Hoe bereid je tofu?

Hoe bereid je tofu?  Wat kan je er mee? We leggen het uitgebreid uit en geven je 3 totaal verschillende vegan recepten.
Tofu: wat kan je er mee en hoe bereid je het. We leggen het uit en geen ook nog eens 3 heerlijke vegan recepten met tofu. Ga jij ook koken met tofu?
tofu9

Heb jij wel eens in de supermarkt gestaan met een blok tofu in je handen en dat je dan dacht: “wat moet ik hier nou in vredesnaam mee?” Ja? Klinkt bekend. Toen wij net begonnen met vega(n) eten hadden wij nog nooit zelf tofu gekocht of bereid, dus we hadden eigenlijk ook geen idee wat we ermee aan moesten. Inmiddels maken we de lekkerste gerechten met deze handige vleesvervanger en hopen we je een beetje op weg te mogen helpen. In dit artikel staat de vraag ‘hoe bereid je tofu?’ centraal en delen we onze favoriete tofurecepten met je.

Tofu (ook wel tahoe genoemd) is een eiwitrijk product van sojabonen. Tofu wordt gemaakt van sojamelk met plantaardig stremsel (dit werkt hetzelfde als kaas.) Tofu heeft geen echte smaak – die moet je er zelf aan geven door een marinade. En dat maakt tofu tot zo’n handig product, want je kunt er alle kanten mee op!

tofu6

Er zijn veel verschillende soorten tofu. In Nederlandse supermarkten en biowinkels kom je vooral stevige (firm) en zijde (silken) tofu tegen. Links zie je silken tofu, rechts firm tofu. Als er niks op de verpakking staat kun je ervan uitgaan dat het om firm tofu gaat. Deze tofu is erg geschikt om te marineren, bakken, grillen en te verwerken in curry’s en andere Aziatische gerechten. De firm tofu vind je in de koeling bij de vleesvervangers. De silken tofu is meer geschikt voor romige sauzen. Silken tofu vind je in de koeling bij de biowinkel, toko en grotere supermarkten. Doordat de silken tofu niet altijd gekoeld hoeft te zijn vind je hem ook bij de Aziatische producten in de grotere supermarkt. Misschien ben je ook weleens gerookte tofu tegen gekomen? Dit is altijd gemarineerd en bereid. Snijd het in kleine stukjes en serveer met noodles of snijd er dunne plakken van en eet het als broodbeleg.

tofu7

Één van de eerste stappen in een recept met tofu is dat de tofu meestal moet worden ‘uitgelekt’. Door dit te doen wordt de tofu droger en neemt het de marinade beter op. Je hebt hiervoor speciale apparaten zoals de tofuxpress maar die heb je eigenlijk nergens voor nodig. Wikkel de tofu in een theedoek, stapel er wat boeken op en laat minimaal 15 minuten zo staan. Hierna kan je de tofu makkelijk snijden en marineren. Let op: doe dit alleen met de stevige tofu. De silken tofu is hier niet geschikt voor.

Een manier om je tofu steviger te krijgen is om het eerst in te vriezen. Snijd de tofu in plakken, leg in de vriezer en haal het eruit als je het nodig hebt. Laat het dan nog even uitlekken in de theedoek. Na deze stappen neemt de tofu nog beter de marinade op en krijg je krokantere tofu na het bakken.

tofu5

Je kan ook zelf tofu maken. Wij hebben dit zelf nog nooit geprobeerd. De simpelste manier die we zijn tegengekomen vind je hier.

tofu3Gebakken tofu
Dit is één van mijn lievelingsmanieren om tofu klaar te maken!
Wat heb je nodig voor 2 personen?
1 blok stevige tofu
3 eetlepels sojasaus
anderhalve eetlepel rijststroop of agave
1 eetlepel sesamolie of olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
klein stukje verse gember, fijn gesneden
verse peper

gekookte rijst
komkommer
sesamzaadjes
hot sauce

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 200 graden –
1. Pers het meeste vocht uit het blok tofu. Mix ondertussen de andere ingrediënten goed door in een kom.
2. Schenk de marinade in een klein laag bakblik. Snijd de tofu 2x in de lengte en 3x in de breedte. Je hebt dan 9 stukjes. Leg de plakjes in het bakblik.
3. Laat dit 10 minuten staan, draai ze dan om en laat nog eens 10 minuten staan.
4. Doe het bakblik (inclusief marinade) voor 30-40 minuten in de oven. Let goed op dat de marinade niet aanbrandt.
5. Haal de tofu uit de bakvorm en serveer met rijst, komkommer, sesamzaadjes en evt. wat hot sauce.

tofu4
Tofu Scramble
Wist je dat je scrambled eggs kan namaken met tofu? Echt een heel grote aanrader!
Wat heb je nodig?
1 blok stevige tofu
1/2 eetlepel mosterd
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
3 eetlepels edelgistvlokken
1 eetlepel ketchup
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel currypoeder
snuf zeezout & peper
1/2 rode paprika, in kleine stukjes

Wat ga je doen?
1. Laat het blik tofu op bovenstaande manier uitlekken.
2. Verhit een koekenpan op het vuur. Verkruimel het blok tofu in de pan.
3. Bak de tofu 2-3 minuutjes totdat de tofu helemaal ‘droog’ is.
4. Voeg alle andere ingrediënten toe, mix en bak dit nog 3-4 minuten. Maak grotere stukjes tofu nog wat kleiner met een spatel.
5. Serveer met wat brood en/of groenten.

tofu1Chocoladepudding met sinaasappel
Mmm… had je ooit gedacht dat je met tofu een lekkere pudding zou kunnen maken?
Wat heb je nodig?
1 pakje zijden (silken) tofu
2 eetlepels cacaopoeder
4 eetlepels maple syrup of ander zoetmiddel
rasp van een halve sinaasappel
1/2 theelepel kaneel
snufje zeezout
1/2 eetlepel amandelboter (optioneel)

Wat ga je doen?
1. Doe alle ingrediënten in een sterke blender of keukenmachine.
2. Voeg eventueel nog een scheutje plantaardige drink toe als het te dik blijft.
3. Serveer de chocoladepudding met amandeschaafsel en partjes mandarijn.

tofu2

Naast deze drie recepten, zijn ook deze recepten met tofu bij ons favoriet:

Aziatische aardappelschotel
Pinda-gember tofu

Simpele noodles met gerookte tofu

Tofu sandwich
Zoete tofu saté

Jamie heeft nog meer leuke tofu-ideeën, dus meer inspiratie komt binnenkort jullie kant op!

Op dit moment werken wij aan een reeks van dit soort artikelen met praktische informatie, over (vervangende) producten en bereidingswijzen. Er staan al een aantal blogposts op de planning, maar als jij een goede suggestie hebt voor een praktisch artikel, dan horen we het natuurlijk heel graag bij de comments!

Dankjewel voor het lezen en succes in de keuken! Laat je het ons ook weten als je één van de recepten hebt geprobeerd? Je kunt een foto met ons delen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

79 gedachten over “Hoe bereid je tofu?

  1. Heerlijk, ik ben gek op tofu, mits lekker klaargemaakt. Zo zonder iets vind ik er niet zoveel aan, maar met lekkere kruiden of als ingrediënt in een zoet recept, vind ik het heerlijk! Misschien een gekke vraag, maar hebben jullie zo’n losse marmeren plaat? Ik ben al een tijdje opzoek naar een grotere marmeren plaat, alleen de ‘tekeningen’ vind ik vaak niet zo mooi. Die van jullie is echt prachtig! Waar hebben jullie die gekocht?

  2. heel erg bedankt voor al die goede suggesties, mijn moeder is allergisch voor ei maar op deze manier blijft er toch nog een heleboel lekkers over wat ze wel kan eten!

    1. Zeker weten :) En vergeet niet dat alle recepten op onze site zonder ei zijn, dus je hebt nog heeeeeel veel lekkers te eten ;)

  3. Leuke tips. De eerste ga ik zeker proberen. Ik ben zelf verzot op gewoon gebakken tofu maar dan moet het wel verse zijn. Gewoon lekker krokant bakken in de pan met olie en daarna beetje zout erover. De opa van mijn eerste vriendje was een Chinees en die had ooit een tahoe fabriek ?

  4. Ik ben echt een veelgebruiker wat tofu betreft. Bij ons vooral in de verkruimelde vorm. In de pan opbakken met kruiden naar wens en dan lekker Door de pastasaus (bolognese!). Tip voor het verkruimelen: gewoon prakken met een vork. Snijdt het blok in grove stukken en prakken maar.

  5. Ben al 25 jaar vegetariër en heb in het verleden wel eens tofu gekocht maar vond het altijd zo zompig blijven en heb het daarna altijd links laten liggen (behalve bij het uit eten gaan). Nu eindelijk dus de goede manier om het klaar te maken. Bedankt, ga het vanavond meteen uitproberen!

    1. Wat leuk om te lezen dat je al 25 jaar vegetariër bent! Wow :) Doen wij je nog niet na, haha! We hopen van harte dat het met deze tips en recepten gaat lukken. Veel succes ermee!

      1. Ha ha, ja maar ik ben dan ook al 46. Het is wel een wereld van verschil vergeleken met toen, qua vegetarische en veganistische producten. Gelukkig maar!
        De tofu staat verpakt in een theedoek onder een stapeltje boeken :-)

  6. Ziet er heerlijk uit! Mijn favoriete scrambled ‘tofei': firm tofu een beetje maar niet teveel uitknijpen en hele dunne plakjes snijden, die vallen door het roeren tijdens het bakken (in een eetlepel olie) vanzelf uit elkaar in nog kleinere stukjes -lijkt qua uiterlijk en mondgevoel wat meer op scrambled eggs dan kruimelen (vind ik). Voor de smaak: na een paar minuten bakken (en blijven roeren) een beetje kala namak zout (kleine theelepel op 200 gr tofu), heeft iets sulfur-achtigs (net als ei -ik ben normaal erg anti benaderen/namaken, maar dit is gewoon heel lekker) en kurkuma toevoegen, en ongeveer tegelijkertijd wat bosui en tomaat of prei en champignons (de kala namak lijkt ook de smaak van de groente wat uitgesprokener te maken), tenslotte wat zwarte peper erop naar smaak –en je zondag kan niet meer stuk.

  7. Wat ontzettend tof dat er een reeks posts over producten komt! Ik heb zelf laatst een keer geprobeerd tofu te bakken maar die was een beetje (lees: ontzettend) soggy gebleven, ondanks dat ik het ongeveer precies hetzelfde als de plakjes hierboven klaarmaakte. Maar misschien overkom ik mijn tofu bak angst binnenkort wel weer en maak ik de plakjes, want die zien er ontzettend lekker uit!

  8. Mm ziet er allemaal lekker uit, ik eet eigenlijk heel weinig tofu omdat toen ik klein was en vegetarisch at het maar een saai smakend spulletje vond en nu als volwassenen het mij niet echt aanspreekt. Dat zal wel komen door hoe ik het vroeger vond smaken (laten we het jeugd trauma’s noemen:). Maar jullie blog brengt mij op ideeën om zelf weer eens aan het experimenteren te gaan om de tofu te herontdekken.
    Die chocomousse hebt ik laatst gemaakt maar dan met gesmolten chocolade en omg dat was echt hemels! zijde tofu kan je ook goed gebruiken voor zoete taarten mee te maken en ik heb zelf een tiramisu recept ergens voorbij zien komen. Ik ga binnenkort echt eens de hartige kant van tofu herontdekken, scramble tofu lijkt mij wel wat.

    1. Bij de oriental (grote Aziatische supermarkt in Arnhem) heb ik het onverpakt zien liggen ;-).
      Misschien is er ook een oriental bij jou in de buurt, succes!

    2. Een wel hele late reactie, maar ik schrijf het je toch nog even. Bij heel veel toko’s is verse tofu (tahoe) onverpakt te koop. Ee blok van 500 gram ca. 95 cent.

  9. Goede tip van het uitlekken! Als ik vroeger tofu kocht, gooide ik wel het water weg wat in het bakje tofu zat, maar liet de tofu zelf niet uitlekken. Ik heb het al een hele tijd lang niet meer gekocht, maar wil het nu toch wel weer eens uitproberen. Jullie recepten zien er in elk geval erg lekker uit. Misschien is een artikel over tempeh ook een idee (he, dat rijmt, haha)? Ik heb het wel eens gekocht en bereid, maar vond het niet echt super.

  10. Ik ben dol op tofu en ik lek het bijna nooit uit, want ik vind het zo ook al lekker .. maar als ik jullie recepten zie dan ga ik die zeker uitproberen! Silken tofu ben ik tot nu toe nog niet zo’n fan van, maar ik heb er ook nog niet zoveel mee gedaan. Mooie foto’s weer zoals altijd :) .

  11. Ik ben gek op tofu! Of eigenlijk moet ik tahu zeggen met mijn Indische roots:) De oma van mijn vriend (lief oud Indisch dametje) kan het zó lekker klaarmaken. En als ik dan vraag hoe ze het doet, krijg ik alleen maar: ‘Ja, gewoon, even bakken in hete olie en dan vetsin en wat peper en zout’. En hoe ik het ook doe, die van oma is het lekkerste:)
    Vroeger vond ik tahu echt walgelijk, maar het is echt een kwestie van goed bereiden! Zelf ben ik vaak te lui om het lang te laten uitlekken, dus dan is het vaak nog wat wateriger haha. Ik ga eens een zoete variant maken van tahu, die choco pudding ziet er heerlijk uit!

  12. Wat een lekkere recepten! Ik ben gek op tofu. Bak het ook vaak in de oven, zo’n 30 minuten op 180 graden. Door het wat langer in de oven te doen wordt het ook vrij knapperig!

  13. Ik bak mijn tofu altijd, ik heb eigenlijk nog niet echt veel andere dingen geprobeerd. Tofufrietjes zijn trouwens ook superlekker! Ik ben altijd erg benieuwd naar die zoete recepten met tofu, maar ik heb het nog nooit zelf durven maken :p

  14. Wat een handig artikel weer!
    Mijn eerste keer tofu was toen ik jullie pinda gember tofu maakte, er ging een wereld voor me open haha! Dat is nog steeds een van mn favo vegan gerechten :D

  15. Vraagje: waarom gebruiken jullie vaak soja of sojaproducten? De soja productie is toch vaak ook heel slecht voor het milieu?
    Ik geloof wel dat soja misschien beter is dan vlees, maar is er geen alternatief?

    1. Wij gebruiken niet zo heel vaak sojaproducten hoor ;) Af een toe een stukje tofu of tempeh of wat sojadrink in de koffie. Je zou dit ook kunnen vervangen door een noten of granenmelk en de tofu met een vleesvervanger op basis van lupine.

      Wist je dat 70% van de geteelde soja wordt gebruikt als veevoer? Voor het maken van 1 kilo vlees heb je zo’n 7 kilo veevoer (o.a. soja) nodig. Ik zou zelf wat meer onderzoek doen als je twijfelt over het gebruiken van sojaproducten.

  16. Hoi Groene Meisjes!

    Ik stond gisteren op het punt om aan jullie advies te vragen over tofu, uiteindelijk niet gedaan.
    En voila! Jullie bloggen erover! Ik ben een virgin tofu, dus bedankt voor de duidelijke uitleg!
    Nu de uitdaging aangaan om het te bereiden (zo’n pakje uit de supermarkt ziet er vaak niet zo heel smakelijk uit.. :P )

  17. Wat een leuke recepten!! Vooral de eerste, gebakken tofu, spreekt mij erg aan, lekker Aziatisch :-).
    Ik wilde nog even ingaan op een reactie van Mimsemans hierboven. Het klopt in principe dat de productie van soja niet heel goed is voor het milieu. Na de oogst duurt het namelijk acht jaar voordat een stuk landbouwgrond weer gebruikt kan worden voor andere gewassen. Het beste is om soja producten af te wisselen met andere plantaardige producten en dan gaat het met name om de sojamelk e.d.
    Liefs,
    Eva

  18. Toen ik in Berlijn was kwamen langs de Burgermeister in kreuzwijk waar ze ook een tofu burger hebben. Mijn tofu leek wel gefrituurd. Kan dat namelijk? Ik vond het erg lekker knapperig namelijk.

  19. Super handig! Ik heb al een paar keer met een blok tofu in mijn handen gestaan, maar uiteindelijk toch gekozen voor tempeh omdat ik wel wist hoe je dat (lekker) moet klaarmaken. Vooral die gebakken tofu lijkt mij heel lekker.

  20. Ja, dat is gelukkig al de manier waarop ik het klaarmaak ongeveer…. Ooit, lang geleden, toen ik nog vlees at en mijn vriend leerde kennen, heb ik ooit tofu klaargemaakt zoals ik het met de zalm deed: in alufolie, met citroen en dille er op, en hup de oven in. Een wonder eigenlijk dat hij nog steeds bij me is ;-)

  21. Sinds kort ben ik aan het experimenteren met tofu, dus deze tips zijn ontzetten welkom! Een vraagje, leggen jullie die plakken dan los of verpakt in de diepvries? En het valt me op jullie blog altijd op hoeveel ik leer van alle reacties onder de blosposts. Geweldig!

  22. Fijn artikel! :) De pudding moet ik zeker maar eens gaan maken!

    Maar waarom raden jullie geen zwart-zout/kala namak aan bij de scrambled tofu? Dat vond ik een magisch middel om de tofu daadwerkelijk naar ei te laten ruiken :)

  23. Leuk zo’n informatieve blogpost! Alleen ik ben nogal altijd huiverig over het proberen van tofu.. Soja en ik gaan niet zo goed samen. In het begin at ik nog wel tempeh maar wist niet zo goed wat ik er mee moest doen. Dus ben blij dat daar ook nog een post over komt!

  24. Echt heel fijn dit artikeltje, ik herken mezelf helemaal in de eerste zin. Laatst stond ik er mee in mijn hand bij de Appie, maar bij de kassa toch weer weggelegd. Want hoewel op de verpakking staat dat je het gewoon kunt bakken, toch is het handig het eerst te marineren. Heb het veel gegeten tijdens mijn reis in Indonesië, echt overal doen ze daar tofu en tempeh bij en ik vond het zo verschrikkelijk lekker! Ga dit ook snel uitproberen. Hoe bereid je tempeh trouwens, een beetje op dezelfde manier? Dat vind ik net wat lekkerder omdat het wat meer crunchy is. Bedankt!

  25. al dagen een blok tofu in de koelkast liggen en dan niet weten wat je er mee moet doen… gelukkig kwam ik jullie recept van de tofu scramble tegen.. zojuist gemaakt en gegeten, heerlijk! De volgende keer maak ik er een saus bij van ketchup en gembersiroop en dan heb ik m’n eigen vegan-foe-jong-hai….yay!

  26. De gebakken tofu was erg lekker! En mijn vleesetende vriend staat ervoor open om de scrambled tofu samen te proberen. Bedankt voor de recpeten!!

  27. Dit heb ik zojuist met mijn vriend gegeten, met gewokte selderij en paksoi met sojasaus. Mijn vriend is fanatiek vleeseter en moet wel even wennen aan de tofu, maar wil het best nog eens eten –> goed teken!

    Ik vond het erg lekker, dus wat mij betreft eten we het vaker.

  28. Wat ik een lekkere manier vind om Tofu te bereiden, is om de tofu in blokjes op te bakken in olie, liefst met knoflook gelijk meebakken. Dan een marinade/saus te maken met sojasaus (zoiets als hierboven in het eerste recept, maar ik varieer hier steeds mee). En dan ook wat aardappelmeel toe te voegen. Als de tofu krokant begint te worden en je het vuur uit doet, da giet je de saus erover heen. Door de aardappelmeel wordt het een vrij dikke saus die heel goed om de tofu heen blijft zitten.

  29. Ik ga vanavond voor het eerst proberen tofu te maken, ben erg benieuwd. Ik wil het alleen liever in de pan bakken in plaats van in de oven, kan dat ook? Ik heb tijdens de kookworkshop op Veggieworld geleerd dat ze dan ook krokant worden! Wat zouden jullie hierover adviseren qua baktijd?
    Bedankt!
    Groetjes Milou

  30. Dat eerste recept ziet er heerlijk uit!
    Klein vraagje; ik had ergens anders op internet gelezen dat je tofu beter niet kan marineren met olie, omdat het ervoor zorgt dat de rest van de marinade dan niet goed intrekt.
    Is het dan misschien handiger om de olie pas aan het eind in de ovenschaal te doen?

  31. Hi meiden,

    Wat kan ik genieten van al jullie heerlijke recepten! Zelfs mijn vriend eet vaker vega mee :)

    Ik heb zelf nog een heerlijk tofu recept welke ik ooit van een vriendin kreeg en welke bijna altijd in de ijskast staat: vega ‘roomkaas’

    Wat heb je nodig;
    250 gram tofu (hoef je niet uit te laten lekken)
    75 gram cashewnoten (laat ze een nachtje in het water staan)
    1 flinke teen knoflook
    4 eetlepels azijn
    80 ml gesmolten kokos olie
    Snufje zout
    Verse kruiden naar wens (basilicum, Oregano, tijm, rode peper..)

    In de blender of met de staafmixer alle ingrediënten muv de kruiden mengen tot een glad geheel. Daarna je klein gesneden kruiden met een lepel erdoor heen roeren. Zet minimaal een nachtje in de koelkast zodat je spread kan opstijven. Klaar!

    Heerlijk als spread op een broodje met advocado of met paprika, als dip voor je groentesnack of op een wrap met komkommer en sla.

    Geniet!

    Groetjes Charissa

  32. Fijn dat ik op jullie site terecht ben gekomen! Met mijn huidige partner steeds op zoek naar fijne en lekkere recepten, zijn nog aardig ‘groen’ in vegaland zeg maar, dus zijn er heel erg blij mee. Mooie overzichtelijke site overigens!

  33. Wat ben ik hier ontzettend blij mee!
    Ik heb de tofu ook een halfuur uit laten lekken en daarna gemarineerd in een soja sausje en gebakken in mijn nieuwe grillpan dat ik heb gekregen voor kerst.
    Wauw, het smaakt gewoon bijna naar sate. Zo vreselijk lekker.
    Ik ga nu zeker vaker tofu bakken!

  34. Wat is die scrambled tofu lekker!!! Volgende keer ga ik er nog een beetje kala namak aan toevoegen, eens kijken of dat beetje zwavelzout het nog dichterbij laat komen. Eindelijk een recept die echt lekker is, ik ben namelijk een ramp in het kruiden van tofu. Ik wist ook niet dat je het moest uitlekken, het hielp wel echt ! Invriezen ga ik ook nog proberen, maar moet je het dan niet van te voren laten uitlekken? Maar dankjewel, dit deed mijn smaakpapillen super goed ! <3 weten jullie ook raad met het kruiden van tofu in de wok? Ik heb namelijk nu 2x iets gemaakt wat niet te harden was.

  35. Ik heb vandaag de scrambled tofu geprobeerd ,ik had nog nooit tofu op en dit is gelijk een geweldige eerste ervaring , heerlijk dankjullie !!!

  36. Ik heb vaker tahoe gemaakt maar om een of andere reden smaakt het altijd zurig. Ik bak het altijd. Bio, gewoon, silk, verpakt en vers: altijd wordt het zuur. Hoe kan dat ?

  37. proficiat met jullie zeer interessante blog, dus ik riskeer me om in te schrijven voor jullie nieuwsbrief!
    Ik ben benieuwd!
    met hartelijke groeten,
    marjan

  38. Hi. Ik wil morgen vegan pesto maken met firm tofu. Dat wil het recept dus ik volg maar ;) Kan ik gewoon de firm tofu uit het pakje halen en zonder te bakken in de pesto verwerken? Jarige groet, Leanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>