Groen zonder poen: suikervrije sesamkoekjes

recept vegan sesamkoekjes met rijst siroop. Makkelijk te maken en lowbudget #vegan #veganfood #sesamkoekjes #lowbudgetG
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen maandag ging ik naar een feestje met vriendinnen. Zo af en toe spreken we met elkaar af en dan is het voornaamste doel: bijkletsen en eten. Doordat een aantal van mijn vriendinnetjes moet uitkijken met wat ze eten in verband met allergieën en dergelijke, ben ik gelukkig niet de enige die een ‘apart geval’ is. We hebben altijd de afspraak dat iedereen wat lekkers meeneemt dat dan ook weer door iedereen te eten is. Dat betekent: glutenvrij, suikervrij en vegan. IDEAAL kan ik je vertellen. Afgelopen maandag gingen we een ruilfeestje houden. Iedereen nam een tas vol met spullen mee – van kleding tot boeken – en al deze dingen gingen we met elkaar ruilen. Omdat ik drastisch aan het opruimen ben wil ik niet teveel mee naar huis. Maar ik bracht een tas vol met spullen in (dat ruimt weer lekker op!) en ging met twee mooie kettingen en een eyeliner naar huis. Helemaal blij!

Omdat ik erg druk was geweest, had ik geen tijd om een hele taart of iets dergelijks te bakken. Daarom ging ik voor een supersnel en makkelijk receptje voor suikervrije sesamkoekjes. Dat ik dit niet eerder heb gemaakt is gewoon een shame. Vroeger had ik een serieuze sesamkoekjesverslaving. Ik kocht ze altijd bij de Xenos, maar sinds ik vegan ging eten was het over met de pret, want: honing. Je hebt ze ook met agave geloof ik, bij de biowinkel, maar daar waren ze de laatste keer dat ik ze zag erg prijzig. Dat kan dus vele malen goedkoper. En het is zo ontzettend simpel om te maken, you don’t even know!

Dus ik bakte een stapel sesamkoekjes, deed er een strikje omheen en een kaartje erbij en klaar was mijn ‘cadeautje.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik denk dat deze sesamkoekjes mijn andere favoriete suikervrije koekjes (deze havermoutkoekjes) van de troon gaan stoten. In elk geval tijdelijk. Het recept komt trouwens uit het boekje Zoete Zin, waarover we gisteren een review schreven. Heb je al meegedaan met de winactie?

Wat heb je nodig?

140 gram sesamzaadjes
2 eetlepels kokosolie (ik gebruikte extra virgin kokosolie van Royal Green)
2 eetlepels rijststroop (te koop bij Ekoplaza, een van de goedkoopste suikervervangers)
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel vanillepoeder
een snufje zout

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 200 graden –

1. Als je sesamzaadjes hebt gekocht die nog niet geroosterd zijn, rooster je ze eerste eventjes in een droge koekenpan.
2. Verwarm in een pannetje de kokosolie met de rijststroop. Haal het pannetje van het vuur zodra de koksolie en rijststroop goed gemengd zijn.
3. Voeg de sesamzaadjes, kaneel, vanillepoeder en zout toe en roer heel goed door met een houten lepel.
4. Stort de massa uit over een vel bakpapier en strijk glad met de bolle achterkant van een lepel.
5. Plaats de sesamkoekjes voor 8-10 minuten in de oven. Mijn (combi-magnetron) oven had 10 minuten nodig, maar houd de koek goed in de gaten na 8 minuten. Sesam heeft de neiging om aan te branden en dat willen we natuurlijk niet.
6. Haal het bakpapier met de sesamkoek uit de oven en leg het op een koude ondergrond. Laat het hier voor ongeveer 15 tot 20 minuten liggen.
7. Als het goed is, is je koek nu krokant geworden en afgekoeld. Snijd de koek met een pizzames in reepjes. Enjoy!

Tip: heb jij een grote oven met een flinke bakplaat? Maak het dubbele (of drie dubbele) vna dit recept, zodat je genoeg hebt voor de hele week!

Ik ben heel benieuwd wie van jullie er nu meteen de keuken in rent! Laat je ons weten hoe je sesamkoekjes geworden zijn? Dat kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) De mooiste foto’s plaatsen we nu en dan in een collage, om trots te laten zien hoe geweldig wij het vinden dat jullie onze recepten maken!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

78 gedachten over “Groen zonder poen: suikervrije sesamkoekjes

 1. Die sesamkoekjes uit de winkel vind ik altijd erg lekker. Leuk idee om ze een keer zelf te maken!

 2. Deze zie ik ook altijd in de winkel liggen! Ik heb een hele poos geleden een keer met een vriendin een heel pak van deze koekjes leeggegeten, en sindsdien heb ik ze heel lang niet meer gehad, ik had er wel even genoeg van. Maar nu heb ik er eigenlijk wel weer zin in, dus leuk dat jullie dit plaatsen! Kan het eigenlijk wel met honing? (Ik eet niet speciaal vegan, dus als het met honing kan is dat wel makkelijk)

  1. ja hoor, dat kan. Ik denk alleen wel dat ze dan veel zoeter worden.. dus misschien moet je de hoeveelheid honing dan een beetje aanpassen. Rijststroop is trouwens een heel goedkoop zoetmiddel. Ik denk nog goedkoper dan honing, als je het bij de biowinkel koopt!

  2. Je kan het zeker maken met honing, maar ik heb altijd gehoord dat het niet goed is om honing te verwarmen. Dan verandert er iets in de samenstelling van honing waardoor en stoffen vrij komen die niet zo goed voor je zijn.
   Dus dan lijkt rijststroop/dadelstroop/agavesiroop of iets dergelijks mij beter.

 3. Bedankt hiervoor, ik was altijd gek op sesamkoekjes maar had het idee dat er erg veel suiker in zat dus eet ze haast nooit meer. Ik ga ze nu lekker zelf maken :)

  1. leuk! het is super makkelijk en ik vind ze persoonlijk lekkerder dan die uit de winkel :)

 4. Rijststroop is toch ook gewoon suiker? Alleen komt het veel verder weg dan de Hollandse suikerbiet (voetprint enzo).

  Bedankt voor het recept, ik ga het een keertje maken!

  1. rijststroop is niet ‘gewoon’ suiker. Het is een suikervervanger. Rijststroop heeft een GI van 25, honing heeft een GI van 55 en geraffineerde suiker (gewone witte suiker dus) heeft een GI van 68. Je kan natuurlijk ook voor iets lokaals gaan, zoals honing. Maar dat is dan weer niet vegan ;)

   1. Hoi, wat een leuk recept dit – ga ik binnenkort zeker eens maken! Ik was wel benieuwd waar jij je informatie over de GI van rijststroop vandaan hebt. Ik heb namelijk geprobeerd dit terug te vinden, maar ik lees vooral artikelen die aan rijststroop, zelfs bruinerijststroop, een hogere GI toekennen.
    Zoals: “Rijststroop wordt erg vaak gebruikt als natuurlijk zoetmiddel in veel biologische producten. Het is ook een zeer vaak gebruikt zoetmiddel in koekjes en sauzen. Helaas bevatten vrijwel alle rijststropen een zeer hoge glychemische index. Op de uitzondering van bruine rijststroop na: deze heeft een relatief vrij lage index, echter is deze variant een stuk minder zoet, waardoor je meer nodig zult hebben om iets te zoeten. Het blijft dus een beetje “water naar de zee dragen” in dit geval. De glychemische index van de bruine rijststroop is vergelijkbaar met bijvoorbeeld agave en honing. Voordeel wat (bruine) rijststroop weer wel heeft is dat het niet de fructose bevat die zowel agave als honing rijk zijn. Maar nadelen zijn er ook: rijststroop bestaat voor een groot deel uit maltose wat een zeer hoge glychemische index heeft (105) Met 43% bestaande uit deze maltose maakt het rijststroop dus tot een zoetmiddel met hoge GI. Rijststroop bevat ook veel enkelvoudige koolhydraten. Zoals velen wellicht weten geven enkelvoudige koolhydraten een snelle “rush” wat een zeer korte energiestoot geeft en de bloedsuikerspiegel omhoog jaagt. Rijststroop is ook minder sterk in zoetkracht en zal je om iets te zoeten meer nodig hebben. je vervangt 200 gram geraffineerde suiker met ongeveer 200 gram rijststroop: dit is dus aanzienlijk veel. Ook geeft het veel calorieën: per 100 gram gemiddeld 325 kcal.” Het kan natuurlijk nog steeds een prima alternatief zijn, maar het lijkt wel wat minder positief dan de GI van 25 die jij beschrijft…

 5. Heerlijk! Kan je niet ook kokosbloesem gebruiken? Smelten met wat water en je hebt je eigen kokosbloesem stroop?

 6. Mm, rijststroop ken ik nog helemaal niet! En sesamkoekjes heb ik ook nog nooit op (maar ze zien er hartstikke lekker uit!).

 7. hallo lieve groene meisjes. vraagje.. zo groen als jullie zijn waarom geen verse vanillestokje maar poede? vind het wel een heerlijk recept thanxx Birgit

  1. Hi Birgit, wij gebruiken biologisch en faitrade vanillepoeder dat wij kopen bij superfood.nl.

   1. Ho, iets te vroeg verzonden. Met zo’n zakje vanillepoeder kan je ontelbare keren bakken en koken. Iedere keer een vanillestokje kopen vinden wij te kostbaar. Daarbij komt dit biologische/fairtrade vanillepoeder exact hetzelfde ‘spul’ is.

 8. Té leuk dit recept/idee! Kocht vorige week nog sesamkoekjes van de Xenos als cheatmeal! Maar dit is natuurlijk veeeeeel beter! Ik ga ze vrijdag maken!

  1. lekker he? En het is zooooo makkelijk om te maken, echt. Je bent een kwartiertje bezig, inclusief wachttijd/oventijd. Perfect!

 9. Wat een geweldig recept! Ik ben gek op die sesamkoekjes, zelf maken is natuurlijk nog beter!

 10. Ik ben gek op sesamkoekjes! Ik zie ze inderdaad vaak bij de Xenos liggen, maar doordat ik suikervrij eet laat ik die liggen. Nu kan ik ze lekker zelf gaan bakken. Leuk!

 11. oh wauw ik ben altijd op zoek naar handige tussendoortjes voor op het werk, dit ga ik zeker een keer maken!

 12. Kun je er ook vanille-aroma doorheen doen ipv vanille-poeder? En is dat net zo sterk of heb je meer/minder nodig?

  1. Geen idee, wij gebruiken zelf bijna nooit vanille essence omdat we de smaak wat chemish vinden… Maar misschien kan het wel hoor!

   1. Vanille aroma is wat anders dan vanille essence.
    Dat laatste vind ik echt vies ;)
    Vanille aroma kun je maken met wodka en vanillestokjes.
    Eeuwig houdbaar en altijd vanille aroma bij de hand.

 13. Hihi, die berg met sesamzaadjes ziet er leuk uit :)
  Ik was ook altijd verslaafd aan die koekjes! Alleen ik kon zulke koekjes met glucose vinden. Wat leuk dat jullie een suikervrije variant hebben gemaakt.

  Deze ga ik zeker een keertje maken!

  Liefs.

 14. Ik kocht ze ook altijd bij Xenos, maar sinds ik suikervrij eet kan dat niet meer. Ik was al een tijdje op zoek naar een vervanging, maar nog niet gevonden. Ik ga ze snel maken. Eerst maar eens op zoek naar een Ekoplaza (?) voor de rijststroop…

 15. En ze smaakten zoooooooooooooveel lekkerder dan uit welke winkel dan ook! Serieus!
  Alleen, lieve GroeneMeisjes, hoe kan ik die kokos vervangen? Olijf? Of zou ik het misschien kunnen weglaten?
  xxx
  Jaim

  1. Hi babe! Ik zou zonnebloemolie proberen. Olijfolie heeft toch zo’n uitgesproken smaak he? Of misschien sesamolie? Geen idee hoor… Kokosolie stolt altijd zo goed he?

 16. Wauw ze zijn erg lekker! Veel knapperiger en luchtiger dan die knoeiharde uit de winkel :D
  Het is vast ook lekker als variatie om er ook zonnebloempitten en rozijnen of cranberry’s doorheen te doen, dan heb je lekkere mueslirepen!

 17. […] Heb je trouwens de review over Zoete Zin en winactie op het geweldige blog ‘De Groene Meisjes’ al gezien? Ook delen ‘De Groene Meisjes’ ons recept voor suikervrije sesamkoekjes. Kijk HIER. […]

 18. Thanks voor het delen! Nu ik een oventje heb is dit helemaal pret, misschien ga ik het wel combineren met pompoenpitten :D

 19. Hoi iedereen,

  Ik vind deze koekjes ook altijd heel lekker. Ik ben ze nu aan het uitproberen en heb er ook wat pompoenpitten (geroosterd en gemixt) bij gedaan. Ben benieuwd!

  Ps: ik maakte ze met honing en olijfolie en mijn lepel maakte al heel goed…

  Grts

 20. Ik heb er lijnzaad en zonnebloem pitten bij gedaan en beetje kokosrasp.
  Bij de kokosvet en rijststroop schepje kokossuiker. Heerlijk!
  Ik had nog nooit gehoord en gewerkt met rijsstroop. Heerlijk is het, bedankt.

 21. Ah sweet memories! Kocht ik m’n puberteitje regelmatig bij De Tuinen! Lang niet gehad,maar nu kan ik ze lekker zelluf maken! Thanx!

 22. Goed idee, die ga ik zeker maken (met variaties, zoals andere zaden)! Mijn man is er verslaafd aan en ik ga ze ook op mijn collega’s uitproberen.
  Ik snap alleen niet waarom de sesamzaadjes eerst geroosterd moeten worden als ze daarna toch de oven ingaan. Lijkt mij dubbel werk …

 23. Ze staan nu in de oven! Gister de ingrediënten in huis gehaald, ben erg benieuwd hoe ze worden. Over 5 minuutjes kunnen ze er alweer uit!

  1. Oeps, bij mij waren ze op 180 graden na 6 minuten al flink verhit! De randjes snijd ik er maar vanaf!

   1. oh jeetje! bij mij hebben ze wel echt 10 minuten nodig.. ,maar goed dat je het zegt!

 24. Die koekjes kocht ik vroeger ook altijd!
  Ik ga ze binnenkort ook eens maken maar dan met appelstroop. Rijststroop hebben we niet in huis en ik wil door onze voorraad heen. Sesamzaadjes horen ook bij die voorraad waar ik amper doorheen kom:) Goede reden dus om te gaan bakken.

 25. Als de substantie niet aan elkaar blijft plakken, betekent dat te weinig honing? (had geen rijstroop in huis vandaar)

 26. Oehhhhh ze zijn lekker!!!!!!!!!!
  De volgende keer moet ik ze ietsjes dikker maken maar mjammie…

  Hier verkopen ze sesamzaad voor een fijn prijsje bij de turkse groenteboer dus ik ga het zeker nog een keer maken!

 27. Ziet er heerlijk uit. Er liggen nu ook sesamkoekjes bij de LIDL, maar nu ik dit zo lees kan ik ze volgens mij net zo goed zelf maken. Zou ik het ook kunnen maken met dadelsiroop?

  1. Ja hoor, waarom niet? :) Worden ze lekker zoet en plakkerig, hihi

  1. ja hoor dat kan. De smaak zal wel een beetje anders zijn wellicht.

 28. Ze zijn ECHT HEILIG de vanillepoeder heb ik weggelaten en inplaats van kokosolie heb ik zonnebloem olie gebruikt.

 29. ipv rijsstroop (hadden wij niet in huis) agavesiroop gebruikt. Bij mij bleven ze niet aan elkaar plakken. En de vanillepoeder vervangen door een vanillestokje wat wij nog in huis hadden. Dat ze niet aan elkaar plakken, kwam denk door de agavesiroop. Jammer, zal het de volgende keer met rijsstroop proberen.

 30. Net gemaakt en ze zijn heerlijk!
  Bij mij lukte het goed met agavesiroop,
  heb wel iets meer kokosolie gebruikt.
  Bedankt voor het receptje <3

 31. Ik heb ze ook net gemaakt met honing, ze zijn niet zo hard geworden maar meer plakkerig. Wel erg lekker!

 32. Had nog sesam staan, maar geen stroop. Met ahornsiroop gemaakt. Smaakt heerlijk, is alleen niet erg compact. Volgende keer zeker metde stroop.

 33. ik ga van het weekend alle ingredienten in huis halen en dan echt wel maken want ik probeer zominmogelijk te snoepen en dat lukt wel als ik dat soort koekjes in huis heb en ben al bijna een week bezig dat ik echt gewoon niks qua snoep of chips eet en dat gaat goed

  dus op na de winkel van het weekend en de keuken in

 34. Gisteren geprobeerd te maken maar helaas bleef de boel naar aan elkaar “plakken”. Zou ik alles nog eens met wat kokosolie kunnen mengen en het nog een keer proberen?

 35. […] – springrolls – veggie sushi – wraps – zoete aardappelfrietjes met een salade – sowieso allerlei salades – fruit – gedroogd fruit, zoals dadels, mango, appelringen en abrikozen – noten – voorgesneden rauwkost, zoals wortels en komkommer, maar ook cherrytomaatjes en radijsjes doen het goed – een paar plakken bananenbrood – sesamkoekjes […]

 36. Bedankt voor t recept! Was naar zo iets op zoek voor me kids,
  Eerste lading verbrand,kon er echt na 4 min al uit.
  En ii had geen gebrande sesamzaadjes dus had ze zelf even geroosterd zoals jullie zeiden. En ipv rijststroop heb ik dadelstroop gebruikt,
  Ze zien er perfect uit, de eerst smaak is ook goed, maar dan komt er een hele vieze bittere nasmaak aam t einden, iemand een idee waarom?

  1. Dan zijn de sesamzaadjes misschien toch te lang in de oven geweest.. of dadelstroop geeft een bittere nasmaak? Met rijststroop hebben we dit nog niet eerder gehad.

 37. Ze zijn overheerlijk!!! Gisteren een portie gemaakt en vandaag al een dubbele portie!

 38. hallo,
  koekjes geprobeerd, heel erg lekker maar ze bleven totaal niet aan elkaar hangen, heb ze met een vorkje moeten eten, eerder soort granola dan koekjes. Iemand idee hoe dat komt?

  1. Bij werden het ook geen koekjes maar idd een soort granola… Wel lekker!
   Hoe krijg ik een samenhangender geheel?

 39. Het leek mij ook heerlijk, maar net als boven…..het geheel valt uit elkaar. Ik zag dat een paar mensen hadden gevraagd hoe dat kon en wat ze moesten veranderen, maar daar was geen antwoord op gekomen. Mijn vraag is hetzelfde: wat gaat er fout? Ik heb het 3 maal geprobeerd met precies de voorwaarden als boven beschreven, de sesamzaadjes, de kokosolie, de rijststroop, kaneel en vanille en 10 minuten in de oven. De eerste portie was te bruin en viel uit elkaar, de tweede was (op 160C) beter maar viel ook uit elkaar. Derde portie moest even wachten en die kon ik niet meer gladstrijken. Als je niet snel genoeg gladstrijkt (merkte ik) dan blijft alles aan de houten lepel plakken.

  1. Ik heb hetzelfde probleem! Heb het recept gevolgd maar ze blijven niet plakken. Heb ik het misschien te dun gemaakt? (Heb het goed plat gedrukt)

   1. Het moest juist ook niet te dik! Hier blijven ze redelijk plakken hoor. Wel kwetsbaar alsnog.

 40. Bonjour!
  Gebruiken jullie raw of geroosterde sesam zaadjes? Ik ben heel blij dat ik jullie site gevonden heb! Great job girls!

  1. Beide kan! Maar wanneer je rauwe sesamzaadjes gebruikt is het absoluut lekkerder om ze eerst even te roosteren in een droge pan.
   Fijn om te horen!

 41. Beste Groene Meisjes, vanaf 9 okt. 2014 schrijven er veel mensen die het recept sesamkoekjes/repen hebben gemaakt dat het maar niet aan elkaar blijft zitten dus uit elkaar valt. Kunnen jullie hier eens antwoord opgeven alsjeblieft want als ik de ingrediënten zo eens bezie vraag ik me ook af: wat is het bindmiddel van deze sesamkoekjes eigenlijk?

  1. Het is een combinatie van de kokosolie en het zoetmiddel. Koksolie en rijststroop zijn een goede combinatie. Andere combinaties misschien minder…

 42. Wat een tof recept! Ik heb zin om er onmiddellijk aan te beginnen!
  Ik heb echter geen rijststroop in huis, kan ik dit door iets anders vervangen?

 43. Beste,

  ik probeerde het tweemaal me na elkaar, maar het is me niet gelukt.( de eerste keer was het aangebrand, de tweede maal kleeft het niet en weinig smaak..)
  wat doe ik verkeerd? Kun je me helpen, want ik deze supergraag!
  Wel is het zo, ligt het daar aan? Dat ik agavesiroop gebruikte en geen vanillepoeder (aangezien ik dit niet heb..)

 44. Ik heb ze gemaakt. Blijven redeljk plakken maar zijn wel kwetsbaar. En wil ze meenemen naar iemand dus hoop dat ze heel blijven. Ik heb wat extra rijststroop gedaan en je moet ze echt goed laten afkoelen.

  En bij mij zijn ze lekker hoor. Vanillepoeder moet er wel echt in vind ik en kaneel ook.

 45. Beetje late tip/suggestie voor de mensen die het niet plakkend krijgt. Maar hebben jullie ze in de koelkast laten afkoelen? Dat wil meestal wel werken.. Soms is de temperatuur binnen (vooral ook bij koukleumen in de winter) op het randje van smelttempratuur waarbij droge warme lucht het meest lastig is. Mijn vriendin had ze ook gemaakt en snapte niet dat ze niet bleven kleven. Tot ik vertelde dat het 22 a 23 graden was. Probeer ze eerst in vorm te snijden en dan in de koelkast af te laten koelen of des noods in de vriezer, dan verhard de kokosolie en kristaliseerd de stroop dan moet het wel lukken denk ik..

 46. Hoi, ik heb het geprobeerd te maken, maar het is niet echt een koek geworden, maar een losse brei! Wat heb ik verkeerd gedaan? Te weinig kokosolie of te veel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *