Favoriete recepten met courgette

carpaccio1

Ik kreeg een berichtje van een lezer: ‘Wat moeten we in hemelsnaam met al die 476 courgettes uit onze moestuin?!’ Kijk, ik heb een courgetteplant, die heb ik Maikel gedoopt, maar die geeft geen courgettes. Wist je dat een courgetteplant eerst ‘bevrucht’ (iets met bestuiven, lees  de comments onder deze post voor meer uitleg) moet worden voordat er überhaupt courgettes kunnen komen? Ik heb dat niet geregeld en de bijen ook nog niet, dus ik heb gewoon een grote plant met courgettebloemen. Ook leuk. Maar van mensen die een moestuintje hebben weet ik dat courgettes van geen stoppen weten. Niet aan te slepen die dingen. Hartstikke leuk en voordelig natuurlijk, maar wat ga je er allemaal mee doen? Maak je geen zorgen, ik heb een overzichtje voor je gemaakt van mijn favoriete recepten met courgette. Hoef je alleen nog maar de overige ingrediënten te halen en je kunt aan de slag. Komen ze!

Courgette carpaccio 

carpaccio3

Echt zo’n lekker licht en zomers maaltje, waarbij je zelf een ‘feta’ maakt uit tofu. Met een broodje erbij kan dit prima als hoofdgerecht, maar je zou het ook als bijgerecht bij een barbecue of als voorgerecht kunnen serveren.

Minestrone met courgette 

courgette

Ja, dit is dan even wat minder zomers. Dus dit recept moet je maar bewaren voor een grauwige, regenachtige zomerdag. Ach, en eigenlijk is dat ook best gek om te zeggen. Want het is gewoon een tomatensoep met pasta en groenten, dus waarom zouden we dit ook eigenlijk alleen in de winter kunnen eten?

Bulgursalade met gegrilde courgette

courgette

Eén van mijn favoriete recepten. Hier zitten zóveel lekkere verschillende smaakjes in. De ingelegde citroenen, de olijven, munt, de groenten…. mmmm. Echt zin in!

Veggie lasagne met courgette 

lasagne3-1024x682

Dit is heel leuk om te maken! En ook een stukje lichter in calorieën dan wanneer je echte lasagnebladen (van pasta) zou gebruiken, dus ook lekker licht verteerbaar – vind ik zelf in de zomer altijd wel fijn.

Wokschotel met courgette 

courgette

En natuurlijk kun je courgette ook gewoon lekker wokken. En op die manier kun je heel wat courgettes kwijt in je gerecht, want in de wokpan slinkt alles nogal. Deze sinaasappel-gember woksaus is ook een groot succes, dus ook dit kan ik je alleen maar aanraden! Tip: gebruik basmatirijst of jasmijnrijst voor een upgrade van dit recept.

Pasta met courgette uit de oven 

courgette

Súper simpel, maar dat is natuurlijk ook wel een beetje wat we willen deze zomer: pasta en groenten in een ovenschaal, hoppa, de oven in, klaar. De volgende dag nog helemaal prima als lunch mee te nemen naar je werk. Ideaal!

Raw vegan Pad Thai van courgette 

courgette

En wat je natuurlijk ook met courgettes kunt doen, is ze ‘spiralizen.’ Dat wil zeggen dat je er slierten van maakt. En met die slierten kun je vervolgens pasta of noodles nabootsen. Ideaal ook weer als je calorie-arm of licht wil eten, of wanneer je moeite hebt om extra groenten binnen te krijgen. Je hebt nogal wat courgette nodig voor dit gerecht, want met die slierten gaat het hard, maar zo kom je wel door je moestuinvoorraad heen!

Biedt dit alles een beetje perspectief voor de rest van het courgetteseizoen? Ik hoop het van harte. Geniet van je moestuinopbrengst (ik ben jaloers op jullie allemaal, ik wil ook een tuintje) en laat het me weten als je een recept hebt geprobeerd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Favoriete recepten met courgette

 1. Wij zijn ook ‘gezegend’ met een overvloedige courgette oogst ;-)
  En ja, het vereist nogal wat creativiteit om iedere keer weer een recept te verzinnen.

 2. Er is nog hoop voor Maikel. Niet de plant, maar de bloemen moeten bestoven worden. Meetal heb je geluk en doen de bijen dat zoor je. Zo niet, dan kun je het zelf doen. Iedere plant heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke heken je doordat er onder de bloem al een klein vruchtje te zien is. Pluk een mannelijke bloem en haal de bloemblaadjes weg, zodat je het stuifmeel op de stapel van de vrouwelijke bloem kunt aanbrengen. Met een kwastje kun je het ook doen. Dan hoef je de bloem niet te plukken. Daarna even geduld en je hebt heerlijk courgettes. Dank voor de recepten.

   1. De mijne heeft ook nog geen vruchten trouwens. Er komen over het algemeen veel meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen aan een plant en het duurt soms even vooraleer de eerste vrouwelijke bloem er is heb ik al ondervonden. Komt goed hoor!

 3. Tegek, dank je. Wij komen hier in Portugal om in de courgettes dus dit helpt weer.

  Vergeet niet, courgette jam! Serieus een regelrechte HIT!

  Vele groetjes uit Portugal Lia

  1. Oh dat kan natuurlijk ook nog! Jam van groenten maken. Super leuk ook om te doen denk ik!

 4. Die courgettebloemen kun je ook opeten trouwens, in Oost-Turkije werden die bloemen gevuld, met rijst of witte kaas of gehakt of groenten, soms gestoomd, soms gegrild, soms opgelegd in olie….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *