Groen zonder poen: zoete tofusaté met pindasaus en zure komkommer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is weer MeatFreeMonday en daarom delen we vandaag weer een fijn vegan én lowbudget receptje met jullie! Voor dit recept ben ik de toko ingedoken en kwam ik naar buiten met allemaal heerlijke en goedkope producten om deze eenvoudige maaltijd mee te maken. Ik zeg eenvoudig omdat het helemaal niet moeilijk is. Echter; het zijn wel wat stappen die je moet zetten, dus je bent wel eventjes bezig. Maar het resultaat mag er zijn, want het wordt uiteindelijk een heerlijke – zomerse- maaltijd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor een stevige maaltijd voor 2 personen?

een blok tofu
1 teen knoflook
1 rode ui
chilivlokken
ketjap (sorry, er staat sojasaus op de foto, maar later bedacht ik dat dit ketjap moest zijn)

1 komkommer
azijn
(kokos-) suiker

pindakaas
kokosmelk
eventueel: sambal en sojasaus

300 sperziebonen
200 gram rijst
Wat moet je doen? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 1. We maken eerst de marinade voor de saté. Deze maak je door ketjap te mengen met chilivlokken, een uitgeperste knoflookteen en versnipperde rode ui. Je snijdt de tofu in blokjes en laat de marinade een tijdje intrekken.  Je zou dit bijvoorbeeld ’s ochtends al kunnen doen, zodat het ’s avonds klaar staat wanneer je wilt gaan koken.
 2. Vervolgens maak je de zoet-zure komkommer. Dit doe je door een komkommer te schillen (ook als het een bio komkommer is, want zonder schil wordt het lekker zacht) en in dunne plakken te raspen.
 3. Meng 7 eetlepels azijn met 4 eetlepels water en wat kokossuiker. Proef eventjes of je het zo lekker vindt en voeg anders wat meer water, azijn of suiker toe.
 4. Leg de komkommer in het azijnmengsel en laat intrekken. Ook dit kan je ’s ochtends al doen, zodat het klaar staat voor ’s avonds.
 5. Maak nu de pindasaus. Dit doe je door een paar eetlepels pindakaas (zonder suiker) te verwarmen en verdunnen met kokosmelk. Voeg een klein scheutje sojasaus of sambal toe, voor wat extra pit. Proef tussendoor of je de saus pittiger of minder pittig wilt. Ook kan je zelf bepalen hoe vloeibaar je de saus wilt hebben, door meer of minder kokosmelk toe te voegen.
 6. Stoom de sperziebonen in een rijstmandje boven een pannetje. Ik vind het zelf erg lekker als de sperziebonen een beetje knapperig blijven, maar ze moeten natuurlijk wel gaar zijn!
 7. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 8. Als laatste stap rijg je de blokjes gemarineerde tofu aan satéprikkers en grill je ze op een grillpan. Dit geeft het ultieme barbecuegevoel!
 9. Serveer de saté met de pindasaus en gebakken uitjes erover en de rijst, de zoet-zure komkommer en sperziebonen erbij. Enjoy!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

(sorry voor de dramatische foto. Het was al donker toen ik ging eten en ik moest het van romantisch kaarslicht hebben) 

Zoals ik al aangaf: het is een beetje een bewerkelijke maaltijd, maar wel heel erg simpel. Het advies is om gewoon lekker op tijd te beginnen, zodat je ’s avonds nog even de rijst kookt, de sperziebonen stoomt en de saté op de grillpan legt… en dan ben je klaar om aan tafel te gaan!

Wie doet er mee met MeatFreeMonday vandaag? Mag natuurlijk ook met een ander recept ;) We horen het graag van je! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Groen zonder poen: zoete tofusaté met pindasaus en zure komkommer

 1. Eigenlijk maak ik nooit zelf pindasaus, maar dit klinkt stiekem veel lekkerder dan satésaus uit pak van de supermarkt, wat ik normaal gesproken altijd haal.

 2. Ah, lekker! Het lijkt een beetje op GadoGado, een Surinaams (?) gerecht, ook súperlekker. Leuk om dit met tofu te doen, ik vind tofu vaak wel een beetje smaakloos en zompig, dan vind ik tempeh lekkerder.. Maar misschien dat het hier wel weer heel anders smaakt!

  1. Gado gado is Indisch:) En misschien een tip voor de tofu als je hem te zondig vindt. Wat ik vaak doe is de tofu tussen veel lagen keukenpapier leggen, en er dan iets zwaars op doen. Dat wordt ‘ie een stuk minder sompig:) En als je de tofu dan in de marinade legt, neemt de tofu perfect de smaken op. Misschien een tip om te proberen!

    1. En eerst de tofu in de vriezer leggen. Dan verandert de structuur, waardoor ook het water er makkelijker uitloopt. Mijn tofu’s smaken echt beter dan!

     1. wat een goede tip!

 3. ZIet er, zoals altijd, er lekker uit. Krijg er spontaan trek van op de vroege ochtend. Deze gaat weer tussen mijn favorieten <3

  1. haha same here! Het is dat ik vanavond niet thuis eet, maar anders…

 4. Heerlijk en is gewoon indisch dames wat jullie hebbe gemaakt !!en annemiek gadogado is indisch dan doe je ook lekker gestoomde groente broc,chinesekool,tauge erbij ziet er lekker uit!en foto zeker romantisch;)

 5. Haha dat kommetje heb ik precies dezelfde :P
  ik ben zo dol op tofu/tempe! Bedankt voor
  het receptje, klinkt super lekker die marinade!
  Xx

 6. Vinden jullie het niet eng om tofu bij de toko te halen? Bij de mijne kunnen ze namelijk niet met zekerheid zeggen dat het GMO vrij is…

  1. Eng is niet helemaal het goede woord, want ik ben er niet bang voor. Maar klopt, meestal kopen we het bij de biowinkel. Maar dat is wel wat duurder, dus vandaar dat we voor de low-budget recepten laten zien dat het ook goedkoop kan.

 7. Hee ziet er heel lekker uit en ik ben ook van plan dit vanavond klaar te maken. Maar hoeveel suiker pindakaas en kokosmelk moet ik erin doen? En moet ik een scheutje azijn en ketjap erin doen of wat meer? Echt super leuk al die gezonde recepten hier btw aangezien ik zelf vegetarisch ben vind ik de tofu ook super handig!
  XX

 8. Hoi!
  Wat lekker zeg, ik heb dit vanavond gemaakt en het was smullen! Voortaan ga ik altijd mijn pindasaus zelf maken op deze manier, heerlijk. Ik heb alleen de tofu gewoon in de pan gebakken, maar op de grill of de grillpan zal ook heerlijk zijn. En die tips voor de tofu hierboven zal ik ook een keer gaan proberen. Wie weet kan ik dan zelfs mijn vader overtuigen ;-)

 9. Wat leuk dat iedereen weer wat anders opsteekt van jullie recepten.
  Ik ben blij te lezen van de zoet zure komkommer, dat gerecht aten we vroeger thuis veel maar ik heb er al jaren niet bij stil gestaan om dat te maken.
  Tofu eten we elke week op zijn minst 1x.
  Ik vries de Tofu wel altijd in. Je kunt het ook in stukjes/plakken snijden en met marinade en al invriezen.
  Voor de bereiding ontdooi ik het dan, meng er wat olie doorheen en bak het dan droog en knapperig in de oven.
  Overgebleven tofu uit de oven gaat in een bakje in de koelkast om als broodbeleg te gebruiken, een salade “aan te kleden” of door een soep te roeren.

 10. Heey hey
  Lekkere recepten op het eerste gezicht :)
  Het valtb me bij meerdere recepten op dat je niet erbij vermeld dat er olie op/in de pan moet als je bijvoorbeeld het scrambled egg of de saté gaat maken. Is dat bewust, doe jij dat droog? Of gewoon vergeten :)
  Groetjes Claudija

 11. op de foto krekeltje pindakaas
  dat is wel pindakaas met palmstearine
  JAMMER WAAROM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *