Groen in het seizoen: rabarberbrood

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kijk, dat ik totaal in de ban ben van rabarber, dat was inmiddels wel duidelijk. Tenminste als je dit en dit recept gelezen hebt. Het is zó’n ontzettend lekkere groente. Dat friszure, mmm. Ik vind het vooral lekker om het te combineren met iets zoets, zoals aardbeien, kokossuiker of rijststroop. Veel mensen denken dat je rabarber alleen maar als compote in bijvoorbeeld je yoghurt kan eten. Dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar je kan nog zoveel meer met rabarber! Mijn hart maakte een sprongetje toen ik dit recept van Maura’s prachtige ‘Yellow Lemontree Blog’ tegenkwam. Als je Maura’s blog nog niet kent: zeker gaan volgen! Ik moest en ik zou dit maken. Nu was het recept niet helemaal vegan, dus dat heb ik enigszins aangepast. Ook had ik wat andere producten in huis (ander zoetmiddel en ander meel) dus ik heb hier en daar wat andere producten gebruikt. Maar dat was een kleine moeite en het was het helemaal waard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor een homemade ovenvers rabarberbrood?

50 gram havermoutvlokken om tot havermoutmeel te malen
125 gram rijstmeel
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
2 volle tl kaneel
50 gram grof gehakte pecannoten (of andere noten)
300 gram rabarber (ongeveer 3 stengels)
150 gram aardbeien
30 ml ahornsiroop of vloeibare kokossiroop
2 eetlepels gemalen lijnzaad (hiermee maak je met 6 eetlepels water een eivervanger)
75 ml extra virgin kokosolie
havervlokken of speltvlokken voor bovenop (ik voegde ook nog wat pompoenpitten toe)

Wat moet je doen?

– Voorbereiding –

1. Eerst gaan we de rabarber met de aardbeien en wat kokossuiker koken. Je leest in dit artikel hoe dat werkt.
2. Zet ondertussen de eivervanger klaar. Dit doe je door 2 eetlepels gemalen lijnzaad te laten weken in 6 eetlepels water. Het lijnzaad neemt het vocht op en wordt een beetje stevig. Het moet eventjes staan, dus het is handig om dit al klaar te zetten als je nog met de rabarber bezig bent.
3. Houd een halve stengel en een paar aardbeien apart en snijd in stukken. Deze gaan later nog los door het brood heen.
4. Vet een cakeblik royaal in met kokosolie of bekleed met bakpapier.

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

5. Doe de havervlokken in een keukenmachine en laat draaien tot het meel is geworden. Je hoeft het niet helemaal fijn te malen, een beetje structuur mag wel.
6. Doe het havermeel samen met het rijstmeel, de kaneel, de baking soda en de gehakte noten in een grote kom. Roer goed door.
7. Meng in een andere kom de rabarber-aardbeimoes, de gesmolten kokosolie en de eivervanger.
8. Roer nu het vochtige mengsel door het droge mengels. Roer rustig door met een houten spatel. Roer ook de overgebleven stukjes rabarber en aardbei door het mengsel.
9. Breng eventueel op smaak met wat kokossuiker.
10. Schep het deeg in het cakeblik en top af met de speltvlokken. Bak het brood in 55-60 minuten af.

Tip 1: mijn brood werd niet heel erg zoet. Dit kan komen doordat ik rijststroop gebruikte in plaats van agavestroop zoals in het originele recept wordt aangeraden. Ook had ik wat minder aardbeien, die het brood ook wat zoeter moeten maken. Ik vond het wel lekker dat het brood niet zoet was, want nu kon ik het eten met een beetje jam erop. Ik at het dus echt als brood en niet als cake.
Tip 2: je kan het brood invriezen. Maar hey, houd jezelf niet voor de gek. Dit brood is op voordat je een vriezerbakje hebt kunnen pakken. Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanmiddag heb ik alweer nieuwe rabarber gekocht. Ik kon het niet laten. Wat zal ik er nu weer eens mee maken? Als jij dit rabarberbrood gaat maken (doen!) zou ik het heel leuk vinden als je het resultaat met ons zou willen delen. Dit kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Groen in het seizoen: rabarberbrood

 1. Wow dat ziet er lekker uit! Heeft iemand een idee wat ik in plaats van havervlokken kan gebruiken? Ik ben helaas allergisch voor gluten, en tegen glutenvrije haver kan ik ook niet.

  1. Misschien kan het ook wel met alleen maar rijstmeel. Of een combi met boekweitmeel? En voor bovenop het brood kan je voor pitten gaan, zoals ik ook deed.

 2. Woehoeeee, wat ziet die er lekker uit! Leuk dat jullie het brood gemaakt hebben en dat het zo lekker smaakte. Het is echt mijn favoriet. Zelf vind ik het ook juist lekker dat het niet zo zoet wordt als je gewend bent, want ik at het voor ontbijt.

  Jullie versie ga ik de volgende keer proberen!

  1. Mmm, ja het is het perfecte ontbijt inderdaad. Heerlijk! Nog heel erg dankjewel voor de inspiratie :)

 3. Oh jullie ook altijd met die heerlijke receptjes, hihi. Ik denk dat ik binnenkort gewoon een kook marathon hou! haha

 4. Ah ja die had ik ook al bij Maura gezien. Ik kan ook geen enkele bos rabarber laten liggen. Als ik het zie moet ik het kopen en je kunt er dus nooit genoeg recepten van hebben!

 5. Wat een fijn recept, ga het nu meteen maken!!
  Ik heb alleen geen rijstmeel in huis wel kokosmeel.
  Kan dat ook?

  1. Dat lijkt me wel ja! Ons motto is altijd: gewoon proberen, dat doen wij namelijk ook ;) Succes!

 6. Ik volg jullie blog pas sinds kort, maar wat een mooie artikelen! Ik zag een link naar dit artikel en dacht, mmm dat zal lekker zijn, maar het zal toch niet… nee, waarschijnlijk niet.. ik hoef niet eens te klikken, maar ik probeer het toch….

  En jawel, het is glutenvrij! Halleluja:)!
  Toen ik even ging zoeken zag ik dat jullie nog veel meer glutenvrije receptjes hebben gepost.
  Ik ben fan en ik ga deze binnenkort zeker uitproberen, want ik ben ook gek op rabarber:)

  Liefs Iris

  1. Leuk om te horen :) Ja, we hebben relatief veel glutenvrije recepten. Je kan het ook zien in de receptenlijst (bovenaan deze pagina), daar staat met GF (glutenfree) aangegeven welke recepten wellicht geschikt kunnen zijn voor jou. Veel plezier :)

 7. Ik zag de rabarber gisteren op de markt liggen en twijfelde ZO of ik het eens zou proberen, maar durfde het nog niet aan ;) Dit ziet er trouwens overheerlijk uit!

  1. Volgende keer echt niet meer twijfelen! gewoon eens proberen. Dat deed ik een paar weken geleden ook voor het eerst en ik heb er absoluut geen spijt van gekregen!

 8. Oh oh ooo dit is jammee, het is nu n beetje laat om te gaan bakken…morgen ga ik deze maken.
  Ik heb net mijn boerenbrood klaar die ik gemaakt heb met een deel kamut en een deel speltmeel met daarin rozenmarijn. Ook erg lekker.

 9. Zo het brood staat in de oven!
  Heb een beetje een draai aangegeven van me zelf wat ik in huis had,50gr speltmeel,125gr kamutmeel,honing ipv suiker,een sap van halve sinusappel meegekookt en ipv pecan heb ik walnoten gebruikt.
  ohohooo het ruik al heerlijk hier!
  …mijn benieuwen???

 10. Wat een heerlijk recept! Ik heb speltmeel gebruikt ipv rijstmeel, en de baking soda heb ik weggelaten (waarvoor dient dit eigenlijk?). Ik heb fijne havervlokken gebruikt, en deze heb ik niet vermalen. Het brood is super gelukt. Inderdaad lekker met wat jam erop.

 11. Dat is lekker! Ik kwam het recept vanochtend tegen en heb het vanavondg gemaakt, ik had walnoten ipv pecan en honing ipv suiker of ahornstroop.

  Ik weet waar ik morgen mee ontbijt!

 12. Wanneer gaat de 30ml siroop en het bakpoeder bij het beslag? Ik zie dit wel bij de ingrediënten lijst, maar niet terugkomen in de stappen.
  Ik heb nu de siroop bij het ‘natte’ gedeelte en het bakpoeder bij het droge gedeelte gedaan.
  Ik had de kokossuiker vervangen door agave siroop omdat ik dat niet in huis had, maar de binnenkant blijft te vochtig en wordt niet gaar. Smaak is overigens verrukkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *