ook niet zoveel mee bezig zijn.

Omdat wij onszelf inmiddels toch wel gevorderde vegans durven te noemen, zijn wij vertrouwd geraakt met het werken met en het verwerken van meer basisproducten. We draaien onze hand er niet meer voor om iets lekkers te fabriceren  van een blok tofu – daar hebben we die kant-en-klare burger niet voor nodig. En wanneer wij een lekkere curry maken, dan gebruiken we liever kikkererwten, dan dat we daar ‘nepvlees’ in gooien. Puur omdat we dat lekkerder vinden en dat nepvlees op dat moment niet nodig hebben. Dat neemt niet weg dat wij het op z’n tijd ook wel lekker makkelijk vinden om een kant en klare vegaworst in een pan te gooien, of om buiten de deur eens een goede vegan burger te eten. Voor ons is het belangrijkste argument voor het gebruiken van vleesvervangers dat het wel lekker makkelijk kan zijn. Echter, aan een vegan biefstuk hebben wij niet zo’n behoefte, omdat we toch al niet meer gewend zijn om een stuk vlees op ons bord te hebben liggen. Dus waarom dan wel een vega biefstuk? Biefstukken hebben we nooit gemist. Je zult ons ook niet gauw een  vega rookworst op de stamppot zien eten, omdat dat niet echt onze manier van eten is – dat is het overigens ook nooit geweest. De behoefte aan vlees is voor ons al lang en breed verdwenen, vandaar dat we niet dagelijks omkijken naar vleesvervangers.

Wij zijn heel blij met alle vervangende producten die er op de markt zijn. In iedere supermarkt kom je tegenwoordig een schap tegen met allerlei producten die je eens een kans zou kunnen geven en dat maakt het een heel stuk makkelijker om vegetarisch of vegan te eten dan vroeger. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat wij nog altijd tien keer liever hebben dat iemand een vega worst eet, dan een echte worst, gemaakt van rund- of varkensvlees. Ieder dier dat er minder hoeft te lijden of te worden geslacht, is er eentje. We denken dat al die vleesvervangers daar een heel positieve bijdrage aan leveren.

Van ons mag je vega tonijn dus gerust vega tonijn noemen. En vega kip, vega kip. We snappen heel goed dat er mensen zijn die het vreemd of onwennig vinden. Of onnodig of misschien zelfs belachelijk. Maar het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze om dit soort producten wel of niet te gebruiken en wanneer wij ons proberen in te leven in de situatie van iemand die net om de hoek van de ‘vegawereld’ komt kijken, dan kunnen wij het allemaal erg goed begrijpen!

Hoe sta jij tegenover vleesvervangers die veel op vlees lijken? En eet jij ze zelf? Waarom wel of niet? We lezen je gedachten over dit onderwerp graag bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

117 gedachten over “Waarom lijken vleesvervangers op vlees?

  1. Mooi stuk weer! En bij deze een bekentenis; ik ben geen vegetariër of veganist… Echter wil ik wel graag m’n steentje bijdragen aan een betere wereld, hoe klein dan ook. Dat ben ik wel verplicht ook vind ik, zeker nu ik mama ben van twee kids! En verder geef ik persoonlijk weinig om vlees, echter heb ik drie vleesmonsters thuis. Dus ik eet die vleesvervangers wel en vind het juist makkelijk een keuze te maken doordat de namen herkenbaar zijn. En soms schotel ik mijn vlees/vis eters iets voor en zeg ik lekker niet dat het vegetarisch is, zoals kipstuckjes of de gamba’s van Vegetarische Slager (niemand die merkte dat het geen echte waren en m’n dochter vindt ze zo lekker dat ze zelfs gisteren aanwees in de supermarkt!!)!
    Ik ben van het principe “alle kleine beetjes helpen.”
    Dus als ik m’n afval wat probeer te minderen, meer te recyclen en zo af en toe eens geen vlees eet, vind ik het al heel fijn. Zeker omdat het met die vleesmonsters in huis behoorlijk lastig is!
    Moraal van m’n verhaal; ik ben dus inderdaad wél blij met de herkenbare namen, waardoor de keuze voor mij wat makkelijker is en ik steeds vaker grijp naar vleesvervangers.

    1. Nou, inderdaad, ook voor kinderen is het denk ik een stukje makkelijker om op deze manier vega te leren eten! Ik bedoel, kids die van kleins af aan niet anders gewend zijn, die zullen een portie linzen wel kunnen waarderen. Maar kinderen die opeens hun knakworstjes moeten missen…. ik snap het heel goed!

      1. Haha, helaas, was dat maar zo! Mijn kinderen zijn van baby-af aan vegetariër, maar linzen en kikkererwten vinden ze niet lekker (behalve als je het verkleed als falafel ofzo). Wij eten dus heel vaak vegetarische worstjes, waar daar zijn ze wel gek op :)

    2. Amen! Precies wat je zegt! Het maakt het ook in ons gezin makkelijker om een duurzame lifestyle door te voeren!

  2. Ben het met Marije eens. Ook ik heb kinderen die altijd gewend zijn/waren vlees te eten. Het is gemakkelijker een eend (sorry ?) auto te leren rijden dan kinderen plotsklaps linzen en kikkererwten te laten eten en de stap van kip naar kipstuckjes is een stuk kleiner voor ze dan van kip naar tofu.

  3. Ik denk dat dit soort nepvlees vooral gericht is op de flexitariers. Op die manier kun je heel gemakkelijk een dagje vleesloos eten zonder iets aan je manier van koken te veranderen. Lekker laagdrempelig dus.

    Ik flexitarier nu al best een tijdje en moet zeggen dat ik nauwelijks vleesvervangers gebruik. Zeker door jullie recepten heb ik ze gewoon niet nodig want daarin ‘mist’ geen vlees.

    1. Precies, het is denk ik vooral vaak een kwestie van de beginperiode waarin mensen beginnen met minder vlees eten. Na een tijdje krijg je ook de behoefte om andere dingen uit te proberen en dingen zelf te maken!

  4. Zijn jullie wel echt veganist of gewoon van die lui die stoer doen met vegan eten op leren schoenen ..zittend op een leren bank met een wollen trui? Ik erger me namelijk kapot aan al die vegans op leren schoenen. Dan ben je namelijk geen vegan. En dat is niet mijn mening dat is een feit want onder de definitie veganist hoort geen enkel dierlijk product

    1. Hoi Kkkk, welkom op ons blog! Blijkbaar ben je hier nieuw, want als je ons al langer las, dan had je deze reactie hier niet geschreven. Een heel fijne dag nog! :)

      1. Wat een aardige reactie op een niet zo’n vriendelijke en onwetende reactie van Kkkk. Knap!

        1. Ah joh, wij laten onze dag niet verpesten door iemand die zo nodig eventjes iets naars moet zeggen. Dat houd je toch ;)

          1. ik durf het bijna niet te zeggen…. Zure veganist gespot! :P

          2. Hahaha zoals mijn cliënten zoude zeggen
            . Wil je nu een aplaus ?

  5. Interessant artikel, eigenlijk nooit bij stilgestaan waarom vleesvervangers zo op vlees lijken. Zelf heb ik mensen in mijn omgeving die echt die kipstukjes van de Vegetarische Slager niet eten omdat ze zo echt zijn. Ze hebben dan het gevoel dat ze gewoon nog vlees eten, als ze ernaar kijken. Zij gaan liever voor tofu of andere vervangers die ‘minder echt’ zijn.

  6. Ikzelf ben al 15 jaar vegetariër en woon samen met een flexitariër. Vaak maken we gerechten zonder vlees, maar met groenten, linzen, tofu ed. Maar op sommige dagen wil mijn wederhelft ook eens vlees eten, en dan is het makkelijk dat ik dat een alternatief heb. Veggie hotdogs met enkel zuurkool vind ik dan ook maar zielig, dus dan neem ik wel een veggie knackworstje. De meeste vleesvervangers vind ik niet lekker, maar sommige wel zoals de vega kipstuckjes, gehaktballen, bepaalde schitnzel. Tis niet dat ik per se een stuk ‘vlees’ op mijn bord wil, maar een makkelijke manier op dagen dat ik geen zin of tijd heb om andere dingen te koken. En daar is, vind ik persoonlijk, niks mis mee. Ik koos voor een veggie bestaan zodat dieren niet hoeven te lijden/sterven voor mijn voedsel. Als kind at ik wel graag vlees, maar ondertussen mis het ik het niet. Ik heb zoveel nieuwe smaken ontdekt en groenten leren kennen dat ik me veel rijker voel zonder vlees dat met…..

  7. Ik eet al bijna 20 jaar vegetarisch en sinds een paar maanden thuis ook vegan. Ik mis vlees niet, maar ik ken de smaak van kip, hamburgers en tonijn natuurlijk wel nog van de jaren voor ik vegetariër werd. Ik kan perfect lekker en voedzaam eten zonder kipstuckjes of vega gehakt, maar vind ze in sommige gerechten echt wel lekker en gebruik ze dus soms wel in de keuken. Ik begrijp wel dat sommige mensen die naamgeving raar vinden maar ik heb er zeker geen probleem mee. Ik besliste om geen vlees of vis meer te eten, maar als ik de smaak van vlees of vis af en toe nog eens kan proeven zonder dierenleed.. graag dan.

  8. Kwam toevallig afgelopen zondag tijdens de kick-off party van de Vegetarische Slager ter sprake. En idd hanteren zij deze namen om het de flexitarier makkelijker te maken. Overigens zag de biefstuck er naar mijn idee nog echt niet uit als een ‘gewone’ biefstuk, maar vond ik het wel interessant hoe lupine uiteindelijk tot zo’n product wordt gemaakt.

    Zelf eet ik nog zo’n 1 -2x per week een vleesvervanger als broodbeleg, maar dat is eigenlijk meer omdat ik alternatieven zoek voor kaas en ei. De tofu scramble die ik tijdens de veganchallenge heb leren kennen, is qua vleesvervangers nu mijn favoriet!

  9. Ik ben zo iemand die met weinige vega keuze is opgegroeid, wij aten pure tofu en wat we noemden soja brokken. Dus toen de eerste goede vlees vervangers op de markt was dat een verademing.
    Tegenwoordig mix ik het, minstens een keer in de week doe ik wel lekker makkelijk met aardappel, groente, vega burger. Ik heb nooit echt vlees gegeten dus kan het niet vergelijken. Manlief (wel vleeseter) vond laatst de shoarma van de vegetarische slager niet overtuigend eigenlijk.
    Wel heeft de AH boterham worst die op een gegeven moment vernieuwd was. Uiterlijk opeens meer lijkend op vlees, en smaak miss ook. Ik vond het niet een vooruitgang en eet het nu niet meer.
    Maar wat jullie schrijven, als je flexitarier bent of net om de hoek komt kijken is get makkelijk. Maar als doorleefde vegetariër vind ik het ook soms wel makkelijk ?

  10. Nou, zo raar vind ik het niet hoor! Om te beginnen is 90 procent van alle recepten met dierlijk vlees, dus hoef je voor vegetarisch eten niet ineens alles wat je eet te veranderen. Vleesvervangers, de naam zegt het al.

    Bovendien heb je met dit soort producten veel meer de kans om de oudere generatie (van de soort die opgegroeid is met de heilige drie-eenheid van vleesch, groenten, aardappelen) over te halen om vegetarisch te eten. Mijn vader krijg je bijvoorbeeld met een stok niet in de buurt van linzen, maar zo’n biefstuk is alweer wat anders. :)

    1. Dat denk ik ook inderdaad, dat het meer wat oudere mensen zijn die er behoefte aan hebben (vooral aan producten zoals de vega gehacktbal enz) dan de jongere generatie die sowieso al opgroeit met eten uit allerlei culturen en gerechten die van nature al vega(n) zijn.

    2. Mijn opa heeft ook standaard een vleesvervanger in zijn vriezer liggen voor als ik kom eten. Dat is voor hem het gemakkelijkst =) Ik heb verder dan ook niks tegen vleesvervangers die op vlees lijken, maar ik betwijfel of ik die biefstuk zou kopen. Wat een enorm ding is dat, haha!

  11. Wat een goed stuk om dit bespreekbaar te maken. Ik eet zelf nooit dat soort vleesvervangende producten. Vaak ben ik een beetje huiverig voor de toegevoegde ingrediënten en de mate van bewerking. Het feit dat het er is, maakt het voor sommigen wel makkelijker om minder of geen vlees te eten. En dat is op zich een goede zaak!
    Liefs,
    Eva

  12. Ik merk zelf altijd dat, hoe meer het op echt vlees lijkt, hoe minder ik het wil eten.
    Vrienden van me vragen ook altijd waarom vleesvervangers zoveel op vlees lijken en mijn antwoord is nagenoeg hetzelfde als in dit artikel.
    Meestal vertel ik hen gewoon dat het voor vleeseters is, want de gemiddelde vega zit niet te wachten op de smaak en structuur van “bijna echt” vlees.
    Maar op sommige momenten ben ik erg blij dat het er is, omdat het dan makkelijker is voor anderen om wat te verzinnen om te eten. Want er zijn nog steeds heel veel mensen die dan wel mét mij willen eten, maar ja wát dan?!
    Vleesvervangers maken dat weer een klein beetje makkelijker.

  13. Ik vind het wel makkelijk dat de vleesvervangers op vlees lijken. Niet per se voor mezelf, maar voor anderen. Ik ken zat vega’s die wel van vlees houden, maar puur niet willen bijdragen aan dierenleed. Dat is zo’n vega rookworst echt een uitkomst. Of voor ouders wiens kind besluit geen vlees meer te eten. Zonder een hele aparte maaltijd te koken kan er toch een vega alternatief aangeboden worden, Het is ook makkelijk als je een keertje ergens komt eten (bijvoorbeeld bij mijn schoonouders), zij kunnen zo iets uitzoeken uit het vegaschap wat bij hun maaltijd past.
    Zelf zit ik niet echt te wachten op een vega biefstuk en heb ik ook de kipstuckjes nog niet gegeten. Ik houd gewoonweg (o.a.) niet van de smaak van vlees, dus op een ‘echte’ vervanger zit ik niet te wachten.
    En als laatste denk ik ook dat het makkelijk is voor mensen die minder vlees willen eten, maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen, precies zoals jullie schrijven,

  14. Ik ben wel gek op vegan worstjes! Soms gebruik ik ook kipstuckjes voor de bite. Ik vind de smaak gewoon lekker, ik zou ook bij god niet meer weten hoe het origineel smaakt, dus ik heb daar eigenlijk geen associaties mee.
    Toch snap ik wel dat die op vlees lijkende vleesvervangers een vertekent beeld geven, alsof je maaltijd niet compleet is zonder iets wat op vlees lijkt. Dat is natuurlijk beslist niet waar!

    AdFactor solliciteert trouwens naar een draai om z’n oren met de boterreclame hier onder :p

    1. Wat raar. We hebben zelf nog helemaal niet gezien. Ik ga gelijk even bellen!

      1. Ik zie geen roomboter reclame, maar een voor seats and sofa’s en zij verkopen oa leren banken (zelf net doorgeklikt naar de website). Ik heb er niet zo’n moeite mee dat de banner er staat, maar ik dacht zeg het even want het past denk ik niet 100% in jullie straatje.

        1. Dat is een Google reclame, die wordt vertoond op basis van zoektermen/cookies/woorden die in bepaalde artikelen voorkomen. Overigens, als een merk óók niet-vegan producten verkoopt, maar daarnaast ook wél-vegan producten, dan kunnen we niet altijd de keuze maken om een banner niet toe te staan. Dan zouden er nog maar heel weinig banners over blijven helaas, aangezien veel vegan bedrijven nog geen budgetten hebben en wij dan geen inkomsten binnen krijgen. Hoop dat je dat snapt!

  15. Ik kreeg laatst op een beurs als alternatief voor het lopend buffet een vega sate, wat zó op t echt leek, dat ik het niet vertrouwde en er eigenlijk misselijk van werd. Ik ben stiekem maar aan de salades gegaan, in de hoop dat die wel ‘safe’ waren…
    Gek, dat je na jaren geen vlees eten echt kan walgen van een niet-van-echt-te-onderscheiden maaltijd.

    Voor mij dus ook grotendeels gepasseerd station, en marketing is idd echt op de flexitariers en de ‘een dagje anders’-mensen

  16. Tja……vlees en vis vind ik niet lekker dus ook de nep varianten niet. Bovendien hebben ze waarschijnlijk wel weer een hoop chemische processen en producten gebruikt om het ergens op te laten lijken. Dus gezond zal het ook wel niet zijn.

    1. Nouja, niet alle vleesvervangers zijn gezond, maar ze zijn ook niet per definitie allemaal ongezond. En als je voor een vleesverlater het gaat vergelijken tussen vlees en nep vlees, dan denk ik dat het gezondheidstechnisch gezien niet heel veel uitmaakt.

  17. Het gaat mij om het feit dat ik geen dier eet, en hoe mijn eventuele vleesvervangers er dan uitzien of hoe ze heten, zou mij een (vega)worst wezen ;)

  18. Ik ben een jaar of 10 vegetariër, en ik eet eigenlijk best veel vleesvervangers! Het is grappig want toen ik geen vegetariër was hield ik niet van vlees, en bij mij thuis aten we nooit kip. Maar nù vind ik de kipstuckjes super lekker en eet ik ze regelmatig! Het is alsof ik nu vlees pas waardeer, nu er geen dier voor dood is gegaan haha. Ik snap het punt tegen vleesechte vleesvervangers ook nooit, zolang het geen dood dier is is het toch fijn? Je hòèft het niet te eten maar het is leuk dat het bestaat.

  19. Ik heb, jaren geleden, eens vegetarische visballetjes voorgechoteld gekregen van een vriendin, speciaal voor mij gehaald. Ik weigerde het te eten. Later hoorde ik dat er in Den Haag chinese afhaal bestaat die inderdaad vegetarische visballetjes en vegetarische gamba’s verkopen. Kennelijk wist ze wel waar ze het over had. Ik vond het nogal dom om te denken dat vis vegetarisch is:-)

    1. Ahhh, wel een beetje sneu voor degene die moeite voor je had gedaan ;)

  20. Je kan je ook afvragen of vlees nog wel op vlees lijkt. Ik bedoel, worsten, gepaneerde schnitzels en dat soort dingen lijkt ook echt niet meer op vlees. Ik vind dus ook niet dat vegadingen nou zo enorm op vlees lijken.
    Als vegetariër eet ik wel van die producten maar ik vind ze lang niet allemaal lekker dus ik kook vaak zonder. Maar bijv. in de zomer als iedereen gaat BBQen dan is het wel fijn om gewoon een broodje vegaburger mee te kunnen eten. En als je bij anderen eet die helemaal voor jou iets vegetarisch moeten maken terwijl ze dat niet gewend zijn.

      1. En voordeel van vleesvervangers is ook wel dat er vaak b12, vitamine d en ijzer aan toegevoegd is. Voor mensen die niet de tijd hebben om voor elke maaltijd een uur in de keuken te staan en zich helemaal te verdiepen in voedsel combinaties, of mensen die gewoon niet zo van koken houden, is dat wel lekker makkelijk.

  21. Mijn vader, fanatiek vleeseter die niet geloofde in vleesvervangers, eet tegenwoordig liever vegetarisch gehakt in zijn taco’s en lasagne dan echt gehakt! Mijn moeder vindt het gemakkelijker te bereiden en mijn vader heeft toegegeven dat hij het net zo lekker vindt als echt gehakt. Als vleesvervangers die lijken op echt vlees ervoor zorgen dat zelfs mijn vader een dagje geen vlees op zijn bord wil ben ik helemaal voor!

    1. Zal ik het dan toch eens heel stiekem gaan proberen? Al zal ik op die dag mijn leven meer vrezen dan bij mijn eerste parachutesprong…

      1. Mijn vader is helemaal om en eet bijna fulltime vegetarisch nu :)

  22. Ik studeer nu nog en eet vegetarisch (niet vegan). Ik eet veel vlees vervangers omdat het makkelijk is met samen eten. Ik eet bijna altijd met een groep en als zij broodje hamburger maken, kan je niet verwachten dat deze mensen zin/tijd hebben om zelf een groentenburger te maken. Ook merk ik dat als zij een simpele hutspot eten, zij zonder vleesvervangers steeds aan mij vragen of het wel lekker en genoeg is. Door een vegaburger of vegaworst is dit zo opgelost.
    Ook is het een makkelijke manier (ja er zijn andere opties, i know) om aan je eiwitten te komen.

    Verder goede blog! Heel fijn dat jullie open zijn en voor andere meningen en ideeen open staan. Ik wil zo graag jullie boek hebben maar ik krijg hem pas met kerst, nu al zin in!

    1. Oeeeh dat is nog even wachten tot kerst ;) (maar dan heb je ook wat, heheehe) Volgens mij delen we volkomen hetzelfde standpunt!

  23. Ik eet al vegetarisch sinds mijn 10e/11e (ik ben nu 21) en heb structuur altijd lastig gevonden met “nep-vlees”. Ik blijf nog altijd de meest basic vervangers het lekkerste vinden omdat dat niet op echt vlees lijkt. Kipstuckjes van de vegetarische slager vind ik echt vreselijk, maar dat is omdat ik het persoonlijk heel naar vind hoe echt het lijkt! Ik ben wel van mening dat dit voor veel (vleesetende) mensen een fijne vervanger kan zijn, maar omdat ik echt uit principe EN omdat ik er niet van houd geen vlees eet, heb ik liever iets wat er niet op lijkt haha! Zo vind ik de basic valess ontzettend lekker maar bijvoorbeeld vega worstjes van de albert heijn dan weer heel naar!

  24. Goed stuk! Ik eet ze zelf niet vaak maar ik vind het wel goed dat het schap in de supermarkt steeds groter wordt met herkenbare producten (kipstuckjes etc). Veel mensen willen wel minder vlees eten maar weten niet hoe, OF ze koken/ experimenteren niet graag met eten (waarschijnlijk niet het publiek wat veel op jullie blog komt ;)). Veel mensen koken een vast menu per week en dan is woensdag gehacktballendag nu eenmaal makkelijker. Ik merk daarnaast dat er mensen in mijn omgeving soms boos reageren:” vleesvervangers zijn hypocriet” omdat ze zoveel op echt vlees lijken. Mijn mening daarover is dat producenten handig inspelen op het meest gebruikte argument van de consument: 1) “ik ben gewend met vlees te koken” ( het is traditie, we doen het altijd al/ mijn kinderen of man willen niets anders etc) en 2) “ik vind vlees gewoon erg lekker”. Als het product lijkt en smaakt als the real deal dan is de drempel heel laag om het niet alleen te proberen maar ook in standaard gerechten op te nemen.

    1. Precies. Wij hebben de ‘maar dat is hypocriet’ reactie ook vaak gehad. En als ik naar mijn eigen situatie kijk, dan herinner ik me nog dat mijn vader heel hard riep: als je geen vlees wilt eten, dan ook geen vleesvervangers! Nu eet mijn vader zelf vegetarisch en is hij dol op de vleesvervangers van de Vegetarische Slager ;)

  25. Ik snap niet zo heel goed waarom mensen er zo fel op reageren. Zij hoeven het zelf toch niet te eten? Of zijn ze bang dat ze het verschil niet gaan merken..? Volgens mij zijn er weinig mensen die stoppen met vlees eten vanwege de smaak van vlees. Bijna altijd wordt deze keuze gemaakt vanwege een ander standpunt dan de smaak. (Hoogstens de bijsmaak van de wetenschap een dood dier te eten.) Dus als mensen wel graag die smaak willen toevoegen aan hun gerechten is het toch geen probleem..? (Ik vind een stamppot ook pas weer echt lekker sinds de vegetarische speckjes er zijn bijv.) En dat ik weet dat dit een item is wat lijkt op wat ik vroeger at, doordat de naam er met een kleine knipoog op lijkt, vind ik alleen maar makkelijk.
    Weet je, felle reacties op dingen zeggen vaak zoveel meer over de persoon zelf dan over degene waarop het commentaar is… Ik vrees dat dat altijd wel zal blijven.

  26. Ik snap wel dat mensen die normaal vlees eten, dit als vervanger zien en ook voor kinderen lijkt het me een oplossing als niet vlees eten een ding is. Of bij pubers :) Het dient blijkbaar een doel (groep), en hoe meer vega’s hoe beter, ben zelf ook ooit begonnen met vegaballetjes etc. Dus wie ben ik er wat van te vinden.

    Voor mij persoonlijk hoeft het absoluut niet. En wat me zorgen baart is alle toevoegingen van suiker en de hoeveelheid soja die geconsumeerd wordt ipv vlees. Daarom vind ik zelf al die vervangers geen goeie optie, juist omdat de mensen die zich er niet al teveel in verdiepen gewoon lekker aan de vervangend vlees gaan, terwijl dat in mijn ogen niet gezond is.

    1. Dat het niet per se gezond is, is natuurlijk een andere discussie. Daarom denk ik wederom: deze producten zijn meer bedoeld voor mensen die de afweging tussen vlees (ook niet gezond) en vleesvervanger moeten maken.

  27. Zelf eet ik eigenlijk nooit vleesvervangers. Mijn indruk is dat ze relatief duur zijn en dat er vaak ’troep’ in zit zoals dextrose en glucosestroop. Niet zo’n fantastische prijs/kwaliteit verhouding dus. Ik vind ze ook zekerder niet lekkerder dan het eten dat ik zelf maak. Het is eigenlijk een beetje een “luie optie” voor als eten maken onderaan je prioriteitenlijst hangt. En oja, vleesvervangers zijn meestal verpakt in plastic, dus daarom ook een no-go. Productnamen als kipstuckjes en gehacktbal vind ik juist wel aardig omdat het waarschijnlijk mensen verleidt die normaal vlees zouden eten.

  28. ik ben al een poosje vegan na eerst jaren vega te zijn geweest en ik beken dat ik nog steeds vleesvervangers koop. Ja ik kook net zo lief met peulvruchten (liever niet met tofu) en maak daar de heerlijkste creaties mee, maar ik vind het ook lekker om bv. de kipstuckjes ergens in te verwerken. Niet omdat ik kip mis, verre van, maar ik vind het gewoon lekker. Mijn man die sinds kort ook vegan is, vindt het gewoon ook erg lekker en mist de vleesvervangers iets meer als ik ze niet gebruik. Dus ze zijn niet alleen voor recente vleesverlaters of flexitariërs, ze zijn er ook voor luie (fulltime) werkers, die door de weeks iets minder fut hebben ;) (de weekende daarentegen… ga ik los met alles behalve vleesvervangers…)

  29. Ik at al weinig vlees, maar ik heb echt net (vorige week) besloten vegetariër te worden. Ik vond het vroeger ook raar: als je als vegetariër nog steeds de smaak van vlees wil, dan eet je toch gewoon vlees? Nu schaam ik me een beetje voor die gedachte. Ik was me gisteren nog aan het verbazen over hoeveel vlees-achtige producten er bij de Albert Heijn lagen. Inderdaad die burgers, knakworsten, rookworsten, kipstuckjes, spekjes. Ik ben er nu eigenlijk wel blij mee, zo is de overgang voor mij veel makkelijker. Ik vind de smaak van spekjes bijvoorbeeld heerlijk, en als ik die nu in vega-variant kan krijgen is dat alleen maar fantastisch! De verleiding is zo veel minder groot toch the real deal te kopen, vooral als je je hele leven al gewend bent om vlees te eten. En inderdaad, als doorgewinterde vegetariër/veganist kies je sneller een andere optie. Ik ben alleen maar blij dat het voor beginnende vega’s het veel makkelijker wordt gemaakt.

    Wat ik me wel afvraag is in hoeverre bijvoorbeeld die vegaworsten echt gezond zijn. Ik vraag me af wat voor smaakstoffen en dergelijke erin worden gestopt om die smaak en het gevoel van een worst te krijgen. Helaas ben ik niet zo goed in het ontcijferen van een ingrediëntenlijst, ik zal het eens op het internet moeten zoeken.

    1. Wat goed dat je hebt besloten vegetariër te worden! :)

  30. Ik eet nu bijna twee jaar geen vlees meer maar was daarvoor altijd een vervent vleeseter. Ik eet nog wel redelijk vaak nep vlees maar ik probeer ook gerechten uit zonder vleesvervangers te gebruiken (mijn budget laat het ook echt niet toe om altijd die vervangers te eten) Nou heeft mijn lichaam wel vaak last van bepaalde groenten en kruiden dus ik vind het soms best lastig. Ik weet niet of meer vegetariers of veganisten dat hebben maar ik vind gebakken vlees nog steeds lekker ruiken en verlang nog wel eens naar een biefstukje. Misschien komt het omdat ik nog niet heel lang bezig ben maar van mij mag het zoveel mogelijk op vlees lijken, zolang het dat maar niet is natuurlijk. Ik denk dat het ook echt een aanwinst is voor de mensen die over willen stappen of soms geen vlees willen eten maar nog niet zo goed weten hoe ze dit zonder zomaar het vlees weg te laten kunnen doen. Ieder zo zijn keuze, er zijn genoeg groentesoorten maar ook vleesvervangers om te eten wat je wilt:)

  31. Sinds familie me ooi iets met vlees hebben voorgeschoteld vertrouw ik niks meer tenzij ik het zelf maak ! Maar zo nu en dan een Mc2 burger van de vega slager gaat er wel in hoor :)

  32. Dit hoor ik ook wel eens en weet je wat ik nu de grap vind? Dat heel veel vleesvervangers die op vlees lijken, geperst zijn in een vorm van een burger/schijf, worst of andere snitzelachtige vorm. Maar echt vlees is toch gewoon ook in een vormpje gemaakt? Een burger komt heus niet als een ronde schijf van de koe en een worst of ander stukje ook niet. Dus waarom ‘lijkt’ het op vlees? Ik vind dat wel mee vallen….. en dat je er gemakkelijke namen aan hangt, dat is inderdaad toch alleen maar fijn/herkenbaar?

    Ik heb nog geen vleesvervangers gezien die daadwerkelijk op een lamskotelet of biefstuk lijkt, al lijkt dat laatste te veranderen inderdaad. Mijn ding zou het niet zijn.

    1. Dit inderdaad. Ik vind het ook apart dat heel veel vleeseters geen vlees eten waaraan je nog kan zien dat het een dier is.

  33. Wat toevallig! Ik stond gister nog een uur voor het vega schap in de supermarkt me te verbazen over alle opties! Ik eet pas sinds een maand soort van vega en ik vond het eigenlijk wel prettig om te zien dat er zo veel opties zijn. Ik heb er nog niets van gehad, maar het idee dat ik ook “bacon” of worstjes kan eten vond ik wel prettig. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker om vlees steeds meer te laten staan.

    Laatst wilde ik bijvoorbeeld graag old school gekookte aardappelen met spinazie en appelmoes eten. Wij hadden daar altijd een gehaktbal bij. Dat vond ik heel lekker als kind. Nu wist ik niet zo goed meer wat ik er mee moest, maar bijvoorbeeld zo’n vega worst zou hiervoor een uitkomst zijn!

    1. Ik vind zelf een linzenburger of valess lekker om daarbij te eten.

    2. zowel de vegetarische slager als Marqt hebben ook een vega gehacktbal!

      1. Thanks voor de tip!! “Helaas” woon ik in het buitenland, maar hier hebben ze wel een Whole Foods dus dat lijkt me een goede gok dan :)

        1. omg!! bij Wholefoods kan je ZOVEEL geweldige producten en vervangers krijgen!!!

          1. Oehhh! Ik ben er al in tijden niet geweest omdat het zo prijzig is, maar nu ik dit weet… Ik woon er vlak bij dus ga van het weekend m’n slag slaan! Waar jullie blog al niet goed voor is :)

  34. In al die 17 jaar dat in vegetariër ben (waarvan nu twee weken vegan :)) heb ik nog nooit iemand met het argument gehoord dat het hypocriet zou zijn om vleesvervanger te eten. Wel waren mensen altijd sceptisch of het wel lekker was. Er gaat dus een wereld voor me open hier!
    Nepvlees was en is zo’n uitkomst in sociale situaties! Door een makkelijk burgertje of schnitzeltje eet je bijna hetzelfde als de rest en dat is fijn.
    Als je uit principe geen dieren/dierlijke producten meer eet en dat ‘mag’ dan niet op het dierlijk origineel lijken, waar trek je dan de grens? Geen soja-yoghurt meer, want als echte vegan wil je nog niks dat lijkt op zuivel? Geen vegan chocoladetaart, omdat hij sprekend lijkt en precies zo smaakt als een taart mèt boter en ei? Door al die plantaardige duplicaten vervagen de grenzen op een visuele manier tussen vleeseters en vegetariërs. Vega(n) zijn draag je uit door je principes en de keuzes die je maakt daarin en met mensen in gesprek te gaan. En niet zozeer doordat je linzenprutje zo afsteekt tegen het broodje rookworst tegenover je (niks tegen linzenprutje hoor trouwens!!)

    1. Ja echt, er zijn mensen die het zo ver trekken. Het zal je nog verbazen wat wij naar ons hoofd krijgen ;)

  35. Ik eet al jaren vegetarisch, maar ik eet nog heel regelmatig een vleesvervanger, vooral omdat ik anders bang ben dat ik onvoldoende ijzer/b12 binnen krijg en ik daar geen pillen voor wil slikken. Ik heb niet genoeg kennis over waar ik het anders uit moet halen. Ook vind ik het gewoonweg makkelijk, ik eet altijd alleen en koken voor mezelf is niet iets waar ik veel tijd aan besteed, het liefst iets wat snel klaar is zonder al te veel pannen. Ik gebruik geen vleesverangers zoals die worstjes, dat vind ik er echt eng uitzien, maar falafel en bepaalde soorten burgers vind ik echt wel wat toevoegen.

  36. Ik vind vleesvervangers ook niet zo nodig, maar wel leuk om uit te proberen af en toe. Zal nooit de keer vergeten dat ik met een vriend gehaktballetjes maakte van het vegagehakt van de Vegetarische Slager.. rauw ziet het er inderdaad uit als gewoon gehakt, en het heeft exact dezelfde kleur. Bij dierlijk gehakt verdwijnt deze kleur als je het klaarmaakt, maar onze gehaktballetjes bleven dus rauw-vlees-rood, ook toen ze gaar waren! Dat was wat onwennig eten, maar de smaak en textuur was wel lekker. Vond het een interessant experiment, maar hoeft voor mij dus niet nog een keer :P

  37. Ik eet soms nog vleesvervangers omdat ik nog thuis woon en ik de enige vegetariër ben. Mijn moeke is meestal de kok en omdat ik haar niet elke dag twee volledige maaltijden wil laten klaarmaken, eet ik 1 à 2 keer een portie nepvlees ipv hun stukje vlees. Steeds vaker maak ik echter zelf snel iets klaar of is het me gelukt om hen te overtuigen om ook eens vegetarisch te eten.

  38. Ah, goed dat jullie dit ook eens behandelen want het is ook iets wat ik me wel eens afvroeg. Ik denk dat het goed is dat er zo veel variatie in is! Dan kunnen de mensen die wél heel erg van de smaak van vlees houden, dat nog steeds in een vegetarisch dieet proeven, en de mensen die daar geen behoefte aan hebben kunnen gewoon voor de andere producten kiezen. En zoals jullie zeggen, misschien maakt dit het voor vleeseters wél wat aantrekkelijker om toch eens vegetarisch te eten!

  39. Super interessant artikel! Ik ben zelf nog maar kort vegetariër en ik ben heel blij met de vleesvervangers. Niet per sé omdat ik behoefte aan vlees heb, maar omdat ik nog niet lang genoeg bezig ben om genoeg kennis te hebben over creatieve maaltijden (en daar ook niet altijd zin in heb). Ik eet dus wel eens vegakip met rijst of een vega rookworst. Omdat ik dus niet zo lang zonder vlees ga, stoort het me niet dat het heel erg op ’the real deal’ lijkt, maar ik kan me goed voorstellen dat iedereen die langer vegetarisch/veganistisch eet zich hier wel aan stoort. Maar zoals jullie al zeggen: juist fijn dat elke non-vleeseter veel keuzes heeft en dat het zo makkelijker is om geen vlees te eten!

  40. Haha ik zag gisteren nog een marsepeinen rookworst liggen in de Hema. Ik vond die er al eng echt uitzien. Ik eet niet graag te echt uitziende vleesvervangers omdat ik echt vlees er ook niet smakelijk vind uitzien. Ik vind het wel heel goed dat het bestaat om het gemakkelijker te maken voor beginnende vegetariërs die het moeilijk hebben met vlees op te geven.

  41. Lastig onderwerp inderdaad.
    Als je tegen vlees bent waarom dan wel ‘nepvlees’ eten.
    Ik heb er zelf altijd een beetje een dubbel gevoel over.
    Af en toe eet ik wel een vegan burger of vegan kip stukjes, want ze zijn wel ontzettend lekker. Maar ze lijken inderdaad ‘eng’ veel op vlees dus dan vind ik ergens dat je het beter niet kunt doen.
    Ik weet dus nog niet zo goed hoe ik hier in sta.
    Misschien dat ik over een tijdje inderdaad ook wel (bijna) helemaal van die vervangers af ben, maar voor nu vind ik het af en toe gewoon lekker :)

  42. Ik ben nog maar pas een vegetariër en woon nog thuis. Mijn stiefmama en mama kopen speciaal voor mij altijd een vleesvervanger. Nu één van de vele redenen dat ik gestopt ben met vlees eten is omdat ik het gewoon niet lekker vind en ik nooit echt de behoefte en de zin had om een stuk vlees te eten. Als ik op de verpakking van die vleesvervangers naar de ingrediënten kijk, zie ik vooral smaakstoffen en conserveeringsmiddelen. Ik ben dus niet zo een grote fan van de vleesvervangers, maar als ik zeg tegen mijn ouders dat ik dat liever niet eet en in plaats van die vleesvervangers een soort peulvrucht of dergelijke wil eten, denk ik dat dat verkeerd gaat overkomen ofzo? Dan zouden ze speciaal voor mij alleen nog eens een ander potje klaarmaken(nu leggen ze gewoon snel een vegaburger in een pannetje). Ik zou het ook zelf kunnen klaarmaken, daar heb ik geen problemen mee, maar komt dat dan niet wat ondankbaar over?

    1. Ja, ik herken dat wel. Toen ik nog thuis woonde en vegetarisch ging eten, was het ook vaak een vleesvervanger. Dat was makkelijk en het maakt het overzichtelijk en haalbaar. Ik wilde ook nooit lastig zijn. Pas toen ik op mezelf ging wonen, ben ik meer gaan experimenteren.

  43. Ik ben een groot fan van vleesvervangers! Mijn familie en mijn vriend zijn enthousiast vleeseters en die vervangers maken het heel makkelijk om gewoon te eten wat de pot schaft, zonder dat iemand heel moeilijk moet gaan doen om voor jou er nog iets van te maken. Ideaal juist!

    Als je geen vleesvervangers eet, prima, maar naar mijn mening ben je een hele vreemde vegetarier/veganist als je er op gaat zeiken, immers, alle beetjes helpen toch? Met die vervangers kunnen heel veel vleeseters makkelijk een keertje geen vlees eten, en dat is naar mijn mening iets op alleen maar heel erg blij mee te zijn.

  44. Wat goed, jullie artikel!
    Ik ben er dan zelf ook eentje die bijvoorbeeld de producten van de vegetarische slager niet eens lust. Ik eet al zo’n twintig jaar geen vlees en de reden dat ik toen stopte was dat ik het gewoon niet lekker vond. Later pas kwamen er wat meer idealistische redenen bij.
    Ik vind dan wel dat bijvoorbeeld de producten van Quorn lekker zijn omdat ze niet doen als of ze vlees zijn.

    Aan de andere kant vind ik dan de tartex pasteetjes die op leverworst lijken heel echt qua smaak en eet deze heel vaak. (De delicatess is een favoriet en dan met plakjes banaan erop!)

    Ik ben het eens met jullie dat het het vegetarisch eten voor vleeseters makkelijker maakt en dat is toch ook goed. Vroeger wisten mensen ook nooit wat ze moesten koken als ik kwam eten (behalve pizza dat konden ze wel zonder vlees) en tegenwoordig kopen ze dan gewoon een echte kipschnitzel voor zichzelf en een vega schnitzel voor mij. Helemaal prima.
    Dat ik vegetarisch eet is mijn eigen keuze en als anderen daar constant rekening mee moeten houden vind ik dat ook maar vervelend.

    1. Precies, het sociale aspect vind ik ook een belangrijk argument in deze kwestie!

  45. heel leuk stukje om te lezen en grappig herkenbare reacties! de eerste keer in een restaurant vega sate met kipstuckjes was ik helemaal blij, maar na een paar happen vond ik t eigenlijk maar eng :) later thuis nog eens geprobeerd maar ik vind het toch te raar! na 18 jaar vega toch niet meer gewend…
    toen ik voor het eerst een seitanbroodje had gekocht bij de natuurwinkel heb ik daarna nog gebeld om te vragen of het wel echt vega was :) niet geschikt voor vegans, maar ik pak zelf ipv een vleesvervanger ook weleens een stukje halloumi uit de grillpan.

  46. Goed artikel! Het is inderdaad voor de herkenning van de klant… Ik zou ook niet weten waar ze het anders op moeten laten lijken :P. Ik ben zelf niet zo goed meer met koken ‘from scratch’, wil dat wel weer oppakken als ik mijn eigen plekje heb. Mijn moeder en ik zijn al jaren vegetariër, maar een beetje op z’n ‘Hollands’. Gewoon aardappels, groenten en een stukje nepvlees doen het ‘m vaak wel hier. Maar vaak wordt nepvlees ook gewoon een eitje, of gewoon helemaal niets ter vervanging. Ik krijg gewoon zin om weer op mezelf te gaan :’D en te experimenteren dankzij jullie blogs!

    1. :) echt de moeite waard! Er is nog zoooooooveel meer te koken! ;)

  47. Ik heb er zelf niet echt een groot probleem mee, maar het hoeft voor mij ook niet per sé. Ik ben geen vegetariër omdat ik geen vlees lust, maar om het dierenwelzijn en voor het milieu, dus of het nou lijkt of vlees of niet, dat maakt mij niet zo veel uit. En ik ga ook eerder voor tofu of seitan kiezen, dusja :)

  48. Ik ben vegan en kom maar door met die vleesvervangers hoor! Een beetje creatief koken zonder vervangers doe ik ook graag, maar ik vind het vooral leuk om mijn omni vrienden en familie te verrassen met plantaardige vleesvervangers. “Bijna geen verschil of zelfs nog lekkerder!” Zodat ze zien dat het helemaal niet moeilijk/extreem/anders hoeft te zijn (toch de meest gehoorde bezwaren).

  49. Oh dat wist ik niet eens, dat zoveel mensen daar zo over denken! Voor mij kan het me eerlijk gezegd weinig schelen hoe ze het noemen en of het wel of niet op vlees lijkt, zolang er maar geen vlees en vis in zit. Ik zou trouwens allang blij zijn als hier überhaupt vleesvervangers te koop zouden zijn. Hoe het heet maakt me dan echt niet uit haha

  50. Ik herken dit heel erg! Zes jaar geleden, toen ik vegetarisch wilde gaan eten, kookte mama vooral aardappelen-groenten-nepvlees. Nu maken we veel vaker curry’s en salades met linzen en zo. Veel leuker! Maar als je net begint, is het gewoon handig om af en toe dezelfde recepten als eerst te gebruiken, alleen dan met nepvlees.

    Ik koop zelf bijna nooit vegetarisch vlees, maar dat is voornamelijk omdat ik het best wel duur vind. Als ik het vroeger over vegetarisch vlees had, kreeg ik ook wel verraste reacties, maar ik vind het niet zo raar dat het dezelfde naam heeft. De smaak is nagebootst, dus waarom dan de naam niet?
    Ik denk wel dat vegetariërs niet veel behoefte meer hebben aan vlees. Maar dat betekent niet dat het niet gewoon af en toe lekker is om weer eens kip door je pasta te gooien – of iets wat daarop lijkt. Een beetje onsamenhangde reactie dit, maar de conclusie: ik heb zelf niet zoveel meer met vegetarisch vlees, maar ik ben blij dat het er is. :)

  51. Goed stuk weer! En heel herkenbaar. Wat ik vaker hoor is “het is geen kip, dus noem het dan ook niet zo!” Daar zit wat in, maar ja… Hoe moet je ’t dan gaan noemen? Plantaardige stukjes? Gaat ‘m niet worden denk ik. Zelfde met kaasvervangers. Ik zat laatst op ’t werk te lunchen: macaroni met broccoli en kaassaus. Ik eet vegan dus in die saus zit heus geen kaas. Collega’s weten dat ik veganist ben dus vragen prompt: “hee, kaassaus?” Neeee zit geen kaas in maar hoe moet ik ’t in ’s hemelsnaam anders omschrijven? Edelgist-en-amandeldrink-saus?!

    “Probleem” in deze is dat dierlijke producten zo enorm in ons systeem geïntegreerd zijn. De standaard is koken met kip, kaas, melk, room en biefstuk. Als je dan besluit om dat niet meer te doen is de stap gigantisch naar kikkererwten, kiemen, linzen en tofu. Hoe mooi is het dan dat er zoveel tussenoplossingen zijn om die stap te verkleinen? Als je eenmaal gewend bent aan vegan koken en “omgedacht” bent, ga je vanzelf een keer aan de tofu en linzen. Of misschien ook niet, moet ieder voor zich uit maken. Ik ben blij met alle mogelijkheden die veganisme net wat toegankelijker maken.

    1. hahaha, goed voorbeeld van de kaassaus! Hetzelfde met vegan cheesecake. Er zijn mensen oprecht boos geworden toen ik daar een recept voor plaatste en het cheesecake noemde. Er zit geen cheese in, dus noem het dan ook niet zo. Maar het smaakt naar cheesecake. Het lijkt erop. Het is een vervanger van. Hoe moet ik het dan noemen? Noten-dadels-fruit taart? Klinkt toch meteen heel anders. Ik ben lekker dwars en blijf het gewoon vegan cheesecake noemen ;)

  52. Ik was ooit een hardcore vleeseter. In ieder geval elke avondmaaltijd had vlees en vaak ook nog op brood tijdens de lunch. Het was niet omdat het zo lekker was of zo, ik was het gewoon gewend en dacht er niet over na.

    Sinds ik bijna alleen nog vegetarisch eet, eet ik zo zoveel gevarieerder en lekkerder….. maar twee keer per maand een vleesvervanger is toch wel een guilty pleasure, heeft iets vertrouwd.

    1. oeps dat moet “sinds ik bijna alleen nog vegan eet” zijn. Vleesproducten zijn al een tijdje helemaal uit mijn dieet verbannen.

  53. Ik ben zelf altijd erg blij met vleesvervangers.
    Zelf eet ik helemaal geen vlees meer maar wel af en toe nog een stukje vis.
    Ik ben zelf ook iemand die vooral geen vlees meer eet vanwege milieu en voedingsoverwegingen. Ik heb wel altijd heel erg van vlees gehouden dus die mcburger van de vegetarische slager vind ik altijd wel heel erg lekker en ja die lijkt wel heel erg op vlees. Het is inderdaad waar dat je meer gaat expirementeren naarmate je al langer geen vlees meer eet. Maar die vlees vervangers kan ik nu nog niet missen ;)

  54. Ik heb vlees altijd lekker gevonden, maar eet wel al ruim 9 jaar vegetarisch. Dat al het nepvlees steeds lekkerder wordt vind ik een prachtige vooruitgang en ik kan het alleen maar toejuichen. Ik wacht nog op de ontwikkeling van nep zoute haring, maar tot dusver ben ik heel tevreden.
    Mijn favoriete merk voor vegetarische vleesproducten zijn trouwens die van de vegetarische slager, met name door de filosofie en ambitie van het bedrijf.

  55. Zelf kook ik meestal zonder vleesvervangers, maar mijn vriend kookt er wel graag mee (en staat ook wel vaker in de keuken). Vooral van die wok- of hamstukjes, vega’kip’ en quorn. Ik vind het prima. Wel proberen we er op te letten dat we de gezondere versies kopen, hoog in eiwitgehalte en het liefst zonder onnodige toevoegingen.

  56. Ik denk inderdaad dat het gewoon heel laagdrempelig werkt. Zelf ben ik vrijwel meteen met experimenten begonnen in de keuken, omdat i dat nu eenmaal leuk vindt, maar een vega worst bij mijn kool vind ik zelf nog steeds wel eens fijn omdat ik zo’n liefhebber ben van de eenvoudige boerenkost.
    Vegaburgers zouden ze trouwens gewoon de standaard hamburger moeten maken want ik vind echt niets lekkerder dan een heerlijke homemade vegaburger!!

  57. Ik ben het helemaal met jullie eens. Ik maak de meeste dingen ook zelf maar af en toe is het wel handig dat ik iets zoals dit is en ik denk ook dat het een mooie tussenstap kan zijn voor vleeseters naar minder of vega. Ik vind mijn eigen creaties over het algemeen veel lekkerder dan nepvlees uit de supermarkt dus extra redenen om zelf iets te maken (en gezonder over het algemeen) :) . Ik heb gister jullie broccolitaart gemaakt, is helemaal goedgekeurd!

  58. Nu mijn vriend (fanatiek vleeseter) op vakantie is, heb ik al anderhalve week geen vlees gegeten, zonder problemen. Ik at voornamelijk alleen, dat scheelt natuurlijk omdat ik met niemand rekening hoefde te houden. Maar het heeft me wel aan het denken gezet, en ik ga dit verder doorvoeren. Door de vleesvervangers kan ik zoals anderen al schreven wat makkelijker mijn portie vegetarisch maken, of mijn vriend ook vegetarisch laten eten.

    Ik heb nog nooit iets van de Vegetarische Slager gegeten, daar ben ik inmiddels wel benieuwd naar.

  59. Ik eet sinds 3 weken vegan en ik heb nog geen store bought vleesvervanger gegeten, puur omdat ik denk dat daar weer meuk inzit die ik niet in m’n eten wil. Ik maak zelf wel eens een falafeltje of ik gooi inderdaad peulvruchten door mijn eten! Super lekker!

  60. Ik merk zelf dat bijv. mijn ouders voor zo’n ‘vegaburger’ kiezen als ze een dagje geen vlees eten. Ik snap dat wel, ze eten graag een agv’tje en dan vervangen ze het vlees door zo’n burger of vegetarische worst. Zelf maak ik dan eerder een gerecht met kikkererwten of gewoon iets vegetarisch/veganistisch waarvoor ik uberhaupt geen echte ‘vleesvervanger’ zoek.

  61. Goed dat jullie dit schrijven. Ik vind het persoonlijk zo vervelend als men hier over zeurt – vleesvervangers maken de drempel naar veganisme en vegetarisme inderdaad veel minder hoog en is dat niet alles wat je wilt, als je geen vlees/vis eet!

    Toen ik een paar jaar geleden vegetariër werd, was er níkt. Ironisch genoeg haalde ik vleesvervangers bij een lokale slager – de enige plek waar ze verkocht werden! Tegenwoordig houd ik niet héél erg van vleesvervangers, ik eet er misschien eens per week een. Maar soms heb ik gewoon echt trek in de Speckjes van de Vegetarische Slager en dan maakt het me niets uit dat het naar ‘echte’ spekjes smaakt – dan heb ik daar gewoon zín in!

  62. Ik kies ook wel voor ‘nepvlees’ vanwege de toegevoegde vitamines. Merkte dat toen ik een tijdje vooral peulvruchten en eieren at, ik niet meer genoeg ijzer in mijn bloed had om bloed te mogen doneren. Natuurlijk kun je het bijslikken, maar vegetarisch ‘vlees’ vervangt wel precies wat je nodig hebt.

  63. Als je perse een vleesvervanger wilt eten dat er uit ziet als echt vlees ,smaakt als echt vlees en ook het structuur heeft als echt vlees… dan verlang je stiekem ook wel naar echt vlees? Ik heb ook afscheid genomen van de structuur en smaak van vlees. daarom ben ik niet zo heel gevoelig voor die producten van de Vegetarische Snackbar. Ik eet het alleen als ik behoefte heb aan een goede vegetarische snáck, en dan ga ik naar de Vegetarische Snackbar. Maar ik hoef niet meer een steakachtige voedsel op m’n bord. Ik koppel mijn duurzame levensstijl ( voorzover die duurzaam is) ook aan mijn voedsel. Ik maak regelmatig zelf groente/soja/lupine burgers.

    1. In je reactie zit toch een beetje iets van een waardeoordeel. Geen mens is gelijk. Jíj hebt misschien afstand genomen van die aspecten van het eten van vlees. Er zijn mensen die vlees HEERLIJK vinden, maar het niet willen eten ivm dierenleed. Hetzelfde geldt voor kaas en nepkaas. Zelf heb ik die behoefte ook niet, maar ik snap heel goed dat anderen dat wel hebben en daarom ben ik blij dat die mogelijkheden er zijn!

  64. Interessante discussie ! Ik vind dat imitatievlees toch maar vreemd… Nog nooit tegengekomen in België, is hier niet makkelijk te krijgen denk ik. Geef mij op vegetarische dagen liever linzen of kikkererwten, ‘stuckjes’ klinkt me net iets te onsmakelijk ;) mij stoort het vooral dat voor dat nep vlees ook weer eens een industrie nodig is, extra verpakkingen en marketing, al die energie zou ik liever naar de basisproducten zien gaan!

  65. Hoi , ik ben al 19 jaar vegetariër. Vroeger had je bij ons in de buurt enkel groenteburgers. Stilaan zijn er meer en meer vleesvervangers bijgekomen. Die nieuwe kipstuckjes zoals je zegt lijken voor mij te hard op vlees. Ik vind het een onaangename textuur hebben. Enkel de hele kleine stukjes die heel hard gebakken zijn eet ik wel op. Bij die steak die gaat uitkomen ben ik ook bang dat het voor mij te hard op vlees zal lijken. Wel goed voor mijn man , die wel nog vlees eet. Hij vindt die dingen die ik niet graag heb net wel lekker. Zeker positief dus dat ze die dingen maken. Ik eet wel veel vleesvervangers en vind dat er ook heel wat dingen tussenzitten die bijna naar niks smaken. Wat ik zou willen is meer smaakvolle vleesvervangers. Tofu lust ik niet , seitan ook niet graag. Wat ik zou willen is vegetarische frituursnacks zoals een sitostick , vleeskroket , lange hamburger , mexicano of kipcorn. Kan toch niet zo moeilijk zijn. Crunchy en met veel smaak. Mijn kids zijn ook vegetarisch. Zij eten hetzelfde dan ik graag. Ook qua broodbeleg mag het een pak smaakvoller. Groetjes

  66. Echt een interessant artikel dit, ik word daar ook vaak over aangesproken. Ik ben nu 5 jaar vegetariër en ik word net heel enthousiast van vleesvervangers die erg op vlees lijken. Mijn beslissing om vegetarisch te eten nam namelijk niet weg dat ik vlees eigenlijk heel lekker vond. Daar komt ook bij dat ik niet zo houd van tofu, peulvruchten, etc. Dus ‘vlees’ kunnen eten terwijl daar geen enkel dier voor geleden heeft? Dat klinkt hemels voor mij. Ik maak ook al eens graag iets zelf klaar, maar omdat ik student ben en nog thuis woon (bij mijn familieleden die wel vlees eten), is het ook niet vanzelfsprekend om iedere avond ‘from scratch’ iets in elkaar te steken. Kortom, ik ben wel blij met imitatieproducten zoals die van De Vegetarische Slager.

  67. Wij (2 vol., kinder 9 +12) zijn geen vegetarier en geen veganer. Ik probeer max. 1-2 keer p/week vlees en vis te koken. En gewoon erop te letten waar het dier vandaan komt ( regional/bio). Ook hebben wij intussen heele weken waar geen vlees word gegeten. Bij mij in de keuken word heelemal geen bewerkte voedsel verwerkt. En dit is de punt vleesvervanger is in een fabrik bewerkt voedsel, het hooft bestanddeel is vaak water met soja enz wat met “plaksel en verdikingsmiddelen bij elkar word gehouden zo dat het qua kauwgevoel op vlees lijkt. Wil je vegan gaan eten om gezond te eten of alleen om dierenleid te verminderen? Voor de gezondheid dus geen vleesvervangers.
    Onze kinderen hebben geen problem met peulvruchten enz. Ik vind oog dat de vleesvervangers gezien op wat erin zit veel te duur worden verkocht. Alleen de producenten hebben een voordeel, zijn vullen zich dit zakken doordat het nu alleemal zo een hyp. word. Er zijn er zoooooo leckere vegetarische en vegane recepten dat eten gewoon genieten is.

  68. Ik ben inmiddels bijna 43 jaar vegetariër. Dat werd ik zodra ik er achter kwam dat vlees dode dieren zijn. Dat herkende ik toentertijd niet aan de woorden “filet, biefstuk, tartaartje e.d.” Ik moet er daarom niet aan dénken iets te eten wat er uit ziet als vlees. In mijn omgeving hebben mensen daar niet altijd oog/begrip voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *