Big Fat Happy New Year Sandwich

Om zonder vuurwerk toch knallend het jaar uit te gaan maakte ik een sandwich met pittige tofu die amper in mijn mond paste. Ik noem hem: De Big Fat Happy New Year Sandwich!

Wat heb je nodig voor 2 Big Fat Happy New Year Sandwiches?

Voor de tofu:
– blok tofu
– 2 eetlepels sojasaus of tamari
– 2 eetlepels maple syrup
– 2 kleine teentjes knoflook, geperst
– 1/4 – 1/2 tl chipotle poeder (chipotle poeder geeft de tofu een pittige, rokerige smaak. Helaas is het in Nederland heel erg lastig te krijgen. Je kunt het ook vervangen door cayennepoeder.)
– peper en zout

Voor de rest:
– afbakbrood (bijv. ciabatta)
– 1/2 courgette in plakjes
– hummus of vegan mayonaise
– sla
– komkommer

Bak het brood volgens de verpakking.
Pers het vocht uit de tofu door het blok in te wikkelen in keukenpapier en daar paar zware boeken op te leggen.
Mix ondertussen de sojasaus, maple syrup, chipotle/cayenne, knoflook, peper en zout in een kommetje en giet dit in een diep bord. Snijd het blok tofu in ongeveer 8 plakken en leg ze in het bord. Laat de plakken tofu 10 minuten per kant marineren.

Verhit wat olie in een pan en bak de plakjes courgette. Als de courgette klaar is haal je ze uit de pan en verhit je nogmaals een heel klein beetje olie. Bak vervolgens de tofuplakken. (Als je een tofuplak in de pan legt laat hem dan 2 minuten liggen zonder hem om te draaien. Hierdoor kan de maple syrup kristalliseren en krijg je een lekker krokant laagje.)
Als beide kanten gebakken zijn is het tijd om je broodje te vullen.
Smeer een flinke laag hummus of mayonaise op je ciabatta en doe hier de sla, komkommer, courgette en tofuplakken op.

Eet smakelijk!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Big Fat Happy New Year Sandwich

  1. Na bijna 20 jaar vegatarisch te zijn wil ik in 2013 de overstap gaan maken naar vegan. Dus dit soort recepten komen dan heeeel lekker uuuuh ik bedoel goed van pas ;)!

  2. Lekker idee om Chipotle te gebruiken. Wij kunnen in Mexico niet er zonder, chipotle is een echt “must have” in de keuken. Complimenten. Mijn vriend en ik kijken regelmatig op jullie blog. Groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *