Pompoenpuree met geroosterde knoflook

pompoen1

Wil je na de gezellige kerstdagen – vaak met eten in overvloed – weer eventjes gezond doen? Maar je wilt toch nog wel een beetje in de knusse winterse sferen bijven? Ik wel hoor! Deze pompoenpuree is dan een heel goed idee, want 1) je huis gaat er geweldig lekker van ruiken, 2) alles aan dit gerecht is winters en stiekem ook nog een beetje kerstig en 3) het is gezond. Of in elk geval gezonder dan kerstkransjes en kerstbrood ;)

pompoen5

Pompoen blijft toch wel één van mijn favoriete groenten hoor. Je kunt er zoveel mee maken! Wat dacht je van bijvoorbeeld curry, soep of hummus? Pompoenpuree maakten we nog niet eerder, maar het bleek het perfecte bijgerecht te zijn! Misschien lekker met nog wat extra groenten erbij, of heel eenvoudig met een goede vleesvervanger on the side? Geroosterde of gekarameliseerde nootjes erop zouden het ook goed doen!

pompoen2

Wat heb je nodig voor 2 porties?

500 gram flespompoen, in blokjes gesneden (als je een biologische koopt kan je de schil erom laten)
2 tenen knoflook, in de lengte doormidden
1/2 ui, gesneden
1/2 eetlepel olijfolie
1/2 kleine bloemkool (of 1/4e van een grote)
1 eetlepel vegan boter, optioneel (maar wel aan te raden)
peper & zout
toppings: tuinkers, chilipoeder, olijfolie

Wat ga je doen?

– Verwarm je oven voor op 220 graden –

1. Leg de blokjes pompoen op een ingevette bakplaat of ovenrooster, bekleed met bakpapier.
2. Doe de knoflookteentjes en gesneden ui in een beetje aluminiumfolie, besprenkel met de olie en vouw dicht. Leg dit tussen de pompoenblokjes.
3. Zet dit alles voor 30 minuten in de oven totdat de pompoen zacht is.
4. Stoom (of kook) de bloemkool totdat deze helemaal zacht. Ik stoomde hem voor 20 minuten.
5. Doe de geroosterde pompoen, knoflook, ui, bloemkool, boter en peper en zout in een keukenmachine en en mix tot een romige puree.
6. Top met chilipoeder, olijfolie en tuinkers.

pompoen3 pompoen4

Ik kan het al bijna ruiken hoor! Jullie ook? Laat je het me weten als je dit gerecht gaat maken? Vergeet dan niet een foto te delen op Instagram, met #degroenemeisjes. Dankjewel en eet smakelijk alvast! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Pompoenpuree met geroosterde knoflook

  1. Mmm… wat lekker! Ik heb echt nog nooit pompoenpuree gemaakt anders dan gewoon gekookte blokjes pureren, haha! Maar dan is het bedoeld als ingrediënt in bijvoorbeeld cake of muffins. Maar dat je het ook zo als bijgerecht of op brood kunt eten, daar had ik helemaal niet aangedacht. Lijkt me lekker!

  2. Jamm! Voor als je haast hebt, is een variant met aubergine ook lekker. Stukjes in de pan bakken, knoflook en lekkere kruiden erbij, blikkje tomatenpuree en dan even los met de staafmixer. Net zo makkelijk als lekker!

  3. Wat ook lekker is voordat het de oven in gaat, besprenkelen met olie en verse rozemarijn.
    Betaal je in de supermarkt de hoofdprijs voor, terwijl zo simpel te maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *