30 dagen yoga (BREATH, Yoga With Adriene)

Als je me volgt op Instagram dan kan het je bijna niet zijn ontgaan dat ik momenteel middenin de ‘BREATH – 30 Day Yoga Journey’ van Yoga With Adriene zit. Ik noem het soms per ongeluk een challenge, Adriene noemt het een journey. Vind ik beide eigenlijk een beetje lastige termen, maar goed, waar het op neerkomt is dat ik 30 dagen lang yoga doe. Vandaag deed ik les 16, dus ik ben officieel over de helft. In deze blogpost vertel ik je over mijn ervaring met BREATH en beantwoord ik een aantal vragen die ik van jullie kreeg.

Laat ik even beginnen met het hoe, wat en waarom. Ik ben BREATH gaan volgen omdat ik de lessen in mijn favoriete yogastudio (shout out naar Studio Natuurlijk in Utrecht!) enorm mis. Ik doe nu een jaar of drie aan yin yoga, ongeveer één keer per week, maar ja, door de lockdowns kunnen we natuurlijk geen live lessen volgen. Ik zocht een manier om, naast al dat gewandel van mij, een beetje in beweging te blijven. Kennelijk heb ik veel Yoga With Adriene fans onder mijn volgers, want het werd me door meerdere mensen getipt om het programma te gaan volgen. Ik haakte in op 6 of 7 januari, dat weet ik niet meer precies, maar ik begon in ieder geval niet op 1 januari, zoals veel mensen wel deden. Ik ben nu bij dag 17, wat dus betekent dat ik niet iedere dag een les heb gevolgd. Ik kom er straks nog op terug of dat iets uitmaakt of niet.

Mijn schoonzus Julia en vriendin Merlin volgen BREATH ook. Dat is erg leuk, want zo kunnen we gezellig met elkaar kletsen over op welke dag we zijn, wat fijne oefeningen waren, wat moeilijke lessen waren, en – heel belangrijk – hoe lief Adriene en haar hond Benji zijn. Het werkt erg motiverend om het samen te doen, merk ik. Ook krijg ik heel veel reacties op mijn stories op Instagram van volgers die ook middenin BREATH zitten. Jullie berichtjes zijn echt een grote aanmoediging voor me!

Goed, ik rol dus bijna iedere dag (meestal in de ochtend) mijn matje uit en volg een lesje van zo’n 25-30 minuten. Hoe ik dat aanpak en hoe het me bevalt ga ik hieronder behandelen in de antwoorden op de vragen die jullie me stelden!

Kun je later nog deelnemen aan BREATH?

Zeker weten! Adriene doet ieder jaar in januari zo’n ’30 days of yoga’ programma en de progamma’s van de voorgaande jaren staan ook gewoon nog op Youtube. Dus je kunt instromen wanneer het jou uitkomt en de lessen in jouw tempo volgen. Ik kreeg bijvoorbeeld een bericht van iemand die ervoor koos om 3 lessen per week te doen, in plaats van dus 7, en op die manier in maart klaar te zijn, in plaats van eind januari. Nou, dat is toch helemaal prima? Ik smeer het zelf uit over januari en februari.

Hoe lang duren de lessen en zijn ze zwaar?

De langste les die ik tot nu toe heb gevolgd duurde 36 minuten, de kortste was geloof ik 22 minuten. Grappig genoeg zegt dat helemaal niks over hoe ‘zwaar’ de les is. Soms is een les van 25 minuten veel uitdagender dan een les van 35 minuten. Ik vind de lessen over het algemeen best wel uitdagend. Vooral op dag 1 tot en met 10 hoorde ik mezelf bijna dagelijks zeggen dat ik het ‘best wel pittig’ vond. Ik denk dat het ook een kwestie van wennen is, want het gaat me nu steeds gemakkelijker af.

Hoe toegankelijk vind je de lessen? Is het iets voor beginners?

Ik vind Yoga with Adriene überhaupt heel toegankelijk. Adriene is lief en grappig, de lessen duren niet te lang en er wordt altijd aangegeven hoe je poses kunt aanpassen als ze je niet meteen lukken. Je hoeft niet bang te zijn dat je meteen voor de leeuwen wordt geworpen en in les drie in een handstand moet belanden. Zelf doe ik inmiddels dus een jaar of drie aan yin yoga, maar dit is een heel andere vorm van yoga dan deze video’s, dus ook ik ben wat dat betreft een beginner. Yin yoga is heel kalm en je houdt de houdingen, die vaak zittenend en liggend worden gedaan, soms wel ruim 5 minuten aan. Deze lessen zijn wat meer up tempo, meer staand, en wat meer gericht op ademhaling en kracht.  Julia en Merlin waren bij de start beide ook nog geen yoga-pro’s, maar zij geven beiden ook aan dat het goed te doen is. Goed te doen, maar uitdagend genoeg. Precies goed als je het ons vraagt!

Hoe ga je ermee om als bepaalde poses niet lukken?

Er zijn zeker wel eens poses die mij niet lukken. Bijvoorbeeld omdat ik niet zo lenig ben, mijn balans verlies of omdat er een lichaamsdeel in de weg zit. Ik probeer te denken “het lukt nu nog niet.” Voor yoga geldt over het algemeen wel echt; oefening baart kunst. Ook toen ik met yin yoga begon waren er poses die me niet lukten, en nu, drie jaar later, kan ik vrijwel moeiteloos een hele les van 5 kwartier volgen. Zo is het denk ik met alle soorten yoga. En trouwens, misschien zijn er poses die nooit gaan lukken. Nou en? Ieder lichaam is anders, dat kan en dat is niet erg. Wees een beetje easy on jezelf ;)

Is het zweverig?

Helemaal níet. Ik ben een groot liefhebber van niet-zweverige-yoga. Ik vind het zelf vrij afleidend als een les te spiritueel wordt, zoals ik dat wel eens heb meegemaakt in een studio. Dat beviel mij persoonlijk niet zo, dus ik ben heel blij dat mijn vaste yin-juf ook lekker nuchter is. Maar voor Adriene geldt dat dus ook. Ze maakt veel grapjes, aait haar hond (die altijd heel lief op een yogamat naast haar ligt) tussendoor en zingt liedjes van Britney Spears en Destiny’s Child. Love Adriene, echt waar. Ze is zó bemoedigend en sympathiek. Je moét gewoon wel van haar houden <3

Hoe voel je aan dat je een keertje wilt overslaan? En doe je dat dan?

Een heel enkele keer voel ik in mijn hele lichaam: ‘gadver nee.’ En ik heb mezelf dan één of twee keer toch naar de mat gesleept en de les toch gevolgd. Achteraf zul je altijd zien dat het toch wel een heel goed idee was. Maar omdat ik mezelf niet wil pushen en ik vooral wil dat het 30 lessen lang leuk blijft, sla ik wel eens een keertje over. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik eind februari klaar wil zijn, dus ik heb nog alle tijd voor die resterende 13 lessen.

Is het ook ontspannend voor het slapengaan of kun je de lessen beter in de ochtend volgen?

Ik denk dat dit super persoonlijk is. Ik ben een vroege vogel en heb vaker ’s ochtends dan ’s avonds zin om een lesje te volgen. Het voordeel van een les in de ochtend volgen is dat je daarna lekker kunt douchen en met nieuwe energie aan de dag kunt beginnen. Het voordeel van ’s avonds een les volgen is dat je jezelf lekker moe maakt. En ook daarvoor geldt: daarna lekker douchen of in bad en dan naar bed is ook hemels. Ik vind het eigenlijk beide erg fijn, maar voor mijn ritme komt het ’s ochtends vaak beter uit.

Wat zijn de effecten in het dagelijks leven?

Die zijn best wel groot, en ook divers. Ik merk dat de lessen me makkelijk afgaan, wat zou moeten betekenen dat ik minder stijf en stram ben. Ook heb ik het idee dat het in combinatie met het wandelen echt iets met mijn conditie doet. Maar los daarvan merk ik dat ik vrolijk word van de lessen, me daarna super energiek (en/of ontspannen) voel, en dat het me frisse moed geeft voor de dag. Ook merk ik dat de succeservaring van ‘yes weer een les gelukt!’ iets met me doet. Het helpt me om me positief over mezelf te voelen en dat is een super goed gevoel! Tot slot vind ik het juíst in deze lockdown-periode erg fijn vind, en ook erg nodig heb, om een beetje ritme en structuur te hebben. De yogalessen passen nu helemaal in die structuur, net als mijn dagelijkse wandelingen, bijvoorbeeld. Ik had het er zelfs al met Julia over dat we misschien, als we klaar zijn met BREATH, het 30-dagen-programma van vorig jaar gaan volgen. Misschien smeer ik dat dan uit over maart en april. Een lekker begin van de lente! Dit progamma past trouwens ook perfect in mijn filosofie dat sporten vooral leuk moet zijn en dat je anders moet leren kijken naar beweging. Check mijn blogpost over dit onderwerp hier!

Twijfel je of je met BREATH wilt beginnen? Check gewoon les 1 eens, zou ik zeggen. Wat ik soms doe is gewoon alvast een beetje door de video’s heen scrollen, om te kijken wat voor poses eraan zitten te komen en hoe lang de lessen duren. Misschien helpt het om alvast te weten wat er komt, of misschien moet je je juist gewoon lekker laten verrassen en beginnen! Adriene zou zeggen: ‘just show up, en dan heb je het moeilijkste al gehad.’ En, wat ze ook geregeld zegt is: ‘probeer niet nu al het eindplaatje te willen zien. Laat het komen zoals het komt.’ Ik had het niet mooier kunnen verwoorden.

Wil je op de hoogte blijven van hoe het gaat bij mij met die 30 dagen yoga? Volg me dan dus op Instagram (@merelwildschut) want daar post ik geregeld een update. Laat het me ook vooral weten als jij ook bezig bent met het programma of als je gaat beginnen. Laten we elkaar supporten!

Foto’s: Aline Bouma 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “30 dagen yoga (BREATH, Yoga With Adriene)

 1. Ja, zo leuk Merel! Ik doe al jaren de 30-dagen in januari van Adriene en sowieso 3-4 x per week een lesje van haar. Sommigen die ik heel fijn vind doe ik regelmatig. Als je door wilt gaan na januari: vorig jaar had ze elke maand een lijst van dagelijkse lessen zoals het januari programma (oudere lessen zitten er dan tussen en volgens mij elke week een gloednieuwe les). Voor elke maand dus een playlist, met ook een thema, dus de lessen zijn daarop uit gezocht. Heel fijn om zo het hele jaar door te kunnen gaan ;-)

 2. Jaaa leuk! Ik doe elk jaar weer mee met de journey (wilde ook challenge typen), maar haak vaak toch halverwege af omdat ik het naast mijn horecawerk te veel vond soms. Maar dit jaar werk ik niet meer en is het heel anders en doe ik het braaf elke dag!

  Ik doe het juist graag ’s avonds, maar dat is meer omdat ik liever overdag sport en/of in de avond wat meer rust heb voor yoga. Ik overweeg zelfs om hierna door te gaan met een challenge van vorig jaar.

  Ik voel me gewoon áltijd beter na een sessie en het is fijn om je lichaam die rust te gunnen.

  Tip voor mensen: zoek op haar instagram naar foto’s van puppy Benji, te lief!

 3. Ik deed af en toe een les van Adriene, maar sinds de eerste lockdown bijna dagelijks. Naast de 30 day challenge heeft ze de rest van het jaar een maandelijkse soort playlist met oudere video’s . Die volg ik meestal, dan hoef ik niet na te denken over welke les ik nu wil volgen. Erg leuk! En zeker ook in combinatie met de (gratis) yoga with Adriene app :-) soms zijn er ook live lessen via YouTube (bijvoorbeeld op wereld yoga dag).

 4. Hello ‘ Darling friend’ zoals Adrienne dat zegt. Ik ben nu op dag 3 van de 30 dagen HOME journey van Adrienne (en Benji). Prima te doen en precies lang genoeg om niet verveeld te raken tijdens de lessen. De Home journey is volgens mij opgenomen tijdens de 1e lockdown in Maart en uiteraard gewoon te vinden op Youtube

 5. Ik ben ook groot fan van Adriene! Elke ochtend rol ik (direct uit m’n bed) mijn matje uit voor een lesje. Ik vind Benji ontzettend lief en word oprecht blij van Adriene. Echt iets om elke dag naar uit te kijken, ik kan het iedereen aanraden. :) Oh en ik ben ook totaal niet flexibel, ik kan echt bij lange na niet alles poses. Tijdens yogalessen voelde ik me vaak de sukkel van de klas, vooral als iedereen om me heen zichzelf wel dubbel kon vouwen. Met Adriene heb ik dat gevoel totaal niet en alleen al daarom zijn haar lessen echt heel fijn.

  1. Echt 100 % met je comment eens. Ik voel me zó op mijn gemak bij haar lessen. Nou heb ik dat gelukkig ook bij Studio Natuurlijk in Utrecht, maar ik heb het zéker ook wel eens anders meegemaakt bij bepaalde studio’s.

 6. Goed bezig Merel, ik vind het tot nu toe ook weer zo’n heerlijk programma. Bedankt dat je me via Instagram toch gemotiveerd hebt te beginnen. Ik heb eerder dit jaar ook Adriane haar Home journey gevolgd en doe daar nog steeds vaak lesjes van, echt een superfijn programma is dat ook.

  1. Ik heb eigenlijk nu al zin om aan Home te gaan beginnen, haha!

 7. Ah leuk, ik doe de Breath challenge ook! Wat ik het fijnst vind aan Adriene (naast dat zij en Benji zo lief zijn) is dat ze de poses zo goed uitlegt. Vaak geeft ze nèt die instructie die ik nodig heb om te voelen dat de pose beter is (je onderste ribben intrekken, je gewicht verdelen over ‘alle vier de hoeken van de voeten’, etc.). Ze is er heel goed in om het gevoel van yoga in taal te vertalen, en dat maakt haar ook zo’n goede yoga-instructeur op afstand, vind ik. :)

  1. Ja he! Dat is echt een talent! Ik vind dat ook enorm fijn aan haar lessen inderdaad.

 8. Leuk artikel! Ik doe ook voor het eerst mee, en vind het echt fantastisch. Het is voor veel dagen de reden om uit bed te komen. Ik zit niet echt in de fijnste periode van mijn leven, maar haar lessen zijn echt hoogtepunten. Al een jaar of 4 doe ik heel regelmatig haar lessen, maar deze journey voelt toch wel echt anders. Word echt blij van haar grapjes en Benji. Haar aanmoedigingen om lief te zijn voor jezelf, aandachtig en bewust te zijn, doen me echt goed. Adriene is fantastisch :D Erg leuk om te lezen hoe anderen er ook mee bezig zijn!

 9. Super leuk geschreven Merel! Twee jaar geleden ben ik met yoga begonnen toen ik een burnout had. Dit is mijn tweede journey van Adriene en ik ben helemaal bij! Supertrots op mezelf dat ik het doe en nu ook twee poses kan die ik nooit durfde in de studio. Ik vind het fijn om eerst de mail te lezen en daarna de yoga te doen. De gedichten die Adriene deelt geven veel inzicht en ik maak daarbij vaak een pagina in mijn art journal. Ik heb het deze maand erg moeilijk, ik zou niet weten waar ik was geweest zonder YWA. 🙏🏽

 10. Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik ben 66 jaar jong, heb zelf Yoga Nidra lessen gegeven en ‘doe’ sinds een jaar of 5 onvolprezen Adrienne; zij is een Yoga Angel en de perfecte combinatie van Lichtheid en discipline. Haar instructies zijn perfect en haar wezen is heel inspirerend en liefdevol 💖 Benji draagt zeker ook bij aan de knusse sfeer van haar lessen.
  Kan iedereen aanraden, zeker in deze tijd, om jouw lichaam, geest en Spirit, deze lessen te gunnen. 😘💞

  1. Wat leuk om te horen! En wat betreft Benji kan ik alleen maar zeggen: waar zouden we zijn zonder hem? Hij is zooo lief!

 11. Wat leuk om te lezen dat je ook meedoet met Breath, en dat je de lessen ook niet iedere dag doet. Net volgde ik les 21, ik doe alleen doordeweeks mee en in het weekend niet. Wat ik leuk vind aan deze lessenserie is dat je er ongemerkt toch best wel een stukje sterker van wordt, terwijl de insteek voor mij was om een rustpunt te vinden aan het begin van de thuiswerkdag. Je merkt dan dat je sterker bent dan je denkt. Dat geeft me toch een goed gevoel, ook al was het niet het doel. Bewegen mag gewoon fijn voelen en plezier geven.

  1. Ik heb precíes dezelfde ervaring! Dat rustpunt én voelen dat ik sterker word. Vind ik toch een leuke bijkomstigheid :)

 12. Adrienne is echt zoooo fijn he. Wie ik ook kan aanraden, is yoga with Kassandra! Zij had gedurende januari een 30day challenge / yourney lopen. Elke ochtend een les van 10 minuten, heel toegankelijk. Mijn plan is om in februari die van Adrienne te volgen.

  1. Oh wat leuk! Haar ken ik nog niet. Ik ga ernaar kijken, dankjewel!

 13. Wat leuk dat mijn comment op je stories je blog heeft gehaald haha. Ik ben dus de persoon die het over 3 maanden uitsmeert. Ik ben ondertussen bij les 13, die ga ik vanavond doen. Ik vind het weer een heel fijn programma dit jaar, alhoewel ik wel het idee heb dat hij wat zwaarder is dan die van vorig jaar, maar dat weet ik niet meer zeker.

 14. ik doe het altijd het liefst ’s avonds. dan zijn mijn spieren al warm en kan ik veel gemakkelijker poses aan nemen en rekken.
  soms doe ik ’s ochtends wel eens een les en dat is ook prima maar dan zijn mijn spieren vaak nog stijf en stram waardoor ik veel minder goed de poses kan doen. voor forward fold ofzo, omdat de spieren aan de achterkant van mn benen niet zo lang zijn haha.
  ik moet ook nog 6 dagen en spreid dit ook lekker uit over langere tijd. t/m dag 20 netjes gevolgd en toen ineens vond ik het zo intens saai. kon geen les uitzitten zonder constant afgeleid te zijn en me te vervelen op de mat.
  nu doe ik het af en toe en daardoor vind ik het weer leuk.

  1. Ja dat merk ik ook, ’s avonds gaat het idd makkelijker omdat ik dan minder stijf ben. Ik kom ’s ochtends echt als een hark uit bed, vooral nu het zo koud is!

 15. Lieve Merel,
  Om te beginnen DANK DANK DANK aan jou, want door jou heb ik Adriene leren kennen eerder dit jaar!
  Ik heb Breath ook meegedaan en de laatste les de 31 met een lach en een traan afgesloten.
  Adriene en Benji zijn echt een van mijn dagelijkse ankers in mijn leven geworden.
  Breath heb ik samen op afstand met een van mijn zussen gedaan: we hebben zelfs een trui en shirt besteld, zo fan zijn we :-) Zij heeft ook zo’n enorm aanbod video’s, er zit altijd wat bij. Ook hou ik heel erg van honden en mis mijn eigen hond die 1,5 jaar geleden overleden is vaak en kan dan ook oprecht elke dag meegenieten van Benji!
  Liefs van Colette: een fan van je and keep up the good work! XX

  1. ooooh dit doet me ZO goed om te lezen!
   Wat een topmanier om het weekend in te gaan <3 Dank!

   PS jaloers op die trui.Die wil ik ook wel!

 16. Ja ik heb al 3x eerder een gratis Adriene yoga programma gevoeld en ik vind het elke keer weer geweldig!

 17. Wat een ontzettend leuk artikel om te lezen. Zelf ben ik al 7 jaar groot fan van Adrien en rol ik zeker 3-4 keer per week mijn matje uit om een lesje te volgen. En met de woorden ´find what feels good´ inspireert zij mij telkens weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *