20 for 2020 – de tweede update

De eerste zes maanden 2020 zijn voorbij. Dat betekent: tijd voor een update over mijn 20 for 2020 lijst!
Deze lijst stelde ik in december samen. Het idee? Twintig dingen die ik in 2020 graag zou willen doen. Het is geen keiharde ‘dit moet’ lijst. Eerder een ‘dit zou leuk zijn’ lijst. In april, dus na de eerste drie maanden van het jaar, schreef ik een eerste update. Ben je benieuwd naar wat de afgelopen maanden hebben gebracht? Lees dan gauw verder :)

 

1. Een wandeling organiseren voor een groep (onbekende) mensen.

April: Dit heb ik nog niet gedaan en ik heb me er ook nog niet in verdiept. Het lijkt me nog steeds heel erg leuk! Misschien een goed idee voor de herfst van 2020. Wie gaat er mee?

Juli: Het lijkt me nog steeds leuk om dit te organiseren, en dan nu in de omgeving van Utrecht. Dit zou tegelijkertijd een leuke manier zijn om mensen te leren kennen. Misschien is een goede tussenstap om eens mee te gaan op een georganiseerde wandeling van het Natuurdromers forum, waar ik sinds kort lid van ben. Maar zelf iets organiseren lijkt me ook nog steeds heel leuk!

2. Een paar dagen naar een huisje in de natuur om daar lekker tot rust te komen en te schrijven.

April: Dit heb ik gedaan! Ik ben een midweek naar een tiny house op de Veluwe geweest en het was heerlijk. Ik heb er heel goed kunnen werken en mijn brein een beetje kunnen resetten. Ik kan het iedereen aanraden! Omdat ik weet dat ik er vragen over zal krijgen: ik verbleef op Droompark de Zanding. Geen spon, ik heb het zelf betaald.

Juli: En guess what? Ik denk erover om dit in september opnieuw te gaan doen. Dus gooi tips voor fijne huisjes op me!

3. Een workshop volgen.

April: Ik heb online een class en een online workshop gevolgd, maar ik vind dat niet helemaal hetzelfde. Ik kijk er  naar uit om in het Post Corona Tijdperk zoiets als een pottenbakworkshop te gaan volgen. Iets heel nieuws leren lijkt me echt super leuk!

Juli: Inmiddels heb ik nog meer online workshops gevolgd en ik blijf dat leuk vinden, maar ik ben ook op zoek naar iets leuks voor september. Dat lijkt me een mooi moment om met een offline workshop te beginnen. Het mag van alles zijn, iemand een tip?

4. Naar een pluktuin met bloemen en fruit.

April: Nog niet, maar dat is sowieso meer iets voor de late lente en zomer. Ik kan nu al niet wachten om met een mand vol met bloemen en rood fruit naar huis te gaan.

Juli: Jaaaa! Dit heb ik gedaan en het was geweldig! Vorige week was ik naar de Stadstuin in Zuilen, waar je iedere zondag voor vijf euro bloemen mag plukken. Fantastische plek, ga ik zeker vaker naartoe. Het was ook maar twintig minuten fietsen! Maar inmiddels heb ik ontdekt dat er nog veel meer pluktuinen in deze regio zijn, dus ik heb Aline al gemeld dat we op schoolreisje gaan binnenkort, zodat we ook foto’s kunnen maken :)

5. Nieuwe podcastafleveringen maken voor De Groene Podcast.

April: Dit stond gepland voor midden maart, maar toen kwam Corona om de hoek kijken en moesten we onze afspraken cancelen. Voor nu is dat heel erg balen, maar ik ben er vrij zeker van dat Dennis en ik op een dag – als het weer kan allemaal, en als we beiden tijd hebben, – wel weer nieuwe podcastafleveringen zullen maken. We zijn allebei namelijk nog steeds erg enthousiast over dit idee!

Juli: Helaas, dit idee is van de baan. De sponsor die ik had gevonden voor de podcast heeft zich teruggetrokken. Je weet wel, due to tante Carola. Dus dit zit er niet helemaal in momenteel, en ik denk voorlopig ook nog niet.

6. Meegaan op een bird-watching-walk in Rotterdam of Amsterdam.

April: Dit was gekoppeld aan punt 5 en daardoor ging ook dit niet door. Ik weet zeker dat de zomer nog veel voor ons in petto heeft. Immers: vogels zullen er altijd zijn. Daarbij komt dat ik nu graag op mijn balkon naar de vogels zit te kijken te luisteren en dat is ook leuk :)

Juli: Ik denk dat ik hiervoor een oproepje ga plaatsen op het Natuudromers forum! Daar zitten vast mensen die dat ook leuk vinden en die ook weten waar we dan naartoe moeten.

7. Op een reisje met Dirk Jan.

April: Dirk Jan en ik spraken elkaar van de week: het zijn onzekere tijden op werkgebied. We hebben dus nog geen idee of hij weer op een reisje moet voor zijn werk en of ik dan meekan. Ook weten we nog niet of we het ons kunnen veroorloven om op vakantie te gaan. Het is natuurlijk helemaal geen prioriteit… máár, het zou wel heel leuk zijn!

Juli: Momenteel denk ik veel na over hoe je in vriendschappen meer tijd voor elkaar kunt maken en hoe je nieuwe herinneringen kunt blijven maken samen. Samen op reis gaan is daarbij wel het ultieme voorbeeld, maar goed, dat kan niet altijd. Ik stel dit doel dus een beetje bij: misschien gaan we niet samen op een reisje naar het buitenland dit jaar (zoals we de jaren hiervoor wel deden: twee keer naar Parijs, één keer naar New York), maar kunnen we wél een dagje samen op pad.

8. Mijn slaapprobleem aanpakken.

Yes! En dat is geslaagd! Je leest hierover in deze en in deze blogpost. Het was een project, maar het is me gelukt!

9. 48 uur offline gaan.

April: Dit is me nog niet gelukt, maar ik moet ook eerlijk zeggen: ik heb het ook nog niet geprobeerd. Op dit moment (nu we thuis zitten,) hecht ik ook eventjes wat meer waarde aan het online contact dat ik met mensen heb, dus ik denk dat deze challenge niet helemaal de juiste is voor dit moment. Dat komt wel weer. Misschien ergens in de winter van 2020.

Juli: Hierboven zeg ik dat ik dit in de winter wil doen, maar inmiddels denk ik dat ik dit gerust een beetje naar voren kan halen. Ik heb het idee dat mijn schermtijd de afgelopen maanden verdubbeld is. Dit komt door al het wereldnieuws dat ik dit halfjaar zo actief heb gevolgd, maar ook doordat online contact met vrienden nu eenmaal het enige contact was dat we hadden. Ik merk dat ik steeds vaker weerstand tegen mijn telefoon begin te voelen, dus ik geloof dat het tijd wordt om dze 48-uur challenge  binnenkort eens op te pakken!

10. Een taart bakken aan de hand van een live tutorial van Lisa (van Taarten van Jansen).

April: Ik heb het idee dat Lisa deze live baksessies niet meer aanbiedt… jammer genoeg! Maar, ik heb wel een hoop andere dingen gebakken de laatste tijd. Zoals bijvoorbeeld de rabarber crumble van andere Lisa en de scones met lemon curd van Aline. Ik vind bakken momenteel weer heel erg fijn om te doen. Het is zo ontspannend! Mare en ik hadden het erover dat we een keer een taart willen bakken met een bodem van Punselies. Kennen jullie die goddelijke stroopkoekjes? Ze zijn vegan, ze zitten in een oranje verpakking en je koopt ze gewoon in de supermarkt. Iemand een suggestie voor hoe we daar een lekkere taart mee kunnen maken?

Juli: Ik ben niet meer zoveel aan het bakken momenteel, maar ik ben wél aan het fermenteren geslagen! Ik brouw nu mijn eigen waterkefir en kombucha. Totaal iets anders dan taarten en cakes, maar daar had ik het op een gegeven moment gewoon een beetje mee gehad geloof ik. Dus voor nu is het experimenteren met gefermenteerde drankjes en dat vind ik erg leuk om te doen!

11. Een échte zomervakantie plannen.

April: Au. Ja, dat was het plan. Maar door de financiële onzekerheid van deze en de komende maanden, moeten we dat plan eventjes laten varen. Volgend jaar dan (hopelijk) maar.

12. Thuis yoga doen.

April: Dit lukt heel goed! Op dit moment is er echt een overload aan yoga video’s online beschikbaar. Praktisch iedere yogaschool biedt live online lessen aan, er is genoeg te kiezen. Maar mijn favoriete video’s zijn toch echt van Yoga With Adrienne op YouTube. Ze heeft ontelbaar veel video’s, dus ik ben nog láng niet klaar!

Juli: Bovenstaande lukte inderdaad voor een tijdje erg goed, maar op een gegeven moment – door de verhuisdrukte – heb ik het ook weer losgelaten. Morgenochtend heb ik mijn eerste yogales buiten de deur weer geboekt en daar kijk ik toch ook wel erg naar uit. Misschien is yoga in een yogastudio toch net iets meer mijn ding dan om het thuis te doen. Ik heb het in ieder geval geprobeerd!

13. Spreken op een evenement, bijvoorbeeld over duurzaam leven, over dik zijn of over mental health.

April: Yes! Ook dit is gelukt! Ik heb een panelgesprek gemodereerd op Veggieworld (over veganisme en activisme) en het was ZO leuk om te doen! Vervolgens werd ik geboekt voor een volgende klus waarbij ik mocht komen praten over wandelen en je mentale gezondheid, maar je raadt het al: dat werd gecanceld vanwege de Corona maatregelen. Erg jammer, want ik had net de smaak te pakken. Ik vertrouw er maar op dat straks na de zomer de boel weer losbarst en mijn agenda overvol zit ;)

Juli: Ik wacht nog op die boekingen….Tsja, daarvoor moeten er toch echt eerst meer evenementen komen, vrees ik. Maar ik zei het van de week nog hardop tegen iemand: het lijkt me echt nog steeds een heel toffe ervaring om vaker spreekklussen te doen, dus ik sta er 100% voor open!

14. Mijn vriendin Suus in Duitsland opzoeken.

April: Ook dit is een beetje een sad verhaal. We zouden elkaar namelijk eind april treffen in Berlijn, maar helaas hebben we onze trip (trein en Airbnb) moeten cancelen. Natuurlijk loopt het allemaal niet weg en kunnen we het inhalen, maar jammer is het zeker wel! Ik mis Berlijn ook heel erg. Ik hoop dat de stad op ons wacht.

Juli: Ik heb enerzijds het voornemen om het reizen naar het buitenland pas weer op te pakken als het echt niet anders kan, anderzijds kan ik me ook voorstellen dat ik ergens dit najaar toch wel echt héél erg graag een tripje naar Duitsland wil maken.

15. Wadlopen met Mare.

April: Dit is ook nog niet gebeurd óf gepland en ik denk dat ik Mare ga wijsmaken dat we dit jaar niet kunnen wadlopen in verband met Corona. Ik word nog steeds bepaald níet warm van dat idee namelijk ;)

Juli: Gelukkig heb ik hier nog niet aan hoeven geloven. Grapje, zó erg lijkt het me nu ook weer niet. Echter, Mare heeft er nog een sportief idee bij opgevat: een kanotocht maken. Ik heb gezegd dat ik dat wel wil, als hij met mij een tandem wil huren en daarop een fietstochtje door de omgeving wil maken. Lijkt me hilarisch. Ik houd jullie op de hoogte.

16. Naar een filmfestival en het dan heel serieus aanpakken.

April: We hadden passe-partouts voor Movies That Matter festival, MAAR JA, dat ging niet door. Zucht ;) Het wordt een beetje een saai verhaal, sorry. Blame Corona. Hopelijk komen er nog andere festivals voorbij waarbij we dan all out kunnen gaan. Ons idee was om met onze passe-partouts naar een heleboel films te gaan – zoveel als we zouden kunnen zien – en er dan een hotelovernachting bij te nemen, zodat we na het hotelontbijt zo weer door konden rollen naar nog meer films. Ach, ook dat komt wel weer.

Juli: Helaas gaan dit soort festivals nog niet door en zullen we geduld moeten hebben.

17. Een museum bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest.

April: Dit hebben we gedaan! We zijn naar Singer (in) Laren geweest én naar Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Ik ben benieuwd naar welke musea we in 2020 nog meer zullen bezoeken! Naar het museum gaan vind ik zo’n fijne bezigheid. Ik mis het echt.

Juli: Helaas zijn we in de tussentijd nog niet naar ‘nieuwe’ musea geweest. Maar nu we naar Utrecht verhuisd zijn is dat natuurlijk wel een uitstekend moment om dat weer op te pakken. Ik associeer naar het museum gaan wel meer met de herfst en de winter, dus misschien wacht ik er nog eventjes mee, maar ik maak hierbij wel even een ‘mental note’ voor mezelf.

18. Een paar keer per jaar foto’s laten afdrukken, of Polaroids maken.

April: Dit heb ik nog niet gedaan en ik vind het een perfect idee voor komende week. Ik ga wat foto’s laten afdrukken en opsturen naar vrienden. Zin in!

Juli: Ik schreef wel dat ik dit ging doen, maar ik ben het vervolgens gewoon weer vergeten!
Wel heb ik een paar fotokaartjes rondgestuurd, maar dat is toch anders. Dus foto’s laten afdrukken gaat gewoon weer op het lijstje van dingen die ik nog wil doen :)

19. Naar een lezing/event van iemand die ik heel inspirerend vind in het buitenland gaan.

April: We hadden kaartjes voor Esther Perel (wel in Nederland) en voor Andrea Gibson in Antwerpen. Beide events gaan helaas niet door. Het zou echt het grootste cadeau zijn als ik ergens in het najaar naar bijvoorbeeld Berlijn of Londen kan gaan voor een event, zoals een lezing of een live podcastopname of iets dergelijks.

Juli: Alle events en lezingen die ik de afgelopen maanden heb bijgewoond (en dat waren er best wel wat!) waren online of in de bibliotheek hier op de Neude in Utrecht. Dat laatste voelde als echte uitjes, na al dat ge-Zoom. Ik ben er wel een beetje klaar mee, merk ik. Ik blijf er nog steeds bij dat ik hoop dat ik dit jaar ergens een keertje naar het buitenland kan voor een bijzondere lezing of een evenement. Ik heb geen idee hoe realistisch dat is, maar ik blijf dromen.

20. Een creatief project met een concreet eindproduct oppakken.

April: JA! Sterker nog, ik ben op dit moment met meerdere creatieve projecten met concrete eindproducten bezig. Geheimzinnig hè? Jullie horen er binnenkort meer over hoor! :)

Juli: In april of mei hebben Aline en ik twee Groene Meisjes postkaarten sets gelanceerd. Dat was super leuk en de setjes vlogen als warme broodjes over de toonbank. Ook heb ik meerdere online leesclubs georganiseerd, die ik voor nu even onder de categorie ‘creatief’ schaar. Verder zijn Aline en ik (samen met nog twee mensen) bezig met Een Groot Project waarover ik jullie deze zomer meer wil vertellen. Wordt vervolgd!

Dus, even resumerend, dingen die ik de komende tijd wil oppakken:

– 48 uur offline
– foto’s laten afdrukken
– jullie vertellen over mijn grote creatieve project
– een natuurhuisje voor een week in september zoeken, om daar lekker te schrijven. Tips welkom!
– een leuke cursus of workshop zoeken om deze zomer te volgen. Ook hiervoor zijn tips welkom!
– vaker naar mijn 20 for 2020 lijst kijken. Ik heb hem immers geschreven om een beetje als leidraad voor dit jaar te gebruiken.

Ik ben benieuwd hoe het met jullie lijstjes gaat dit jaar! Misschien is deze blogpost een reminder voor je om jouw lijst er ook weer eens bij te pakken en reflecteren op wat de afgelopen maanden je hebben gebracht. Voel je vrij om het één en ander te delen in de comments onder deze blogpost en: tips voor natuurhuisjes en leuke cursussen en workshops mogen daar ook gedeeld! :) 

Foto 1: Emma Odenkirchen 
Andere foto’s: Aline Bouma 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “20 for 2020 – de tweede update

  1. Ik kan het je zeker aanraden! Daarbij komt dat ik hoop dat 2021 voor ons allen weer een beetje een normaler jaar wordt, dus hopelijk kunnen we dan allemaal weer lekker aan de slag met onze lijstjes!

 1. Leuk om dit te lezen Merel, je bent hartstikke goed bezig!
  Ik zou graag mee gaan met de wandeling, kom daarvoor met alle liefde naar Utrecht haha.

 2. Haha, een tandem vind ik dan weer doodeng. Komt ook wel omdat ik het alleen met mijn broer heb gedaan (op die van mijn ouders, die er samen het hele land mee affietsen) en laten we zeggen dat hij iets meer van scheuren en scherpe bochten houd dan ik.. Maar jullie zijn vast beter op elkaar ingespeelt!

  1. Ja als je het zo zegt…een tandem is inderdaad niet helemaal zonder risico, daar heb je wel een punt hehehe

 3. Ik ga mee met de birdwatching tour! Of een keer op zo’n hoge wildspotstoel zitten in de ochtend lijkt me ook leuk 😍

  1. Ik zie je al zitten met je verrekijker!
   Waar staan die stoelen? Let’s go! (ik kom bij je logeren!)

 4. Ha, ik verhuis binnenkort ook naar Utrecht (!!! zo blij!) en ga heel graag een keer mee wandelen! :-)

 5. Leuk! Ik ga graag een keer mee wandelen in Utrecht. Op natuurdromers is ook al een wandelclub voor mensen uit Utrecht.

 6. Wat een leuke post weer en wat heb je al veel gedaan. Jullie kaartenset heb ik ook gekocht en daar ben ik erg blij mee. Misschien heb je er eerder al wat over gezegd maar hoe gaat het met je master literatuur?

  1. Thanks!

   Wat betreft de master: daar ben ik mee gestopt :) Ik vond het niet leuk genoeg en vond het daardoor te zwaar om het combineren met mijn onderneming. Daarnaast had ik allerlei plannen die ik wilde uitwerken voor mijn onderneming, en toen bleek eigenlijk een studie toch niet zo urgent. Het was een mooi plan en het was leuk om het te proberen, maar ik denk toch eigenlijk ook dat studeren aan de universiteit niet mijn ding is.

 7. Ah wat leuk, ik luister ook altijd naar Gretchen Rubin :) Maar wel lastig nu met Corona natuurlijk… Dat maakt het wel fijn dat het een soort ‘lijstje dingen die leuk zijn om te doen’ is en niet iets wat móet, waardoor het ook niet zo erg is als het jaar een beetje – of heel erg – anders loopt dan je had gedacht. Dat huisje op de Veluwe lijkt me ook wel wat! Ik heb ook twee keer een schrijfretraite gedaan in een klooster (één keer in Brugge, één keer in Vlaams Brabant), ook een aanrader!

  1. Ik ben nu al heel benieuwd hoe Gretchen en haar zus hier op terug gaan kijken. Ze doen ieder jaar zo’n aflevering waarin ze vertellen over hoe het met hun lijstje is gegaan… ben erg benieuwd!

 8. Toevallig van de week weer eens gekeken maar mijn lijst omdat het meeste niet kon tijdens Corona. Dan vond ik het te deprimerend om naar te kijken. Door die stomme ziekte ben ik ook mijn baan kwijt, dus zo’n lijstje geeft dan weer even een positieve vibe om mee aan de slag te gaan. Gelijk een dagje museum gedaan en een nachtkanotocht gepland!

  1. Ja, het is wel confronterend he, hoe het jaar zo anders loopt dan we – waarschijnlijk – allemaal gedacht hadden.
   Also: een NACHTkanotocht?! whut?! waar?

   1. Kan in Utrecht! Bij de Kromme Rijn zit botenverhuur de Rijnstroom, daar organiseren ze dat ook :) ik heb het een paar jaar geleden gedaan en vond het erg leuk!

 9. Eilandhuisje van Eilandmeisje op Terschelling! Heb ik je op Insta ook al eens getipt :)

  1. Oeh ja, die klonk goed! Alleen… ik vind naar Terschelling gaan wel echt een behoorlijk onderneming altijd, en dat doe ik dan liever samen met Mare als vakantie. Maar ik houd hem zeker in gedachten!

 10. Merel, mijn workshops ‘Zingen voor mensen die wel willen, maar niet durven’ zijn door corona geannuleerd, maar ik hoop ze in september weer te kunnen geven! Dus mocht je interesse hebben…

  Enne, gek he, dat er zoveel een beetje in het water is gevallen? Maar volgends mij heb je best een haalbaar lijstje voor komende periode!

 11. Leuk om je 20 voor 2020 update te lezen! Natuurhuisje tip: via natuurhuisje.nl : Ruinen, Drenthe, safaritent met eigen keuken/ badkamer (gelegen op vakantiepark Landclub Ruinen). Houtkachel, perfecte wifi, prachtige natuur en rustig park.

 12. Fijne lijst en leuk om de update te lezen, hopelijk lukken sommige dingen nog de komende maanden! 48u offline gaan deed ik in april toen ik compleet overprikkeld was door thuiswerk met kinderen en al dat Corona nieuws erbij, vooral de eerste uren voelden erg vreemd maar het deed eigenlijk wel deugd. Kan het wel aanbevelen😊 Workshop tip: ik volgde er vorige week eentje rond upcycling (van kleding), vond dat ook wel een aanrader. Groetjes!

 13. Ik heb ook een bucketlist en merk dat ik ondanks corona toch dingen heb gedaan. Ik zou een pluktuin bezoeken om naar de bloemen te kijken (en gewoon 5 euro betalen en niks plukken) ik hou wel van dat soort dingen. En foto’s afdrukken, misschien moet ik dat ook maar eens op mijn bucketlist zetten, ik kijk alweer veel te lang naar een lege lijst.

  1. Gewoon naar de bloemen kijken mag altijd, daar hoef je niet eens voor te betalen :)

 14. Heel leuk dit, geeft mij ook weer inspiratie! Goede uitdaging om het puur als inspiratie om nieuwe dingen te doen te zien zonder faalgevoelens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *