Groen in het seizoen: pompoensoep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen week zagen we dat de pompoenen weer in de aanbieding waren bij Ekoplaza. Daar moésten we gewoon gebruik van maken. Pompoensoep is gewoon altijd goed. En het is zo ontzettend simpel – je hebt maar weinig nodig. Zin in een lekker receptje?

Met dit recept maak je een flinke pan heerlijk romige pompoensoep. Genoeg om twee dagen van te eten. En geloof ons maar: de volgende dag is de soep nóg lekkerder!

Wat heb je nodig?

1 (rode) ui
3 tenen knoflook
een drupje plantaardige olie
1 rode chilipeper
1 pompoen van ongeveer 500-600 gram
3 aardappels (of 2 grote aardappels)
1 liter groentebouillon
kruiden: gerookte paprikapoeder, cayennepeper, chipotle (gekocht bij Tjin’s Toko,) peper en zout

Wat moet je doen?

1. Hak de pompoen in stukken. Ja, dat is altijd even afzien. Wat je kan doen is het volgende: prik een paar gaatjes (met een vork) in de schil van de pompoen en zet hem voor een paar minuten in de oven. Hierna snijdt het een stuk makkelijker. Zonder de oventruc is het een kwestie van een goed scherp mes gebruiken en uitkijken voor je handen. Wij kiezen altijd voor een biologische pompoen, zodat we de schil gewoon op kunnen eten. Dat scheelt een heleboel werk!

2. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit dit met een beetje olie in de pan.
3. Snijd de chilipeper in ringetjes (wij laten de zaadjes zitten, voor wat meer pit) en fruit deze mee.
4. Snijd de aardappel in blokjes en voeg deze toe in de pan.
5. Voeg nu de pompoen toe.
6. En giet nu de liter groentebouillon erbij. Breng de soep aan de kook.}
7. Na een minuut of 7 zijn de aardappel- en pompoenblokjes gaar en zacht geworden. Bewerk het geheel nu met een staafmixer, totdat je een mooie gladde soep hebt.
8. Nu ga je de soep op smaak brengen met kruiden. Ik voegde op gevoel cayennepeper en gerookte paprikapoeder toe. Vervolgens deed ik er een snuf chipotlepoeder bij (kijk hier een beetje mee uit, is een vrij overheersende smaak) en ik bracht het geheel op smaak met zwarte peper en een heel klein beetje zout.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misschien vind jij andere kruiden lekker; experimenteer er lekker op los. Zo lang je een basis hebt van knoflook, ui, chilipeper, pompoen, aardappel en groentebouillon, zit je sowieso helemaal goed!

Wie van jullie is er ook zo gek op pompoensoep? Misschien vind je dit pompoensoeprecept (vorig jaar door ons gemaakt) ook wel lekker! Fijne Meat Free Monday vandaag! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Groen in het seizoen: pompoensoep

  1. Hmm pompoensoep is heerlijk, maar wel echt iets voor de herfst vind ik. Ik maak meestal een megapan in mijn herfstvakantie en vries dan porties in. Zo heb ik 2 maanden lang een lekker bordje soep.

  2. Hmm ik ben dol op pompoensoep! Soms maak ik ook een zoetige variant door een appeltje mee te koken, lekker voor de variatie!

  3. Ik blijf toch altijd moeite houden met dit soort kleuren soep :-) Ik ga mijn zus vragen dit te maken, die kan dat vast beter.

    1. Bedoel je om de soep zo oranje te krijgen? dat had ik ook altijd! Maar nu ik gewoon de hele pompoen gebruikte, werd ie knal oranje! Ik denk dus dat het echt een kwestie is van genoeg pompoen gebruiken. (of genoeg wortel, genoeg courgette voor een groene soep, enz.)

  4. Ik hou van pompoensoep! Zo tegen maart komen die dingen me echt de neus uit, maar nu het blijkbaar in augustus al herfst is, verlang ik maar naar 1 ding: een kop hete, spicy, romige pompoensoep <3

  5. Klinkt lekker pittig! Ik rooster de pompoen altijd gaar in de oven (met kruiden etc) en pureer het dan samen met de bouillon tot soep.

  6. Heerlijk pompoensoep. Dat wordt echt mijn favo soep om de komende weken mee te nemen naar het werk :D

  7. Lekker hè?!
    De hele pompoen een kwartiertje voorkoken en dan pas snijden werkt heel goed. Hij is dan een stuk zachter en dat scheelt enorm met snijden.

  8. Je kan me eigenlijk altijd wakker maken voor pompoensoep… vooral hoe mijn vader hem maakt. Met een handje zilvervliesrijst en tahoe, voor een echte maaltijdsoep. Maar deze variatie klinkt ook heerlijk! Kom maar op met die pompoenen!

  9. Ha jullie houden precies hetzelfde recept als ik aan. Ik heb hem van het weekend ook gemaakt en net na mijn werk weer een bord gegeten. Er is niets wat me blijer maakt dan goede pompoensoep!

  10. Ook heerlijk met een zoete aardappel en een vers stukje gember erdoorheen! :)

  11. Oh pompoensoep! My favourite! Zelf bak ik de kruiden even mee, zodat ze nog meer smaak afgeven. Ook gooi ik er vaak wat kerrie, komijn en koenjit doorheen voor een oosters tintje. Heerlijk warme smaken :)

  12. Wat ook heerlijk is om eerst de pompoen in maantjes in de oven te laten sudderen in een marinade van olijfolie, venkelzaad, korianderzaad, oregano, knoflook, zout en rode peper.
    Een paar partjes apart houden voor de hoofdmaaltijd. De rest met wat water en sojaroom mixen tot een soepje. Echt om je vingers bij af te likken…

  13. Mmm, ziet er heerlijk uit! Ga ik binnenkort ook zeker weer eens maken!

  14. Hmmm! Ik ben dol op pompoensoep dus deze sla ik zeker weten op en voeg ik toe aan m’n verzameling pompoensoep-recepten! :D

  15. Hier nog een die dol is op pompoensoep. Geweldig te lezen hoeveel variaties er zijn met deze heerlijke soep. Wat ook heel lekker is: pompoenpannenkoekjes :o)

  16. Ziet er heel goed uit! :)

    Even een vraagje.. Voor hoeveel personen is dit ongeveer?

      1. Bedankt!
        De soep was heerlijk en werd hier goed ontvangen! :)

  17. De nog-net-niet-soep staat op dit moment te koken! Ik ben benieuwd :). Oh en: mijn hemel wat is pompoen ontleden/snijden een ROTwerk haha.

  18. Voor de eerste keer zo dichtbij een pompoen in mijn keuken. Flespompoen na wat tegenstribbelen in stukken gekregen. Pff, dank voor de waarschuwing, die dingen zijn echt keihard! Mij benieuwen of ik de schil gepureerd krijg. Anders de soep na het pureren maar door een zeef. Het ruikt al heerlijk :)

    1. hahahh, heftig he ;) Maar er zijn wat trucjes: even in de oven, even in een pan met kokend water en gewoon een heel scherp mes gebruiken. En op een gegeven moment werkt het en word je supersnel in het ‘slachten’ van een pompoen ;)

  19. Het ging trouwens super met schil en al met de staafmixer. Bedankt voor het recept. Genoten :)

  20. Als jé de punt en het ‘kontje’ er eerst afsnijdt dan is de spanning van de pompoen eraf. Dan kan je de pompoen makkelijker doormidden en vervolgens in stukjes snijden. Je hebt ook meer houvast door de platte onderkant. Een verse pompoen snijdt veel makkelijker dan een wat oudere.

  21. We eten super vaak vegan in The Hang-Out met de jongeren en heb voor het eerst zondag deze soep gemaakt. Ik heb wel 1/3 van de aardappelen vervangen door zoete aardappel. De soep viel hier enorm in de smaak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *