Groen zonder Poen: Oosterse salade met pindakaas vinaigrette

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vorige week at ik bij Venkel (klik op de link voor het hotspot-artikel,) een overheerlijke salade met pindakaas vinaigrette. Ik besloot de salade thuis na te maken en dat is best wel aardig gelukt. Nu moet ik zeggen dat ze bij Venkel wel érg goede salades maken en zo goed ben ik nou nog niet, maar ik heb mijn best gedaan. Mijn recept vind je in dit artikel.

Ik heb de salade zo budgetproof mogelijk gemaakt. Daarvoor ben ik naar de Turkse winkel gefietst (voor de Amsterdammers onder ons: Genco, in Noord) en heb ik de veggies zo goedkoop mogelijk gekocht. De pindakaas kocht ik wel bij de biowinkel, omdat ik graag suikervrije pindakaas eet en de rest had ik nog in huis. Ik gebruikte kelp noodles en die zijn behoorlijk prijzig, maar die lagen nog in de koelkast. Je kan net zo goed glasnoodles of rijstnoodles gebruiken, die stukken goedkoper zijn bij de toko. Nog los van het feit dat de ingrediënten niet duur zijn, maak je met dit recept een flinke salade. Ik denk dat je er met drie personen van kan eten. Of met twee personen en dat je dan een lunch voor de volgende dag overhoudt. Ideaal!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

1 krop Romaanse sla (of andere sla met grote bladeren)
1 komkommer
1 flink stuk rettich
1 grote wortel
1 bakje taugé
vergeten toe te voegen, maar hoort er eigenlijk wel bij: 50 gram sperziebonen (wel gekocht voor 24 cent, niet gebruikt!)
kokosrasp (een paar eetlepels)
pinda’s (een klein handje, gehalveerd)
2 porties noodles (glas noodles of rijst noodles)

voor de vinaigrette

2 eetlepels pindakaas
witte wijnazijn
sojasaus (of tamari)
citroensap
water

voor de zoet-zure komkommer
1 1/2 eetlepel natuurazijn
1 eetlepel (kokos-)suiker
2 eetlepels water

Wat moet je doen?

1. Schil de komkommer en rasp hem in heel dunne plakjes. Leg in een kommetje, met het azijn, het water en de (kokos-)suiker.
Zet in de koelkast en laat een paar uurtjes marineren.

2. Stoom de sperziebonen een paar minuten. Het lekkerste eet je deze gehalveerd.
3. Roerbak de taugé kort. (eventueel met een scheutje sojasaus)
4. Val de wortel en de rettich (beide geschild) aan met een juliennerasp, zodat je mooie dunne reepjes krijgt.

5. Rooster de kokosrasp.
6. Dop en halveer de pinda’s. Meng met de kokosrasp in een kommetje, zodat je dit mengsel straks makkelijk kan verdelen over de salade.

7. Maak de vinaigrette: roer 2 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel witte wijnazijn, een scheut sojasaus, een scheut citroensap en wat water heel goed door elkaar totdat het een glad (dun!) pindasausje wordt. Proef tussendoor of je het sausje al lekker vindt, of voeg anders iets zuurs of juist zouts toe.

8. Bereid de noodles volgens de instructies op de verpakking en spoel af met koud water.
9. Mix de noodles, alle veggies (dus inclusief de zure komkommer en de taugé) en de vinaigrette in een grote slakom. Goed mixen, zodat alles mooi verdeeld is!

1o. Serveer mooi op een bord met de slabladeren. Garneer met de pinda’s en kokosrasp.
Het idee is dat je de slabladeren als een soort schelp kan gebruiken, waar je de salade in kan ‘scheppen.’

Het is misschien eventjes werk – er zijn salades die sneller klaar zijn – maar het is echt de moeite waard. Als je alleen eet, zou je hier gemakkelijk twee dagen van kunnen eten, dus dat scheelt weer tijd!

Ga jij deze salade maken? Dan zouden we het heel tof vinden om een foto te mogen bewonderen. Je kan een foto met ons delen via Twitter (@degroenemeisjes) of via Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt voor de moeite en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Groen zonder Poen: Oosterse salade met pindakaas vinaigrette

  1. Mmmmm !! Looks good ! Mn moeder vroeg laatst of we nog iets groens konden eten, denk dat dit het wordt :)

  2. Ik heb dit net even anders gemaakt…alle ingrediënten inclusief vinaigrette in een rijstvel. Et voilla…. Heerlijke springrolls. Waren echt lekker. Groente wel even goed klein snijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *